Hogy vesénk addig éljen, amíg mi magunk…

2014.03.26. 07:15
Reusz_Gyorgy3_200x300

Ahogy az évek előrehaladnak, öregszik testünk, veséinken pedig különös mértékben nyomot hagy az idő foga. Születésünkkor akár 1.000.000 vesetestecske is végezheti e szerv feladatait, ez a szám azonban egyre csökken, és 70 éves korunkra a kezdeti mennyiség 1/3-a marad szolgálatunkban. Ezért az idei vese világnap fő üzenete: idős korban különösen vigyáznunk kell veséink egészségére. Hogy mit tehetünk, arról prof. dr. Reusz György egyetemi tanárt, a Magyar Nefrológiai Társaság elnökét kérdeztük.

Feltétlen védenünk kell az idősödés káros hatásaival szemben veséinket – kezdte nyilatkozatát a professzor. Főként a gazdaságilag fejlettebb társadalomban vált fontossá ez a szempont az utóbbi években. Ahogyan egyre inkább kitolódik az átlagéletkor, úgy egyre többen leszünk, akik elöregedett szervekkel szeretnék jó életminőségben elfogyasztani kenyerük utolsó hányadát. Veséink különösen igénybe vannak véve, mert ez a szerv számos fontos élettani feladatot lát el. Amennyiben nem óvjuk kellőképpen, idő előtt, még életünkben tönkremegy és vesepótló kezelésre lesz szükségünk – mondta Reusz Görgy.

De hogyan vigyázhatunk veséinkre?
A Magyar Nefrológiai Társaság “Nyolc aranyszabály” címen összefoglalta azokat a tanácsokat, amelyek a vese védelmét szolgálják.
Lényeges, hogy egészségesen kell élni, józan paraszti ésszel mértéket tartani. Nem szabad extremitásoknak kitenni veséinket, vagyis megfelelő mennyiségű folyadékot kell innunk, így vizeletünk nem lesz túlságosan koncentrált. A táplálékunk összetétele is óriási jelentőséggel bír – amennyiben túl sok fehérjét eszünk, vagy olyan ételeket, táplálék-kiegészítőket (fehérjék), gyógyszereket (fájdalomcsillapítókat pl.) fogyasztunk, amelyek a vesében kiválasztódnak és plusz feladatot jelentenek a szerv számára, azzal jelentősen rontjuk veséink állapotát. Nem szabad elhízni, ha hajlamosak vagyunk cukorbetegségre, akkor ellenőriztessük vércukor szintünket, a magas vérnyomás betegséggel élők állíttassák be pontosan vérnyomásukat és kerüljük a dohányzást.

Víz-víz, tiszta víz
Csecsemő- és kisded korban még nem fejlődött ki a vesének pl. az a képessége, hogy a vizet konzerválja, visszatartsa, és ezért mind a kisgyerekek, mind az idős emberek – akik már elveszítették veséjük működő állományának egy részét – hajlamosabbak a kiszáradásra. Minden életkorban, de kisded és idős korban különösen fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk. Az idős embereknek ráadásul a szomjúságérzése is csökken, így napsütéses időben nagyon kell figyelniük magukra – figyelni rájuk, hogy elegendő mennyiséget igyanak. Hetven éves kor körül az embernek már általában kell egy-két gyógyszert is szednie. Ezeknek az adagolása sem minden esetben ugyanúgy optimális, mint fiatalabb korban (ezt orvosunk feladata felmérni és jól beállítani), ráadásul vannak olyan készítmények, amelyek – ha nem megfelelő mennyiségű folyadékkal vesszük be – nagy mértékben ronthatják a vese működését. Példának Reusz professzor a nem-szteroid gyulladáscsökkentőket és a vérnyomáscsökkentőket említette.

Tünetek
A MANET elnöke kifejtette továbbá azon véleményét is, hogy – mivel a vesekárosodásnak a kezdeti stádiumokban nincs látványos tünete – az általános szűréseken, ahol ellenőrzik pl. vércukor szintünket, vérnyomásunkat, koleszterin szintünket, stb., vesefunkciónk minőségéről is tájékozódnia kéne háziorvosunknak – ezt nagyon sok családorvos ma már meg is teszi. Nem kell ehhez más, mint egy szimpla vérvétel – az un. kreatinin- és GFR szint meghatározása. Arra a kérdésre, hogy milyen tünetek alapján lehet esetleg mégis gyanakodni, a szakértő elmondta: mivel a károsodott vese nem képes megfelelően töményíteni a vizeletet, aki érintett, az sok vizeletet ürít és sokat iszik. Tünet lehet még a vérszegénység, valamint a csontok állagának romlása miatt a csontritkulás vagy más csontbetegség.

Összefoglalóan jó hír, hogy az idős korra megcsappant vesetestecske-mennyiség elegendő lehet a jó életminőséghez, de csak akkor, ha egyrészt életünk során is óvtuk, másrészt 70 felett különösen ügyelünk veséink egészségére.

#17579 katamama hozzászólása: 2014.05.07. 09:26

Tisztel Doktor Úr!

Igen, szeretném a vesémet “karbantartani”, illetve vigyázni rá, mivel sok-sok csúnya dolgot lehet hallani a beteg veséről, melyeket az emberek nem is vesznek észre időben magukon.

Előzményeim: szívinfarktus után vagyok 67 évesen az év eleje óta, 1 db sten behelyezésével szerencsére élek. Ez után jött a rehabilitáció, ahol a vizsgálatok szerint magas a cukrom, erre kaptam 3×1 Meforan tablettát, melyet diétával együtt alkalmazok. Magas vérnyomásra is a megfelelő gyógyszereket megkaptam és ügyelek a szedésére.

Mi jöhet még: a vállam egyik napról a másikra fáj, a talpamon a sarkam is fáj (mintha kis dión lenne ott) , röntgenek szerint totál egészséges vagyok. Nem dohányzom.

Tehát teljesen egészséges vagyok, csak már járni sem tudok, a kezemmel pedig fogni sem tudok…

Nagyon ügyelek a napi min. 2 liter vízfogyasztásra, kortyolgatok sok vizet.

Most jön az ujabb tünet, a vizeletem sötét narancs színű  foltot hagy a fehérnemümöm.

Kérjek e urológiai labor vizsgálatot ezért?

Bár, már szégyellem a háziorvosom előtt, hogy mindig keletkezik valami panaszom, melyből szakorvosi beutaló keletkezik s a vizsgálat eredménye pedig mindig megfelelő egészségi állapotot eredményez.

A választ megköszöntem, üdvözlettel, katamama.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close