Boldog vagyok, de hosszú volt és lesz még az út

Téma címkék:
2011.01.06. 14:26

Hogy mikor kezdődött, magam sem tudom. Talán már gyerek koromban. Nagyon korán “baj volt az idegeimmel”. Rövidebb-hosszabb depressziós időszakok szinte mindig tarkították az életem. A családom közeli és tágabb környezetében alkoholbetegek, öngyilkosok, depressziósok az átlagnál nagyobb számban fordultak elő. Kb. 2 és fél éve hatalmasodott el rajtam a betegség olyan mértékben, amiből már nem volt visszaút. Kezdetben depressziót,majd bipoláris zavart állapítottak meg nálam a kórházi  kezelés során. Az azt követő fél évem még nagyon szörnyű állapotban telt, elvesztettem a munkám, az egészségem katasztrofálisnak volt mondható. Állandósult a  fizikai rosszullét, és pszichikailag teljesen mélyponton voltam. Úgy viselkedtem, mint aki nem normális. Szinte a legelemibb munkavégzésre sem voltam képes, sem társaságba járni, telefonálni, de még olvasni sem. Állandó öngyilkossági késztetésekkel küzdöttem. Agresszívan viselkedtem sok esetben. A hangulati hullámzások napi szinten történtek. Keményen küzdöttünk a férjemmel, de a javulás nagyon lassan következett. A betegség természetéről nem jutottam kellő ismerethez kezdetben. Gyógyszerek nélkül próbáltam szorgalmazni a javulást, de ez minden esetben kudarcba fulladt.Fél éve szinte tünetmentes vagyok, ezért úgy hiszem, talán segítségül tudok lenni azoknak akik a betegségnek abban a stádiumában vannak, amit a legtöbben – találóan – így fogalmaznak meg “POKOL”.

Ami nekem segített:

- elfogatdtam, hogy ennek a betegségnek – genetikai okai lévén- szükséges eszköze a gyógyszer. A lehető legkevesebbet szedem be, az adag a kezdethez képest lényegesen csökkent. Jelenleg napi egy szem gyógyszer elegendő.

- nagyon sokat pihentem,

-olyan tevékenységeket végeztem, amelyek örömet okoztak: alkotó munkát (pl.:festés, rajzolás), sokat próbáltam a szabadban tartózkodni, könnyű fizikai munkát végezni (Pl. kertészkedés)

- amikor viszonylag jól éreztem magam, ha tehettem elutaztam csendes, nyugodt, szép környezetbe néha hetekre,

- rengeteg olyan dolgot műveltem, ami örömet okozott (persze igazán semminek nem tudtam örülni), pl: séta az erdőben, különböző játékok (társasjátékok, tollaslabda )

- az állatok, és gyerekek társasága érezhetően gyógyított

- ha a férjem, vagy a barátaim meghallgattak (jelzem ez órákig tartott, becsülöm a türelmüket)

- ha volt, vagy jelenleg is depressziós betgekkel beszélgettem (jó volt érezni, hogy nem vagyok egyedül)

- szembe kellett néznem a betegség természetével, sokat olvastam róla, az ismeret segített abban, hogy helyére kerüljenek a dolgok. Szembesültem azzal, hogy “hajmeresztő” dolgaim a betegség természetéből adódnak, nem önmagamtól vagyok olyan elvetemült, hogy rátámadok másokra, vagy öngyilkosságot próbálok elkövetni. Mintegy felszabadultam az önvád rettentő súlya alól.

- elfogadtam a korlátaim, hogy szinte semmire sem vagyok alkalmas, de hittem, és kerestem a megoldást, a gyógyulást, hittem abban, hogy bár most csak teher vagyok a környezetem számára, de eljön az idő amikor mindez megváltozik

- a férjem és barátaim kitartó szeretete, támogatása, hisz ismertek már azelőtt, hogy “megbolondultam” volna, ők hittek a gyógyulásomban

- hívő ember vagyok, Isten segítsége nélkül azt hiszem feladtam volna a küzdelmet

Ami ártott:

-jószándékú, de tapasztalatlan emberek  tanácsa (ezt a betegséget nagyon kevesen ismerik, s inkább csak rontanak az ember állapotán, de azért akadnak, akik valóban tudnak segíteni!)

- szomorú, lehangoló történetek olvasása

- a gyógyszerek elhagyása (nem vagyok gyógyszerpárti – általában gyógyteákkal és természetes gyógymódokkal gyógyítom kissebb-nagyobb betegségeimet – de ebben az esetben meg vagyok győződve a gyógyszer nélkülözhetetlenségéről, mint ahogy ezt a szakemberek is állítják, hisz mint tudjuk genetikai tényezői vannak. A gyógyszer amit szedek sem nem antidepresszáns, sem nem nyugtató, hanem kifejezetten a bipoláris depresszióra alkalmazott ú.n. stabilizátor.  )

Nagyon lassan gyógyultam, ezt is nehéz volt elfogadnom. Nem napról-napra, csupán hónapról-hónapra. De az állandó ágybafekvéstől, öngyilkossági gondolatoktól, agressziótól, zavart tudatállapottól eljutottam a majdnem normális élethez. Ellátom a háztartást, folytatom főiskolai tanulmányaimat, és általában én biztatom a férjemet nehéz helyzetekben. Terveim és megvalósításuk örömet okoz, általában egész jó a kedvem, egyre több dolgot vagyok képes elvégzni, társaságba járni, és talán még boldog is vagyok:-) Tudom, hoszú lesz még az út, de CSODA az ami velem történt, és kívánom, hogy mások is tapasztalják meg újra azt az érzést, amikor az ember úgy érzi, hogy szeret élni.

Kívánom mindenkinek állapota jobbra fordulását! Szerettel: Léna

 

#3692 lenafeher hozzászólása: 2011.01.21. 13:46

Kedves LaneStelay!

Örülök, hogy írtál. Bocsánat, hogy csak most reagálok, de vizsgáim vannak (főiskola), és nem sok időm jut a gép előtt ülni :-). Szerintem a gyógyszerprobléma, legalábbis nálam ez volt: a tudatomban a betegséghez a gyógyszerszedés gyakorlata is társult. Mivel – érthető módon – a betegségtől szabadulni akartam, de persze nem sikerült, azért a gyógyszerszedést bojkottáltam, mivel tudatomban a kettő összekapocsolódott, és a gyógyszerrel együtt, hittem, a betegséget is letehetem. Tehát: aki beteg, az gyógyszert szed = aki nem beteg nem szed gyógyszert = aki nem szed gyógyszert az nem beteg.Így gondolkodtam..

A bipoláris depresszióhoz hozzátartozik, hogy a betegnek nincs betegség tudata. Engem el eröltettek az orvoshoz. És folyamatosan hangsúlyoztam betegségem egész ideje alatt, hogy én már jobban vagyok. Persze nem voltam. Sokszor elhagytam a gyógyszert, abban a tudatban, hogy az megtehető, de mindig keserves következményei lettek. Meg kellett értenem, hogy ez a betegség biológiai eredetű, tehát a kromoszómákra, génekre a pszichoterápia hatástalan. Ha szervi bajunk van, azt lelki orvoslással nem lehet megoldani. Ahogy olvashatod is ismertetőkben, a bip. zav. összetett, és komoly betegség, “biológiai, szociológiai és pszichológiai okai egyaránt vannak”. Tehát nem az a betegség amit pszichoterápiával kordában lehet tartani.  Az is tény, hogy “kezelés nélkül a következmények végzetesek lehetnek”. Tudomásom szerint a hangulatstabilizátorokkal szemben nem alakulhat ki függőség. Ezek teljesen más gyógyszerek mint a nyugtatók és az antidepresszánsok. A tegretol, amit én szedek, ahogy olvasom epilepsziára is alkalmazható. Mint tudjuk az sem orvosolható pszichoterápával. A bipoláris zavar teljesen más mint a normál depresszió. Miután ezt megértettem, nem kísérleteztem a gyógyszerelhagyással. Bár előfordult, hogy 2-3 napig elfelejtettem bevenni, és kezdtem magam rosszul érezni, de nem úgy hogy hiányzott, hanem, hogy valami nincs rendben velem. Agresszívebb, türelmetlenebb lettem. Ez nem függés véleményem szerint, hanem a gyógyhatás hiánya miatt a betegség erőt vesz a szervezeten. Mint mondtam én nem voltam tisztában vele, hogy nem vettem be a gyógyszert, tehát nem beszéltem be magamnak.

Szerintem tényleg beteg vagy. Ha tanácsolhatom olvass minél többet erről a betegségről. Szerintem óvatosan kell bánni azzal a gondolattal is, amit felvetettél, hogy lehet, hogy csak egy rossz periódus volt az életedben. Ez egy összetett betegség, lehet, most valamennyire stabilizálódott az állpotod, de bármi (stressz, tragédia, fáradtság, gyógyszerelhagyás) kiválthatja újra a betegséget. És hidd el, nincs betegségtudatunk, tehát nem hisszük el, hogy betegek vagyunk. De a tüneteid szerintem egyértelműsítik. Örülök, hogy egész jól vagy, de szerintem beteg vagy. Én nem hiszem, hogy ha a gyógyszergyárak eltartása miatt kell nekünk gyógyszert szednünk. A bip. zav.-ban szenvedők 15%-a lesz öngyilkos. Ezt nemlehet produkálni. A gyógyszergyárakat eltartják mások. Ez a betegség tény. Igazán nagyon valóságos sajnos.Ha van kedved szívesen levelezek veled, még van írni valóm, ígérem hamarosan megteszem , de el kell köszönjek, mert ha belebonyolódok, akkor lőttek a tanulásnak és még 2 vizsgám hátra van.  Az email címem: lena.feher@freemail.hu

(Ha lesz egy kis időm, írok még,mert elég sok minden eszembe jutott, a leveleddel kapcsolatban, és talán még minden kérdésedre nem sikerült kimerítő választ adni, de remélem azért ez sem volt felesleges. Sajnos kapkodva írok, ezért lehet nem túl sok választ sikerült produkálnom) Szeretettel: Léna

#3691 LaneStelay hozzászólása: 2011.01.13. 21:37

Szia léna. most kb 14 hónapja hogy 3 fajta gyógyszert szedek. A történetedet elolvasva tényleg ugyanolyan tüneteket élhettél meg mint én, én pedig abban láttam azonos dolgokat ahogy te próbáltál meggyógyulni, hogy miket tettél ennek érdekében.

A kérdés:(szerintem nagyon nemvagyok egyedül vele). miért érzem azt hogya gyógyszer valójában rám van erőltetve? Hogy függő lettem annyi idő alatt az szinte biztos. Kipróbáltam hogy egyik nap nem vettem be és utána még kb 2 napig bírtam de azért csak kb mert nem nagyon volt időérzékem sem.

De az is lehet hogy csak a tudat miatt voltam rosszul, mert tudtam hogy nem vettem be-ezilyen fordított placebo lehet vagy mi. Azt hiszem nagyon jó orvosom van, SŐT, -de nem engedi hogy letegyem a gyógyszert, vagyis nem tudom rávenni hogy próbáljunk meg valami gyógyszer nélküli terápiát. Nem akarok orvost váltani szeretek hozzá járni. De félek már a gyógyszerektől és szerintem egy jóideje többet árt mint használ. Amint felhozom neki hogy nem akarom szedni mert szerintem nincs rá szükségem elintézi annyival hogy “ez valószínű csak mániás vagy kevert tünet és ezért gondolom magamról hogy már nem is kell a gyógyszer.” És itt a probléma. Ezek után teljesen biztossá válik bennem hogy lehet nem is vagyok bipoláris. Ugyanúgy vannak félelmek szorongások, emelkedett lesüllyedő hangulatváltozásaim, meg szinte minden amiket a sztorimban leírtam, de gyáltalán nem olyan mértékben hanem úgy ahogy bárkinél lehet. Talán akkor tényleg csak egy nagyon rossz periódus volt az és tényleg minden összejött? Vagy tényleg beteg vagyok? Nem tudom eldönteni. Nem mondom hogy minden a legnagyobb rendben van, de nem érzem hogy a gyógyszer lenne most ami egyáltalán hozzájárulna ahhoz hogy a régi legyek. Tény hogy kezdek benne biztos lenni hogy esetleg tényleg használt -bár nagyon sokat hallottam hogy ez csak azért van hogy a gyógyszergyárakat eltartsuk és valójában mégcsak nem is vagyunk betegek. Mit tegyek? Mi lenne a legjobb?

#3690 lenafeher hozzászólása: 2011.01.11. 13:51

Kedves LaneStelay!

Nem tudom jó helyre írok -e neked (kissé új vagyok ezen az oldalon:-), elolvastam a történeted. Szívesen válaszolok a kérdéseidre. Előljáróban annyit, hogy én nem írtam le túlzott részletességgel a tüneteket, de a nálad felsoroltak szinte mindegyikét megtapasztaltam Pl.: mintha nem is lennék ott, álmodnék, memóriazavar stb… Szeretettel: Léna

#3689 LaneStelay hozzászólása: 2011.01.06. 19:06

Kedves Léna. Szeretnék kérni valamit. Nekem is van fent egy történetem és szeretném ha elolvasnád. Utána lenne pár kérdésem. Köszönöm.

(LaneStelay története:
http://varoszoba.hu/show/2010/01/24/tenyleg_csak_bipolaris
a Várószoba szerkesztője)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close