Bipoláris/Borderline érzelmek kezelése

2015.12.26. 22:22

Hogy hogyan is működik a blpoláris/borderline agy érzelmi szempontból.

Ugye alapból túlreagálás van, tehát legmagasabb fokozat van bekapcsolva, ezért nem látjuk logikusan a helyzetet, csak azt érezzük, hogy hogy merészelt az illető így beszélni velem, és után depresszív módba kapcsolunk, és tévesen levonjuk a negatív következtetéseket, nem érek semmit, nem vagyok szerethető stb.

Ilyenkor azt kell csinálni, hogy először mindig tudatosítsuk, hogy az érzelmi intenzivitás a betegség része, amit más mond nekem, az nem ellenem szól, nem az én értéktelenségemről szól, hanem, hogy ő mennyire bunkó.

Ekkor tudjuk, hogy ott van a logikus/reális én, aki bár elnyomva a betegség miatt, de ottan van, csak bújkál, ezzel a logikus énnel tudatosítjuk a helyzetet és annak reális megítélését, értelmezését.

Tudom ezzel a kényszeres gondolkodás nem áll le, de már tudjuk valahányszor ott kolompol a gondolat vagy a szitu a fejünkben – mert úgy is ott fog bóklászni- harmadjára vagy negyedjére át tudjuk értelmezni a tudatos logikus énünk általi értelmezéssel.

A másik, ami kicsit nehezebb, a tudatos megfigyelés ítélkezés, minden címkézés nélkül. Hagyok mindent kolbászolni a fejembe anélkül, hogy megítélném azok jók, rosszak, cikisek, szégyenletesek, stb.

Tudom, tudom de mi van az öngyilkos, tragikus, szexuális, traumával teli képek, emlékek stb.

Ok. Tudattalan része, de csak mentális képek, és gondolatok egy térben, amit úgy hívunk elme, de az elmén belül minden elvont, semmi nem valós, vagy megfogható, vagy látható, csak belső szemeiddel vannak “jelen” és ez csak agytevékenység.

Sokkal jobban tudom kezelni mindezt, ha hagyom, hogy jöjjenek,amikor jönni akarnak, és nem stresszelek rá, hogy basszus megint itt vannak, minél jobban rástresszelsz a gondolatra, vagyis automatice beindítod a félelmet, annál nehezebb lesz leállnod, mert félelem gerjeszti a következő gondolatot.

Végső soron csak gondolat, mentális izé, sem nem kézzel fogható, sem nem látható. Meg az elméd tartalma nem te vagy, semmi közöd nincs hozzá, hogy az agyad mit túrkál már megint össze. Az igazi énednek semmi köze a depresszióhoz, érzelmekhez, gondolatokhoz. Kapisi?

Azt is szeretném elmondani már ennek a tudatosság maszlag jegyében, hogy ilyen bipoláris/borderline egyveleg esetében az egó sem működik normál szinten. Nem érek semmit, szar vagyok, csúnya vagyok, lenéznek, kigúnyolnak stb. amik egyébként lehetnek igazak, de kit érdekel más mit mond vagy gondol.

Meg kell barátkozni az egóval, mert a depresszió kis dög és lehúzza még jobban, ezt is észre kell venni, de nem harcolni, küzdeni, hogy én ezeket nem akarom érezni, hanem elfogadni minden érzés jelenlétét megfigyelő szintjén, mert tudatosan tudod, hogy ezek nem te vagy. Right?

A depressziónál persze nem tudunk mit kezdeni az érdektelenséggel, unottsággal, álmossággal stb. ezek energiaszintek, arra célozva vannak különböző gyakorlatok, de pl az érdekes, hogy a szorongás, aggódás, kényszeresség,rágódás váltja ki a depressziót okos emberek szerint, tehát ha először szorongást érzünk, akkor annak tudatosítjuk vagy bármilyen félelem vagy fóbia, ha ezeket kvázi először tudjuk menedzselni, kisebb az esélyem, hogy depresszió is kialakul. Ok, van amikor a depresszió csak úgy lesújt, de általában van előszele.

Tehát, tudom, hogy érzések millió dúlnak a fejemben, oké, ott vannak, elfogadom, végignézem, de nem keltek plusz ellenérzéseket. Az hogy ilyen érzéseim vannak nem jelenti azt, hogy e szerint kellene cselekednünk, mert amint jönnek az érzések rögtön tudatosítod, hogy ezek csak érzések a fejemben, és ezzel a tudatosítással megelőzöd az impulzív kitöréseket.

Akkor van olyan még, hogy túl személyes részvétel helyzetekben, érzésekben mindenben. Na ez is olyan betegséges. Ha tudjuk, hogy maguk az érzések is túlreagáltak, akkor ez is.

A leges legnehezebb nekem ez a deperszonalizáció. Mi szerintem egy nagy szivacs vagyunk, ami mindent benyel mindent, és ott marad, nincs hátul lefolyó, vagy elől valami szűrőrács, minden megy be az egónkhoz, és emésztődik szépen lassan. Ehhez is tudatosság kell, és belső stabilitás, önmagunkkal való kibékülés, magunkba kell mélyedni, hogy a külvilág szele ne is érintsen minket, meg nem kell hagyni, hogy amit az egó suttog állandóan, hogy az befolyásolja az igazi emberi lényünket. Itt nagyon érvényesül a tudattalan-tudatos dolog, vagy tudatos- tudattalan én, mindent, amit tanultál, minták, berögzült viselkedés, stílus, beszéd, hozzáállás, az “csak” tudattalan minták összessége, a túl erős személyesítés is ennek a következménye.

De ezek mind nem takarják, hogy ki vagy valójában,mert sokunk attól szenved, hogy nem tudunk önmagunk lenni, mindig máshogy viselkedek, szorongok, nem látják a jó oldalamat, meg hasonlók. De ezek egyik sem te vagy, ezek az előre beprogramozott minták, ne büntessünk magunkat ezekért, mert a tudattalan elme két részre szakadt, a jó és a rossz folyton harcol egymással, és a tested látja kárát..

Hát valahogy így.

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni

kellemeset

boldogbordi
#22586 boldogbordi hozzászólása: 2016.01.28. 14:03

Jaj,könnyű ezt mondani,írni gyakorlatban már nehéz.
Mellesleg hiába tudom,hogy ja tényleg ez egy tünet,vagy ezért is ezért van. Attól még ott van . Felfogtam ott van kész. A továbbiakban nem veszek róla tudomást élni próbálom a saját kis életemet. De attól még ott vannak. És nem mindig könnyítik meg az életemet.
Ott vannak,de már senkinek nem beszélek róla,mert már unom,a témát,unom ahogy reagálnak rá. Segítséget se tudok kérni. ( Mert kitől meg minek ?? Fél évig hajkurásztam,az lett belőle,hogy ide oda passzolgattak,mindenki megkérdezte,hogy nem vagyok-e alkesz vagy teljesen kattant és jött a következő állmosás. Na kösz ebből többet nem kérek) Szóval,tudomásul veszem,élem a saját kis életemet. És minden szarságomat elfojtok a saját kis világomba. Tudom,ez hosszú távon nem jó,de csak pár év viszonylag boldog,és normálisnak tűnő életet szernék élni. Anélkül,hogy ezzel a szarral kéne foglalkoznom… Aztán tisztességesen bekktani de akkor már nagyon,annyira,hogy ne számítson már semmi.. Bár lehet nem lesz semmi kattanás,csak szépen lassan megy tovább ez élet a maga normális rendjében.
Sose lehet tudni :)

#22599 Nem adom fel hozzászólása: 2016.02.02. 21:43

Szia!

Tényleg nehezebb kezelni,mint leírni!-ez tény;-)-de mindenkinek megvan,hogy mivel könnyítheti meg az állapotát!-az is igaz,hogy azt is tudatosítani kell,hogy ez ellen tenni is lehet!-az is tény,hogy ez sajnos néha nem megy,és kilátástalannak tűnik!-de ha már van olyan nap,unk,ami jobb,akkor lehet már egy kis felismerés,hogy esetleg mivel tehetjük jobbá az állapotunkat!-azt is tudom,hogy ez is ba…szott nehéznek tűnik,és bele lehet fáradni nagyon,de mindig van kiút,és valami fény az élet felé!-ha már picit lát az ember,akkor nagyot is láthat,csak rá kell jönni hogyan tudja ezt megvalósítani!

#22579 Nem adom fel hozzászólása: 2016.01.25. 21:09

Szia!
Elolvastam a tudatosságról szóló történetedet,és nagy erőt adott!-sokat kutattam én is,de az valahogyan nem rögzűlt sosem,vagyis nem tudatosúlt,hogy a rossz gondolatok azok nem mi vagyunk,hanem csak az elme kombinációjának tudható,és ne ostorozzuk magunkat érte,hogy már megint miért jött!-persze ez valós dolog,csak így mégis segítség volt!!!
Köszi,és le a kalappal elötted…-sok munkád lehet bent neked is…
Az acess bars-ról hallottál már?-fent van you-tube-on is!-szerintem nagyon jó,és eszméletlen feszültségoldó hatása van!
Sok sikert kívánok!

#22383 MaryJane hozzászólása: 2015.12.28. 20:50

Ha tudatos lennél, tudnád, hogy soha nem tudatosítanál semmit magadról. :D

Jó, lehet baromság,meg akihez jár, gondolom néha unod ezeket hallgatni,de.
Nem értek a vagdosás pszichológiájához, és tudom könyvszagú,meg ilyen elvont bohóckodás,meg túlmagyarázás az egész, de minden egyes lépéshez tudatosság kell. És mint olyan csak megfigyelés, mintha repülőgépből néznél le mindenre ami van.A repülő nem száll le, nem ragad le, csak végigpásztáz. Ha le is ragad, “időz” akkor sem baj, ha észreveszed, vagyis tudatosítod, de utána kapcsolsz vissza tudatosságba. Nekem pl ez segített, hogy évek óta tartó tichotillomániát kontrolláljam.

Tudom, ez így elsőre hülyeség, mert nem megy, kurvára nem, ehhez szemléletváltás kell, önkényesen és szándékosan, mert amúgy nem tudunk jobbat kitalálni, hogy ne kínlódjunk.

Mikor jön a gondolat, rögtön tudatos módba kapcsolni, hogy ez csak gondolat, nem hozzám tartozik.
Következő, hogy ha hagyod időzni, az nem szabad, hogy rögzülést jelentsen, mert a tudatosság nem kötődik semmihez, csak néz. És utolsó, ahhoz is újabb tudatosság kell, hogy az az elidőzött gondolat, – vagyis tudattalan- ne késztessen cselekvésre.
Tudatosság a tudatosságban, keretes szerkezet.

Jóvan megye beiratkozok spiritiszta, filozófia szakra.
Az tény, hogy a biokémiát ezzel nem állítjuk vissza az agyba.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close