Friss hírek HCV-terápia ügyben – a Vimor Klubból jelentjük

Téma címkék:
2016.04.29. 13:37
kerdojel emberkevel

Tudta, hogy mostantól minden várólistán eltöltött hónap egy pontot ér a HCV elleni korszerű terápiához vezető, pontszámokkal kikövezett úton? És tudja, hogy miért nem gyógyul meg a legújabb szerektől sem az a 2-5 százaléknyi ember? A legutóbbi VIMOR klubrendezvényen dr. Nemesi Krisztina időt és fáradságot nem tekintve tájékoztatta a klubtagokat az új kezelések elméleti és gyakorlati híreiről.

 

 

Április elején tartották a Nemzetközi Máj Kongresszust http://ilc-congress.eu/, amelyen részt vett dr. Nemesi Krisztina és dr. Werling Klára is – aki szintén ott volt a klubban. A konferencián  elhangzott – tájékoztattak a VIMOR szakmai mentorai – hogy lakosságarányosan a nyugati országokhoz képest is jelentős számú beteg kapta meg eddig Magyarországon a kezelést, valóban az a tapasztalat, hogy máshol sem tudják rögtön minden beteg számára biztosítani az új gyógyszereket.

Miért nem gyógyul a 2 %-nyi ember?

Az új terápiákra vonatkozóan folyamatosan zajlanak a további kutatások. Minthogy ezek az estek 95-98 %-ban vezetnek gyógyuláshoz, a gyógyszercégek nagy erőkkel vizsgálják, hogy aki nem gyógyult meg mégsem, az vajon miért járt így. Különösen akkor nagy kérdés ez, mikor a hatástalanságot nem az okozta, hogy a beteg szervezetében élő vírus rezisztenssé vált. Kiderült pl., hogy bizonyos savcsökkentők – amilyen gyógyszert szinte minden második ember szed – csökkentik a hatékonyságát bizonyos interferon-mentes kombinációknak. Várhatóan már a jövő évben is számos új tapasztalatot sikerül szerezni ezügyben.

Sokan meghíznak az új kezeléstől

További megfigyelés, hogy az interferon-mentes kezelések után a páciensek jelentős hányada meghízik – nagy kérdés még, hogy pontosan miért, hogyan történik ez. Az is lehet, hogy csupán az az oka, hogy a vírus kiirtása következtében természetszerűen megnő az ember étvágya, de ezt a kérdést kutatják. Az interferontól lefogytak a betegek, az a kezelés ugyanakkor más (sokkal súlyosabb) mellékhatás-profillal rendelkezett. Egy internetes  kérdés vonatkozott arra, hogy vajon az új terápia emelhetett-e a kérdező vércukorszintjén – ez nem valószínű, de lehet, hogy ha meghízott ő is, akkor attól lett magasabb a vércukorszintje. (Illetve maga a HCV fertőzés okozhat cukorbetegséget, mert megakadályozza, hogy az inzulin hasson, és lejjebb vigye a vércukrot.)

HCV + társbetegségek = több esély a listán?

Szóba került a vesebetegség, hogy ezt milyen tünet jelzi (tünetmentes egészen a nagyon súlyos állapotig, ezért kell időről-időre ellenőrizni a veseműködést annak, aki hepatitis C-vel él együtt), illetve hogy jelent-e pontszámot a várólistán. Utóbbi kérdésre a válasz – igen, ahogyan valamennyi C vírushoz tartozó extra-hepatikus betegség is plusz pontot jelent, akár immun-, vese-, vagy bármi más kórképről van szó. (Az autoimmun betegség pl. 20 pont plusz, ha a HCV okozta, de nem ér pontszámot, ha attól függetlenül alakult ki a szervezetben – viszont akkor is indokolja, hogy az ember a listára kerüljön.)

Zsírmáj alkohol és elhízás nélkül

Mitől állhat fenn a zsírmáj ha nem iszik az ember és diétázik is? – kérdezte továbbá valaki. A nem alkoholos zsírmáj oka lehet elhízás, ilyenkor 5 kg súlyvesztés is megoldhatja a problémát, ám genetikai meghatározottság alapján is lehet ilyen betegsége akár sovány embernek is. (A zsíranyagcserében rengeteg enzim vesz részt.) Ha valakinek a triglicerin-, vagy koleszterin szintje genetikus meghatározottság alapján magasabb, az okozhat zsírmájat például. Amennyiben ez az állapot nem befolyásolható diétával és több mozgással, az érintett pl. kaphat koleszterinszint-csökkentő gyógyszert akkor is, ha normál határon belül van az értéke. Kutatások zajlanak a kezelésre vonatkozóan, de nincs nagy áttörés, van, aki nagy dózisú C-, ill. E-vitamint, vagy bizonyos típusú cukorbetegség-gyógyszert javasol, ám nincsenek bizonyítékok ezeknek a módszereknek a hatékonyságára. A zsírmáj kezelése mindig egyénre szabott, hepatológiai centrumokban kell beállítani és követni.

Mi a helyzet február óta az interferon-mentes kezeléssel?

Dr. Nemesi Kriszta megkérdezte a Bizottságban is dolgozó dr. Makara Mihály kollégáját, aki arról tájékoztatott, hogy az elmúlt hónapokban (február óta) 80 db engedély született havonta. Az OEP-nél folytatott legújabb tárgyalásoknak megfelelően augusztusig 400-400 engedélyt ad ki az OEP. A Pénztár időszámításában november 1-től kezdődik az új év, ezért szeptembertől indulnak az újabb gyógyszertárgyalások. Fontos tudnivaló még, hogy az engedély kézhezvétele után egy hónap, míg megérkezik a gyógyszer a kórházba és a beteg valóban meg is kaphatja.

Nem igazságos a várólista?

Hogy lehet, hogy nagyon eltérő pontszámokkal kapnak engedélyt a betegek?
Az ok, hogy kiderült: a két, Magyarországon forgalomba hozott készítmény – melyből az OEP azonos mennyiséget vásárolt – nem ugyanabban az állapotban adható. Konkrétan arra derült fény, hogy az egyik kezelés csupán enyhe cirrózisban adható, F4-es stádiumban szóba sem jöhet. Ezért most két listát vezetnek – az egyiket a közép-súlyos és súlyos májcirrózissal élők számára – ide 90 pont alatt nem nagyon kerül fel senki – a másikat az enyhébb cirrózissal élő betegek számára, ide már 60-65 pont is elég lehet.
Mindkét listán fogy havonta a kb. 50-50 beteg, Makara Mihály szerint ősszel talán megkapják már a terápiát a súlyos cirrózissal élő betegek közül annyian, hogy megint egy legyen a várólista. Hogy ez így alakult, arról nem tehet senki, a tárgyalások idején még mindenki úgy tudta, hogy mindkét terápia adható mindenkinek.

A várólista most is abszolút szabályos, sőt, nagyon pontos adminisztrációt igényel az orvostól a kérvény benyújtása: dátumszerűen kell beírni pl. a laborleleteket, a vírus leleteket, a FibroScan vizsgálat eredményét. Csatolni kell minden egyéb leletet is (társbetegségek), ezeket is elektronikusan hozzátűzik a kérvényekhez.

Miért bukkant fel most olyan sok F4-es?

Először is százezres trombocitaszám alatt nem kaphatott senki hármas kombinációs terápiát, ők most valamennyien felkerültek a listára. Az új kezeléseknél a harmincezres trombocitaszám sem akadály.  Nemesi Krisztinának nem volt olyan betege, aki csak úgy visszautasította volna a hármas kombinációs kezelést, hiszen amikor azt kaphatták az érintettek, még nem tudta senki, hogy ilyen hamar jönnek a korszerűbb készítmények. (Az OEP egyébként nagyon utánajár a kérvényezés okainak, ha olyan embernek igényli orvosa az új kezelést, aki még nem kapott interferonos kombinációt.) Azért is sok az F3-, F4-es stádiumú beteg, mert újabban nagy erőkkel szűrik a HCV fertőzöttséget, és akiket most kiszűrnek, vagyis az új, naív betegek 70-80 %-a ilyen súlyos állapotban van – fűzte hozzá Werling Klára.

Az ember csak szeretné megnézni, ha az élete múlik rajta!

Felmerült a klubrendezvényen, hogy a HCV fertőzéssel élő emberek szeretnék maguk is kézhez kapni a kérvényt, amelyet benyújt kezelőorvosuk a listára kerülés érdekében. Werling Klára azt ígérte, hogy indítványozni fogja illetékes kollégái körében, hogy ez bevett gyakorlattá váljon, vagyis a kérvény lemásolását, hogy annak átvételét aláírva a pácienseknek is legyen ebből egy példányuk. Továbbá Werling Klára tervezi feltölteni a VIMOR honlapjára, hogy miért mennyi pontot ad a Bizottság az új várólista elbírálásakor.

FibroScan – miért nem lehet gyakrabban?

Nagy kérdés, hogy mennyi időnként érdemes ismételni a FibroScan vizsgálat eredményét – hiszen akinél ez romlik, az előrébb kerülhet a listán. Egyrészt tudni kell, hogy Budapesten 1 db vizsgálógép működését finanszírozza az OEP, és vidéken sincs arányosan több lehetőség a kontrollra, mint a fővárosban. Viszont nem is indokolt mindenkinek az évente ismételt FibroScan. Akinél azt tapasztalják, hogy hat éve nem mérték ezt, és aztán megmérték, és ugyanolyan, mint hat éve, annál nem valószínű, hogy érdemes egy év múlva ezt megismételni, ráér kicsit később. Akinek rövid időn belül romlott az állapota, annak érdemes lehet évente a kontroll.

Egy hónap = egy pont

Végül egy jó hír: A legutóbbi hepatológiai kongresszuson, Visegrádon úgy döntöttek az illetékesek annak érdekében, hogy még igazságosabb legyen a rendszer, hogy aki már fent van a listán, az havonta kap egy plusz pontot, hiszen az újonnan felfedezett betegek miatt egyre hosszabb a várólista. Ez egy év alatt 12 pontot jelent, ami nem is rossz, tekintve, hogy 10 pontot ér egy teljes FibroScan kategória.

Ami még a VIMOR klubban történt

Nemesi Krisztina részletesen elmagyarázta, hogy a laborleleten melyik érték mit jelent, sőt, teszt-leleteket is hozott (természetesen név nélkül), amelyen kis csoportokban maguk elemezhettek ki egy-egy leletet a résztvevők a kiselőadás után. Mindenki nagyon ügyes volt!
Kiderült, hogy a következő klubfoglalkozáson kívül lesz a II. sz. Belklinikán is előadás újra, ahol Werling docens asszony tart előadást, illetve Nemesi Krisztinával részletesebb összefoglalót adnak a nemzetközi májkongresszusról hozott infókból.

(RA)

#25171 Laci72 hozzászólása: 2017.07.08. 10:10

Üdv mindenkinek !
Harvoni + ribavirin 3 hónapos kezelés nálam május közepén befejeződött.
Sajnos a 12millás vírus csak 102-re apadt. / 14.3 Kpa, F4 a kiinduló értékek / Most izgulok, hogy a kezelést követő 3 hónap elteltével vajon több v. kevesebb lesz a vírusszám ? A májenzim értékeim jók lettek.
Akinek van hasonló tapasztalata, kérem írja le véleményét.
Üdv : Laci72

#23393 Csmicky hozzászólása: 2016.06.07. 19:54

Tisztelt Makara Doktor Úr!Köszönöm, köszönjük a Választ!
Tisztelettel
Csmicky

#23379 Csmicky hozzászólása: 2016.06.05. 13:20

Kedves Sorstársak!Ez jó hír hogy 1 pont jár mindenkinek aki a listán van.
1.De…melyik dátumtól szamítják ezt a 2016 márciusi Visegrádi konferenciától?
2.Vagy mióta a listára kerültünk?Ez azèrt is fontos kèrdès,mert eddig úgy tudtam lehet tèvesen hogy csak a naiv betegekre vonatkozik a havi egy pont
3.Hogy tekinthetünk bele,hogy tènyleg èrvènyesìtèsre kerül az eddigi kèthavi EGY pont a mostantól havi EGY pont????
Köszönöm előre a választ!

#23390 Makara_dr hozzászólása: 2016.06.07. 18:02

Tisztelt Fórumozók,
Az időbeli pontokat az interferon-mentes kérvény benyújtásától kapják a betegek. 2016 márciusig 2 havonta 1 pont, azóta havonta 1 pont jár. Ennek teljesülését szúrópróba-szerűen ellenőrzi a bizottság.
A kérvény ma is kinyomtatható: ezt kérni lehet a kezelőorvostól.
Tisztelettel
Makara dr.

#23239 Mariat hozzászólása: 2016.05.04. 14:49

Debrecenben nem lehetne ilyen klubot indítani?

#23243 katih hozzászólása: 2016.05.04. 16:56

Szia Mariat!

Ha a központban, ahol kezelnek összefogtok betegek, akkor biztos meg lehet csinálni. A VIMOR országos szervezet, jönnek a klubfoglalkozásokra az ország minden tájáról: Zalaegerszeg, Békéscsaba, Szeged, Hévíz… hogy csak néhányat említsek. De vannak vidéken is hasonló kezdeményezések. Mi is így hoztuk létre a Bp-it.

üdv

katih

#23505 Mariat hozzászólása: 2016.07.01. 13:41

Szia Katih!

Valami összefoglalót nem lehetne kapni a legutóbbi VIMOR-klubban elhangzottakról?

Üdv.: Marcsi

bizalom52
#23219 bizalom52 hozzászólása: 2016.05.02. 19:31

Köszönjük szépen a részletes beszámolót! Talán nyugodtabban várakozunk, hogy egyáltalán már a listán lehessünk! Üdv.: Bizalom52

museto
#23210 museto hozzászólása: 2016.04.29. 21:29

Bár most (sem) nem voltam jelen a Klub foglalkozáson, kedves Anna tartalmas összefoglalóját olvasva nagyon is Köztetek éreztem magam. Az elhangzottak valóban éreztetik a drága jó orvosangyalaink áldozatos munkájának eredményét, és szívből kívánom minden ringben levő gyógytársamnak, hogy mielőbb jusson hozzá a szükséges típusú kezeléshez és érje el a vírusmentes állapotot. Mindenkiért szorítok, Museto

klmaan
#23206 klmaan hozzászólása: 2016.04.29. 15:21

OK!
Hajrá! Így legyen!
Tetszik az új hozzáállás!
Nagyon-nagyon várom/várjuk a kérvény látványát, s az adható pontokat! Részemről rettentően kíváncsi vagyok, hogy melyik rubrika ad lehetőséget a szövődmények, társult betegségek beírására.
Így, a módosításokkal lesz ez korrekt, átlátható, követhető!
Köszönjük előre is a változtatásokat!
Reménnyel üdv: Klári

nora51
#23207 nora51 hozzászólása: 2016.04.29. 17:07

Köszönjük kedves Anna, hogy ilyen szabatosan, világosan, rendszerezetten jegyezted le a klubban elhangzottakat!
Köszönet Krisztina doktornőnek, Klára doktornőnek, és a kedves vendégnek, Ibrányi doktor úrnak a tartalmas délutánért!!!
Üdvözlettel:
nora51

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close