Laborlelet

Téma címkék:
2019.06.23. 06:07

Sziasztok!

Kezdek aggódni, jövő héten vetetek vért és félek, h úgy járok, ahogy egyszer már jártam, elszálltak a májfunkciós értékem és az akkori orvosom elhagyatta a gyógyszereket.

Akkor napi 1×0,5 mg Rivotrilt szedtem +15 mg Yarocent. Mindkettőből a legkisebb adagot. Meglepő, antidepi nem szokott ilyet okozni és ekkora adagban a Rivotril sem.

Most 3 féle gyógyszert szedek és mindegyiknél magasabb a kockázat, mint a korábbi duóval. Csak azt nem tudom, hogy ezeket vagy akár egyet is, hogy lehetne elhagyni.

1. Frontin: 0,75 mg-t szedek. 1 mg-ről csökkentettem le, hasmenésem van és szétrobban a fejem (megvonási tünet). Orvosom lassú, óvatos leállításra vagy csökkentésre bíztat, de csak akkor, ha megy. Többször mondta és mailben is írta, hogy a megvonással lehet gond, az is lehet, hogy annyira problémás lenne, hogy ehhez kórház kell.

2. Tegretol CR napi 200 mg. Ez a terápiás legkisebb adag fele. Tartós szedést nem enged, még egészségest is félt ettől a gyógyszertől. Akut mániát most ez fogja le, de nem teljesen.

3. Olanzapin napi 1,25 mg. Mániára és pszichotikus tünetekre a terápiás adag 5-20 mg. A terápiás legkisebb adag negyedét szedem. Segít átaludni az éjszakát, szorongást csökkent, étvágyat javít. Ebben az adagban antimániás v. antipszichotikus hatása nincs, de át tudom aludni az éjszakát és a szorongást csökkenti, azaz a mániát fokozó egyéb tüneteim húzza le. Tegretol hatását egészíti ki. Ez sem májbarát. Ennél nagyob adag lórúgás, dolgozni sem tudnék. 2,5 mg-vel hiába feküdtem le este 6-7 körül, hajnal 5-kori alig tudtam felkelni, elalszok buszon, villamoson, mhelyen. Amikor próbáltam emelni, látványosan szedált, ami mhelyen gond. Kérdezgettek…

Orvosom is kérdezi, hogy milyen antipszichotikumot tudnék terápiás adagban szedni. Sztem egyiket sem. Seroquel XR és Leponex szétcsap, átalszom az életemet. Seroquelt kardiós állította le, alacsony vérnyomás miatt ment el a kép, ájulófélben voltam, pulzusom magas volt. Soxor egyik kezem remegett, másik nem, gyógyszer okozta másodlagos parkinzonizmus miatt. Erre Akineton adható. Ripedon és Abilify nem ütött ki csak erősen remegek és akatíziát csinál, 20-40 percig alig tudok egy helyben ülni. Abilifyal légszomjam is volt. Tőmondatot alig bírtam elmondani, ziháltam. Utóbbi 2 mellé marékszám kellene szednem nyugtatót a mellékhatásra.

Ha rossz lesz a leletem, sztem a Tegretolt fogja elsőként elvenni az orvos. Akkor fellángol a mánia (pontosabban kevert szakasz mert depressziós tünetem is van), ami önmagában is gond.

Ráadásul a hallucinációm is mindig fellángol mániás tünetek mellett.

Hallucinációm 6 éve kezeletlen és depresszióra sem kapok gyszert.

4 féle gyógyszert nem szeretnèk, pláne nem olyat, amiből (antidepresszáns) 8 félét próbáltan és sosem hatott, ráadásul amíg mániás tünetem is van, addig problémás mert a mániát felerősítheti. Emiatt antidepi csak akkor adható, ha a mánia jól/hatásosan van kezelve.

Tegretol másik hangulatstabilizálóra AKUT esetben nem cserélhető. Depakin Chrono és Lamolep akut szakaszra nem adható, csak tünetmentesen, visszaesés megelőzésre. Lítium akutban is hat, de ez suicid késztetéssel olyan mintha pisztolyt adna öngyilkossághoz. Ezt a gyógyszert semmiképen nem szeretné adni. Más hangstab nincs.

Ha nem kapok hangstabot, antipszichóval lehet kezelni a mániát/kevert szakaszt, de mániára hatásos adaggal NEM tudok dolgozni. Indokolt leszázalékolni. De ez nem lenne jó mert nem biztos, h sikerülne vagy nagyon keveset kapnèk.

Itthon olyan szintű gond van Anyuval (aki kezelést elutasítja, depressziós, személyiségzavara van + iszik), hogy az már soxor szinte elviselhetetlen, orvosom telón beszélt vele, Anyu üvöltött vele is, fenyegette orvosomat, h a HÉV alá ugrik…orvosom s.o.s. hajléktalanszállóra szeretne juttatni, biztonságba. Onnan viszont leszázalékolva, munkaképtelen állapotban nem fogok tudni továbblépni.

Nekem jó máj arra kell, h szükség esetén lehessen kezelni a pszichés betegségem és ne kelljen hónapokig tartó gyógyszerbeállítás után elhagyatni. Miután a kezdeti erősebb mellékhatás (szédülés, émelygés, fejfájás) elmúlt, hetekig vártam a hatásra, nem szeretnék megvonási tünetekkel + mániával küzdeni + új gyszer mellékhatásával.

F@szkivan…a mostani beállítással sem vagyok tünetmentes, csak jobban vagyok. A gyógyszereket én választottam, az adagokat én állítottam be, a korábbi tapasztalataimra hagyatkozva. Ha agyonütnek sem tudok jobbat vagy kevésbé kockázatosat.

Tudom, minden árthat a màjnak és minden tájékoztatóra mindent leírnak, de a 3 féle gyógyszeremből 2-nèl gyakori a májenzimszint emelkedés. De már öngyilkosság határán állva kértem ezeket…

2 féle haluval, depresszióval, mániával, elalvási és átalvási zavarral, mindennapos rémálmokkal, ébredéskor pánikrohammal, minimális kényszeres tünettel, napközben szoc. fóbbal, kezeletlen tomboló és időnként agresszív családtag mellett minigarzonban, öngyilkossági gondolatokkal, ami néha késztetéssé fajul, PTSD-vel még így is alul vagyok kezelve.

Jövő héttől újra lesz másodállásom. Muszáj jól lennem, h bírjam.

Sztem elszálló értékek mellett sem kellene gyógyszert váltani, de még jó értékek mellett sem szeretné orvosom tartósan adni a Tegretolt. Amikor lezajlik a mánia, mindent el akar venni (nyugtatót csak akkor, ha tudja) és visszaeséskor (mánia fázisokban zajlik) kezelne újra. Depresszió, szorongás, hallucináció tartósan van, ezek kezeletlenül maradnának. Alvásom hol jobb, hol rosszabb.

Maviretre van beadva a kérelmem, Tegretol CR-el ütközik. Ez is aggaszt. Nem tudok felerősödött tünetekkel akut kevert szakaszt (amikor mánia és depresszió egyidejűleg van) munka mellett átveszelni.

Holdsugar
#28475 Holdsugar hozzászólása: 2019.06.29. 06:56

Kedves Lotus!
Most épp jól. Tegnap 0,75 mg helyett 0,5 mg Frontint vettem be. Még semmilyen megvonási tünetet nem tapasztalok.
Olanzapint már 2 napja nem vettem be, ezzel túl sokat alszok, enélkül keveset. Csütörtökön már alig bírtam felkelni és ébren maradni, ezért hagytam ki 2 napot. Ma is korán kellett kelnem, de már fekhetek is vissza, ha akarok. Így frissebb voltam napközben. Szerencsére a szorongás sem erősödött fel, ezt hivatott elnyomni az Olanzapin. Pár hónapja váltottam mhelyet, rettegve kezdtem ott dolgozni, ez spontán is oldódik. Valszeg emiatt sem érzem annyira hiányát az Olanzapinnak.
Neked hogy megy a csökkentés?

Holdsugar
#28453 Holdsugar hozzászólása: 2019.06.27. 21:48

Lotusz!

Itt írtam bővebben a gyógyszeres kálváriámról.

Lotus13
#28458 Lotus13 hozzászólása: 2019.06.27. 22:26

Hát nem semmi amin keresztül mész az biztos!
Én is sok féle gyógyszerrel próbálkoztam régebben, nálam az alváshiány volt a legroszabb.
Jelenleg esténként 2*0,25 mg.os quetiapint szedek.

Holdsugar
#28459 Holdsugar hozzászólása: 2019.06.28. 04:55

Quetiapinból úgy tudom, hogy 50 mg-os a legkisebb hatóanyagú tabletta. Nekem nagyon régen 800 mg-ig emelték fel, ennyivel dolgozni sem tudtam. Biztos, hogy 0,25 mg-t szedsz? Nem 25 mg-t?
Más antipszichotikumot próbáltál? Álmosító mellékhatású antidepit? Pl Mirtazapint? Altatót? Szedhetsz valamit ezek helyett? Szerintem kérdezz rá a hepatológusnál! Ha lehet mást szedni, akkor egyeztess pszichiáterrel.

Ezeket szorongásra szeded? Vagy alvászavarra? Ha bármilyik a kettő közül, akkor autogén tréning is segíthet. Ez egy igazoltan hatékony relaxációs módszer. Meditáció, jóga, sport is segíthet, ezek biztos, hogy nem árthatnak a májnak és a Zepatierrel sem akadnak össze.

Én relaxálni szoktam, néha mindfulness meditációt gyakorlok (mindkettőt szakemberrel tanultam). Mindfulnessből a légzés és a nyújtómeditáció vált be (kb 8 félét tanultam). Jógát is szeretném kipróbàlni, Nóra küldött is linket, de eléggé halogatós típus vagyok.
Sétálni szoktam ill nyújtógyakorlatokat végzek itthon.

Lehet érdemes lenne egy pszichológust vagy terapeutát felkeresni és kibogozni, hogy mi okozza a tüneteket ill gyógyszer nélkül mit lehet ellene tenni.

Egy percig sem vitatom, hogy a tüneteid kezeletlenül komoly szenvedést okozhatnak és indokolt kezelni, ha valamilyen gyógyszer segít, azt érdemes szedni. DE: épp a szorongás, alvászavar, depresszió, ami terápiával és egyéb módszerekkel is oldható és pillanatnyilag ezek, amik biztosan kipróbálhatóak.

Lotus13
#28462 Lotus13 hozzászólása: 2019.06.28. 06:34

Kedves Holdsugár!
Igazad van, 25 mg-ost szedek 2*25 mg.Pszichológushoz járok pár hete még csak most fogja megállapítani a terápiát. Régebben is jártam , de sajnos nem vált be az orvos. Köszönöm az ötletet, megpróbálok beszélni a hepatológussal, habár nagyon nehéz elérni őt telefonon….remélem nincsen még szabadságon,Nemesi dr.-nőhöz járok. A gyógyszert leginkább az alvásra szedem, de a depis tüneteket is kezeli szerintem. Nagyon nehezen találtam rá erre a gyógyszerre.
Amikor nyugalomban vagyok akkor nekem is megy a relaxáció, nálam az a baj hogy folyton gondolkodom, folyton kattogaz agyam valamin, ezért nem tudok aludni .
Nem ismerem a Mindfulness féle relaxációt, de majd megemlitem a pschihologusomnak, köszi
Tegnap este elkezdtem a frontin leépitését, 0,25-mg-minusszal, vasárnap pedig a quetiapinből fogok lefaragni egy keveset. Ma még jól aludtam, nem tudom mikortól jöhetnek az elvonási tünetek…

Holdsugar
#28466 Holdsugar hozzászólása: 2019.06.28. 15:33

Az alvászavar engem is nagyon megvisel. Ugyanekkora gond nekem, ha gyógyszer miatt túl nagy az alvásigényem és emiatt nem tudom kialudni magam.
A Quatiapinnak van depresszió ellenes hatása és az alvászavar megoldása is segíthet abban, hogy a depresszió oldódjon vagy elmúljon. Az egyik tünet előhozhat vagy felesrősíthet egy másikat.
Nekem 4-5 nap után szoktak a legjobban felerősödni a megvonási tünetek olyan gyszernél, amit hosszabb ideje szedek és ez 2 hét után csökken. Ha vmit csak rövidebb ideig szedtem, 1 hét után már megvonási tünet sem szokott lenni. Mindenkinek másképp reagál az elhagyásra vagy csökkentésre a szervezete. Az sem mindegy, hogy a kiinduló állapot jó vagy van tünet gyógyszer mellett is.
Nekem azt mondta az orvos, hogy egyszerre csak 1 gyógyszert és azt is csak lassan érdemes elhagyni, ha semmi extra ok nincs ennél gyorsabb tempóra.
A Frontint èn is próbálom csökkenteni vagy elhagyni. 1 mg-ről vittem le 0,75 mg-re. Most agyalok, hogy 0,25 vagy annak a felével csökkentsem, azaz 0,125 mg-vel.
Az Olanzapinnak (Quetiapinhoz hasonló hatású) az adagja sincs jól belőve, túl sokat alszok, nehezen kelek fel. Korábbi bevétellel próbálkozok. Ez a rémálmokat, szorongást jól csökkenti. Emellett a Frontint sztem könnyebb lesz csökkenten vagy elhagyni és remélem az Olanzapint is elhagyhatom pár hónap múlva.
Nekem a Tegretol segít és (mániát húzza le)ilyen kis adagban már nincs mellékhatása. Nagyon nagyon remélem, hogy a következő laboreredményem ugyanilyen vagy jobb lesz és továbbra is szedhetem. Az antipszichotikumokkal minden bajom van.
Lamolepet is emleget az orvosom, ez hangulatstabilizáló…kipróbálni sem szeretném.
Jövő héttől folytatom az egyéni terápiát. Az autogén tréninget (ami relaxáció) vele tanultam. Mindfulness meditációt pszichológis tanította, csoportban. Ilyen csoportok rendszeresen indulnak, sajnos nem olcsók.
Kipróbáláshoz interneten is vann fenn hanganyag.
Sztem olvass utána ezeknek a módszereknek, kérdezd meg a pszichológust, hogy ő tud-e vmit tanítani vagy egyáltalán javasolja-e. Beszélgetős terápia mellé nagyon jó kiegészítésnek.
Mesélj majd hogy a csökkentés/elhagyás hogy megy. Érdemes rákérdezni, hogy a megvonási tünetre (ha lesz) mit szedhetsz. Fejfájás, izületi fájdalom, szédülés, hányás, hasmenés előfordulhat. Az is lehet, hogy semmi nem lesz!!! Ilyenről is hallottam.

Holdsugar
#28473 Holdsugar hozzászólása: 2019.06.29. 06:01

Még vmi eszembe jutott. Azt írtad, hogy este kattog vmin az agyad. Tapasztalatból tudom, hogy ilyenkor nehéz relaxálni. Kipróbálhatnád, hogy amikor aludni készülsz, a kattogás leállítása vagy megelőzéseképpen álmodozni/ábrándozni kezdesz. Pl elképzelsz egy jobb helyzetet vagy egy szép tájat, ahogy ott pihensz.
Álmodozás/ábrándozás közben elaludni is könnyebb. Segíthet az is, ha 10-30 percig fekvés előtt vagy már az ágyban relaxációs zenét hallgatsz.

Lotus13
#28474 Lotus13 hozzászólása: 2019.06.29. 06:38

Kedves Holdsugár!
Köszönöm az ötletet, kipróbálom, remélem sikerül!
Te hogy vagy?

Holdsugar
#28434 Holdsugar hozzászólása: 2019.06.25. 17:07

Kedves Klári!
35 éves vagyok. Igen, erre törekszek ill szeretnék majd elköltözni, de nem hajléktalanszállóra. Ott már laktam és rossz tapasztalatom volt.
Most várom az orvosom válaszat, valószínűleg a gyógyszerektől romlottak az értékek. Remèlem nem kell elhagyni a gyógyszert. Ha semmi nincs, amit szedhetnék, és amivel dolgozni is tudok, a leszázalékolást szeretném megpróbalni. A semminél az is több, senki nem tud eltartani, nem is várom el. Leszázalékoltként sokkal kisebb gond, ha napi 12-14 óra az alvásigényem.
Sajnos az is lehet, hogy hiába cserélgetjük a gyógyszert, rosszabb eredményeim lesznek, mint anélkül.
Orvos tudná megmondani, hogy mennyire magas értéknél (ha a magas GGT-ből következtetni lehet arra, hogy toxikus oka is van az emelkedésnek) szükséges elhagyni a gyógyszert. Olyan is előfordulhat (egészségesnél is), hogy csak átmeneti az emelkedés. Másik két gyógyszer mellett szállt el korábban és spontán csak egyre romlott. Elhagyásuk után rendeződött
Üdvözlettel,
Holdsugár

EN-ek
#28454 EN-ek hozzászólása: 2019.06.27. 22:00

Háttéged SE hurcolt a (bal)Sors ezüsttálcán… (h rólammá ne is beszéjjünk!)
igazad is wan. addig kell próbálni, amíg lehet! BÁR…ős szintén sózva éppen 0% eséjed van RÁ! (najó legyünk kicsit poptimistábbak: talán ojan 10 körül) ;)

14 orra? ÉN pl. heavy sexparty-k után szokt annyit alszani, alapesetben “csak” 9-10 körül! (de annakse örül) :D

Holdsugar
#28460 Holdsugar hozzászólása: 2019.06.28. 05:01

Orvosom azt mondta, hogy szedhetem tovább és reméli, h a korábbinál rendszeresebb kontroll megoldható lesz. Nem rajtam múlik, házidoki ad nehezen (ill ritkán) beutalót.

Ősszel kell mennem hepatológushoz. Elviszem ezt a laboretedményt. Lehet ő is elküld vérvételre, főleg ha mondom, hogy pszichiáter szerint szükséges lenne gyakrabban nézni. Télen már szerintem háziorvos adhat újra beutalót.

Akkor majd kiderül, h merre haladnak az értékek.

Holdsugar
#28427 Holdsugar hozzászólása: 2019.06.23. 15:15

Orvosom szerint nem százalékolnának le vagy minimális összeget kapnék, ami mellett ugyanúgy kellene dolgoznom. Ha nem dolgozok is gond a kevert szakasz…

#28431 klmaan hozzászólása: 2019.06.24. 10:10

Szia Holdsugár!
Örülj, hogy tudsz dolgozni, és van is mit!!! A mellékállás is jó, ahogy olvasom az otthoni helyzetedet.
Hány éves vagy?
Látom a pszichés gyógyszerekben “otthon” vagy, azokhoz nem értek, de az jó, hogy te érted, és érdekel is a bajod, és a gyógymódok.
Éljed az életedet, és figyelj magadra továbbra is. Az szomorú, hogy Anyukáddal ilyen nagy probléma van, s az együttélés miatt ez neked is gond. A lehető legjobb megoldás a munka, a munkatársakkal a jó kapcsolat, és minél több sajár program, élni az életedet!!
Üdv szeretettel: Klári

Holdsugar
#28433 Holdsugar hozzászólása: 2019.06.25. 17:07

Kedves Klári!
35 éves vagyok. Igen, erre törekszek ill szeretnék majd elköltözni, de nem hajléktalanszállóra. Ott már laktam és rossz tapasztalatom volt.
Most várom az orvosom válaszat, valószínűleg a gyógyszerektől romlott a laboreredményem. Remèlem nem kell elhagyni a gyógyszert. Ha semmi nincs, amit szedhetnék, amikor nagyon rosszul vagyok, a leszázalékolást szeretném megpróbalni. A semminél az is több.
Üdvözlettel,
Holdsugár

EN-ek
#28421 EN-ek hozzászólása: 2019.06.23. 11:50

EJJ már szegény uccsókat rugó te! :O

HA neked ennyi súújos válogatott bajod wan, esküszöm ménem mécc ink nydíjba?? a régi normális “mberszabású” időbe ijen ESETbe még kérni se kellett volna! na perce a mai gyilkos-náci renccerbe magadnak KELL kiverni mindent, s SEMMI jóra se számíthacc!! a LEGfontosabb mindig, h ne legyé tutyi-mutyi!! SE nyuszi…
- – -
Na ESZT még berakom…EZ a ti jövőtök! ;D (ya ésez n wicc) ;)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close