Sorra kerültem

Téma címkék:
2019.09.30. 14:52

Kedves Gyógy és már Gyógyult társak!

Sorra kerültem, majdnem kiesett a kezemből a telefon, mikor orvosom hívott. :-) Anyu azóta sem talált magára. Nov. elején kezdem a vírusölő kúrát Epclusával.

Este hívom az átert. Még nem tudom, h mit talál ki. Hangstabot, antidepit és nyugtatót szedek. Pontosabban: a nyugtatóról nyáron leszoktam, antidepit hipomám szakasz miatt el kell hagynom, fokozhatja a mániát. Ezzel most küzdök. A hangstabot pár hete csökkentette a laboreredményem miatt, 2-3 hétre rá, 1 hete emelte a fokozódó hipomán tünetek miatt. Ez utóbbi ütközik a kezeléssel, el kell hagyni.

Sztem próbálkozni fogunk gyszermentességgel. Kissé grandiózus terv akut szakaszban, de ki tudja, talán menni fog. Ha nem megy, nyugtatóval és altatóval körbekezeljük a mániát. Ez nem hat rá, de segíthet aludni és lehúzza a feszültseget. Legutolsó lehetőség antipszichotikumot beállitani. Ezzel sajnos nem tudok dolgozni, emiatt 6 éve nem szedem…

Holdsugar
#28853 Holdsugar hozzászólása: 2019.10.15. 07:06

Tegnap voltam orvosnál. Az állapotommal nagyon meg volt elégedve. Azt mondta, h most kéne pasit keresni :-)
Alkalmi szedésre (alváshoz) engedélyezte a nyugtatót és az altatót. Azt mondta, h várjuk meg, h kezelés alatt milyen lesz az állapotom. Lamolepet lehetne beállítani (ez hangstab), de ez 8-9 hétig tart. Emiatt akutban nem szokták adni, hisz ez nagyon lassan kezd hatni. Súlyos allergiás reakció veszélye miatt csak mini adaggal lehet kezdeni és fokozatosan kell emelni.
Tiapridal is számítasba jöhet. Ez antipszichotikum, de leginkább alkoholmegvonásra és agresszióra írjak fel. Nekem ilyen gondom nincs, de mánia ellen is hatásos lehet és nem tapasztaltam mellékhatast, mikor 1 szemet kipróbaltam. A mániara igazán hatasos AP-kal szörnyű tapasztalatom van, dolgozni sem tudnék vele, ami semmiképpen nem cél.

Holdsugar
#28850 Holdsugar hozzászólása: 2019.10.13. 20:46

300-ról letornáztam 100 mg-ra az adagot. Kezdek optimistább lenni mert rájöttem, h nemcsak a hatása hiányzik, hanem megvonási tünete is van. Utóbbi visszaesésnek nem tekinthető és magától lecseng. Csökkentés után napokig rosszabbul vagyok majd spontán javul. Sokkal enyhébbek a fizikai megvonási tünetek, mint a Frontinnak, de hangulatilag hasonlóan megkavar.
Terap szerint optimistábbnak kellene lennem, néha azért sikerülnek dolgok mert hisz benne az ember. Azt hiszem itt van a kutya elásva. Frontin csökkentésnél/elhagyásnál összességében véve jobban kínlódtam, dokim végig szabin volt (kb 6 hét alatt hagytam el 4 részletben), mégsem féltem ennyire attól, h baj lesz. Pedig említette, h lehet kórházban tudnám csak elhagyni.
Remélem, h holnap altatót v nyugtatót jóvahagyja alváshoz (szükség eseti gyakoriságal). Félsiker, ha tudok aludni.
Telefonon nemet mondott rá. Arra hivatkozott, h bánthatja a májam, szerintem valójában függőségtől félt.

Holdsugar
#28843 Holdsugar hozzászólása: 2019.10.10. 22:28

Drága Nóra!
Újra elolvastam, amit írtál. Igazad lehet. Most sokféle (negatív, pozitív és vegyes) élményben volt részem és nyár szinte folyamatosan csökkentek ill hagyok el gyszert. Lehet ettől is ingadozok. Sztem egészséges is hullámozna valamennyire.
Üdv,
HS

nora51
#28837 nora51 hozzászólása: 2019.10.09. 00:01

Kedves HS! Annyira örülök! Tök normális, hogy ennyire kiakadtál a nagy hírtől! Évekig vártál erre a hírre! Megjött a gyógyszered! Rettentően drukkolok neked, hogy minden símán menjen.
Az miért baj, ha vidám vagy és tevékeny? Nyilván fel vagy dobva. De hát ez normális emberi dolog, hogy örülsz! Ezt orvosi nyelven hipomániának nevezik?
Úgy emléxem, mikor megkaptam a hírt, hogy megjött a gyógyszerem, táncra perdültem, és nem bírtam vihogás nélkül elmondani a hírt boldog-boldogtalannak. Aztán később kétségbe estem: ezeket most megölik, pedig már én magam vagyok vírus, vírusból vagyok, vírus folyik az ereimben, vírusból van a májam, ki tudja még micsodám…Ha mind kiirtják, engem irtanak ki részben…Mi marad belőlem? Az én leszek még, vagy már más? Na akkor aztán azon csodálkoztam, hogy hogy lehet már ennyi sületlen baromságra gondolnom, ez már nem normális. Volt olyan, hogy nem értettem, miért lettem szomorú, pedig most vidámnak kéne lennem ezentúl mindennap. Mire aztán elkezdtem szedni a Harvonit, addigra feldolgoztam ezt a sokkot, és helyén tudtam kezelni.
Na akkor ezek szerint nekem is fel tudnának az áterek állíítani egy pszich. diagnózist…
Már észnél vagyok teljesen, depi sehol, szerintem mániás vagyok inkább. Pörgök ezerrel mint a búgócsiga, kevés a nap 24 órája.Rengeteg a tennivalóm, de sebaj, bírom. Sok energiám van, ez biztos a gyógyulástól van. Régen nem volt ennyi.
Ezt csak azért írtam le ilyen bő nyállal, hogy lásd: belefér, ha mániás vagy, de egy kis depi is belefér.
Sztem mániásnak lenni jó, pozitív dolog. Szerinted is. Akkor mi a manónak kell az ellen is gyogyót szedni? Na ezt magyarázd meg.
MINDEN JÓT NEKED!!!!!!
nora51

Holdsugar
#28840 Holdsugar hozzászólása: 2019.10.09. 06:12

Drága Nóra!
Ha egy pszichó szakember mindenáron szeretne diagolni valakit, akkor biztosan sikerül neki. :-)

Az energikus szakasz kb 2 hét alatt lecsengett. A depis fázisban kerültem sorra, de még így is nagy volt az öröm.
Ebből is látszik, h nem túl mély. Az is lehet, h az energikus szakaszban kifárasztottam magam, hetekig nem jutott időm szórakozni/kimozdulni a tanulás miatt és ez végül hangulatilag lehúzott.

Vannak energikus, tevékeny, optimista beállítottságú emberek, és olyanok is, akik több alvást, pihenést igényelnek, fáradékonyabbak. Gyerekkorom óta az utóbbiak táborába tartozok ill nyáron (valszeg a napfény hatására) kicsit kevesebb alvás is elég, vidámabb, energikusabb, oldottabb vagyok. Ebben nincs semmi kóros.

A hipomán fázis nálam mindig nagyon enyhe (amilyennek leírtad), alig van olyan hozadéka, ami már tünetgyanús. Soxor orgazmusközeli állapotban ébredek és felfokozott a szexuális késztetésem. Legutóbb órákig nézegettem FB-n, hogy kivel szexelhetnék, majd rájöttem, hogy elég fura lenne ráírni valakire, hogy: Hali! Dugunk? Még ez is megmagyarázható, ezer éve nincs párom, normális, h érzek időnként némi késztetést arra, h lefeküdjek vkivel. Fájdalomküszöböm is nő, szorongásstintem alacsony.
Ezt kezelni sem fontos, hisz nincs negatív hatással az életemre, másnak sem okoz gondot. Terap és doki sem erőlteti a gyszert, azt mondják, h élvezzem és használjam ki, h sok az energiám.

DE: óvatosnak kell lenni mert felerősödhet (ilyen még nem volt) vagy átmehet kevert szakaszba (ez szokott történni)

FELERŐSÖDVE:
Van akinek ilyenkor 1-3 óra alvás elég (hetekig), mindenen nevet, állandóan beszél, lelőhetetlen, spontán orgazmusa van (pl boltban), euforizál, nagyon gátlástalan. Pl pizsamában v meztelen mászkál az utcán. Felelőtlen cselekedetek jellemzik, túl nagy hitelt vesz fel, fizuját 1-2 nap alatt eltapsolja. Üzleteket köt és biztos benne, h hamarosan milliomos lesz. Súlyos esetben a kommunikáció az erős gondolatrohanás miatt teljesen széteshet, nehezen v egyáltalán nem érthető a beszéd, írás. Izgágaság helyett nyugtalanná válhat. Gyakorlatilag zavart állapotot okozhat és pszichotikus tünetekkel is(hallucináció, téveszme) járhat. Mindeközben a beteg gyakran nem látja be, h valami nem stimmel vele.

A hipománnal az a baj nálam, h kevert szakasz szokta követni. Ilyenkor rossz a kedven, pesszimista, erőtlen vagyok. Felkelni sincs kedvem. Mindez mozgáskényszerrel társul, alig tudok mozdulatlanul feküdni v ülni, mozog kezem-lábam. Sima depressziónál lassul a beszéd, gondolkodás, mozgás. Kevertben ezek nekem felgyorsulnak. Hadarok, csapong a gondolkodásom, elvesztem a fonalat. Monotonitástűrésem nagyon alacsony, feledékeny, figyelmetlen vagyik. Kissé szétesett, de zavarttól távol állok. Mindez belső feszültséggel társul, ami kiváltó ok nélkül is fennáll. Szorongásszintem is nő.
Eddig még kezeletlenül is elmegy.

FELERŐSÖDVE:: a gondolkodásom durván felgyorsul, ennek következtében nehezen fejezem ki magam, hadarok, szavakat/mondatokat kényszeresen ismétlek közvetlenül azután, h kimondtam, alig tudok olvasni (sorokat ugrok át mert nem tudok lassítani) és bonyolult szöveget értelmezni sem tudok. Volt olyan, h vizsgán nem tudtam elolvasni a feladatot…Mindez nagyon erős feszültseggel társul, minden irritál, de ok sem kell, alapból is nagyon-nagyon feszült vagyok. 20 percnél tovább semmi nem megy, szinte 0 a monotonitástűrésem, koncentrációm, figyelmi funkcióm szétesik. Az ADHD kritériumait kimerítem. Gyakorlatilag félhülye vagyok. A feszültséget nagyon fokozza, amikor akaraterővel próbálom magamra erőltetni a lassabb beszédet v odafigyelést igénylő tevékenységet. Így nagyon nehéz tanulni. Mindeközben mélyül a depresszió, megjelenik a halálvágy. Szorongásszintem az egekben.
Ez könnyű élethelyzetben is nagyon terhelő, ha kihívásokkal küzd az ember, sok a stresszhelyzet, akkor még rosszabb. Nagyon labilissá, önveszélyessé válok, összeomlok.
Elmondhatatlanul szenvedek ilyenkor. A súlyos depressziónál is SOKKAL rosszabb. Ráadásul nálam a kevert szakszok gyakran hosszúak. (akár 6-8 hónap is lehet gyszer nélkül)

Nem véletlen, h a statisztikai adatok szerint bipolnál kevertben a legnagyobb az öngyilkossági arány. A másik necces helyzet, amikor az ember erősebb mániánál sok hülyeséget csinál, lerombolja az életét (mhelyéről kirúgják, a megcsalt partner elhagyja, hiteleit felmondják) majd fázist vált és depis állapotban realizálja, h mit tett mániásan…

A depis, enyhén hipománán és a kevert szakaszt váltom és soxor semmi nyilvánvaló okhoz (jó dolgok, gondok) nem tudom ezt kötni. Energiaszintemben, alvásigényemben, ill a nehézségekre/stresszre adott reakciómban is nagy különbség van. Hipománban lehet csak megrántom a vállam, míg kevertben ugyanattól falnak megyek v dührohamom, teljesen kiborulok. Mindez nem magyarázható meg a személyisegemmel és távol áll a normálistól, hogy ennyire kilengek.

Összegezve:
- enyhe v középsúlyos depivel
- enyhe hipomán fázisban
- enyhe kevertben
nem gond, ha nem szedek gyszert. Erős kevertben viszont kockázatos nem kezelni.

Pontosabban: mivel bipolos ingadozás mellett vannak haluim (nemcsak szélsőseges hangulati állapotban) így skizoaffektív a diag.

Holdsugar
#28830 Holdsugar hozzászólása: 2019.10.07. 19:23

Köszönöm a drukkolást! Vizsgák után próbálom újra csökkenteni. Most gyszerekkel igyekszek nem falnak menni, annyira besokalltam a hetek óta tartó tanulástól. Úgy érzem kisebb csoda szükséges ahhoz, h sikerüljön. Már ránézni sem bírok. Leamortizál. Lassan már magamat rajzolom fel az akasztófára, csak azt nem tudom, h T v K oldalra.
Ráadáaul elvette az időt mindentől, ami kicsit feltölthetné az örömraktáramat.
Vizsgák után jut majd időm/erőm pihenni, szórakozni, mozogni és nem nehezedik rám mázsás súlyként a holnapi vizsgák terhe. Így talán könnyebb lesz a gyszer elhagyása.
Főkönyvelő vagy/voltál? Minden elismerésem. Elmehetnél helyettem v kölcsönadhatnád a tudásod…:-)
Ha másodjára sem megy az elhagyás, akkor marad a Tegretol és nem kezdek vírusírtásba. Még mindig jobb, ha el sem kezdem mintha menet közben kell leállítani és visszaadni a Tegretolt.
Telón beszéltem áterrel. Más hangstabot nem tud helyette adni. AP jöhet számításba, de azt már kb 5-6x próbáltam és 1 hétig sem ment.

Holdsugar
#28820 Holdsugar hozzászólása: 2019.10.06. 06:56

2 napig ment a csökkentés és olyan labilis voltam, h inkább visszaeemeltem. Önveszélyes állapot felé sodródtam. Antidepit is vettem be, azt már 2 hete nem szedem. Nyugtatóval is megtoldottam. Ezt nyáron állítottam le. Remélem ezzel sikerül kikeveredni abból, amit érzek.
Bármi áron nem hagyom el. Beszélek majd áterrel és megkérdezem, hogy mi legyen.

Oldfiker
#28821 Oldfiker hozzászólása: 2019.10.06. 09:31

Phuuuuú! Azért ez nagyon kemény! Folyamatosan olvaslak, és látom, hogy alaposan átgondolsz mindent, s nem mész el feltétlenül a falig…. Nagyon szorítok Neked továbbra is, a NAP süssön Rád!

Szeretettel: Oldfiker

Holdsugar
#28815 Holdsugar hozzászólása: 2019.10.04. 19:45

Még mindig alig hiszem el, h sorra kerültem. Nem számítottam rá. Annyira el voltam varázsolódva, h már azon agyaltam, h veszek be nyugtatót, csillapodjon az öröm és jobban tudjak dolgozni. Még sosem kellett nyugtató örömcsillapításra.

Nemrég voltam kontrollon. Említette az orvosom, hogy hamarosan lesz majd nekem is gyszer, de azt nem gondoltam, hogy ilyen hamar. Úgy értem, h a kontrollhoz képest hamar, hisz régóta vártam

Vitamint lehet szedni a kezelés alatt? Tápszer felíratásán agyalok, abban vitamin is van. Csak akkor érdemes venni, ha az nem tiltott. Pszichó gyszerek nélkül biztos, hogy fogyni fogok, remélem nem sokat.

Terap ma áterhez irányított, nehogy gond legyen a csökkentés alatt. Hipománból átváltottam depressziós fázisba. Ki tudja, h most a hangstab hiánya mit hoz. Remélem nem kevert szakaszt, az sokkal rosszabb a “sima” depressziónál. Visszasírom a hipománt fázist. Az nekem is jó, más is örül, h vidám és tevékeny vagyok. Nem sokkal tér el a normálistól. Hamarosan vizsgázok és 30 perc után kiesik a kezemből a tananyag, annyira enervált vagyok…
1 hete még 5 km-et kocogtam, most kihívás elsétalni a fürdőszobáig.

Bajban leszek, ha sikerül a vizsga. Ebben az esetben hó végén is mennem kell, lehet addigra keverben leszek és az félhülye állapot. Úgy még 30 percet sem tudok egyhuzamban tanulni, 15 perc után legszívesebben levenném a fejem a nyakamról és beleverném a falba, hátha lelassul a gondolkodásom. Ilyenkor olvasni sem tudok rendesen, szavakat, sorokat ugrok át, értelmezni sem tudom. Beszéddel is komoly gondom van. Szerencsére írni ilyenkor is tudok.

#28813 klmaan hozzászólása: 2019.10.04. 08:47

Kedves Holdsugár!
Mielőbbi teljes gyógyulást kívánok neked minden téren, és kevés mellékhatást!
Üdv szeretettel: Klári-Klmáan

Holdsugar
#28814 Holdsugar hozzászólása: 2019.10.04. 10:12

Kedves Klári!
Köszönöm :-)

#28811 mumus hozzászólása: 2019.10.04. 07:31

Kedves Holdsugár!
Drukkolok Neked, hogy minden jól menjen!
Mióta meggyógyult a májam, kevésbé érzékenyen reagálok a gyógyszerekre, meglátod minden rendben lesz!

Holdsugar
#28812 Holdsugar hozzászólása: 2019.10.04. 07:44

Kedves Mumus!
Köszönöm a bíztatást!
Üdv, HS

Holdsugar
#28817 Holdsugar hozzászólása: 2019.10.05. 04:57

Kedves Mumus!
Miben nyilvánul meg, hogy kevésbé reagálsz érzékenyen a gyszerekre?
Nekem eddig az volt a gond, hogy gyszerszedés mellett a GGT is megemelkedett. Ha nem szedek semmit, csak a GPT magas, néha a GOT is.
Az is eszembe jutott, hogy sikeres vírusirtás után is kímélni kellene a májam, nem biztos, h jó ötlet ezeket szedni. Attól tartok, hogy a regenerációt nehezíti meg vagy tovább romlik a májam.

Holdsugar
#28807 Holdsugar hozzászólása: 2019.10.03. 00:45

Epclusás tapasztalatok:
https://www.drugs.com/comments/sofosbuvir-velpatasvir/epclusa-for-chronic-hepatitis-c.html?page=3

Úgy látom, h vegyesek a tapasztalatok. Ezek többsége nekem most is van. Igaz, most nemcsak tünettel, hanem megvonási tünettel (AD) és mellékhatással (hangstab) is küzdök. Utóbbi 2 elmúlik mire elkezdem szedni a csodabogyót.
A hangstab leállítástól nagyon félek. Attól tartok, h annak hiányában felerősödnek a tünetek.

Terap bíztat. Most megszabadulok a hangstab mellékhatásától, összeszedi magát a májam és remélhetőleg utána már nem fog ennyire érzékenyen reagálni a gyszerekre. Évekig kihúztam gyszer nélkül v alkalmi nyugtatóval, ez némi optimizmusra ad okot. Nem kezelték se a mániát, se a halut (ezt most sem) szval remélhetőleg most sem lesz nehezebb ill könnyebb lesz mert relaxálok ill meditálok, mozgok és a mostani áterem nem olyan szigorú, ha nyugtatót v altatót kell felírni.

Idén tavasztól nyárig nagyon rosszul voltam, ekkor kaptam hangstabot + AP-t is próbáltunk beállítani (nem ment). Már kórhazba akart utalni, önveszélyes állapotban voltam és tettem némi kárt magamban…Emiatt félek az elhagyástól.

Oldfiker
#28805 Oldfiker hozzászólása: 2019.10.01. 08:29

Drága Holdsugár!
Nagyon boldog vagyok, hogy ennyi idő után végre jó hírnek örülhetsz – és persze nagyon aggódok is Érted, hiszen nem vagy egy átlagos páciens! Bízok benne, hogy jó döntéseket hoztok a többi kezelés tekintetében és eredményes tud lenni a vírusirtás! Az Epclusát tavaly szedtem, 24 hetes időtartamban, de semmi komolyabb mellékhatásra nem emlékszem, talán néha egy kis viszketés…
Örömteli, pozitív várakozást kívánok novemberig és addig is a NAP süssön Rád!
Szeretettel: Oldfiker

Holdsugar
#28806 Holdsugar hozzászólása: 2019.10.01. 10:35

Köszönöm a válaszod! Igazán bíztató, h szinte alig volt mellékhatása.:-)
A gyszernek nagyon örülök. :-)

Holdsugar
#28804 Holdsugar hozzászólása: 2019.09.30. 20:19

Pszichiáteremet elértem. Jövő héttől heti 100 mg-all kell csökkenteni a hangstabot. Most 300 mg-t szedek. A fejleményekkel kell hívnom. Más gyszert nem ajánlott helyette. Sztem AP-t már említeni is fél, annyira kínlódtam mikor megpróbáltuk visszaállítani.

Holdsugar
#28802 Holdsugar hozzászólása: 2019.09.30. 15:44

Epclusás tapasztalatoknak örülnék!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close