Reflux leírása

Étkezéskor az ételt a nyelőcső mozgása a gyomor felé hajtja, a nyelőcső alsó záróizma megnyílik, az étel a gyomorba kerül, majd a záróizom bezárul. Ha a záróizom nem működik jól, a gyomorszáj tartósabban nyitva marad, és a savas, maró gyomornedv a nyelőcsőbe visszakerülhet. Refluxnak (visszafolyás) azt a jelenséget nevezzük, amikor a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe. Önmagában ez még nem kóros, gondot akkor okoz, ha az átlagosnál többször fordul elő. Betegségnek akkor tekintjük, ha a reflux tüneteket okoz. Reflux betegség szinte mindenkinél kialakulhat. Vannak olyan állapotok, amelyek növelik a reflux gyakoriságát, így pl. a megnövekedett hasűri nyomás hatására, és légúti betegségben szenvedőknél gyakrabban fordulhat elő. Reflux-betegség gyanúja csak akkor merül fel, ha a panaszok hetente több alkalommal, hónapokon keresztül jelentkeznek. A reflux jól kezelhető betegség. Mivel véglegesen meggyógyítani ritkán lehet, általában hosszú távú kezelésre van szükség. A nap folyamán sokszor, kis mennyiségű étel fogyasztása, egyes élelmiszerek kerülése (pl. csokoládé, paradicsom, citrusfélék, fűszeres és bő zsírban sült ételek, kávé, szénsavas italok, alkohol), sok magas rosttartalmú étel fogyasztása (gabona, gyümölcs, zöldség) javíthatja a tüneteket, étkezés után 2-3 óráig nem szabad lefeküdni, dohányzásról leszokás, túlsúly esetén a testsúly csökkentése, ágy feji részének kismértékű megemelése, szoros ruházat kerülése jöhet még szóba.

Reflux tünetei

A savas reflux jellegzetes tünete a gyomorégés. Van akinél a reflux gyomorszájtáji fájdalmat, esetleg émelygést, savas büfögést okoz, olykor a sav feljön a torokba, szájba, savas, keserű szájízt okozva. Sokaknál a tünetek nem egyértelműek, más betegségre emlékeztetnek. Így okozhat rekedtséget, éjszakai-reggeli krónikus köhögést, szorító mellkasi fájdalmat.

Reflux kezelése

A refluxbetegség az esetek jelentős részében gyomorsavképződést csökkentő gyógyszerrel sikeresen kezelhető. A H2-receptor gátlók a betegek legnagyobb hányadát adó enyhe és középsúlyos esetekben használhatók. Ritkán okoznak mellékhatást, tartósan szedhetők. Egyes H2-blokkolók vény nélkül is kaphatók, ha ez nem lenne elég a panaszok megszűntetéséhez, akkor a kezelőorvos a korábban elkezdett gyógyszert erősebb változatban receptre írhatja. A betegség súlyosabb formáiban a sav képződését legjobban megakadályozó protonpumpa-gátló gyógyszereket ajánlják.

Istennel harmóniában a betegségek között második rész. reflux, laktóz intolerancia és irritábilis bél szindróma

2009.03.20. 16:19
Drága Olvasó! Ismét itt vagyunk Ön és én Jázmin Verd. Ma utazásra hívom meg magammal, saját testünk belsejébe vezető útra amihez még jegy sem kell, mert a képzelet varázs szőnyegén ...
Teljes történet »

Évek óta keseríti az életemet a derékfájás. Van megoldás?

2008.07.15. 16:05
Nem vagyok fital, természetes, hogy minden "nyavaja" kínoz. A Rheumatologia, mindenben próbál segíteni, de csak a "blokád" (injekció-sorozat) segít, de az is csak ideiglenesen. A baj az, hogy ...
Teljes történet »
1 2 3 4

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close