Hepatitis C-ből kikezeltek, gyógyultak figyelmébe!

2017.03.24. 00:09

Most végre úrrá lettem magamon,nem halogatom tovább, és leírom, milyen információkkal gazdagodtunk az október 21-i hepaklub-délutánon, Doktornőnk által.

Ha a sikeres kezelés lejárta után fél évvel sem mutatható ki vírus jelenléte, akkor gyógyultnak tekinthető az addig HCV-s beteg. A máj a kezelés végétől számítva 3 azaz három évig regenerálódik. Aztán már tovább nem.

Akinek F4 a státusa a vírusmentesség elérésekor, az félévente végeztessen laborvizsgálatot és ultrahang-vizsgálatot! Azért ily sűrűn, mert az F4-esek veszélyeztetettek a daganatos megbetegedésre, tehát gyakrabban kell kontrollálni őket. Mivel a cirrózis szövődménye a portális hipertónia, (a máj körüli erekben megnő a nyomás) így a nyelőcső visszeressé válhat, esetleg az ér megrepedhet (varikozitás), ami vérzést okoz. Ennek elkerülésére szükséges gasztroszkópiás vizsgálatot végeztetni, ha a hepatológus ajánlja.

3-4 évig még ajánlatos fél évenként meglátogatni a hepatológust. Fibroscant lehetőség szerint 1-2 évente lehet csináltatni. A sikeres kezelés lejárta után kb. másfél-2 évvel van értelme először Fibroscant csináltatni.

Aki a vírusból meggyógyult és nincs cirrózisa (vagyis F0-F3), az is jól teszi, ha 3-4 évig évente meglátogatja a hepatológusát, és labort, ultrahangot csináltat.

Később már a háziorvos is elég az utógondozásra, ami a vizsgálatokra való beutalást, és az odafigyelést biztosítja, és csak akkor kell a hepatológushoz menni, ha valami rossz irányba változott.

A CT-vizsgálat nem tartozik bele rutinszerűen a gondozásba.

PCR vizsgálat (vagyis vírus-számlálás) rutinszerűen nem kell, felesleges, mivel a vérképből a májfunkciók és egyebek úgyis jelzik, ha netán baj van. PCR csak extrém esetekben, betegségekben, csontvelőátültetés esetén stb. kell.

Aki meggyógyult a C vírusból, az örök életére C-pozitív marad! (Ezen nem kell csodálkozni. Véradás kizárva!) Ezért felesleges gyorsteszt csináltatása, mely minőségi változást mutat ki.

A krioglobulin eltűnik a vérből, ha nincs már C vírus. (A vérkép kontrollja ezért is fontos.)

Ha a kezelés alatt a pajzsmirigy alul- vagy túlműködött, akkor a pajzsmirigyműködést is követni kell! (TSH, vagyis pajzsmirigyhormon-vizsgálat vérvétellel)

A gyógyult beteg NE HÍZZON, NE ALKOHOLIZÁLJON, NE EGYÉK FELESLEGESEN GYÓGYSZEREKET! MOZOGJON ÉS EGÉSZSÉGESEN ÉTKEZZÉK!

Mivel a májbetegség csökkenti a csontvelő értékeit, ronthatja veseműködést a belső hormonrendszeren keresztül, és a C vírus maga is tud vesebetegséget okozni, erre is figyelni kell, ezért jó a vérkép – és vizeletvizsgálat. (a krioglobulin, karbamid, kreatinin és thrombocita értékei sok mindent elárulnak!).

Ha visszértágulat van, évente kell kontrolláltatni!

Vigyázat, a cirrózis növeli a csontritkulás kockázatát! Erre is figyelni kell! Májcirrózis esetén évente szükséges a csontsűrűségvizsgálat! Csontritkulás elleni szereket nyugodtan szedhetünk! D-vitamint kell szedni – még a teljesen egészségeseknek is- , mert szinte minden embernek alacsony a D-vitamin szintje. Mellé szükséges kálciumot szedni, mert különben nem épül be. (Háziorvossal írassuk fel, beszéljük meg.)

A D-VITAMIN CSÖKKENTI A DAGANATOS BETEGSÉG KOCKÁZATÁT IS!

Béres cseppet lehet szedni, de interferonmentes kezelésben nem javallt.

Ha még eszembe jut valami, megírom!

Üdv: nora51

nora51
#24792 nora51 hozzászólása: 2017.03.28. 19:40

Olvassátok el a gyógyszeres mellékhatások bejelentéséről szóló új történetemet!
nora51

museto
#24784 museto hozzászólása: 2017.03.26. 00:37

Te kedves tyúkanyó Nóra! Hoztad a formád, gyönyörű és tartalmas összefoglalóval ajándékoztál meg bennünket, köszönet érte! Bizony igen kevés információval rendelkezünk kezelő orvosainktól, még jó, hogy vannak kivételek, ilyen volt az én néhai orvosom, Dr Szentgyörgyi László és akik fáradhatatlanul kitartanak mellettünk Klára és Krisztina doktornők. Ő nem csak a testet, de a lelkeket is gyógyítják okos szavaikkal, emberséges hozzáállásukkal, empátiájukkal. Kell is nekünk ez a támasz, aki kezelésre vár, annak a várakozás megkönnyítésére, aki kezelés alatt van, annak a megprőbáltatások elviselésére, a vírusmentes állapotot elértek részére pedig az új élethelyzethez való helyes alkalmazkodásra. Hisz a többség a “Nem detektálható” eredmény után már el is felejt mindent, de bizony vagyunk jó néhányan, akik leromlott májával azért még lenne tenni való. Na, ezt a részét hiányolom a dolgoknak, ha mi nem vigyázunk állapotunkra, akkor bizony hamar ledarál bennünket a magyar egészségügy eléggé furán kattogó géprzete. Hát köszi mégegyszer Te lelkes nagymama, “az erő legyen Veled” ahogy nagyobbik unokám harsogná csillagközi repülő szekereivel rohangálva. Üdv, Museto.

nora51
#24786 nora51 hozzászólása: 2017.03.26. 02:26

Jó Museto, régi harctársam, örülök, ha felbukkansz. Hej, régi szép idők, mikor még együtt agonizáltunk a hármaskezelésben itt jó páran, és néha nem tudtuk, túléljük-e egyáltalán, de szép is volt…Na nem a fertelmes, veszélyes mellékhatás-özön volt szép, hanem ahogy egymásban tartottuk a lelket… Milyen jó, hogy többségében meggyógyultatok az azóta megszüntetett borzalmas kezelésektől, nekem meg hál’Istennek lehet még egy dobásom…Hogy ne unjam szét az agyvelőmet immár a várólistán a nagy várakozásban, hamarost leírom nektek, miről okosodtunk 3 napja az OGYÉI konferenciáján Klárival (klmáan) , akivel a VIMOR szineiben jelentünk meg, és hasznosan töltöttünk ott egy fél napot.
Amíg megírom, addig itt küldöm szeretettel az OGYÉI honlapját, és ha nincs jobb dolgotok, tanulmányozzátok.
https://www.ogyei.gov.hu/nyitooldal/

Veled is az erő legyen, és süssön rád a Nap! Oldfiker gyünyörű jókivánsága itt szállóige lesz!
Szeretettel: nora51

Cserepes Virag
#24783 Cserepes Virag hozzászólása: 2017.03.25. 22:45

Kedves Nóra! Nagyon köszönöm, a sokrétű tájékoztatásról. Én három hete szedem a tablettákat, (Ribavirin és Harvorin) és várom a gyógyulást. Az orvosokat illetően nekem is az a tapasztalatom, hogy nem adnak szinte semmi tájékoztatást, eligazítást, felvilágosítást, stb. Még jó, hogy vannak ilyen emberek, mint Te is vagy. Szép napokat kívánok neked és mindenkinek, fel a fejjel és bízzunk magunkban és egymásban.
Üdvözlettel: Cserepes Virág

nora51
#24785 nora51 hozzászólása: 2017.03.26. 01:54

Kedves Virág! Nem HARVONI-t szedsz? Mert ha tényleg Harvorint, arról még nem hallottam. Én csak a Harvoniról tudom, hogy nagyon tuti szer, egy társunk keményen dolgozott mellette, semmi mellékhatást nem érzett. Persze nem vagyunk egyformák, de az biztos, hogy ha befigyel valami mellékhatás, az egy kéjmámor az interferon-alapú kezelések mellékhatásaihoz képest.
Az orvosokról annyit, hogy míg kint vár 40 beteg a folyosón,egyszerűen nincs mód részletes felvilágosításra! Ezért van a VIMOR hepaklubja, hogy ott orvosok válaszoljanak a tengernyi kérdésre, és eloszlassák a tévhiteket, és ontsák az info-özönt. Türelemmel, kimerítően válaszolnak a kérdéseinkre, ezeket gyűjtöttem csokorba és írtam le nektek.
Jó harvonizálást neked, a ribavirintől persze kicsit vérszegény leszel, de ez már nem lesz horror-kezelés, mint amit annak idején átéltél!
Gyógyulj meg! Szeretettel: nora51

nora51
#24776 nora51 hozzászólása: 2017.03.25. 00:11

Igen, így igaz. Ha egy HCV-ből gyógyult ember gyorstesztet csináltat egy szűrésen kíváncsiságból, az ugyanazt fogja jelezni, mintha tele lenne vírussal.(Immunválasz) Ezt értjük pozitivitás alatt.
Immunrendszere találkozott a C vírussal, de nincsenek aktív vírusai, valóban!
A sikeres kezelés végén a leletre azt írják, nem detektálható. Vagyis nem kimutatható, nem mérhető . Egy-két kimutathatatlan vírus maradhat, amit az immunrendszer legyűr, és nem szaporodik el. Ez bizony benn van a pakliban, és tán ezért köztudott, hogy gyógyult HCV-s ne adjon többé vért! Ezt még régebben mondta a Doktornő a klubban.
A család és a környezet nem veszélyeztetett. A gyógyult nem fertőzőképes, de ennek ellenére ne adjon vért.
Igen, hát ez elég ellentmondásos. Ezt a témát még egyszer átvesszük majd a Doktornővel a hepaklubban, április 21-én, és ezen az oldalon leközlöm.
Üdv néked:
nora51

Hetvenes
#24766 Hetvenes hozzászólása: 2017.03.24. 09:15

Kedves Nóra !
Köszönöm , hogy ilyen figyelmes és aktív vagy . Bár mi még csak reménykedünk , hogy valamikor ezek ránk is vonatkoznak , a gyógyultaknak igen hasznos és szükséges tanácsok . Mi pedig így leírva bármikor megtaláljuk ha sor kerül rá .
Sajnos orvosaink a napi darálóban nem beszélgethetnek ilyen részletességgel betegeikkel . Írott kiadvány , szórólap pedig a C-vírus mai kezelésével , utókezelésével kapcsolatban hiányzik .

Írásodból egy dolgot nem értek : ” Aki meggyógyult a C vírusból, az örök életére C-pozitív marad! ”
Ezek szerint továbbra is fertőzőképes ? Család és környezet veszélyeztetett ?
Én úgy emlékszem Makara főorvos úr egyik válaszából , hogy a vérben az immunválasz kimutatható , ez csak azt jelzi hogy immunrendszere már találkozott a C vírussal , de már nincsenek aktív vírusai .
Erre jó lenne valahol rákérdezni , és pontosítani .

Üdvözlettel : Hetvenes

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Akadémiai Kiadó Zrt.

H-1519 Budapest, Pf. 245

Telefon: (06 1) 464 8200

Email: varoszoba@akademiai.hu

© Akadémiai Kiadó Zrt.

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala, az Akadémiai Kiadó gondozásában. Orvosok szakmai portálja: nota.hu

Precognox

Close
Close