Trombocita/HCV

Téma címkék:
2018.08.16. 16:49

Sziasztok!

HCV okozhat alacsony trombocitaszámot? Azt hittem, hogy ez csak előrehaladottabb károsodás (F4) esetén csökken le vagy kezelés hatására. Én még csak F2 vagyok.

Van ennek jelentősége? Lehet ellene tenni valamit?

Pici piros pöttyök vannak a combomon. Olyan mintha megpattantak volna az erek vagy tűvel meg lenne szúrkálva. A kettő között van összefüggés?

Holdfény/Holdsugár

#27143 annauhrin hozzászólása: 2018.08.23. 21:10

Kedves Holdsugár!
Kérdezed, mit csinálnak, ha nem áll el a vérzés. Összevarrják a sebet, így csökkentve a vérző felületet. Ez majdnem mindig eredményes, Feltételezem, hogy nincs veleszületett vérzékenységed, csupán a vértől undorodsz.Nekem gyakorlatom volt, hogy a kihúzott fog üregét erőteljesen összenyomtam, soha nem kényszerültem összevarrni a sebet.
Ha kihúznak egy fogat, sajnos valóban elmozdul a mellette lévő, mert nincs amire támaszkodhat.Ez nagyon lassú folyamat, hosszú évek után következik be.
Üdvözlettel: Anna

Ui: Lehet, hogy ma Téged láttalak a hepászodnál de. 9 körül? Egy vékony, szemüveges fiatal hölgy ment be előttem és valamiért Te ugrottál be az elképzelésembe.

Holdsugar
#27147 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.23. 23:45

Kedves Anna!
Nem én voltam, szept 10-re van ip-m. Vékony + fiatal stimmel, szemüveget utálom, csak iskolában/tanfolyamon hordok.
Undorodok a vér ízétől és mindentől, aminek vas íze van (gyerekkoromban vitamin szirupot sem ittam meg mert emlékeztetett a vèr ízére). Szerencsére a vér látványa/szaga nem zavar. Szájban lévő sebek, foghúzás/műtét látványától is rosszul voltam, ami azért volt fura mert más hasonló vagy rondább látvány nem zavar. Pszichiáter javaslatára addig néztem (youtubos videón), míg közömbössé vált. Fájdalommal fura a viszonyom. Ha a fejem, hasam, fogam stb fáj az szenvedést okoz és ingerlékenységet. Ha a karom vagdosom jól esik, megnyugtat (jobban, mint a nyugtató), de igyekszek nem vagdosni mert vagy nem fáj, vagy túl mély/szétnyílik és soha el nem tűnő heg marad. Szúrás/inj is jól esik (ha egyáltalán érzem).
Üdv,
Holdsugár

#27132 annauhrin hozzászólása: 2018.08.22. 20:54

Kedves Holdsugár! Visszaolvasva a levelemet vettem észre a hibát. A thrombocyta ref. érték 150-400 ezer, a Tied kicsit alatta van, de nem vészes. Engem legutóbb Fibroscan 3-ba soroltak a 49 ezres thr, számmal.

Anna

#27131 annauhrin hozzászólása: 2018.08.22. 20:32

Kedves Holdsugár! Új hozzászóló vagyok a fórumon, csak Nórát ismerem, Vele levelezgettem eddig. Nyugdijas fogorvosként adnék tanácsot a foghúzásodat illetően, Orvosi asztrológiával is behatóan foglalkoztam aktív éveimben. Az volt a tapasztalatom /amit asztrológiai könyvek is leírtak/, hogy a Hold állása nagyban befolyásolja a vérzések kimenetelét.Fogyó Holdban a szervezet nedvességet tart vissza, növő Holdban ennek ellenkezője történik. Ez azt jelenti, hogy fogyó Holdban érdemes fogat húzatni, minél közelebb az új Holdhoz, annál kisebb mértékű a vérzés. Újholdkor a kihúzás helyén annyira nincs vérzés, hogy még thrombus sem képződik, ami fontos feltétele az iny begyógyulásának Szinte üresen tátong a húzás helye. Amikor ezt először tapasztaltam meg, még szerencse, hogy a beteget előre figyelmeztettem, hogy húzás után szövődmény várható, mert az üres sebbe a megrekedt ételmaradék bomlásnak indul és befertőződik.
Később, amikor már tudtam, hogy ez a Hold állással függ össze, ha lehetett a beteget rábeszéltem egy későbbi, megfelelő időpontra. Ha pedig sürgős volt a foghúzás, akkor Gelaspon szivaccsal /ez lassan magától felszívódó/ kitömtem a tátongó üreget, nem hagyva helyet az ételmaradéknak. Ez mindig sikeres volt.
A thromocyta számot illetően, a 112 ezres szám még határon belül van. Irigyellek érte. Nekem a legutolsó, amit ismerek 49 ezer. Ha hiszed, ha nem, ezzel az alacsony thr. számmal mentem 2 hete egy gócos fogat kihúzatni, igaz csak 1 gyökerű, mozgó alsó kis frontfog volt. A vérzéssel semmi problémám nem volt, fogyó Hold volt.
Amit még tanácsolok, Kos és Bika jegyekbe se menj fogat húzatni, mert ezek a jegyek a fejet. ill. nyakat jelölik, azon végzett beavatkozások fájdalmasabbak ilyenkor még fogyó Holdnál sem ajánlott.
Ezeket a megfigyeléseket a régi orvostudomány még figyelembe vette. Ma már nagyra vagyunk az érzéstelenítők és vérzéscsillapítók feltalálásával, pedig megszívlelhetnénk a régi nagyok bölcs tanácsait.pl. Hippokratesz
Szeretettel: Anna

Holdsugar
#27138 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.23. 16:15

Kedves Anna!
Megnèzem a hold naptárat! Végre egy pozitív tapasztalat az alacsony trombikkal.
Mit csinálnak, ha nem áll el a vérzés? Mi a legrosszabb, ami történhet?
Tanakodok. :-) Az erdeti tervem az volt, h kihúzatom a bal felső 8-as gyökeret. (A fogam sok éve tőből kitört). Úgy tudom, h a FENTI bölcs. fogak/gyökerek húzása után gyorsabb a gyógyulás, mint a lenti fogaknál. Ha ezt normál adag nyugtatóval/altatóval/hányáscsillapítóval jól bírom, akkor TALÁN kihúzatom a másikat is. Foghúzás fóbiával 3x is átgondolom.
A jobb alsó (íny alatt fekvő, 90 fokban elfordult) foggal még magas trombocitákkal sem tudnám, h mit tegyek. A bal alsó is ilyen rossz szögben állt (pontosabban nem állt, vízszíntesen feküdt) kinőni nem tudott és rendszeresen begyulladt. Végül ciszta alakult ki. Ezt kihúzattam, hisz panaszt okozott. Kivarázsolták a fogat, az állcsontomból (vagy ami ott van) is letört egy kis darab. Az ideg nem sérült. Nem fàjt, nem gyulladt be, alig vérzett, mégis borzasztó/rémisztő/undorító élmény volt. Most azt mondták, h nagy volt a csontvesztés, a mellette lévő fog EMIATT várhatóan 10-15 év múlva ki fog dőlni, semmi nem tartja.
Hát most húzassak ki egy panaszmentes, ki sem nőtt fogat fóbiával, nehogy később gondot okozzon? És ha itt is nagy lesz a csontvesztés? Akkor idővel az lesz gond. Egyik kutya, másik eb.
Azt sem tudom, h mi lenne jobb. Ha fájna vagy ha nem fájna. Ha nem fáj, minden bajom van a vérrel. Ha fáj, akkor nem zavar annyira a vérzés. Fájjon inkább mert egyszer annyira féltem, h vérezni fog (az is bölcs fog volt), h 1 napig altattam magam, 24 órán át ki sem mertem venni a gézt, akkor is csak hosszas rábeszélés után. Egyetlen csepp vér volt rajta. Feleslegesen altattam magam gézzel a számban.
Üdv,
Holdsugár

Holdsugar
#27113 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.21. 10:05

Kedves Klári, Nóra, Sorstársak!
Meggyőztetek (Makara doktor Úrral)! Elmegyek magán Fibróra. Így kiderül, ha romlott a májam. Ha maradt F2, máshol keresem a trombi csökkenés okát.
Üdv, Holdfény/Holdsugár

nora51
#27121 nora51 hozzászólása: 2018.08.21. 23:08

Na ezt örömmel olvasom! Figyi: hepászod állítólag aug.23-ától ismét dolgozik, ezt egy szintén odajárótól hallottam. Egyébként a vonalas telefont ne hívd többé, mert az már nem az övé. Megadom neked a munkahelyi mobilszámát, küldök neked emailt! Persze csak akkor veszi fel, ha a munkahelyén van.
Nem kéne még erőltetni azt a bölcsességfog-húzást szerintem, ha nem túl zavaró. Persze ha örökösen marhára fáj, szájzárat okoz, akkor ezt meg kell konzultálni. Én 116 trombival mentem fogat húzatni a sikertelen hármaskezelésemet követően. Beadta az érzéstelenítő injekciót a szájsebész. És dőlt a vér! A szuritól! Alig győzte tömködni a számat a bucikkal, rettenetes volt. Közben hótt ideges lett, és azt mondta, hogy ezt ő most nem fogja kihúzni, mert nem akarja, hogy itt vérezzek el. Fél óráig vérzett, mire nagy nehezen elállt. Teletömött szájjal, beérzéstelenítve hazatámolyogtam…Tényleg, mi lett volna, ha kihúzza a fogamat? Ciki!
Na most megírom neked az emailt a telefonszámmal…
nora51

Holdsugar
#27124 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.22. 06:11

Kedves Nóra!
Jó ég!
Máshol, más sérülés is jobban vérzett a megszokottnál ebben az időszakban?
Hát eddig sem volt kedvem kihúzatni, most már végképp nem tudom, hogy mit csináljak. Pszichiáter kb. 1 hónapja azt javasolta, h a húzást halasszam el mert nagyon sovány (+erőtlen/gyenge) vagyok, nem lenne jó, ha utána napokig alig ennék. Régebben egy szájseb műtét után varratszedésig (10 nap múlva vették ki) alig ettem.
Az utóbbi 2-3 hónapban kb 8 db tömést cseréltettem ki, mindegyikhez kértem érzéstelenítést, az nem vérzett. Az egyiknél íny alatti részen volt szuvas, ott is fúrkált, az kb 1 órán át vérzett ( gyengén), de még 3 órával később is hánytam. A legkisebb vérzéstől is rosszul vagyok, ha a számban van. Máshol nincs bajom a vérrel.
Üdv,
Holdsugár

nora51
#27133 nora51 hozzászólása: 2018.08.22. 23:14

Nem volt egyéb sérülésem. Figyi: nem kéne átállnod vmi más fájd.csillapítóra???
Mi van, ha tényleg ettől kevesebb a trombid? Valami nem tetszik nekem: miért is fáj a te hátad és lábad annyira, hogy csillapítóznod kell? A te korodban??? Tudod a diagnózist erre a kettőre? Vagy csak marékszám szeded a fcsillapítókat?
Jaj, Holdfény! Ezek nélkül létezni se tudnál? Hát ezzel foglalkozni kéne!
A fogfúrás és tömés nem, de a foghúzás az egy véres beavatkozás. Azt nem lehet megúszni vérzés nélkül.
Próbálj más fájd. csillapítót szedni, ezt meg kéne beszélned a háziorvossal, aki felírja! De ez csak tüneti kezelés. Miért fáj ennyire a hátad és a lábad, miért???
nora51

Holdsugar
#27134 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.23. 00:15

Most fizikai munkát végzek (2 mhely). Heti min 20, max 72 órát. Mivel az egyik helyen nem vagyok bejelentve, így eltiltani sem tudnak. A másik helyen átverekedtem magam az üzemorvosin (ott heti 12 órát dolgozok). Elvileg könnyű fizikai, de engem nagyon lefáraszt. Az egyik egy helyben állós, a másik sétálós + emelgetős. Elég rám nézni és látszik, h nem vagyok jó kondiban. Nagyon gyenge az izomzatom. Gerincferdülésről kisgyerekkorom óta tudok, Schauermannt 17 évesen állapították meg, fájt a hátam a sulis táska cipeléstől. Ekkor normál tornától eltiltottak és kórházi gyógytesim volt. Lúdtalpam is van és a vak is látja, h rossz a testtartásom, fáj ha kihúzom. Valami masinával megnézték a talpam és nem jó a súlyeloszlás, a sarkam túl van terhelve (normál esetben a talpon egyenletesen oszlik a súly) és emiatt begyullad. Tizenéves korom óta fáj a hátam és a sarkam is, ha fizikailag terhelve van.
Korábban ortopediára mentem, amikor fizikai munka ugyanilyen gondot okozott. Fizikoterápia, gyógytorna, talpbetét, sarokemelő szivacs, táppénz, Cataflam, kence stb. Ezektől jobb lesz, de amint dolgozni kezdek, újra fáj. Nem oldja meg.
Ülő munkát jól bírja a hátam/lábam. A fájdalom miatt (IS) nehezen alszok el. Dolgit max-ot szedek (napi max 2), ha nagyon fáj akkor Flector rapidot. (Nem mixelem, vagy ez, vagy a másik). Menstruációs nyavalyákra Flector rapidot + No-spat (havi 2 napig). 1 hónapja már annyira fájt a hátam és a lábam, hogy pszichó dokit kértem h adjon altatót mert rendszeresen arra ébredtem, h sajog. Az elalvási/átalvási gondom nem tartotta pszichés eredetűnek, de jobb ötlet híján felírta mert aludni kell. Táppénzt javasolt a fájdalom és a kimerültség miatt, de nem maradtam otthon.
Most azt javasolta, h a nyugtatót es az altatót is állítsam le (fokozatosan). Szeptembertől már nem fogok dolgozni csak az egyik helyen, jobban ráérek rosszul lenni, addig csak csökkentem. Sajnos a gyszerelhagyás mindig FIZIKAI rosszulléttel kezdődik. (Fejfájas, hányás, hasmenés, vérnyomásom felmegy, izomgörcs, elalszom a nyakam, ráz a hideg stb). A pszichés rész utána durvul el, ilyenkor szoktam vagdosni a vállam (megnyugtat). Fura, de sóvárgást ilyenkor sem érzek. Sztem 2 hétig még több fájdalomcsillapító fog kelleni és remélem hamar jobb lesz és pszichó gyszer nélkül is elleszek.
Háziorvos: ne húzassak fogat mert nem lehet tudni, hogy mitől alacsony, hematológiára egy 1x-i alacsony értékkel nincs értelme menni, nem hiszi h ott kivizsgálnák. Mondtam, hogy csináltatok új Fibroscant, azzal elmegyek hepatológushoz és megkérdezem, hogy szerinte a májam állapota és a trombik alacsony száma között van-e összefüggés. Flector rapidot a háziorvos írja.
Nőgyógyász: ciszta, görcsök és elhúzódó verzés (3 hétig tartott) miatt (tavaly) fogamzásgátló szedését javasolta. Írt a hepatológusomnak, azt válaszolta az orvosom, hogy relatív kontraindikált, havi vérképellenőrzés mellett adható. Havi ellenőrzést nógyógyász nem vállalta, nem írta fel, azt mondta ha fáj, vegyek VALAMIT a patikában. Műtéti konzíliumra küldtek: nem műt.
Szerintem azzal járnék a legjobban, ha ülő/szellemi munkát végeznék, az üzemorvosin átverekedném magam. Ha kevesebbet mozgok, könnyebb hízni és a hátammal/lábammal sincs gond. Sok éves tapasztalatom szerint pszichésen sem terhel jobban, mint a fizikai (hiába oda sorolják, az számít amit én érzek).
Ha idővel megkapom a vírusűző csodabogyót, egy nem leamortizálós mhelyen dolgozni is könnyebb lenne (ha esetleg tapasztalok mellékhatást).
Üdv,
Holdfény

#27122 klmaan hozzászólása: 2018.08.21. 23:57

Örülök, hogy igy döntöttél! Én meg még annak is, hogy mindent úgy írtunk és tanácsoltunk neked, mint Makara dr úr. Sajnos a több évtized alatt eléggé kiokosodtunk a bajunkból, hiszen együtt tanultuk az évtizedek alatt.
Akkor, hajrá előre! Nórával is egyezek, a fog-témát illetően.
Üdv szeretettel: Klári

Holdsugar
#27103 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.20. 04:14

A fájdalomcsillapítókra (NSAID-ok) is gyanakszok. Hát és lábfájásra majdnem minden nap veszek be, anélkül dolgozni sem tudnék. Fogászatra is sokat jártam, fogfájásra is szedtem. Mellékhatások között szerepel a trombocitopénia.

Holdsugar
#27100 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.19. 15:10

Többféle betegségem van. Fizikainál a vegyszer lehet gond (hcv miatt) illetve a baleseti veszély, ha szedek olyan gyszert, ami szedál. Ha engedné sem mennék vele sokra, hátfájással 2 hétig sem bírom, alig tudok aludni a fájdalomtól, a mozgástól fogyok, a fáradtságtól alig állok a lábamon. A fájdalom pszichésen is lehúz.
Szellemit mindenhol pszichésen terhelőbe sorolták, ahol korábban dolgoztam. Azt azért nem akarták, nehezen megoldható, hogy tünetmentességet igazoljak. Itt az sem mindegy, h mi a diag. Ahány orvos, annyiféle. Teljesen ellentmondásos dokumentációm van. Most azt javasolta (pszichiáter), hogy a pszichés betegséget hallgassam el, jogászt kérdeztem, ő nem javasolja, hogy eltitkoljam.
Ha a pszichés betegség vagy a HCV fáradékonyságot okoz, akkor a napi 8 órát nem akarják engedni. Ahol utoljára dolgoztam (szellemi), azt mondták, hogy ha interferonmentessel kezelnek, soron kívüli vizsgálat kell és ha okoz mellékhatast (pl pszichést vagy fáradékonyság stb) a teljes kezelés idejére eltilthatnak.

#27101 klmaan hozzászólása: 2018.08.19. 15:38

Az IFN mentes nem okoz fáradékonyságot. Tényleg nem hallottam még ilyent, hogy a Hcv miatt “szőröznek”. A pszichés betegség az más, az antideprenszánsok tudnak okozni fáradságot.Én az egyik INF kezelés alatt tanfolyamra jártam, vizsgáztam, s ehhez 2 hetente utaztam 500 km-t oda-vissza, idegen helyen kellett aludni, de nem mondtam meg a bajomat sem, és azt sem, hogy kezelés alatt vagyok. A “mentes” alatt szintén iskolába jártam, utaztam, kórházi gyakorlatot végeztem. Ezt tudta az üzemorvos, de megadta az engedélyt. Műtős nem lehetnék, és szülésznő. Sajnálom, hogy neked ilyen nehéz ez a munka-téma!
Hajrá! Kitartást!
Üdv: Klári (dolgozznet@gmail.com)

Holdsugar
#27102 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.19. 17:12

Szerintem keresek egy olyan mhelyet, amiről úgy érzem h jól bírom (irodai) és elhallgatom a pszichés betegséget.
2 évig gyszert sem kaptam, ha kimerültem 1 hét táppénzt javasolt az orvosom. Ebben az időszakban heti 40 órás szellemi munkám volt és heti 20 órás fizikai másodállásom. Áter szerint más is nagyon fáradt lett volna. Később munka mellett suliba jártam. Az üzemorvost a hallucináció aggasztja, 5 éve nem kezelik, gyszertől sem múlt el, akkor sem voltam tünetmentes. Munkavégzésben nem zavar, a viselkedésemből sem lehet erre a tünetre következtetni. Eddig ezt a tünetet eltitkoltam, de kis híján lebuktam mert el akarta kérni a korábbi dokumentációm. Ezzel nem engedett volna dolgozni!!! Még nem volt HCV-m mikor leállították erre a gyszert. 4 féle diag között variálnak, illetve van ahol nem diagolják. Az alvászavar nem igazán aggasztja az üzemorvost, de engem zavar.
Antidepit most sem kapok, antipszichotikumhoz (halura) gyakori laborkontroll kellene, de ezt magánorvos nem tudja megoldani, így kockázatos lenne szedni. Kis adag is nagyon szedál, nagy adaggal dolgozni sem tudtam mert átalszom az életem. Alváshoz alkalmanként szedhetek kis adag nyugtatót vagy altatót, foghúzásra (kissé húzás fóbiás vagyok) nagy adagot, vizsgára is vehetek be amennyit jónak látok. Munkaidőben nagyon ritkán veszek be, akkor is csak kis adagot.
Mivel nem fogok már áterhez járni (drága, EESZT-be is bekerülne), így gyszert sem fogok szedni.

Holdsugar
#27090 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.19. 09:07

Musetó!
A történeteden ámulok!!! Nagyon szépen meghálálta a májad, hogy kiírttattad a vírusaid! Végre valami pozitívat is hallok az üzemorvosokról (már rettegek tőlük mert hol eltiltani akarnak, hol kimerültség miatt részmunkaidőre korlátozni a munkaidőm), kiszűrt valamit, amit érdemes volt kivizsgálni.
Vajon az interferonmentes gyszerek is bántják a trombocitákat?
Akárhogy matekozok, az utolsó Fibróm még 1 éves sincs, ennyi idő alatt legrosszabb esetben is csak F3-ig romolhattam, maradhattam akár F2-es is.
Vagy más oka van annak, hogy kissé alacsony a trombocitaszámom , vagy F2 (esetleg F3)-es májnál is elkezdhet csökkenni a trombocita.
Üdv,
Holdfény

#27091 klmaan hozzászólása: 2018.08.19. 10:16

Kedves Holdsugár!
Írod, hogy szerinted 1 év alatt nem lehet rosszabb. Szerintem meg, meg kellene gyorsan nézetni, nem lamentálni ezen! 1 év sok idő, és pont a trombocita az egyik fontos jelző, ami figyelmeztet, ha rosszabbodik a helyzet. Többször hallottam már előadásokon, hogy a Hcv a férfiakon gyorsabb lefolyású a májkárosodás terén, mint a nőknék, de a szervezet nem gép, ez mindkét nemnél előfordulhat, mármint a hirtelen beindulás.
Ne halogassad a Fibroscant, s azután tisztán látsz. Még mindig ez a jobb eset, mint egy daganat, vagy más nyavaja.
Intézkedjél gyorsan, és hozzad a hírt!
Üdv szeretettel: Klári

Holdsugar
#27092 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.19. 10:46

Nekem az is fura, hogy gyorsan kerültem F2-be elvileg “friss” fertőzéssel.
A hepászomhoz már június óta próbáltam ip-t kérni, de nem veszi fel, vagy a központi számról rossz helyre kapcsolnak. A honlapra kiírt szám nem működik és most szabin van. Ha szeptemberben el tudom érni, októberre lesz ip-m.
Még egy magán vizsgálatra nem megyek, ha ad beutalót, akkor elmegyek Fibroscanre. Magán a fogászom (ingyenes nem lát el), a pszichiáter, a terápiám és szeptembertől már nem dolgozok. Pszichiater havi laborkontrollt akart, de magánorvosként nincs laborkapcsolata. Havonta magánlabort nem akarok, beutalót sem tudok szerezni. Így áterem sem lesz. Üzemorvosnál nem tudom átverekedni magam, leszázalékoláshoz nem vagyok elég beteg. Amíg nem lesz új mhelyem, mindent leállítok, ami magán.
Elvileg a G3 is haladhat gyorsabban, ha indokolt, a hepásznak kellene beutalót adni.
Ha esetleg F3 vagy F4 mit kezdek vele azon kívül, hogy tudomásul veszem? Gyszerre így is, úgy is várnom kell a G3 miatt, mindegy milyen F stádiumban vagyok.
Üdv,
Holdfény

museto
#27086 museto hozzászólása: 2018.08.18. 21:01

Szervusz kedves Holdsugár! A trombocita szám bizonyára összefügg a vírusok “áldásos” tevékenységével, ezt az én történetemben igazolja. 2012-ben egy üzemorvosi vizsgálat állapított meg nálam szívritmus zavart. Kaptam mindenféle gyógyszereket, mivel a trombocita számom igen alacsony, 50 körüli volt, a referencia érték pedig 150 és 400/véregység. Ennek keresvén az okát csontvelő biopsziát végeztek valami oda nem való zárványokra bukkantak, majd jött a tumor market, mert leukémia gyanúsnak véltek. Ez sem hozott megnyugtató eredményt, így kerültem -nagy szerencsémre – egy nagyon jó infektológushoz, aki látván a folyamatosan magas májenzim értékeket (a referencia 3-4 szerese), vírus vizsgálatot rendelt el, és megtalálták a bünöst, HCV vírusok garmada garázdálkodott bennem. Jött a györs FibroScan vizsgálat a fentebb említett Horváth doktor úrnál, az eredmény 50 feletti Kpa, az F4-es, tartomány előkelő felső részében. Jött egy sikertelen 2-es majd egy sikeres 3-as kezelés, és a trombocita szám végig 40-70 érték között mozgott, nem egyszer veszélyeztetve a kezelés folytatását, amit nem lett volna tanácsos abbahagyni tekintettel elképesztő rossz állapotban levő májamra. Végül gyózelem, vírus mentes lettem, és ma már 200 közelében van a trombocita számom, a májenzimek referencián belül mozognak. Májam regenerációja szépen halad, a legutóbbi (tavalyi) mérés 8-as kP-t mutatott. Hát ez van, a trombociták igen kényes “jószágok”, nagyon kell rájuk ügyelni. Üdv, Museto

nora51
#27088 nora51 hozzászólása: 2018.08.18. 23:58

Museto, a te példád sok társunkban tarthatja a lelket és a májat: lám, F4 kPa 50 feletti stádiumból vissza lehet gyógyulni F2 kPa 8-ig. Ez csodálatos dolog! Tessék mindenkinek csodálkozni! Nem mondom, Museto cefetül megszenvedett érte…
Adjon Isten neked egészséges boldog életet, kedves régi bajtársam!!!
nora51

Holdsugar
#27084 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.18. 20:53

Felesleges trombocitákat átveszek! :-)
Ez is a HCV miatt alakult ki? Vagy ennek semmi köze hozzá?

#27083 Szemi hozzászólása: 2018.08.18. 20:39

Szevasztok!
Nekem pedig már 1 millió felett van a trombocita számom, ráadásul JAK2 pozitív vagyok. Ez egy gyógyíthatatlan betegség, max karbantartható. A csontvelő nem egészséges vörösvérsejtet termel. Így már nem csak hepa, hanem hematológushoz is járok, gyógyszert is szedek. “Szerencsére” ez a gyógyszer is ingyenes.
A máj enzimjeim viszont 40 év után először tökéletesek!
Szemi

Holdsugar
#27081 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.18. 17:20

Szia!
Más májbetegségről nem tudok. 2017 novemberben a Budai Hepatológiai Centrumban volt az utolsó Fibroscanem, zsírmáj ekkor derült ki. 2018 áprilisban az utolsó UH nem látta a zsírmájat. Negatív volt. MRI-m sosem volt. Eddig azt olvastam, hogy szövődmény (pl tumor, nyelőcső vénatágulat stb) csak F4-nél van, lehet ezért nem is vizsgáltak tovább vagy a negatív UH miatt nem szükséges.
Ezt a laborvizsgálatot a háziorvostól kértem, lehet elmegyek hozzá és megkérdezem, hogy van e további teendő ezzel az eredménnyel illetve mi legyen a fogászattal. Ott annak örülnének, ha lenne új (húzás előtti friss) vizsgálat, de ehhez új beutaló kellene. Ha senki nem ad, akkor nem tudom hogyan tovább.
Úgy tudom, hogy a hepatológusom szeptemberig szabadságon van, utána tudok ip-t kérni. A trombocita eredményt is elviszem.
Ha esetleg 1 év alatt változott a stádium, azzal sem sokra megyek. Ha állapotrosszabbodás miatt új kérelmet adok be, a várakozásra kapott pontokat elvesztem, még hátrébb kerülnék a listán. (Úgy rémlik, h 46 pontom van)
Üdv,
Holdfény

#27087 klmaan hozzászólása: 2018.08.18. 21:13

Szia!
Ha az utolsó eredményedhez viszonyítva bármekyik értéked rosszabb lesz, az azonnal el kell küldeni a Hepreg bizottsághoz, mert pontot kapsz, és akkor előbbre jön a kezelésed. Tehát,bátran gyültsed a leleteket s így a pontokat!! Mindenesetre, járjál a bajod végére! Ha szabin van, akkor van helyette más-gondolom.
Üdv! Klári

Holdsugar
#27093 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.19. 11:09

A hepászom szerint, ha romlik az állapotom ÚJ kérelmet kell beadnom és a várakozásra kapott pontom elvesztem. Így hátrébb kerülnék, mint ahol most vagyok. A helyettes azt mondta, hogy várjam meg míg visszajön szabiról.
Olyan gyszerre várok (G3 miatt), ami még nem elérhető Magyarországon. Most 46 pontom van ès amikor utoljára néztem 119. voltam.

#27094 klmaan hozzászólása: 2018.08.19. 11:47

Szia!

Ezt most hallom először. Hepreget folyamatosan ellenőrzi a bizottság, akik havonta üléseznek. Mitől lenne valakinek több pontja, ha nem lenne a folyamatos módisítás? Kapásból tudok Sorstársakat, akik úgy kerültek előbbre, hogy a benyujtás után rosszabb lett valamelyik eredménye. Pl. én is! Minden érték rosszabbodásnak megvan a pontszáma, amit hozzá kell adni az előzőhöz, valamint a havi 1 pontot! Hidd el, ez így van! Különben, ez nem titok. Menj fel a Hepregre, és tanulmányozzad a szabályzatot. Az orvosod ezt nagyon rosszul tudja. Teljesen logikátlan és igazságtalan is lenne, ha úgy lenne, mint írod.
A Fibroscanhoz meg nem kell beutaló, csak időpont, na meg 20 ezer Ft, de Te és az egészséged ennél többet ér-szetintem!
Üdv! Klári

Holdsugar
#27095 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.19. 11:58

Ezt a 20 ezret nem akarom kifizetni, mivel októbertől nem lesz jövedelmem és már elképzelésem sincs, h milyen munkát engednének végezni (üzemorvosokkal küzdök)! A tájékoztatóban az is áll, hogy 30 feletti gyermektelen nőbeteg plusz 20 pontot kap. 2 orvosnál próbáltam ezt kérni, de azt mondtak, h a tájékoztató téves! Nóra is futott köröket ez ügyben és az orvoshoz kinyomtatva vittem el a tájékoztatót, de a pontokat nem kaptam meg. Ez már a második hepászom, harmadikhoz nem megyek.
A zsírmájra sem kaptam plusz pontot.
Megkérdezem újra, hogy ha romlott az érték, kaphatok-e plusz pontot. Ha igent mond, próbálok beutalót kérni, de attól tartok, hogy korainak tartja, mivel az előző még 1 éves sincs.

#27097 klmaan hozzászólása: 2018.08.19. 13:12

Miért kell üzemorvosokkal küzdened? Műtősnő akarsz lenni? Oda valóban nem mehetsz, de máshol meg meg sem kell mondanod. Mi a szakmád?
Az üzemorvosod most pont azt látja, hogy egészen jó állapotban van a májad.
Életem első Sorstársa, akivel találkoztam egy üzemi konyhán dolgozott, s dolgozott is nyugdíjáig. 2 kezelést csinált végig, s mindenki tudott a bajáról. S itt a Vsz-en is tudunk számtalanan Sorstársról, akik még az INF kezelés alatt is dolgoztak.
A 30 évnél idősebb nőre akkor vonatkotik, ha asszony, és most szeretne gyermeket vállalni-így tudom.
Ha nem mész el önként Fibroscanra, akkor várnod kell az ingyenesre. Gondolom, azért van már megkülönböztetve több genotipus, és azon belül is alfajok, mert valamiben különböznek egymástól. Itt 99,9%-ban 1b-ek vannak.
Hát, akkor nincs más ötletem-sajnos!
Üdv neked, és kívánom, hogy találjad meg a megoldást!
Szeretettel: Klári

#27079 klmaan hozzászólása: 2018.08.18. 13:45

Üdv Holdsugár!
Fontos ezt jobban kivizsgálni! A Hcv és a zsírmájon kívül van más májbetegség is. Nem tudom, hogy hol voltál Fibroscanon, de egyet tudok javasolni, mert ott van a legmodernebb/legjobb/legpontosabb gép, a Budai Hepatológiai Centrumban, a Horvéth Gábor dr-nál. Az egészséged annyi pénzt megér! Aztán ott van a daganat-kérdés! Mikor volták utoljára UH-on, vagy inkább MRI-en? Ha dokid nem veszi 100%-an komolyan ezt a helyzetet, akkor keressél másikat! Nagyon várom, várjuk a fejleményeket és szurkolok neked!
Szeretetettel: Klári

Holdsugar
#27076 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.17. 23:32

Most sem vészesen alacsony, de meglepett.
2012: 236
2013: 192
2015: 186
2016: 259
2017. júl: 210
2018. febr: 189
2018. aug: 124 (Ref: 150-400)
A fogászaton azt mondták, hogy a szeptemberi bölcsességfog gyökér kihúzása előtt próbáljak ennek utánajárni, ők 120 felett szeretik látni, ki tudja idővel merre halad. Később lesz ki nem nőtt bölcsességfog szájseb műtét, előtte CT is kell, jó lenne ha nem menne lejjebb mert normál trombival is eléggé vérzett, 5-6 napig néha még szivárgott a vér. Úgy néztem ki napokig, mint akit egy ló fejberúgott. Bedagadt, belilult/zöldült/sárgult kívül az arcom.

Holdsugar
#27075 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.17. 22:40

Szia!
Igen, én vagyok!
2015 márciusban még HCV negatív voltam, de a májenzimek már meg voltak emelkedve. Azt mondták, hogy a gyszerek okozzák, hisz minden negatív (HIV-re és HBV-re is szűrtek).
Kiharcoltam egy új kivizsgálást, hisz egy korty alkoholt sem ittam, gyszert minimális adagot szedtem, de a majfunkciós paraméterek mégis egyre rosszabbak voltak. A GPT 280-nál tetőzött, a többi is magas volt. 2015. szeptemberben C-re már poz. volt az eredmény. (Vírusszám 11 millió).
2015 októberben az első Fibroscan F2-t állapitott meg. S0 volt. Ekkor azt mondták, hogy a korábbi neg. teszt tévedett vagy a Fibroscan F2 téves, mert 6 hónap alatt F0-ból nem szoktak F2-be kerülni. Később azt mondták, hogy a gyszerek miatt haladtam gyorsan, vagy már károsodott volt a májam a gyszerektől és utána jött a vírus.
Évekig folyamatosan szedtem 2-4 félét, időnként abúzáltam (pl napi 5-20 db nyugtató) és volt durvább túladagolás is (kóma).
Asszem 2016 őszén néztek újra vírusszámot (kb 2 millió) és a genotípust is ekkor állapították meg.
2017 őszén. saját kts-re csináltattam új Fibroscant. F2 maradtam, de az érték a határon belül javult. S0-ból S2 és 3 határa kerültem (pontok alapján S3 eleje), de az UH nem látja a zsírmájat. (Kórosan sovány vagyok, kalóriatakarékossági okokból a mozgást sem javasolják)
Póknaveusok szaporodnak rajtam (kezemen), a combom pöttyös, karomon is pici hajszálerek jelentek meg. Van egy csomó furaság a bőrömmel (de nem fáj, nem viszket). A májfunkcióm 2015 óta még soha nem volt jobb.
Holdfény

nora51
#27073 nora51 hozzászólása: 2018.08.17. 22:00

Szia Holdsugár! Te Holdfény vagy, aki 3-mas genotípusú HCV-vel még mindig várja gyógyszerét, vagy másvalaki?
Én a fenti problémákat eddig csak F4 betegtársaktól hallottam. Igen, a hepaC okoz alacsony trombi-számot. Igen, a piros pöttyök vasculitis-re gyanúsak, vagyis érgyulladásos eredetű elváltozásra, ami szintén előfordul a HCV-nál. Mivel azonban nekem ilyen F3-mas koromban sem volt, ezért most furcsállom, hogy F2-nél ilyen előfordulhat. Mindenképpen tudasd ezt kezelőorvosoddal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jó ezzel időben foglalkozni.
Csak halkan kérdezem: biztos hogy még mindig F2 vagy?
Nem idegesíteni akarlak, de jobb félni, mint megijedni. Nekem ez furcsa.
Üdv: nora51

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close