Maviret – olanzapin

Téma címkék:
2019.01.23. 20:04

Sziasztok!

Ezen az oldalon gyszer interakciót lehet mégnézni. https://www.hep-druginteractions.org

Ez mennyire megbízható?

Orvosommal e-mailben egyeztettem. A depresszió mellett szerintem enyhe mániás (gondolatrohanásom van, akatízia szerű érzés és olyan vagyok, mint egy ADHD-s) tünetem is van. Ő is kevert állapotra gyanakszik. Emellett többféle (pszeudo)hallucinációm is van. Ez nem zavar, 5 éve elvagyok vele gyszer nélkül. A mániás tüneteket nehezen viselem, dolgozni még tudnék, tanulni így nagyon nehéz. Orvosomat megkérdeztem, hogy napi 2,5 mg (a terápiás legkisebb adag fele) olanzapint kaphatnék-e. Azt írta, hogy jó választás. Pártolja, h csak kis adagot szedjek. Mániát hangulatstabilizálóval is lehet kezelni, a haluk miatt szerintem antipszichotikummal (AP) járnék jobban.

Csak olyan gyszert érdemes beállítani, amit szükség esetén a HCV-re adott kezelés mellett is lehet szedni. Gyors leállítás esetén kínlódnék a megvonási tünettel. Annál még az is jobb, ha továbbra sem kapok gyszert.

Konkrétan: attól félek, hogy sorra kerülés után a Maviretet rövid időn belül el kell kezdeni szedni, ütközik vele a pszichó gyszer, amit nem javasolt gyorsan elhagyni, végül a kezelési engedélyem elvesztem.

A linkelt oldal szerint nincs kölcsönhatás az olanzapin és a Maviret között. Ha mégis van, csak ez az oldal nem jelzi, akkor valami mást kellene választanom.

Több más antipszichotikumál (aripiprazol, quetiapin, clozapin) azt látom, hogy kölcsönhatás lehetséges. Minimális angol tudásommal azt hámoztam ki, hogy a Maviret az AP metabolizmusára lehet hatással. Ha jól értelmezem emelheti a vérszintjét. Azt nem említi az oldal, hogy az AP a Maviret hatását (vérszintjét, kiürülést) változtatja.

Azt is jó lenne tudni, hogy biztosan Maviretet kapok vagy számításba jöhet más is. Akkor azt is nézni kellene gyszerválasztásnál.

Holdsugar
#28023 Holdsugar hozzászólása: 2019.02.10. 23:55

Jó hír, hogy tartósan nem kell szednem, hipomániamentes állapotban elhagyható. Ha újra lesz hipomániás tünetem, újra szedni kell. Hízlaló gyszer elhagyásakor fogyni szoktam.

Holdsugar
#28016 Holdsugar hozzászólása: 2019.02.10. 21:35

A magas koleszterin ill. triglicerid érték és a zsírmáj kialakulása között van összefüggés?

A gyszer tájékoztatóján az áll:

Nagyon gyakori mellékhatás:
- testtömegnövekedés
és még sok más
Gyakori mellékhatás:
- fokozott étvágy
- koleszterin, triglicerid és vércukorszint emelkedése
- hepatikus aminotranszferázok (GPT, GOT) aktivitásának átmeneti tünetmentes emelkedése, általában a kezelés elején.
és még sok más…

Hatalmas étvágyam van. Ennek örülök, biztos, hogy fogok hizni, de nem szeretnék újra zsírmájat.
Korábban más antipszichotikumtól bő 1 év alatt kb. 20 kg-ot híztam, ennyit most nem szeretnék. 7,4-re elkedett az összkoleszterinszintem. Erre atorvastatin hatóanyagú gyógyszert kaptam mert diétával sem csökkent. Vajon hogy lehetne ezt elkerülni?

nora51
#28018 nora51 hozzászólása: 2019.02.10. 23:42

Ezt bizony csak orvos tudja megmondani.
Azt ajánlom, ha képes vagy rá, fussál vagy kocogj naponta!

Holdsugar
#28021 Holdsugar hozzászólása: 2019.02.10. 23:49

Addig is próbálok zsírszegényen étkezni. A depresszióra jó a sport, májnak is, azt viszont nem tudom, hogy a mániás tüneteket fokozhatja-e. Ami javasolt depressziónál, az tiltott maniánál. Az egyiknél min 10 óra (mánia), a másiknál max 8 óra (depresszió) alvás javasolt. Téli depressziónál néha részleges alvásmegvonast javasolnak. Kevert szakaszban még nem tudom, hogy mi javasolt és mi nem, de igyekszek kideríteni és mielőbb kikeveredni ebből.

nora51
#28020 nora51 hozzászólása: 2019.02.10. 23:46

Ó jaj, beütöttem a keresőbe hogy magas trigliceridszint, zsírmáj.
Hát nagyon is van összefüggés, olvasd:
https://bhc.hu/betegsegek/zsirmaj/

Holdsugar
#28022 Holdsugar hozzászólása: 2019.02.10. 23:52

Hoppá…és itt az alultápláltságot is említik. Gyanús, h a kórságos soványságom is közrejátszott ebben. Úgy látom, hogy itt is a középút az arany.

Holdsugar
#28000 Holdsugar hozzászólása: 2019.02.07. 20:33

Márciusban mind2 orvoshoz szeretnék menni és mindent letisztázni.
Remélem, h jól fog hatni a gyszer, amit választottam.

Holdsugar
#27983 Holdsugar hozzászólása: 2019.02.06. 21:31

A 27. helyre csoszogtam előre. Arról nem beszéltem az áterrel, hogy levegyenek v maradjak.

Holdsugar
#27972 Holdsugar hozzászólása: 2019.02.05. 23:29

Sziasztok!
Tegnap tudott fogadni a pszichiáter. Hepatológusomat még nem tudta elérni. Megerősítette a gyanúmat, a depresszió mellett mániás tünetem is van, azaz kevert szakaszban vagyok. Valószínűleg régóta, de csak az utóbbi hónapokban erősödött fel. Kb 2 éve 3 hétig volt a mostaninál erősebb. Olvasni/értelmezni sem tudtam, végül spontán enyhült. Mivel a mániás tünet nagyon zavar (főleg tanulásban, nagyon-nagyon megnehezíti) felírta azt a gyszert, amit ötletként felvetettem. A terápiás legkisebb adag felét. Azt mondta, hogy a májam miatt valszeg lassabban bomlik, így akár a terápiás legkisebb adagot is elérheti a vérszintje.
Amikor leáll a pörgés, el kell hagyni. Ha visszatér, újra kell kezelni.
A mániás tünetek kialakulását és a depresszió mélyülését hangulatstabilizálóval lehet megelőzni, de ezt a májam miatt nem engedi mert ez kockázatosabb az új, atípusos antipszichotikumnál.
Sajnos ennél is nagyon gyakori a hízás illetve a lipidszintek emelkedése. Gyakori a májenzimszintek átmeneti emelkedése is.
Nyugtatóról leszoktam, de a pörgés miatt pár hete újra kezdtem szedni, a semminél még az is jobb. Elviselhetőbbé teszi. Amíg nem áll le a pörgés, nyugtatóleállást nem javasol.
Sajnos vizsga előtt nem tudta felírni, így csak végigkínlódtam a tanulást…le akart beszélni róla az állapotom miatt, de mondtam, hogy ha megjelenek (akár sikerül, akár nem) egy tárgyból szóbelire elmehetek hó végén és résszakképesítés arra önmagában is kiadható. Ha nem mentem volna el, a szóbelit sem engedik. Ha a 4-ből valami sikerült, azt nem vesztem el, legközelebb abból már nem kell menni.
A halum nagyon felerősödött és fura helyzet állt elő: mélypontról ez húzott ki. Hangot is hallok és ez inkább alszemélyiség (multiplex) jellegű, nem skizó típusú.
Azt mondta, hogy a pszichotikus tünetek eredetét nem lehet meghatározni, mivel a szervi, pszichiátriai és személyiségbeli tényezők annyira keverednek. Egyik sem olyan súlyos, hogy egyértelmű legyen.
Ha igazolást kérek, diag helyett ezt a szöveges magyarazatot tudja adni.
Többféle halum van, valszeg nem ugyazon kórkép részeként. Skizofrénia nem, talán skizoaffektív (skizó +affektív, azaz a mostani kevert szakasz) diag adható lene. Előbbinél hosszabb távon személyiségbeli hanyatlás mindig van, a másiknál nem kritérium. Nálam nincs.
Mivel a haluk nem zavarnak, továbbra sem szükséges kezelni.
A meditációt, relaxációt nem ellenzi, ha a pörgés ellenére egyáltalán megy.
Mivel a depresszióm mindig mélyül télen, napsüteses napokon sétát javasol + erős fényű kislámpánál olvasást, azaz fényterápiát.
Tavasszal v nyár elején szokott a normalisnál valszeg vidámabb, energikusabb napjaim v heteim lenni. Évszakfüggő a hangulatzavarom, endogén része is van.

nora51
#27932 nora51 hozzászólása: 2019.01.24. 01:42

Hát ezt a hepász és az áter kell hogy egyeztessék egymással, nem?

A https://www.hep-druginteractions.org megbízható, hepászunk is ezt használja.

Holdsugar
#27934 Holdsugar hozzászólása: 2019.01.24. 02:20

Igen, nekik kellene, de nem tudom, hogy már beszéltek-e ill. mire jutottak.
Nem tudtam, hogy Ő is ezt használja, csak gyanítottam. Egyszer mobilon nézett utána a Frontinnak. Ezek szerint ezen az oldalon.
Leghamarabb jövő héten tud fogadni az áter és a gondolatrohanás miatt már FÉLHÜLYE vagyok és valszeg vizsgáig az is maradok. :-(. Jó esetben maradok. Rossz esetben a vizsgastressz fokozhatja minden tünetemet és nem szeretnék zárt osztályon raboskodni. A kevert állapotból mielőbb ki kéne keverednem, ezért nyomozok.

Holdsugar
#27935 Holdsugar hozzászólása: 2019.01.24. 16:45

Péterfy krízis osztályt is fontolgatom. Ott akkor tudom mondani, h ezt az oldalt nézzék.
116-123 (krízis lelkielsősegély) is azt mondta, h ha rosszabbul vagyok, ott próbálkozhatok. Nyílt osztályra ter. illetékes kh-ba beutaló kell, sajnos az nincs. Péterfy zártra beutaló nélkül is felvehetnek. Már van papírom skizóról, skizoaffektívről ill arról is h ilyenem nincs és sosem volt. (eddig össze-vissza diagoltak). Mailem van kevert állapotról. Suicid késztetést pedig elmondom. Sztem ezzel már van ok felvételre.
Legutóbb ott leráztak, nem hitték el h haluzok, dokumentumom sem volt erről, ezért szereztem be ezeket az igazolásokat, h még egyszer ne járjak így.
Thalassa Ház zárójelentéséről lemaradt a diag, nem hitték el, h ott szóban skizót mondtak (bordert kizárták). Kértem új zárójelentést. Azon már van diag.

boldogbordi
#27929 boldogbordi hozzászólása: 2019.01.23. 21:51

Szia, szerintem erről a kérdésről is érdemes lenne egyeztetni nem ?

Holdsugar
#27930 Holdsugar hozzászólása: 2019.01.23. 22:03

Szia,
Jó lenne ha egyeztetnének. Márciusban megyek hepatológushoz kontrollra, akkor tudom megkérdezni. A gyszer nem várhat addig…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

Precognox

Close
Close