Figyeljünk a kullancsokra!

Téma címkék:
2019.05.14. 17:38
kullancs625_400

A testben talált kullancsot minél hamarabb el kell távolítani, mert a betegségek kialakulásában nagy jelentősége van annak, hogy mennyi idő telik el a csípés és az eltávolítás között. Földvári Gábor parazitológus szerint ha valaki kirándulás közben veszi észre a kullancsot, nem érdemes megvárnia amíg hazaér, inkább azonnal – akár körömmel is – távolítsa el azt.

A gyógyszertárakban kapható kullancstesztet – amely azt mutatja meg, hogy az adott kullancs fertőzött-e a Lyme-kórt okozó Borellia baktériummal – is érdemes elvégezni, ugyanakkor a teszt nem mutat 100 százalékos eredményt, és pozitív eredmény esetén sem törvényszerű a megbetegedés. Nem lehet átlagot mondani, hogy régiónként milyen arányban fertőzöttek ezzel a kullancsok, de európai vizsgálatok szerint harmaduk az lehet.

A Lyme-kór első tünete a vándorló folt. Ha ezt észreveszik, és időben elkezdődik a kezelés, antibiotikummal jól kezelhető, a nehéz diagnosztika miatt viszont
sok esetben későn, vagy nem is ismerik fel a betegséget.

A tévhittel ellentétben a kullancs nem megy át az állatokból az emberbe, mert amikor a kullancs gazdát talál, addig marad rajta, amíg le nem pottyan. Viszont, az utána kikelő lárvák azonban már veszélyt jelentenek az emberre is!

kullancsveszelyForrás: MTI

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close