SM terápiák – mit hozhat a jövő?

Téma címkék:
2012.09.17. 09:38

Az SM világnapon Dr. Csépány Tünde, a Debreceni Egyetem docense a kutatási fázisban lévő terápiákról is beszélt előadásában.
Az SM terápia célja minden esetben az állapotrosszabbodás lassítása, a subok között eltelt idő kitolása. Jelenleg, bár még nagyon kezdeti stádiumban, de kutatás zajlik egy új hatásmechanizmusú molekulára vonatkozóan, amellyel bizonyos esetekben, nemcsak az állapot stabilizálható, hanem a tünetek javulása is remélhető, a betegség megállítható lehet.

/images/0000/0057/sm2_csepany.jpgTovábbi remény, hogy az SM primer progresszív formájának kezelésére is várható bizonyítottan hatásos gyógyszer, mivel jelenleg már  vannak olyan készítmények, amelyeket  harmadik fázisban vizsgálnak. Tüneti kezelésben elsősorban járást segítő és fájdalomcsillapító szerek várhatóak. Az SMBOE orvostanácsadó testületének elnöke betekintést adott a témába.

Kórlefolyást befolyásoló készítmények – ma…
Első körben a húsz éves múltra visszatekintő, Magyarországon is 16 éve használt injekciós készítményeket alkalmazzák a gyógyítók az SM aktív gyulladásos formájánál – kezdte előadását Csépány Tünde.
Akinél a betegség aktív marad a 4-5 különböző nevű, de két hatóanyagcsoportból választott készítmények alkalmazása ellenére, azoknál a kezelést váltani kell vagy az elsőként választható két típusú szer közül a másikra, vagy egy hatékonyabb, más adagolású, infúziós formájú, de potenciálisan súlyosabb mellékhatásprofillal rendelkező készítményre, amely 2010 óta OEP által finanszírozott Magyarországon. Ez a szer nagyon hatékony, és most már  rendelkezünk olyan vizsgálati teszttel, mely alapján kiszűrhetőek azok az egyének, akik kockázatmentesen kezelhetők. Természetesen egy igen aktív betegségben, mikor a rokkantság gyors kialakulása fenyeget egy fiatal betegnél, a súlyosabb gyulladás kialakulásának rizikóját is felvállaljuk – monda a Docens Asszony.
Elégtelen kezelés esetén, váltási lehetőség egy, a daganatos betegségekben is alkalmazható sejtölő szer is. Ez a készítmény azonban jelenleg a piramis csúcsán van, mert nemrégiben  törzskönyveztek egy tablettás készítményt is, amelynek alkalmazása biztonságosabbnak bizonyult.  Ezt a szert kizárólag Svájcban és az Egyesült Államokban lehet első vonalbeli gyógyszerként alkalmazni, más országokban a második vonalban választhatónak fogadták el. Ez azt jelenti, hogy biztonságos alkalmazása nagyobb óvatosságot igényel, pl. óvatosan kell az első adagot indítani és felügyelni kell a beteg állapotát.

…és holnap
A még vizsgálati fázisban lévő új szerek jelentős hányada a gyulladáscsökkentők körébe tartozik – ebből a hatóanyagcsoportból számos új készítmény van második-harmadik fázisban. Várományos ebből a körből pl. két féle tabletta, amelyeknek közepes hatásuk lesz, olyan mértékű, amilyen hatást ma az injekciós készítményekkel lehet elérni.
Sejtölő készítmények hatékonysága is igazolást nyerhet, ebben a körben egy célzottan ható tabletta formájú és számos injekciós készítmény áll kipróbálás alatt. Ezek a szerek a jelenleg elérhető infúziós készítményhez hasonlíthatóak. A gyulladásban nagyon fontos szerepet játszó receptor működését szakítják meg, ám éppen a receptor jelentősége miatt a szerek mellékhatásai ma még kiszámíthatatlanok. Amennyiben a kutatóknak sikerül mindent tisztázniuk, havi egyszeri bőr alá adott injekció és hosszú hatású infúziós kiszerelés formában egyaránt várhatóak.
Még a kutatás első fázisában van egy forradalmi molekula is, amely a myelin burkot képes újraépíteni, tehát a gyulladás során tönkrement “szigetelést” visszaépítve a kórforma jelentős részében megállíthatná a betegséget. Jelenleg félő, hogy ezeket a molekulákat kombinációként, másik gyulladáscsökkentővel együtt adva érhető el ez a hatás és valószínűleg nem mindenkinél,  hiszen a kezdettől egyenletesen rosszabbodó formában speciális módon kódolt az idegpusztulás, a folyamat nem elsősorban a gyulladás következménye.
A betegség primer progresszív formájában, szekunder progresszív fázisában egyaránt vizsgálnak új, a kórlefolyást befolyásoló szereket. Egy injekciós készítmény és egy tabletta is eljutott a harmadik fázisig, mely valószínűleg nem minden érintett esetében, de sokak számára sikeresen alkalmazható lesz.

Tüneti kezelések
A betegség tüneteinek kezelésében is vannak új lehetőségek, ilyen például egy tabletta – mely a kálium csatornán hat, az idegpályán gyorsítja a jelátvitelt és ezáltal a járást könnyíti, illetve bizonyos országokban már bevezették, de még hosszútávú bizonyítást is igényelnek a kannabioid kivonatok, melyeket másod-, és harmadvonalban fájdalomcsillapításra használhatunk. 
Az új készítményeknél mellékhatásaik mellett  további kérdések is felmerülnek, pl. hogy alkalmazásuk felfüggesztésekor hogyan tér vissza a betegség aktivitása – ez pl. terhességet tervező fiatal nő betegeknél fontos kérdés – vagy hogy miként módosítja hatásukat, ha egy másik szerről váltva adja az orvos. A szakértők minden terápia esetében azt mérlegelik, hogy egy adott szer hatékonysága többet nyom-e a latban, mint amennyi kárt mellékhatásprofilja okozhat – zárta előadását a Docens Asszony.

#9830 medium hozzászólása: 2012.09.18. 07:45

Minden betegség orvoslásánál a mellékhatások elkerülésére törekszem, és hála az égnek találok is megoldást. Hatás van, de mellékhatás nincs! Itt közlök egy termék tapasztalatot!

1977 októbere óta SM betegségem van, de szerencsémre csak 2010 májusában kerültem tolókocsiba. 2009 márciusában kezdett derékból indulva görcsölni a lábam. Reggelente nehezen tudtam kinyújtani és 2010 májusában, a jobb, majd 2011 júniusától már a bal láb sem nyúlik ki. 1995-től az inkontinenciám is egyre rosszabb lett, 2010-től pelus kellett. Deréktól lefele állandó görcsben voltam. 2012. Június 23-án este ittam meg az első fél deci ASEA-t és nagyon jót aludtam. Keddtől nem volt görcsöm és fájdalmam se. A következő hét hétfőjén ( 8.nap ) meglepetésemre egész nap kiértem a wc-re minden probléma nélkül, erre felbátorodtam és lecseréltem a TENA nadrágot és csak betétet tettem. Sajnos szerdán elfogyott és a következő még nem ért ide és ma újból görcsölök és fájok. Tanulság: nem szabad szünetelni! Böbe (Magyarország)

Ha a teremék érdekel bárkit is, kérm írjon és segítek!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close