Cisztás fibrózis leírása

A cisztás fibrózis, más néven mucoviscidosis a külső elválasztású mirigyek krónikus működészavarával járó genetikai megbetegedés. A betegséget a CFTR (cisztás fibrózis transzmembrán konduktancia regulátor) nevű gén genetikai mutációja váltja ki. Jellemzően a fehér emberek betegsége, kialakulásának valószínűsége 2500 az egyhez. A betegség jelenléte általában már újszülött korban, sőt időnként még magzati állapotban igazolást nyer. A sósabb bőr, valamint a bélsár dugó jelenléte minden esetben kivizsgálást igényel. Enyhébb esetekben a betegség felismerése akár fiatal felnőttkorig is várathat magára.

Cisztás fibrózis tünetei

A betegségre általában a sűrűn ismétlődő alsó és felső légúti betegségek hívják fel a figyelmet. A cisztás fibrózis következtében sűrűvé válik a nyálkahártyák által termelt váladék, ez pedig elzárja a légutakat és a hasnyálmirigy-csatornákat. Emiatt visszatérő hasnyálmirigy-gyulladás, cukorbetegség és különböző gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkezhetnek. A betegség gátolja a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, így hiánytünetek alakulhatnak ki. Gyakori a testmagasság visszamaradása és a súlyvesztés is.

Cisztás fibrózis kezelése

A cisztás fibrózis gyógyíthatatlan betegség, de megfelelő kezeléssel kordában tartható. Gyermekkorban a legfontosabb teendő a tápanyagok folyamatos pótlása. Cisztás fibrózisos kisgyermek esetében fontos, hogy a szoptatás a lehető legtovább tartson. A légutakat és hasnyálmirigy-csatornákat eltömítő nyálka oldása és kiürítése, valamint az ebből adódó szövődmények (tüdőhegesedés, cukorbetegség, szövetelhalás) elkerülése szintén nagyon fontos.

mukoviscidosis

2011.04.06. 15:37
Sziasztok! 2011.04.06. Ma sokkal jobban éreztem magam. Anya és apa voltak bent a doktornénimnél, és azt mondta, hogy ügyes vagyok, mert szépen tisztul a tüdőm bal oldala. a ...
Teljes történet »

mukoviscidosis – cisztás fibrózis

2011.04.04. 15:51
Téma címkék:
Sziasztok! 2011. 02. 08-án születtem Mátészalkán 12:15-perckor. 5 órás koromban átkerültem Nyíregyházára újszülött intenzív centrumba, mert nem volt székletem, és béldugó keletkezett. ...
Teljes történet »
1 2

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close