Ha már vissza kell nyelni 2. – A reflux betegség komplex terápiája

Téma címkék:
2014.06.24. 14:54
Takats Alajos300

Kétféle gyógyszer, műtéti eljárás és bizonyos életmódbeli szabályok betartása segíthet a reflux betegséggel élő embereknek a gyógyulásban. Dr. Takáts Alajos Tamást, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinika belgyógyász-gasztroenterológus klinikai főorvosát arról kérdeztük, hogy mikor melyik kezelés javasolt, illetve mire kell odafigyelnünk a mindennapok során, ha meg akarunk szabadulni a betegségtől.

A reflux kezelésével az emésztőszervi és az egyéb tünetek egyaránt csillapíthatóak?
Biztosan javíthatóak. Emésztőrendszeri panaszokon kívül eső tünetek esetén hosszadalmasabb út vezet a javulásig, és komolyabb kezelésre van szükség – dupla dózisú gyógyszerrel tudunk eredményt elérni. Bizonyos esetekben – elsősorban fiataloknál – a műtéti megoldás is szóba jön. A műtéti beavatkozás leggyakoribb indikációja a nagy rekeszsérv, ami azt jelenti, hogy a gyomor egy része a mellkasban van, ami hajlamosít a reflux kialakulására, és ezt az állapotot műtéttel lehet helyrehozni.

Kik számára ajánlott még a műtét és mennyire tartós a beavatkozás eredménye?
Akinek a gyógyszeres kezelés nem hoz panaszmentességet, annak nagy valószínűséggel a műtét sem segít – kívétel a már említett rekeszsérves állapot – mert ez azt jelenti, hogy nem kizárólag a savelválasztás és a kinyíló gyomor áll a betegség hátterében, hanem más tényezők is szerepet játszanak a reflux fennállásában. Ha ebben az esetben mégis megműtjük a pácienst, a tünetek vissza fognak térni. A műtét célja, hogy az akár életfogytig tartó savgátló gyógyszeres kezeléstől megkíméljük az érintettet. Ezért is javasoljuk elsősorban fiataloknál a műtétet, valamint azt is tudni kell, hogy idősebb korban a beavatkozással járó kockázat megnő, mérlegelni kell tehát, hogy az elért haszon és a kockázat milyen arányban van egymással.

Mit értünk a reflux betegség komplex terápiája alatt?
Az enyhe refluxos betegeket elsősorban életmódra vonatkozó tanácsokkal látjuk el, mert esetükben már önmagában ezek betartásával is teljes panaszmentességet érhetünk el. Emellett a súlyosabb refluxtól szenvedő embereknek is fontos betartaniuk ezeket a szabályokat a komplex terápia részeként. A következő dolgokra kell figyelni: ne hordjunk szoros ruhát, övet, mert ha a hasat összenyomjuk, a megnövekvő nyomás következtében könnyebben kinyílik a gyomorszáj, többször együnk kevesebbet, mert így kíméljük a gyomrot, kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket – a zsír ugyanis elernyeszti a záróizmot, és így az könnyebben kinyílik. Az olajos magvakban is nagyon sok zsiradék van, így a sós mogyorót, kesudiót és hasonló magvakat kerülni kell, ahogyan a csokoládét is. Ellenjavallott továbbá a citrusfélék fogyasztása – így a narancs, a citrom és a grapefruit – ezekből készült 100 %-os gyümölcslevek és maguk a gyümölcsök is erősítik a savelválasztást. A kávé és az alkoholos italok is hasonló hatással bírnak – a tejeskávé kevésbé veszélyes, mert a tej leköti a csersavat – az alkoholos italoknak pedig a túlzott fogyasztásától kell feltétlenül tartózkodni, és vannak olyan betegek, akiknek a szénsavas italok is előhozzák a reflux tüneteit. A koffein tartalmú italokat általában hanyagolni kell, így az energia italok és a kóla különösen ronthatják a refluxos panaszokat. Fontos még a rendszeres testmozgás, akinek súlyproblémája van, annak a fogyás, és fontos még, hogy a vacsora és a lefekvés között két-három óra teljen el. Alváshoz az ágy fejrészét 10-20 cm-rel meg kell emelni, így nem tud visszafolyni a sav akkor sem, ha a gyomorszáj alvás közben kinyílik. Nagyon sok esetben alvászavart is okoz a reflux – ha éjszaka álmunkban megjelenik a gyomornedv a szájunkban, akkor fel is ébredhetünk és sokan nehezen alszanak vissza. A betegség gyógyításával ezektől a panaszoktól is megszabadulhatunk.

Mennyire megterhelő a betegek számára a gyógyszeres kezelés, ill. a műtét?
A műtéti technika rengeteget fejlődött, ma már laporoszkópos beavatkozásokkal gyógyíthatjuk azokat a betegeket, akiknek ez a megoldás javasolt. Az ilyen típusú eljárás három-négy nap kórházi bennfekvést tesz szükségessé. Utána legalább egy hónapig még fennállhatnak bizonyos panaszok a záróizom beszűkülése miatt, az érintettek nehezebben nyelnek, de aztán kialakul az új állapot és elmúlnak ezek a kellemetlenségek. Addig mindenesetre sokszor keveset kell enni és sok folyadék fogyasztása javallott. A gyógyszeres kezelésnél elsősorban a savgátló kezelés jön szóba, emellett még motilitás javító gyógyszereket alkalmazhatunk annak érdekében, hogy az étel lefelé menjen a gyomorba.

További cikk a témában:
Ha már vissza kell nyelni I. – A reflux betegség jellemzői

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close