Ha már vissza kell nyelni I. – A reflux betegség jellemzői

Téma címkék:
2014.06.03. 09:49
Takats Alajos300

Kevés olyan embert ismerünk, aki még soha nem élt át reflux-eseményt – mikor a sav a gyomorból feljön a szájba.
Dr. Takáts Alajos Tamást, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinika belgyógyász-gasztroenterológus klinikai főorvosát kérdeztük arról, hogy mikortól kell komolyan venni az ilyen tünetet és mik a reflux betegség egyéb jellemzői. A komplex terápiáról cikksorozatunk második részében nyújtunk tájékoztatást.

Mit jelent a reflux, kiknél alakulhat ki?
A reflux elsősorban a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom működési zavara. A betegség azért alakul ki, mert ez az izom – ami normális esetben csak akkor nyílik ki, ha felülről étel vagy ital érkezik – elernyed és nem zár rendesen. A betegség hátterében emellett általában vannak egyéb, a tápcsatorna mozgásaiban fellelhető motilitási zavarok is. Ezek a simaizmok a nyelőcsőben és a gyomorban normális esetben lefelé hatnak. Amennyiben ez az izommozgás rendezetlenné válik, az szintén szerepet játszhat a reflux betegség kialakulásában.

Léteznek reflux betegségre hajlamosító tényezők?
Ezt nem tudjuk pontosan. Tény, hogy nagyon sok ilyen beteg él közöttünk. Egyes statisztikák szerint minden tizedik, más becslések szerint minden második-harmadik embernél létrejöhet ez a kórkép.

Milyen kockázati tényezőknek van szerepe a betegség kialakulásában?
A stressz, az idegeskedés, a vegetatív idegrendszer túlműködése, ill. hiperérzékenysége szinte valamennyi működési zavarban jelentős szerepet játszhat. Környezeti hatások is elősegíthetik a betegség kialakulását és fennmaradását, a dohányzás pl. biztosan káros ebből a szempontból is, és egyéb, a savelválasztást növelő étkezési szokások is emelik a kockázatot és rontják a páciens állapotát, így a zsíros ételek, az erős fűszerek, az alkohol és a kávé.

A sav feljövetelének érzékelésén túl vannak-e további tünetei a betegségnek?
Kétfajta tünetcsoportot különböztetünk meg. Az egyik csoportba az emésztőrendszeri tünetek tartoznak, ilyen a gyomorégés, a savas felböfögés, a nyáltolulás, égő érzés a mellkasban a nyelőcső lefutásának megfelelően, a mellkasi-, és a gyomorfájdalom, haspuffadás is előfordulhat és a savtúltengésnek hasmenést okozó hatása is lehet. A nem emésztőszervi tünetek körébe tartozik pl. a felső légutak érintettsége – a  krónikus köhögés és a krónikus hörghurut, a krónikus torokgyulladás, a torokkaparás, nehezen kiköhöghető, főként reggel jelentkező tapadós váladék keletkezése.  Amennyiben a visszajövő gyomorsav a nyelőcsőből a légutakba kerül, visszatérő gyulladásos megbetegedéseket is okozhat, pl. tüdőgyulladást, de az asztma kialakulásában is szerepet játszhat a reflux, gyermekkorban különösen akkor kell erre gondolni, ha nem allergiás betegség mellé társulva jelenik meg a légúti kór. A fogzománc is károsodhat a felböfögött sav hatására.

Mikor kell a savfelböfögést reflux betegségnek tekinteni és  orvoshoz fordulni?
Ez attól függ, hogy mennyi ideig tart a panasz. Aki évente egyszer elszenved egy reflux eseményt, annak valószínűleg nem kell különösebben foglalkoznia vele, de ha valaki hetente többször átéli ezt a tünetet, annak mindenképp orvoshoz kell fordulnia. A két említett esett között természetesen sokféle variáció előfordulhat, kérdés, hogy egyénileg miként éli meg az ember ezt a problémát. Amennyiben a páciens maga is kiszűri, hogy milyen ételek és italok fogyasztása okoz nála reflux eseményt, ezeket elhagyja étrendjéből és így teljesen jól van, akkor megoldotta problémáját. Ám ha jelentős a panasz, vagy ha vészhelyzetre utaló, un. alarmírozó tünet is jelentkezik, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni – első körben a háziorvoshoz, aki szükség esetén továbbküldi páciensét a gasztroenterológiai szakrendelésre.

Milyenek ezek az alarmírozó tünetek?
Ebbe a körbe tartozik a véres vagy fekete széket, a vérhányás, hirtelen bekövetkező nagy fogyás, nyelési zavarok. Ezek a tünetek súlyos betegségre is utalhatnak, ugyanakkor az is lehet, hogy kizárólag a reflux betegség áll hátterükben. A mellkasi fájdalmak is összekeverhetőek a szív- és érrendeszeri betegségek tüneteivel. Az ilyen tünetek okát feltétlen ki kell deríteni.

Milyen szövődményei lehetnek a betegségnek?
Súlyos, kezeletlen reflux betegség idővel fekélyt és vérzéseket okozhat, melyek után hegesedések maradhatnak hátra, amelyek a későbbiekben nyelési zavarokat okozhatnak. A betegség hosszas fennállása akár a nyelőcsőrák kialakulásában is szerepet játszhat, ezek a szövődmények azonban csak nagyon kis ezrelékben fordulnak elő.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close