Hat hét alatt kiürül a D-vitamin a szervezetünkből

Téma címkék:
2014.11.04. 13:00
Dvitamin_megfazas nelkul

D-vitamin-hiány az év bármely szakában előfordulhat. Október végétől azonban mindenkinek javasolható étrend-kiegészítő szedése, mert a nyáron felhalmozott tartalékokat nagyjából hat hét alatt felhasználja a szervezet, és a napsugárzás már nem elegendő a szükséges mennyiség termeléséhez.

Az elmúlt néhány év intenzív felvilágosító munkájának köszönhetően többszörösére nőtt azok száma, akik legalább az őszi és téli időszakban pótolják a D-vitamint. Kora tavasszal a magyar felnőtt lakosság átlagos D-vitamin-szintje mégis körülbelül fele a normális értéknek, minden ötödik embernél súlyos hiányállapot mutatható ki, az ideális vérszintet pedig csupán 6%-ban lehet igazolni – derült ki tavaly a Semmelweis Egyetem I. sz. Belklinikán működő munkacsoport és a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület irányításával lezajlott, a teljes hazai lakosságot reprezentáló felmérésből.

Szolárium?
Szoláriumozni a szervezet legfőbb D-vitamin-forrásának számító napfény kiváltása végett nem érdemes, ugyanis a gépek UV-A sugárzása nem alkalmas a D-vitamin-képzésre. A hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és szerepében azt is megállapította, hogy a D-vitamin-ellátottság nem dietetikai kérdés. Természetesen fontos, hogy minél több időt töltsünk – lehetőleg mozgással – a szabad levegőn, vagy fogyasszunk sok D-vitaminban gazdag táplálékot, teljes kiőrlésű gabonát, tojást, májat, zsíros halat, ám a jelenlegi ajánlás mindezek mellett javasolja napi 2000 NE (50 μg), gyermekeknek napi 400 NE (10 μg) patikai minőségű D-vitamin szedését. Bizonyos esetekben, például túlsúlyos felnőtteknél a napi adag 4000 NE (100 μg)-re emelhető, ez egyébként a fogyás folyamatát is támogathatja.

Sokan legyintenek, hogy „most a D-vitamin a divat”.
A gyakorlatilag minden szerv és szervrendszer működésében szerepet játszó napfényvitamin hiányának megszüntetésével azonban a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenhetne, az átlagéletkor 2-3 évvel nőhetne, és számos betegség – például az allergia, bőrbetegségek, a csontritkulás, a depresszió, az influenza, a meddőség, a gyermekkorban kialakuló egyes típusú cukorbetegség, a kardiovaszkuláris vagy bizonyos típusú rákos megbetegedések – kockázatát csökkenthetnénk. Aki bizonytalan, egy egyszerű vérvizsgálattal ellenőriztetheti D-hormon-szintjét.

(xy)

EN-ek
#19445 EN-ek hozzászólása: 2014.11.07. 20:30

Hümm… naya.

DE a zé – LEGnagyobb tiszteletem mellett is – mekkjegyezném, h azt nefeleggyük mán h a növényi eredetű nagyon n ua. minta állati eredetű! (D2 vs D3 alias 1,25-dihidroxi-cholekalciferol) Előbbi mond6ni csak halvány mása, afféle gagyi kategória!:D (sokk babramunka van vele, mire bio- aktív lesz) még ÉN is bespájzolt minap 1 nagy üveggel mindazonáltal:)

Sóval – sztem – a vegetáriánusság (bár lehet h tán ócsóbb) ú összességében is 1 baromság, sőt igen KÁROS is lehet (l. B12) A yomber alapvetően ragadozó fajta s n tehén, hátmég ÉN!;)) Term. némi – minőségibb – növényi koszt se árt+ néha, változatosabbá teszi a étlapot:)
- – -
Am mi újság Nóranéni? lát szépen gyógyulgatunk…naccerű! (elephant +e van még??:)

nora51
#19439 nora51 hozzászólása: 2014.11.06. 22:52

Köszönjük, ez nagyon hasznos cikk! Már csak azért is, mert a napozástól egyre inkább elriasztja az embert a bőrráktól való félelem, és így kevesebb D-vitamin képződik bennünk. Ezért is fontos, hogy pótoljuk azt, amitől így elesünk.
Hozzátenném még, hogy a gombában is van jócskán D-vitamin, például a csiperkében, vargányában.
Vegetariánusok egyenek sok gombát, igyanak kakaót, mert a kakaóbabban is van D vitamin!
Aki nem hiszi, kutakodjon a neten!
nora51

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close