mániás fázis előidézhető szándékosan?

2019.08.19. 14:20

Sziasztok! Már 7-8 éve váltják az életemben egymást a depressziós és az euforikus időszakok. Sajnos az előbbiből van sokkal több és ezek sokkal hosszabb ideig tartanak. Vannak köztes, semleges szakaszok is. Az euforikus részt nagyon szeretem. Képzőművészként ilyenkor megállíthatatlan vagyok. Minden sikerül. Meglepő dolgokra vagyok képes. Feszegetem a fizikai korlátaimat is. Emiatt mindenki azt gondolja rólam a környezetemben, hogy állandóan dolgozok és jól vagyok, közben pedig az időm nagy részében csak vegetálok. 2018 első félévében azt gondoltam, hogy most végre rendben vagyok. Nagyon odafigyeltem magamra. Statisztikát vezettem a napjaimról és mindent előre elterveztem. Minden nap emberekkel kellett találkoznom, beszélgetnem és alkotnom is órákon keresztül. Nem voltam boldog, de működött a dolog. Utána hazautaztam ápolni édesanyámat, akivel kettesben töltöttük az utolsó hónapjait. Ez nem hiszem, hogy jót tett az akkori állapotomnak. Visszaköltöztem utána a lakótársamhoz, mert kezdtem bekattanni a rokonoktól és ekkor volt egy érdekes hónapom, amikor három órákat tudtam csak naponta aludni. Ilyen korábban még nem történt velem. Először megijesztett a dolog, aztán elkezdtem örülni, hogy most van rengeteg időm mindenre. Igazából most egy célom van, hogy újra a mániás fázisba kerüljek. Akkor vagyok csak boldog, de ezek a szakaszok csak pár hétig vagy maximum egy hónapig tartanak nálam és meglehetősen ritkán jelentkeznek. A kérdésem az lenne, hogy van rá lehetőség, hogy egy mániás fázist direkt idézzen valaki magának. Hiába keresek erről bármit neten, nem találok semmit.

#28718 kicsimimi hozzászólása: 2019.08.23. 15:49

Szia, ne akard,hogy a maniàs fàzis életed része legyen. Keress fel pszichiàtert és ha szükséges szedj gyógyszert a stabilizàlt àllapot fenntartàsàhoz. A pszihotheràpia is sokat segíthet. Ha gondolod írj, beszélünk róla,én is ezzel a betegséggel küzdök.
13kicsim13@gmail.com

boldogbordi
#28709 boldogbordi hozzászólása: 2019.08.20. 20:45

Lehet, de nem ajánlom… a mánia azért bem túl kellemes, és hosszú távon nem segìti a hatékonyságot sőt. A mániás állapot veszélyes is lehet, főleg magadra nézve. Aztán gondolom te sem akarsz egy kórházi osztályon ébredni.
Inkább keres fel egy jó szakambert akivel megtalájátok az egyensúlyt….
Ha minden áron mánia egy érintet azt mondta nekem,h pl minden féle stimuláns pl kavé előidézheti a mániát, igen a rendszertelen alvás is egyszer fentmaradsz 3-ig és annyi.
De ezt tényleg nem ajánlom ez sehová nem vezett, és a végén teljesen kifogsz készülni, és hosszú távon sehová sem vezett…

Holdsugar
#28708 Holdsugar hozzászólása: 2019.08.19. 22:19

A kevés alvás (átvirrasztott éjszakák) v éjszakai munka okozhat eltolódást mánia irányába. Ugyanezek akár depressziót is okozhatnak.

Holdsugar
#28707 Holdsugar hozzászólása: 2019.08.19. 22:17

Antidepresszáns áttolhat mániába. De nem ajánlom, lehet akár kevert szakszod is, ami általában felfokozott energiaszinttel + rossz hangulattal jár. Nekem energiám sincs ilyenkor, labilis, rosszkedvű vagyok és emellett van gondolatrohanás, hadarás, alvászavar. A gondolatrohanás (ha erős) szellemileg lehúzhat, kialakulhat pszichózis stb.
Sztem arra kellene törekedni, h ne legyen depressziód és mániád sem.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close