Kérdés Makara Főorvos Úrnak

Téma címkék:
2019.08.01. 03:50

Tisztelt Főorvos Úr!

Orvosommal abban egyeztünk meg, hogy bipol kevert szakaszban (pontosabban skizoaffektív mert hallucinacióm is van és nemcsak maniás v depressziós fázisban) a Tegretol CR-t fogom szedni. A depresszióm nem annyira mély, h kezeljék, abból sincs gond (már 6 eve), hogy a hallucinació nincs kezelve. Az viszont probléma, ha mániás tünetem is van mindezek mellett és ez felerősödik. Nagyon enyhe tünetekkel nem feltétlen kell kezelés.

Orvosom ellenzi ennek a gyszernek a tartós szedését. Emiatt javasolta azt, h akut szakaszban szedjem, jó állapotban hagyjam el, ha mániás tünetet tapasztalok, szedjem újra.

Antipszichotikumra próbált átállitani, de maradtunk ennél a gyszernél mert a terápiás legkisebb adag antipszichochotikummal sem tudok (a mellékhatása miatt) teljes munkaidőben dolgozni, Tegretollal viszont másodállást is tudok vállalni + még tanulok. Antipszichotikum mellett indokolt lenne leszázalékolni.

Attól tartok, hogy akut szakaszban kerülök sorra és nem lesz elég idő más gyszerre átállni. A biztonságos átállásnál először a Tegretol CR mellé kellene más gyszert szedni, megvárni míg az hat (ez lehet akár több hét), utána fokozatosan csökkenteni ill elhagyni a Tegretolt. Ha a Tegretolt azonnal elhagyom és a pszichiáterem hetek múlva tud fogadni, utána kezdek más gyszert szedni, akkor a Tegretol már nem, a másik gyszer még nem fog hatni. Enyhe tünetekkel ez nem nagy probléma, erős tünetek mellett ill önveszélyes állapotban ez túl kockázatos, főként ambulánsan.

1. Sorra kerülésnél mennyi idő van elhagyni az ütköző gyógyszert ill másra átállni?

2. Elég leállitani vagy azt is meg kell várni a kezelés előtt, hogy teljesen kiürüljön a szervezetből? Úgy tudom, hogy ez 2 hét.

3. Mit lehet tenni, ha átállitásnál kórházba kerülök és járó-fekvőbeteg átfedés vagy rossz állapot miatt nem engednek ki kontrollra?

Attól tartok, hogy hiába várok a gyszerre éveket, lassú lesz az átállítas és visszavonják a kezelési engedélyt vagy kh-i kezelés miatt nem mehetek el kontrollra és emiatt nem tudom a javasolt ideig szedni.

Köszönettel,

Holdsugár

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close