Fókuszban a zsírmáj – egy résztvevő beszámolója a decemberi VIMOR-klubról

Téma címkék:
2018.02.06. 17:18
beszelgetes_talalkozo_emberek_625x400

Nora51 ismét tollat ragadott, hogy megossza a Hepa közösség tagjaival azokat az érdekességeket és hasznos tudnivalókat, amiket a VIMOR klub berkein belül hallhattak a jelen lévők. December lévén természetesen az ünnepi hangulat sem hiányzott.

Kedves és tartalmas adventi klubdélutánunk volt december 8-án. Taggyűléssel kezdődött, melynek során Dr. Werling Klára tanárnő lemondott elnöki tisztségéről, hogy több időt szentelhessen a gyógyításnak. Szerepet játszott a döntésében az is, hogy más országokban a civil betegegyesületek élén elnökként egy beteg vagy gyógyult beteg áll. Így hát a VIMOR új elnökévé gyógyult társunkat , Nagy Antalné Tündét választottuk meg. Werling Klára Doktornő alelnöki tisztségben nyújt továbbra is nagy segítséget. Új elnökségi tagként Jakó Ferencnét, azaz szerény személyemet szavazták meg. 2018 január 1-től már ezekkel a személyi változásokkal működik tovább a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete.

Ezután Werling Klára tanárnő egy sokakat érdeklő témáról tartott előadást, melyet dr. Nemesi Krisztina egészített ki praktikus tudnivalókkal. A nem alkoholos eredetű zsírmáj témakörével ismertettek meg bennünket, amit azért tartok fontosnak itt a VSZ-n leközölni, mert sajnos többeket érintő, egyáltalán nem mellékes elváltozásról van szó. Előadásáról jegyzetet készítettem, amit most elétek tárok.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj

A zsírmáj (steatosis hepatis) jelentése kóros zsírfelhalmozódás a májban, amely előrehaladottságától függően 3 szövettani formában lehet jelen: steatosis, steatohepatitis (gyulladás) és fibrózis-cirrhózis.
A steatózis (nemzetközi rövidítése NASL) visszafordítható folyamat és nem növeli ugyan a halálozást, azonban az esetleg belőle kifejlődő, vissza már nem fordítható steatohepatitis igen (nemzetközi rövidítése: NASH). Ebből később májzsugor, azaz cirrhózis és májrák is kialakulhat.

Hajlamosító tényezők: elhízás, inzulinrezisztencia, Hepatitis C, (a Hepatitis B nem okoz zsírmájat!) Diabétesz mellitus (2-es típus), egyéb anyagcserebetegségek pld. Wilson-kór, gyors testsúly csökkenés, endokrinológiai betegségek pld. polycystás ovarium syndroma, pancreasbetegségek, gyulladásos bélbetegségek, terhességi akut zsírmáj.

Panaszok, tünetek, diagnózis

A NASL tünetmentes. Ha van tünet, ezek nem-jellemző panaszok: fáradtság, gyengeség, levertség, teltségérzet, esetleg jobb bordaív alatti fájdalom, a beteg „érzi a máját”. Fizikális vizsgálat során steatohepatitisben a máj esetleg érzékeny lehet.

Diagnózisának kritériumai: nem alkohol okozta a májkárosodást; az alkoholfogyasztás kevesebb, mint 20-30g naponta; a steatózis hasi ultrahanggal igazolt; egyéb eredetű májbetegségek (pl. vírus-hepatitisek) kizárása. Fibroscan vizsgálattal kimutatható a legsúlyosabb fokozat, az S3 illetve májbiopsziával is ki lehet mutatni.

Mit tehetünk ellene?

A hepatitis kezeléstől a vírusok elpusztulnak, majd előbb-utóbb a zsírmáj is megszűnik. Az is előfordulhat azonban, hogy magától nem tűnik el a zsír, be kell segíteni a szervezetnek egy kis fogyással. Diétával és testmozgással kell elérnünk a zsírmáj csökkenését.
Ajánlott, hogy naponta 500 kilokalóriával együnk kevesebbet. Javasolt diéta: csirke és hal fogyasztása, zsíros húsok kerülése. Mellőzzük a krumplit, kenyeret, tésztát, édességet. Körítésnek zöldségféléket, rizst fogyaszthatunk. Alacsony zsírtartalmú tej, túró, sovány sajt, zöldség, gyümölcs lehet az eledelünk. Teljesen zsírmentesen nem lehet étkezni, nem is kell.
Zsírégető mozgásként elsősorban a futás, biciklizés és úszás jön számításba. Nagyon jó a lendületes séta, 30 perc hetente 2-4 alkalommal. Három hónapos diéta és mozgás már látványos javulást idéz elő, sőt, a a steatózis mértéke négy hét alatt is csökken.

Amíg a steatózist magunk is gyógyíthatjuk diétával, testmozgással, addig a veszélyes steatohepatitiszt nem, és kezelésére sajnos jelenleg nincs engedélyezett gyógyszer sem. A terápiás lehetőségek: inzulinrezisztencia csökkentésére adott szerek, antioxidánsok, pl. E-vitamin, amiből napi 200-300mg-ot lehet szedni, és 3 hónap után 1-2 hónap szünetet kell tartani. A vérzsírcsökkentők (koleszterincsökkentők) is fontos szerepet játszanak, és ursodeoxycholic acid hatóanyagot tartalmazó sejtvédő is jótékony hatású lehet. A vérzsírcsökkentők (statinok) adása zsírmájasnak kötelező, kivéve, ha a vérzsírszint normális. A kezelés kiegészítői lehetnek még a probiotikumok is igazolt kedvező hatásuk miatt, ugyanis csökkentik a sejtzsírosodást (joghurt, kefír).

Májbetegségben mindig jó hatásúak a DEKA vitaminok, azaz a D, E, K, A vitaminok. Ezek zsírban oldódó vitaminok. Milyen zsírt, olajat használjunk? Az állati zsírok közül a legegészségesebb a libazsír. A növényi zsírok, olajok közül a kókusz-zsírt (ne kókuszolajat) használjuk. Sütéshez jó a napraforgóolaj, repceolaj, mogyoróolaj, kukoricacsíraolaj, szőlőmagolaj. Hidegen, pl. salátákhoz ajánlatos az olívaolaj (különösen extraszüzet), tökmagolaj, szezámmagolaj, szőlőmagolaj, szójaolaja vagy kukoricacsíraolaj.

A legújabb vizsgálatok szerint a vaj egészségesebb a margarinnál. Utóbbi napraforgóolajból készül, és az eljárás során az egészségnek nem kedvező un. transzzsírok is előfordulnak, ezért a margarinnak már nem olyan jó a megítélése.

A számok tükrében

Döbbenetes adat, hogy a nem-alkoholos zsírmáj jelenleg világviszonylatban az egyik legelterjedtebb májbetegség, Európa lakosságának 20-30 százaléka zsírmájjal él. Elhízott egyénekben 90 százalékos az előfordulás, középkorú nőkre inkább jellemző.
Az Amerikai Egyesült Államokban elsősorban a NASH az oka a májtranszplantációnak. Tegyünk ellene!

Közös ünneplés

Az előadásokat meghitt karácsonyi hangulat követte. Gitárkíséretemmel két karácsonyi dalt énekeltem, melybe belevontam a kedves hallgatóságot. Jó volt együtt énekelni, kicsit elfeledve a betegséget és az aggodalmakat. Majd Vereb Balázs hegedűművész játékát hallgathattuk meg: Johann Sebastian Bach d-moll Chaconne-ját adta elő nagyon mély átéléssel, kiváló tolmácsolásban. Ez a komoly, gyönyörű zene igazi ajándék volt számunkra.

A klub háziasszonya Katih azonban kézzelfogható karácsonyi ajándékokról is gondoskodott, így mindenki átnyújthatott egy társának egy szépen becsomagolt meglepetést. Ha kedvet kaptatok a klub-élethez, íme az 2018-as klubdélutánok dátuma: február 9, április 6, június 8, augusztus 31, október 19 és december 7.

Mindenkit szeretettel várunk!

nora51

Holdsugar
#27224 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.29. 20:49

Sziasztok!
Azt sok helyen olvastam, hogy elhízás esetén (zsírmájjal) érdemes fogyni. 1-2 helyen olvastam, h az alultápláltság illetve a túl gyors fogyás is okozhat ilyet. Erről tud valaki valamit?
2015-ben S0 voltam, 2017-ben S2/3 (3 eleje), de UH szerint nincs zsírmájam. Most akkor van vagy nincs???
Roboráló (feltápláló) és zsírmájra javasolt étrendet kell(ene) követni. A jó koleszterint növelni, a rosszat csökkenteni kellene (trigliceridem normális) és mindezt laktózmentesen. Ezt a hízós-zsírmájfogyasztó étrendet nehéz követni. Sokáig igyekeztem zsírszegényebben enni, de így még soványabb vagyok/lettem, miközben kb 10 kg-ot kellene híznom, h a normál súlyt elérjem és nem tudom, h a zsírmájjal mi lett (javult vagy romlott).
Dietetikus szerint zsírból kevesebbet, szénhidrátból többet kellene ennem, de a javasolt gyakori kis étkezés mellett is kínlódtam az emésztéssel (puffad, enyhèn görcsöl), emiatt sem lehetett tovább emelni az adagot. Könnyű-vegyes étrendet javasolt emelt adagban. Mozgást ellenezte (ekkor még ülőmunkám volt), nem tudok eleget enni és mindezt megemészteni, akadályozza a hízást. Kardió jellegű mozgással zsírt égetnék/fogynék, izmosodáshoz nem tudok eleget enni.
Zsírosabb ételek kalóriában gazdagabbak, emészteni is könnyebb (nekem).
Nem tudom, h meddig érdemes erőltetni a zsírszegény étrendet, ha közben egyre többet fogyok és tápszerre is le fog járni a javaslat (anélkül drága). Nem tudom, h melyik a nagyobb baj.
Holdsugár

#27232 katih hozzászólása: 2018.08.30. 15:29

Szia, én úgy tudom, hogy nem mindig függ össze a zsírmáj a túlsúllyal. Az orvosom azt mondta, hogy vannak kifejezetten egészségesen étkező, sportoló vékony zsírmájú betegei is.
A szénhidrátok kellenek a májnak a regenerálódáshoz, úgyhogy azt egyél nyugodtan, de egészségeset. (teljes kiőrlésű, rozs, barnarizs, durum tészta stb).

Holdsugar
#27247 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.31. 06:22

Kedves Katih!
Szénhidrátot próbáltam emelni, de a jelenleginél több nem megy. Étvágyam sincs és megemészteni sem tudom. Az étrendem ülő munkához + semmi sport lett kikalkulálva, ehelyett már sokadik hete heti 6 nap fizikai munkát végzek és megállíthatatlanul fogyok. (hisz így nagyobb a kalóriaszükséglet). Ezért gondoltam arra, hogy a zsírt visszaemelem. Roboráló étrendben azt is szokták növelni (kivéve ha valami egyéb ok miatt nem javasolt).
A hízókúrás étrendben azt javasolják, h mindenből zsírosabbat vegye az ember. (pl tej, tejföl, sajtok, felvágottból is ehető a zsírosabb szalámi, dió, mogyoró). Így a mennyiség növelése nélkül lehet a kalóriát emelni.
A zsírmáj étrendben fordítva, ott mindenből a zsírszegényet javasolják.
Mivel több helyen olvastam, hogy alultápláltság és gyors fogyás is okozhat zsírmájat, így kérdéses számomra, hogy esetleg még ez is közrejátszik (a víruson kívül).
Üdv,
Holdsugár

#26773 Ferenczine hozzászólása: 2018.05.19. 17:56

Nekem uh mutatott ki steatosis hepatist. Tud e valaki olyan terméket mondani amitől meggyógyulok?
Elég ha csak háziorvoshoz megyek, vagy speciális orvos kell hozzá?

nora51
#27456 nora51 hozzászólása: 2018.10.11. 23:24

Ilyen termék nincs! Amennyiben nem áll fent hepatitis C, akkor egyedül az segít, ha nem eszik zsírosan, kevés szénhidrátot fogyaszt, vigyáz a testsúlyára, rendszeresen mozog! És nem iszik alkoholt. Ezzel le lehet “fogyasztani” a májat házilag! Ha ez nem vezet eredményre, akkor kell hepatológust felkeresni. A háziorvos megmondja, hol van a legközelebb eső hepatológiai centrum, és beutalót is ad.
Először a fenti módszerekkel kell tenni a steatózis ellen! Testmagasságából vonjon ki 100-at, és ami marad, annyi kiló legyen maximum!
Üdv: nora51

#26685 bazuka hozzászólása: 2018.05.02. 19:10

Nekem sajnos van steatosis hepatis, na meg chr HB…megnyertem a főnyereményt a halálba rövid úton…ez van megcumiztam…

nora51
#27457 nora51 hozzászólása: 2018.10.11. 23:28

Na ez túlzás! A steatosis ellen tehetsz sok mindent. Olvasd el, miket válaszoltam itt a levélíróknak!
Üdv: nora51

#26248 veronik4 hozzászólása: 2018.02.25. 12:36

Kedves Nóra!

Az én hepászom még sohasem mondta, hogy zsírmájam lenne – de holnap, amikor megyek az ifn mentes kezdésre, rákérdezek. Jó, hogy az összefoglalóddal felhívtad rá a figyelmet. Tudtam, hogy létezik,de sohasem gondoltam rá magammal kapcsolatban.

Gratulálok az elnökségi tagságodhoz! : )

Szeretettel: Vera

nora51
#26250 nora51 hozzászólása: 2018.02.26. 02:31

Kedves Vera, ezt FibroScan-nel tudják már mérni. A bp-i SztJános kórházban van olyan modern készülék, ami már ezt is kimutatja. Ha hepászodtól kérsz oda beutálót, ingyen megvizsgálnak, időpont kérése szükséges. Elkísérlek oda szívesen, ha egyszer rászánod magad!
Köszi szépen a gratulációt, igyexem megfelelni!
Szeretettel:
nora51

#26846 Mariat hozzászólása: 2018.06.02. 14:50

Kedves Nóra!

Vidékről is lehet Budapestre menni beutalóval, vagy csak a Budapestieket fogadják?

Gratulálok neked az elnökségi tagságodhoz!

nora51
#27454 nora51 hozzászólása: 2018.10.11. 23:12

KEDVES MARIAT! ELNÉZÉST KÉREK, HOGY CSAK MOST VETTEM ÉSZRE KÉRDÉSEDET! Vidékről is lehet menni beutalóval!!!!
Üdv: nora51

Zsuzsanna63
#27231 Zsuzsanna63 hozzászólása: 2018.08.30. 15:19

KEDVES Nóra érdeklődöm a papírra rá van írva 80 % zsír máj mire számíthatok ??Szedem a Zepatier gyógyszert lassan le jár a 3 hónap köszönöm válaszát Üdv :Zsuzsa

nora51
#27455 nora51 hozzászólása: 2018.10.11. 23:19

Bocsánat kedves Zsuzsanna, hogy csak most vettem észre a kérdést!
Ha hepatitis C-s valaki, akkor ez a vírusos betegség idézi elő a zsírmájat elsősorban. Mihelyt a Zepatier kiirtotta a vírust, a zsírosodás mértéke csökkenni kezd, és visszajavul. Feltéve, ha nem eszik túl zsírosan az ember, és nem alkoholizál, no meg mozog eleget. Ezzel rá kell segíteni! A regenerálódás kb. három évig tart. A fibroscan-vizsgálattal a zsírmáj is ellenőrizve lesz. Lehet reménykedni, hogy idővel elmúlik!
De ez nem megy egyik napról a másikra, idő kell neki!
Üdv: nora51

#26247 veronik4 hozzászólása: 2018.02.25. 12:34

Kedves Nóra!

Gratulálok az elnökségi tagságodhoz! : )

Az én hepászom még sohasem mondta, hogy zsírmájam lenne – de holnap, amikor megyek az ifn mentes kezdésre, rákérdezek. Jó, hogy az összefoglalóddal felhívtad rá a figyelmet. Tudtam, hogy létezik,de sohasem gondoltam rá magammal kapcsolatban.

Szeretettel: Vera

nora51
#26159 nora51 hozzászólása: 2018.02.11. 02:08

Ezúton közlöm, hogy a fenti írásom végén található klub-dátumokban módosulás van.
Sajnos elmarad az április 6-i klub!!!
Ugyanis egy nagyon fontos ügyben muszáj taggyűlést tartanunk április 7-én szombaton a Szentkirályi u. 46-ban, a 2.Belklinika A épületében, orvosi előadással összekötve. Erre lehetőleg minden kedves VIMOR tagot várunk! Megerőltető lenne előző nap klubba is jönni, így ezúttal a klub kivételesen elmarad. Június 8-án azonban lesz!
nora51

endrebandi52
#26173 endrebandi52 hozzászólása: 2018.02.14. 09:30

Üdvözöllek kedves sorstársak a “C”-benn! Sajnos a zsír máj engem is érint. Remélem eredményes lesz a kezelésen túl leszek,ez is meg oldódik.Amúgy az első hónapon túl leszek lassan. A kezelés tényleg teljesen tünet mentes. A Bisosprolol, felezés ugyan okozott,úgy egy 20- vérnyomás növekedést ,de valamit, valamiért. Sok gyógyulást,és boldog sok- sok évet kívánok mindenkinek
,

klmaan
#26133 klmaan hozzászólása: 2018.02.07. 02:31

Köszi Nóra!
Jó volt újra elolvasni!
Üdv szeretettel! Klári

nora51
#26132 nora51 hozzászólása: 2018.02.07. 01:14

Február 9-én máris VIMOR-klub! Gyertek!
Üdv: nora51

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close