Kontroll – Menni vagy nem menni?

Téma címkék:
2019.03.25. 20:03

Sziasztok!

Kissé elbizonytalanodtam. Nem tudom, hogy az én F2-es májacskámmal milyen gyakran kell/érdemes kontrollra járni. Eleinte fél évente jártam, orvosom kérésére. Vittem hasi UH vagy Fibroscan eredményt, friss laborleletet. Háziorvosom már csúnyán néz rám mikor beutalót kérek (hisz UH mindig neg.), laboreredmény hol rosszabb, hol jobb, de sohasem jó. Legutóbb és az azelőtti alkalommal orvosom már nem mondta, h mikor menjek. Azt mondta, h valószínűleg hamarosan sorra kerülök, keresni fog és akkor kell menni. De nem kerültem sorra.

A zsírmájtól megszabadultam (diétával vagy vmi csoda folytán), F2-n belül folyamatosan javulnak az értékek (spontán), hasi UH-m negatív (még a zsírmáj sem látszott, pedig az szokott). Eltűnni sem szeretnèk, de nem igazán értem, h mi haszna volna 6 havonta kontrollra mennem. Most olyan gyszert nem szedek, ami ronthatja az értékeket és emiatt résen kell lenni, gond esetén a gyszeren változtatmi. Ha spontán romlik, akkor romlik, ha járok kontrollra, ha nem. Fibroscanem tavaly szeptemberi, nem indokolt még újra megcsináltatni. Akkor minek menjek? Vagy mikor menjek?

Ti milyen gyakran jártatok kontrollra? Arra gondoltam, hogy 6 hónap helyett várok 1 évet. Háziorvostól kérek laborbeutalót és annak eredményével megyek. Ha indokoltnak tart egyéb vizsgálatot, akkor Ő is beutalhat.

Üdv,

Holdsugár

Holdsugar
#28254 Holdsugar hozzászólása: 2019.04.09. 05:56

Felhívtam telón. Rákérdeztem, hogy továbbra is szükséges-e 6 havonta kontrollra járnom. Azt mondta, hogy nem, elég évente 1x, azaz nyugodtan várhatok őszig. Sztem háziorvostól kérek előtte laborbeutalót, annak eredményével fogok menni, ha szükségesnek tartja, további vizsgálatokra a hepatológus is tud beutalót adni.
Örülök, h sikerült ezt letisztázni, mert “eltűnni” nem szeretnék, de a 6 havi kontroll nekem F2-es májjal indokolatlannak tűnt.
Ha esetleg sorra kerülök a várólistán, akkor majd hív és megyek.

bolondos60
#28215 bolondos60 hozzászólása: 2019.03.28. 07:49

Kedves Holdsugár!
Én is fél évente kezdtem a kontrolt, de már 3. éve csak csak évente járok. De nekem így is kérte a hepatologusom. Ne izgulj, mert a körzeti így is csúnyán néz rám, ha megyek a beutalókért.
További gyógyulást mindenkinek.

Holdsugar
#28216 Holdsugar hozzászólása: 2019.03.28. 08:06

Kedves Bolondos!
Köszönöm a válaszod! Sokaknál olvastam, hogy évente 1x mennek, emiatt gondoltam arra, hogy én is ritkíthatom.
Az is lehet, hogy köztes megoldást választok. Várok 9-10 hónapot, felhívom az orvosom és rákérdezek, hogy menjek-e vagy kivárhatom az 1 évet.
Az előző és a mostani hepatológusom is annak örül, ha leletekkel megyek. Sztem laborba ad beutalót a háziorvosom, UH-val nem nyaggatom. Ha a hepatológus szükségesnek tartja, ő is be tud utalni.
Az sem kizárt, hogy egyszer sorra kerülök és végül ő fog hívni.
Üdv,
Holdsugár

bolondos60
#28223 bolondos60 hozzászólása: 2019.03.29. 09:32

Én már teljesen át vagyok adva a körzetinek. Pont most mentem a labor eredményért és rákérdeztem nála, hogy lehetne az éventét is ritkítani, de azt mondta, hogy azt azért tartsuk be és nem árt ellenőrizni. Így beletörődtem. Hepatológián az utolsó fél éves negatív eredményért voltam utoljára.
Puszi és gyógyulást mindenkinek.
bolondos60

Holdsugar
#28212 Holdsugar hozzászólása: 2019.03.27. 13:14

Most esik le, h 50 Kpa feletti értékről, ha jól számolom F2-ig javult a májad. Valóságos csoda!
Az izületi gondjaid javultak?

museto
#28214 museto hozzászólása: 2019.03.27. 17:57

Sajnos az izületeim már nem a régiek, de már megszoktam. Lényeg, hogy a májam rendben van. Üdv, Museto.

museto
#28207 museto hozzászólása: 2019.03.26. 21:45

Kedves Holdsugár! Végül is saját döntés kérdése (manapság már), hogy megyünk-e kontrollra, vagy nem. Mint azt tudhatod rólam, én egy 50 kPa feletti májjal indultam neki több alkalommal is a kezeléseknek, végül “tiszta” lettem. A májam szépen javult, de 8,7-nél sajnos megállt. Ez tudod mit jelent, azt, hogy a májamban még rendesen vannak szöveti átalakulással tönkrement részek, ami rendes táptalajt képeznek egy esetleges HCC (májrák) kialakulásához. Hogy ez létrejön-e, és ha igen mikor, milyen indikáció következtében, azt senki nem tudja, viszont hogy egy esetleges rossz irányban történő változás időben észrevehető legyen, kellenek a rendszeres kontrollok. Azt hiszem, erre van is megfelelő protokoll, de ebben nem vagyok biztos. Ami biztos, én figyelem a naptárt, és rendszeresen jelentkezem a doktornőnél. Ha fél éven belül mész, akkor nem kell háziorvosi beutaló, sőt ultrahangra is a kezelő orvos ad beutalót (Igaz, most augusztusra adnak mifelénk időpontot). Mindent összevetve, a kontroll kell, saját egészségünk érdekében. Üdv, Museto

Holdsugar
#28208 Holdsugar hozzászólása: 2019.03.26. 22:23

Kedves Museto!
A kontroll szüksegessegét nem vitatom. Abban nem vagyok biztos, h indokolt 6 havonta járnom,. Orvosom korabban ezt kérte, legutóbb és előtte viszont azt mondta, h majd sorrakerülésnèl hív. De nem kerültem sorra és nem mondta, h ez esetben mikor menjek.
Most nem tudom, h tobábbra is fél évente járjak v elég lenne évente mennem, tekintettel arra, h F2-n belül nem romlott, javult az érték. Három Fibroscanem van. Az első lett a legrosszabb (8,8), a második jobb (7,8), a harmadik a legjobb (7,4). Ha így folytatom F1-be kerülök. Azt is tudom, h ez változhat, romolhat is akár.
Amikor az első mérés volt nagyon magasak voltak a májfunkciós értékek. Orvosom szerint a vírus mellett az akkor szedett gyszerek is okoztak károsodást, erre utalt a magas GGT. Ezeket a gyszereket leállították, ekkor javulni kezdtek az értékek. Szerintem családból örökölhettem a gyszer érzékenységet. Egyik rokonom sokféle gyszert szed és a tartós szedés májzsugort okozott neki. Minden egyéb lehetséges okot kizártak.
Azt nem hiszem, hogy F2-ből leszek fél év alatt F4-es, ami miatt sürgetővé válna a kezelés. 6 havonta Fibroscan is felesleges, így ha most elmegyek (letelt a 6 hónap) nem hiszem, h adna beutalót, hisz 2018 szeptemberi az utolsó Fibróm. Szerintem ha odamennék egy friss laborlelettel csak feljegyezné az értékeket és ennyi. Ha átcsúsznék F3-ba köv mérésnél, kaphatnék plusz pontot rá, de a kezeléshez valszeg ez sem vinne sokkal közelebb, hisz olyan gyszerre várok, ami még nem elérhető. HCC pedig úgy tudom, h F2-nèl nem szokott lenni.
A trombocitáim korábban alacsonyak voltak. Azt mondta az orvosom, h szerinte mérési hiba. Mivel fogdokihoz keszültem, fontosnak tartottam utánajárni ill fogdoki is kérte h legyen új vizsgálat. Annak hiányában nem vállalja a húzást. Házidoki nem adott beutalót, emiatt Synlabhoz mentem. A trombijaim ekkor már nem voltak alacsonyak és a véralvadást is megnézettem. Nem vérzékenységre utalt, hanem fokozott véralvadást állapítottak meg. Húzás közben gondolom vérzett. Utána egyetlen csepp vérzés sem volt. Talán ennek köszönhetően.
Ha szedném még az antipszichotikimot, akkor mennék 6 havonta mert az máj szempontjából rizikós. Sokkal gyakrabban okoz májfunkciós és egyéb eltérést, mint az a 2 gyógyszer, ami már korábban kibabrált velem.

#28377 Mariat hozzászólása: 2019.06.19. 12:13

Kedves Museto!
Igen, az én májam is így áll. Nagyon durva felületű. Addig biztosan nem fog helyrejönni, mire meghalok.
Viszont a zsírmájam nagyon sokat javult. Tavaly szeptemberben még volt, aztán idén februárban már csak kevéssé látszott, de mára már úgy látják, nincs zsírmájam. Ezt a kiegyensúlyott, teljes értékű növényi étrendnek köszönhetem. Semmi koleszterin bevitel nincs.
Nekem a kezelés nem hozott sok jót, a vírusokkal majdnem engem is elpusztított. Azóta is megmaradtak a gyógyszerek mellékhatásai.
Neked még mindig nem volt meg ezek szerint a kezelésed?

Holdsugar
#28206 Holdsugar hozzászólása: 2019.03.26. 11:52

Gondos Bocs!
Köszönöm, h írtál. Te már túl vagy a kezelésen vagy még arra vársz?
A kezelés előtt milyen gyakran jártál? Milyen stádiummal?

gondos.bocs
#28205 gondos.bocs hozzászólása: 2019.03.26. 11:46

En evente(januar) hasi.uh ,es Fibroscan egyutt….akkorra idozitem a labort is
……juniusban pedig tudoszuro,labor, mammo ill gasztoszures felvaltva evente ….

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close