A dietetikus tanácsai onkológiai kórképpel élők számára

2012.12.19. 15:33

A myeloma multiplex és általában az onkológiai megbetegedések kezelésében az étrendnek kiegészítő szerepe lehet. A tudomány mai állása szerint a teljes gyógyulás érdekében nem érdemes bármit radikális szigorúsággal kiiktatni étrendünkből vagy bizonyos tápanyagokat szigorúan minden nap fogyasztani, mert a rákból való felépülés nem a táplálkozáson múlik, de azért a megfelelő ételválasztással elérhetünk bizonyos célokat.

/images/0000/0147/Henter2.jpgAlapvető cél a szervezet legyengült immunitásának erősítése és mindaz a pozitív következmény, ami ezzel jár – a jobb közérzet és erőnlét, amely a gyógyulás folyamatát is elősegítheti. Bizonyos élelmiszerek fogyasztása vagy éppen elhagyása szervezetünk onkológiai kezelésre adott válaszát is optimalizálhatja, és a terápia mellékhatásainak tüneteit is csökkentheti.

Henter Izabella dietetikus a Myelóma Információs Napon áttekintést nyújtott elsőként a betegséggel küzdő embert támogató életmódra vonatkozóan. Ajánlott naponta öt alkalommal zöldséget, illetve gyümölcsöt fogyasztani, fontos az elegendő fehérjebevitel, érdemes kerülni a sült, a füstölt és a pácolt húsokat (Korábban közölt, dr. Bíró Krisztina onkológussal készített interjúnk alapján fontosnak tartjuk hozzáfűzni, hogy ha valakinek az ilyen húsok a kedvencei, nem kell magát egész hátralévő életében megtartóztatnia fogyasztásuktól, gyógyulása ugyanis nem ezen fog múlni) – , ajánlott telítetlen zsírsavakat fogyasztani amelyek pl. a halban és az olajos magvakban találhatóak és természetesen nagyon jót tesz a napi rendszeres fizikai aktivitás.
A szakember ezután rátért a kezelések alatti diéta elemeire. Amennyiben az ember émelygéssel, hányingerrel, étvágytalansággal küzd, jobb, ha két-három óránként kis adagokat, híg dúsított leveseket, inkább hideg mint meleg fogásokat fogyaszt, és kerüli az erős szagokat, fűszereket. Fogyás esetén a tejpor, a tejszín, a sajtok és a klinikai gyógytápszerek segíthetnek. Érdemes kipróbálni az onkológus által javasolt hányáscsillapítót is, vagy ha véletlenül az orvos nem javasolt ilyen szert, rákérdezni hogy milyen készítménnyel lehet ezt a mellékhatást csökkenteni.
Sokan panaszkodnak a gyógyszerek nyomán kialakuló szájszárazságra is. Ezen a folyékony pépes étrend, turmixok, pudingok, levesek és tápszerek fogyasztása segíthet. Érdemes kerülni a sós, száraz, erősen fűszerezett forró ételeket, az alkoholt és a citrusféléket.
Mivel a kezelés alatt fokozott fertőzésveszély áll fenn, evés után nem árt öblögetni, vagyis fokozott mértékben odafigyelni szájhigiénére. Egyeseknél a myeloma multiplex komplex terápiájának része a transzplantáció, amely további, étrenddel valamelyest befolyásolható mellékhatásokat okozhat. Transzplantáció után gyakori az ízérzékelés megváltozása, amelyet több fűszer használatával, változatos ételkészítési módszerekkel lehet korrigálni. Érdemes kedvcsináló tálalás ötletekkel előállnia a családnak, és ebben az állapotban evés előtt is ajánlott az öblögetés. Fémes szájíz esetén cukormentes, pl. citromos ízű cukorkát szopogathatunk. Sokaknál ez az állapot tejcukor-érzékenységet is okoz. Ma már majdnem minden tejterméknek létezik laktózmentes változata is, amelyek a nagyobb közértekben kaphatóak. Mivel minden ember különböző mértékben érzékeny a tejcukorra, egyéni toleranciaszintünket alapul véve állítsuk össze étrendünket.
Alacsony fehérvérsejt szám észlelésekor kerülendőek a nyers ételek, a tenger gyümölcsei, a saláták és a lágy sajtok – a Camembert és brie sajt például. A fokozott fertőzésveszély miatt fontos hogy gyakran mossunk kezet és higiénikusan tartsuk környezetünket is. Természetesen ebben az állapotban nem ajánlott tömegbe menni sem.
Különböző mikrotápanyagokkal is javíthatunk fizikai állapotunkon – folytatta Henter Iza. Fontos a megfelelő D vitamin ellátottság, mert ez a vitaminnak nevezett hormon csökkenti a csontrendszeri komplikációt és pozitívan hat a hypercalcaemiara.
Az étrend megtervezésekor arra is érdemes odafigyelni, hogy bizonyos tápanyagok kölcsönhatásba léphetnek a kezelés során kapott gyógyszerekkel. Ebből a megfontolásból terápia idején nem ajánlott a túlzott C vitamin, zöldtea és egyéb antioxidáns fogyasztása, mert ezek az anyagok csökkentik a bortezomib hatását. A kezelések közötti és utáni időszakban természetesen kifejezetten ajánlott C vitamint vagy antioxidánst fogyasztani de ezekből elegendő annyit, amennyi az ilyen anyagokat tartalmazó táplálékokban található.
A túlzott vitaminfogyasztás kifejezetten ártalmas lehet. “Étrend kiegészítők szedését, a diéta megváltoztatását mindig beszélje meg kezelőorvosával” – javasolta Henter Izabella.
Mivel a myeloma multiplex nem anyagcsere-betegség, az érintett szervezete különösebb megszorítást a táplálkozásban nem igényel. Hasznos lehet a változatos, egészséges, könnyen emészthető ételek – teljeskiőrlésű pékárúk, sovány húsok, halak, tejtermékek, lehetőleg friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása – és fontos a kellő mennyiségű folyadékbevitel is.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close