A migrén korszerű terápiája

Téma címkék:
2012.09.27. 12:51

A betegség sikeres kezelése éppen úgy tartalmaz nem gyógyszeres életmódra vonatkozó elemeket, mint célzott hatásmechanizmussal gyógyító terápiás készítményeket. Dr. Vécsei László neurológus professzor segít tisztán látni a kérdésben.

Milyen mértékű migrén esetén indokolt szakorvoshoz fordulni?
Miután nem tudhatjuk mi van valójában a panaszok hátterében, érdemes mielőbb szakorvoshoz fordulni.

Milyen szövődményei léteznek a betegségnek, ill. lehet-e a migrén valamilyen más betegség előjele?
Migrén-szerű tünetek lehetnek más kórképek kísérői is. Ezért fontos az, hogy panaszok esetén szakorvoshoz kell fordulni.

Kezeletlen migrén esetén nagyobb a valószínűsége a szövődmények kialakulásának?
A kezeletlen migrén sok szenvedést okoz a betegnek ezért mindenképp szakorvoshoz kell fordulni.

Megoldott-e a migrén gyógyszeres terápiája?
A migrén rohamterápiájában az un. triptánokkal és más gyógyszerekkel komoly eredményt lehet elérni. Az intervallum terápia – melyet akkor alkalmazunk, ha a betegnek gyakorta van migrénes rohama – szintén sokaknak tud segíteni. Fontos, hogy szakember irányításával történjék a gyógyszerek kiválasztása.

Milyen hatásmechanizmussal hatnak a migrén ellen bevethető molekulák?
Meglehetősen széles hatásmechanismusú gyógyszerkör áll rendelkezésünkre. Kiemelném a triptánokat, amelyek speciális szerotonin receptor típuson hatva gátolják a vasodilatatív peptid(ek) felszabadulását.

Ezek önmagukban fájdalomcsillapítók (is) vagy a migrén elleni gyógyszerek kombinált készítmények?
Ezek a gyógyszerek általában nem tartoznak a “klasszikus” fájdalomcsillapító-körbe. Részben a vasodilatatív peptidek felszabadulását gátolhatják, illetve a hyperexcitabilitást csökkentik (intervallum terápia).

A terápiák a betegség valamennyi tünetére egyformán hatnak?
Szerencsés esetben az időben alkalmazott rohamterápia meggátolja az induló roham létrejöttét, az intervallum terápia pedig csökkenti a roham keletkezésének valószínűségét.

Milyen mellékhatások alakulhatnak ki a migrén gyógyszeresterápiája során?
Az alkalmazott gyógyszereknek más-más mellékhatása lehet, erre a szakorvos is felhívja figyelmet, illetve a gyógyszerismertető bőségesen tárgyalja a lehetséges szövődményeket. Triptán adása esetén például kardiológiai vizsgálatot végzünk.

Milyen egyéb kezelési lehetőségek alkalmazhatóak?
Pszichés kiváltó tényezők esetén megkísérelhető a pszichoterápia is. A kiváltó tényezők – a stressz, a szagok, az ízek stb. – kerülése a legfontosabb teendő. Bizonyos esetekben sokat segíthet a pszichológus vagy a pszichiáter kolléga részvétele a terápiás stratégia megtervezésében.

Igaz-e, hogy a migrén terápiája jó esetben komplex és személyre szabott?
Minden beteg – és így miden migrénben szenvedő páciens – más és más. Ezért kizárólag az érintett alapos kikérdezése és vizsgálata után szabad felállítani a diagnózist és meghatározni a személyre szabott terápiát – beleértve az életmódra vonatkozó tanácsokat is.

Elmúlhat-e valakinek migrénre való hajlama, megnyújtható-e valami módon a két roham közötti idő, illetve tehetünk-e annak érdekében, hogy a rohamok egyre enyhébb formában jelentkezzenek?
Szerencsére a kor előrehaladtával a migrén előfordulásai gyakorisága csökken, 60 év felett már jóval ritkábban okoz gondot. Az intervallumterápia segít a migrénes roham bekövetkezési valószínűségének csökkentésében.

Milyen irányú kutatások zajlanak a migrénnel kapcsolatban?
Szerteágazó kutatások folynak a világ jó néhány centrumában (Koppenhágában, Lundban, Londonban, Liege-ben, Bostonban és még sok más helyen). A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Általános Orvostudományi Kar Neurológiai Klinikán azt tanulmányozzuk szoros együttműködésben hazai és nemzetközi kollaborációs partnereinkkel, hogy ezt a bizonyos “hyperexcitabilitást” (fokozott idegszövet aktivitást) miképp befolyásolják a kinurénsav-analógok, és vizsgáljuk továbbá speciális peptidek megjelenését a vérben.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close