Lisztérzékenység közösség legfrissebb történetei

Lisztérzékenység közösséghez csatlakozhat Ön is! Értesítjük a közösségben született új történetekről! Történetek: 22 - Tagok: 78

Csatlakozom a közösséghez!

Így derült ki a lisztérzékenységem

Téma címkék: Lisztérzékenység  

11 éves lány, 5. osztályos

Már pici koromban nagyon fájt a hasam és mindig ment is. Mikor elmentünk vele orvoshoz (első osztályos koromban) megcsináltak minden vizsgálatot, tesztet, hogy mi lehet ennek az oka. Végül az egyik orvos csináltatott egy lisztérzékenységi tesztet. Ennek folyamatában megtükrözték a belemet. Kb. egy héttel később megkaptuk az eredményt. Pozitív!!! Még aznap elkezdtem átálni a diétára, amiaz első pár hétben igen megterhelő volt. A gluténmentes ételeknek nagyon más ízük volt, mint a búzaliszteseknek. Alig ettem valamit, egyszerűen annyira más az ízvilág. Ez mind már ennek 4 és fél éve. Mára már beletörődtem, elfogadtam a sorsom. és örülök, hogy nincs komolyabb bajom.

2014.02.12 17:19 | Virikehh

lisztérzékeny

Téma címkék: Lisztérzékenység  

Szép napot! Szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen kenyérsütöt vásároljak.
Várom a válaszokat. Köszönöm

2014.01.28 13:01 | izabella11 Minden története

lisztérzékeny

Téma címkék: Lisztérzékenység  

Szép napot kivánok! Segitséget szeretnék kérni,  kisfiam 8 éves és kiderült, hogy lisztérzékeny és tojásfehérje allergia. Nem tudom, hogy hol lehet beszerezni az ilyen  termékeket és a kenyérsütéssel is gondjaim vannak, valami  tanácsot szivesen fogadok. Köszönöm!

2014.01.22 15:06 | izabella11 Minden története

Új üzletág

Téma címkék: Lisztérzékenység  

Előre elnézést szeretnék kérni az írásom szarkasztikus és pesszimista hangvétele miatt, de ki kell írnom magamból ezeket a gondolatokat, és nem azért, hogy megértő fülekre találjanak, mert tudom hogy nem fognak...

Ez nem történet, inkább vélemény, íme:

Ez a lisztérzékenység-iparág egy fellendülőben lévő, rendkívül jövedelmező új üzletág, ami hasonlóan a vakcina-gyógyszergyártó, rákellenes gyógyszer/táplálékkiegészítő gyártó és hasonló üzletágakhoz csatlakozva a legundorítóbb kizsákmányoló, emberek százainak nyomorából meggazdagodó gyülekezet!!! Félemetes ez az egész rendszer (az összeesküvés elméletektől most megkímélnék mindenkit, de azért annyit érdemes szem előtt tartani, hogy a rendszer előbb megbetegít, aztán méregdrágán eladja neked az "ellenszert", legyen az HPV, influenza, rák, vagy lisztérzékenység)!!! Gondoljunk bele: nem keveset húznak a betegségeinkből... Az állam meg ad hozzá pár ezer ft adókedvezményt, mert hát csak súlyosan fogyatékos vagy, vagy mi... Én speciel nem vagyok semmilyen fogyatékos, de kösz a lehetőséget!

Ezeket csak azért írom le, mert még mi "betegek" (bár én liszérzékenyként tökre egészséges embernek tartom magam) is csak bunkózni tudunk egymással, ha valakinek netán más a véleménye valamiről... Régebben én is próbálkoztam a "közösség" tagja lenni, megértésre, bátorításra taláni... Hát nem jött össze...! A lisztérzékeny találkozókon is csak megvetetik veled a legújabb, külföldről behozott termékeket, aztán mehetsz haza...

Sajnálom, hogy ez az én "történetem", de sajnos nem tudok jobbat írni! Egyszerűen csak mélységesen kiábrándult és elkeseredett vagyok!

Nem kell velem együttérezni, se igazat adni, se ellentmondani... aki elolvassa jó, aki nem az nem!

2013.10.28 11:37 | Fanni1

Paleo óvoda

Téma címkék: Lisztérzékenység , laktóz intolerancia  

Kedves Tagok!

Olvasgattam a fórumot mert nagyon érdekel az ételallergiás emberek, főleg a gyermekek helyzete ma Magyarországon.

Szociálpedagógus lévén érdekel hogy mennyire kirekesztettek ezek a gyeremeke(vagy felnőttek), milyen mentális károkat okoz hogy nincs a rendszerben számukra megfeleő ellátás, pl. nincs az óvodákban glutén ill.laktózmentes menü.

Pár hónapon belül megniytjuk Magyarország első paleolit étrendű óvodáját és addig is szeretnék személyes tapasztalatokat gyűjteni, hogy a szakmai programunknak a létfontosságát ne csak mi páran higgyük el, hanem feljebb is végre odafigyeljenek erre az óriási hiányosságra!

Az óvodáról és alakulásáról itt olvashattok:

http://paleovi.blogspot.com/

Előre is nagyon köszönöm ha megírjátok a történeteteket vagy érdeklődtök a kezdeményezésünk iránt!

Üdv

Siskamariann

2012.05.14 22:54 | Paleovi

Beteg testben ép lélek

KEdves Tartósan beteg gyermeket nevelő szülők, pedagógusok, kezelőorvosok!

Annak idején, amikor kiderült a lányunkról, hogy cisztás fibrózisban szenved szerettem volna egy nevelési könyvet kapni - tudatos szülő lévén. NEm olyat, ami orvosi utasításokat ad, hanem olyant, amiben kifejezetten a nevelésről, nehézésgekről, buktatókról, sőt a betegség házasságra vonatkozó hatásairól kapok információt. NEm találtam.

Most- 13 év után - pedagógusként, érintett szülőként, feleségként írtam egy könyvet "BEteg testben ép lélek" címmel.

Részleteket olvashattok a www.beteggyermek.5mp.eu oldalon. HA megnyerte a tetszésteket (az eddigi olvasóktól nagyon jó kritikát kaptam), megrendelhető a www.beteggyermek.gmail.com email címre írva.

Jó egészséget kívánva, üdvözlettel: Molnárné László ANdrea

2012.04.03 07:41 | molnarne7
Minden történet

Lisztérzékenység

A lisztérzékenység (további elnevezések: coeliakia, gluténszenzitív enteropathia, sprue) a leggyakoribb felszívódási zavar, melyet a genetikailag fogékony egyénekben az étkezéssel bevitt gabonafélék (búza, rozs, árpa és zab) glutén nevű anyaga idéz elő. A szervezetben ellenanyag termelődik az egyik saját fehérje, a szöveti transzglutamináz nevű enzim ellen (ezen enzim feladata a glutén lebontása). Az elfogyasztott glutén lebontódik egy gliadin nevű peptiddé. A reakciót ez az enzim-peptid komplex váltja ki az arra hajlamos egyének szervezetében. A lisztérzékenységre való hajlamnak genetikai háttere van, emiatt a betegség örökölhető. A lisztérzékeny betegeknek egész életük folyamán szigorúan be kell tartani a gluténmentes étrendet. A glutén távoltartásával a bél nyálkahártyája regenerálódik, a lisztérzékeny egyén egészséges életet élhet, a diétán kívül egyéb kezelésre nem szorul.

Lisztérzékenység tünetei

Jelei lehetnek krónikus hasmenés, halvány színű és zsírfényű emésztetlen széklet, ritkán székrekedés, hasi fájdalom, felfúvódás, fokozott bélgáztermelődés, a bélfal nyálkahártyájában lévő bélbolyhok tönkremennek, emiatt a tápanyagok nem tudnak rendesen felszívódni. A tünetek általában a gabona étrendbeiktatását követően 6-12 hónappal kezdődnek, rendszerint fokozatosan alakulnak ki. A betegség hevessége és a tünetek kialakulásának időpontja különböző lehet, ami összefügg azzal, hogy a glutén mikor került az étrendbe, és befolyásolja a glutén fogyasztott napi mennyisége is. A csecsemőknél fejlődési rendellenességet, súlygyarapodási és növekedési zavart, felnőtteknél fogyást, gyengeséget, fejfájást, hajhullást, bőrkiütést, csontritkulást, vashiányt okoz, nőknél menstruációs zavarok és meddőség is felléphet. Előfordulhat az is, hogy az alacsony növés, a vashiányos vérszegénység, a fogzománc hibás fejlődése vagy a pubertás késése az egyetlen tünet.

Lisztérzékenység kezelése, gyógyítása

A lisztérzékenységet nem lehet meggyógyítani, azonban gluténmentes táplálkozással a tünetek kialakulása megelőzhető. Legtöbb esetben a gluténtartalmú élelmiszerek elhagyásával a tünetek drámai javulást mutatnak, mivel megszűnik a vékonybélgyulladás, a nyálkahártya pedig regenerálódik. A gyulladás ismételt kialakulásának megelőzése érdekében az egész élet során kerülni kell a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztását. A betegek néhány százalékában, amikor a vékonybél jelentősen károsodott, a gluténmentes táplálkozásra való átállás után nem javulnak azonnal a tünetek. Ilyen esetben szükség lehet a gyulladást csökkentő gyógyszerek, például szteroidok, illetve a tápanyaghiány miatt vitamin- és ásványianyag-tartalmú étrendkiegészítők adására is.

Ossza meg Ön is betegsége, felépülése történetét!

Olvassa el sorstársai sztorijait, csatlakozzon az Önt érdeklő betegségek közösségéhez vagy keressen megbízható forrásokból.

Ha technikai kérdése van, írjon nekünk!
Lépjen be

Legfrissebb hozzászólások

Legfrissebb történetek

Hívja meg ismerősét a várószobába!

Történet archívum