Rák világnapi témák II. – a prosztata

2014.02.14. 17:07

A betegség korai felismerése a gyógyulás záloga!
A Magyar Rákellenes Liga rendezvényén a Nemzetközi Rákellenes Unió ajánlásai a rákhoz kötődő tévhitekről, a prosztatarákról, a petefészekrákról és a szájüregi rákokról hallhattunk szakmai előadásokat február 3-án, a Rák Világnapját megelőző délelőttön. Cikksorozatunkban mindenről beszámolunk.

Prof. dr. Romics Imre prosztatarákról tartott /images/0000/0383/VSZ_20140205_RA_romics.jpgelőadásából kiderült, hogy a szűrési lehetőség ellenére másfélezer ember hal meg ebben a betegségben Magyarországon évente, mindeközben 4-4500 új pácienst diagnosztizálnak (ez a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés), de sajnos sok érintett beteg szervezetét már előrehaladottabb stádiumban találják. A korán felismert prosztatarákot 10-15 évvel is túl lehet élni. Tény, hogy aránylag jók az életkilátások, ha az orvosok még a betegség elején elkezdhetik a terápiát.

A kivizsgálás alapját a PSA (prostata specifikus antigén ) szint mérése, – amely egy vérvételből áll – és egy rektális vizsgálat képezi. Amennyiben a PSA vérben lévő koncentrációja emelkedett, az felveti a betegség gyanúját. Ekkor biopsziára (szövetmintavétel) van szükség, amely igazolja, vagy kizárja a daganat meglétét. – mondta Romics Imre.
Azt is szövettani paraméterek alapján döntik el, hogy mennyire agresszív a rák, milyenek az életkilátások.
A szűrővizsgálaton való megjelenés rendkívül fontos az 50 év feletti férfiak körében – hangsúlyozta a professzor – egy erre vonatkozó vizsgálat eredménye szerint 14 éves időszakban 20%-os csökkenést lehet elérni a kór okozta halálozás tekintetében. Magyarországon a szakértő tájékoztatása szerint nem kellőképpen közismert a szűrés lehetősége.   

Terápiás lehetőségek
A terápia célja, hogy a páciens ne ebben a betegségben haljon meg – mondta Romics Imre. Az orvostudomány mai álláspontja szerint ebben a kórképben első a radikális műtét (a prosztata teljes eltávolítása). A műtét során a nyirokcsomókat, az ondóhólyagot is eltávolítják. A prosztatarák kezdeti stádiumában izotópot is ültethetnek a prosztatába, ezáltal belülről sugarazzák a daganatot, vagy külső sugárzást is lehet alkalmazni. Ha előrehaladottabb a rák, akkor is érdemes eltávolítani a prosztatát, majd személyre szabottan sugár és/vagy gyógyszeres kezeléssel kell kiegészíteni a terápiát.

A hormonkezelés célja a tesztoszteronszint jelentős csökkentése a vérben. Néhány éven belül azonban sajnos hormonrezisztencia alakul ki, azaz már nem hat a hormon, de ilyen esetekben többféle kemoterapeutikum áll rendelkezésre. Csontáttét esetén gyógyszeres kiegészítő kezelést alkalmazunk – mondta Romics Imre.
Az alternatív terápiás lehetőségek közül semmitől ne várjunk csodát – az általában egészséges táplálékként ismert ételek fogyasztása, vagyis sok zöldség és gyümölcs ajánlott. Csontáttétek esetén kalciumot és D vitamint érdemes szedni. 
A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján nemrég adták át a felújított uroonkológiai részleget, ahol a szakemberek a szűréstől kezdve a legvégsőkig gondozzák pácienseiket, ha kell, a fájdalmat csillapítják, ha arra van szükség, különböző, életminőséget javító műtéteket hajtanak végre – tájékoztatott a professzor, akinek nevéhez az uroonkológiai ellátás meghonosítása fűződik a klinikán.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close