Több mint húszezer telefonhívás a dohányzásról leszoktató központ egy éve alatt

Téma címkék:
2013.11.14. 08:51

Több mint húszezer terápiás telefonbeszélgetést végeztek a tanácsadó orvosok és pszichológusok a dohányzásról leszoktató központ egy éve alatt – derült ki az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ közleményéből.

A központot az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet az Egészséges Magyarországért Központtal együttműködve hozta létre. A programra ingyenes telefonvonalon vagy a központ internetes portálján lehet jelentkezni, a telefonnál képzett pszichológusok és orvosok várják a leszokni kívánókat.
Szeptember végéig már 1868 telefonon segítséget kérőt, köztük mintegy 1100 nőt vontak be sikerrel a leszokást segítő programba – olvasható a közleményben. Vajer Péter háziorvos, a központ egyik tanácsadója az MTI kérdésére elmondta: egyelőre nehéz mérni a program sikerességét, ám önmagában az is hatással van a leszokási próbálkozásokra, hogy az emberek tudomást szereznek a központról.

A programról szóló márciusi sajtótájékoztató után egy hétvége alatt mintegy négyezer telefonhívás érkezett a központ üzenetrögzítőjére, azaz négyezer ember mozdult meg, hogy tegyen valamit a leszokásért. Ez nem azt jelenti, hogy végleg le is tették a cigarettát, de valami történt, és ez önmagában is eredmény – magyarázta az orvos.

A telefonos tanácsadás úgy érhető el, hogy a leszokni vágyó felhívja az ingyenes vonalat, és üzenetet hagy nevével és telefonszámával. Ezután a hívónak megfelelő időpontban a tanácsadó szakemberek visszahívják. Egy telefonos terápia hat alkalomból áll. Figyelemre méltó, hogy egy év alatt közel húszezer telefonhívást bonyolítottak le a központ munkatársai – emelte ki Vajer Péter.

A szakember elmondta: a szakirodalmi ajánlás alapján egyéves absztinencia után tekintik a pácienst leszokottnak, tehát az eddig eltelt idő kevés lenne, hogy statisztikailag megalapozott sikerarányról számoljanak be. Azokat, akik végigcsinálták a programot, egy év után felhívják a tanácsadók, hogy megkérdezzék, hol tartanak. Ez a követés nemzetközi szabványoknak megfelelő módszere, és ehhez még nem telt el elég idő – hangsúlyozta a tanácsadó.

Azért lehet több a jelentkezők közt a nő, mert nem csupán a dohányosokra jellemző, hanem általános jelenség, hogy a nők nyitottabbak az ilyen lehetőségekre, sokkal könnyebben és gyakrabban veszik igénybe a többi egészségügyi szolgáltatást is. A férfiak a szakértő tapasztalatai szerint általában azt gondolják, ők elég ügyesek és okosak, hisznek a saját akaraterejükben, hogy bármikor le tudják tenni a cigarettát.

A programban csoportos terápiára is lehet jelentkezni, ez szintén hat alkalomból áll, és hamarosan igénybe lehet venni az ország 97 tüdőgondozójában. A tüdőgondozói hálózatban dolgozók képzése folyamatosan zajlik, eddig több mint kétszáz orvost és asszisztens kollégát képeztek ki az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ szakemberei.

A programról a központ ingyenesen hívható zöld számán (06 80 442-044) és portálján (http://dohanyzasleszokas.koranyi.hu) található bővebb információ.

Forrás: MTI

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close