“Ne várjunk világnapokra!”

2015.07.30. 20:44
Hunyady_kép350x460

A világon mindenhol alakulóban van, hogy a HCV fertőzött betegek közül ki mikor kaphatja meg a legkorszerűbb gyógyszereket térítésmentesen, azonban a környező országokhoz képest nem állnak rosszul a magyarországi betegek. A hepatológus szakma prominensei olyan nemzeti stratégiát szeretnének kidolgozni, amellyel elkerülhető, hogy bárki abban a súlyos állapotban kapjon először gyógyszert, amelyben már a szövődmények miatt nem jelent megváltást a vírus elpusztítása sem, mert a máj már nem gyógyítható. Prof. Dr. Hunyady Bélával, a téma hazai szakértőjével beszélgettünk.

 

Mi az idei Hepatitis Világnap fő üzenete?
A hepatitis C által okozott vírusfertőzés gyógyszerekkel meggyógyíthatóvá vált, az egyetlen feltétele annak, hogy ezt a lehetőséget ki tudjuk használni, hogy időben felismerjük a betegeket. Így a fő üzenet azoknak szól, akik veszélyeztetettnek számítanak – 1992 előtt vérkészítményt kaptak, tetováltak vagy testékszerük van, intravénás droghasználók voltak, egészségügyi dolgozók, vagy bármi oknál fogva esélyes, hogy egy fertőzött személy vére a véraramukba juthatott valamikor, valamiképpen. Azok, akik úgy érzik, hogy fennáll esetükben a fertőzés veszélye, vagy magas májenzim szintet állapítottak meg náluk és nem tudják ennek az okát, ne várjanak világnapra, hanem kérjék kezelőorvosuktól a szűrővizsgálatot.

Akinél beigazolódik a fertőzés gyanúja, azt meg is gyógyítják az említett korszerű terápiákkal akkor is, ha a betegség egy koraibb stádiumában van?
Az, hogy Magyarországon mely stádiumban lehet pontosan melyik gyógyszerhez hozzáférni, a gazdaság mindenkori helyzetén múlik. Az a cél, hogy minél több ember, minél szélesebb körben és minél hamarabbi stádiumban kaphassa meg a korszerű kezelést. Jelenleg első körben bárki azonnal részesülhet az interferon alapú kombinációs kezelésben, amely nem a legkorszerűbb terápia és mellékhatásai is nehézséget jelentenek a páciensek számára. A betegek 40-45 %-a azonban ettől is meggyógyul. Az a beteg, aki valamiért nem kaphat interferont, már első körben megkaphatja az interferon-mentes terápiát. Ám még akkor is, ha jelenleg nem mindenki kerülhet azonnal sorra a korszerű gyógyszerek adásához szükséges várólistán, fontos az időbeni felismerés és a betegek állapotának nyomonkövetése. Amennyiben ez a cél teljesül, mindenki hozzájuthat a számára gógyulást hozó terápiához, amikor az esetében időszerűvé válik. Vagyis annak, hogy mindenki akkor kapja meg a kezelést, amikor még elérhető nála a teljes gyógyulás, az a feltétele, hogy bekerüljön a magyarországi regisztrációs rendszerbe.

A nemzetközi helyzetet tekintve milyennek számít a magyarországi kezelési stratégia?
A közép-kelet-európai országokat tekintve mi vagyunk a legelőnyösebb helyzetben. A visegrádi országok közül egyikben sem írható fel olyan széles körben az interferon-mentes terápia, mint nálunk azok számára, akiknél más kezelés nem segít. Magyarországon már ezév májusa óta a legsúlyosabb állapotban lévő- és a leginkább veszélyeztetett betegek számára – eddig több, mint 300 páciensről van szó – anyagi korlátok nélkül elérhetővé vált az interferon-mentes kezelés. Az adminisztrációs nehézségek felszámolása is folyamatban van. A szomszédos országokban a legkorszerűbb, leghatásosabb, legkevesebb mellékhatással bíró direkt vírusgátló kezelés még egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek árán érhető el.

Jelenleg mi a hazai szakmai vezetők legfőbb törekvése?
Törekvésünk kettős. Meg szeretnénk találni azokat a betegeket, akiknek már most- vagy idővel kezelésre van-lesz szükségük. Olyan nemzeti stratégiát szeretnénk kidolgozni, amellyel elkerülhető, hogy bárki abban a súlyos állapotban kapjon először gyógyszert, amelyben már a szövődmények miatt nem jelent megváltást a vírus elpusztítása sem, mert a máj már nem gyógyítható. Emellett fontos, hogy a finanszírozó közreműködésével és hatékony tárgyalási stratégiájával a gyógyszercégek kedvező áron forgalmazzák a gyógyszereket, másik oldalról pedig a terápiákra fordítható TB keret is olyan mértékű legyen, aminek köszönhetően lehetőség szerint minden beteg – vagy a betegek egyre nagyobb része – a korszerű, nem interfeton alapú, leghatékonyabb kezelésben részesülhet.

(RA)

 

nora51
#21357 nora51 hozzászólása: 2015.08.08. 00:22

Nagyon köszönjük az alapos tájékoztatást!

Ezúton közlöm a mai, augusztus 7-i Minden Tudás c. M1TV-műsor linkjét, melyben kb. a 9.perctől a Hepatitis C-ről lesz szó.

http://www.mediaklikk.hu/video/minden-tudas-2015-08-07-i-adas-3/

Köszönettel:
nora51

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close