Félévente a fogorvosnál a helyünk!

Téma címkék:
2015.03.27. 20:06
Hermann_prof

Az Egészséges Száj Napja rendkívül fontos esemény Magyarországon, hiszen a lakosság 2/3-a kizárólag akkor megy fogorvoshoz, ha már valami bajt észlel a szájüregében. Ezzel szemben az ingyenes fogorvosi szűrést félévente kellene igénybe vennie mindenkinek.
Prof. Dr. Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke adott interjút a Várószobának.

 

 

 

 

 

Mi az idei nemzetközi Egészséges Száj Napjának fő üzenete?

Mindenhol a szájüregi egészség fontosságára hívják fel a fogorvosok a figyelmet, ám ez mást jelent nálunk, és mást azokban az országokban – pl. az Egyesült Államokban vagy a skandináv országokban – amelyek fejlettebb egészségügyi és fogászati kultúrával rendelkeznek. Magyarországon a legfontosabb üzenetünk az, hogy mindenki menjen el rendszeresen fogászati vizsgálatra! Ez a dolog nem kerül a pácienseknek pénzbe, ellenben számos egészségkárosodásra, fogászati jellegű elváltozásra deríthetünk így fényt, még időben, mikor kisebb beavatkozásra van csupán szükség. A szervezet más részén található betegségre utaló jelet is felismerhetünk a szűrés során. Az utóbbi tíz év felfedezése, hogy van összefüggés a szájüregi mikroorgazmusok, a fogágy állapota és például a stroke, vagy a koraszülés között.

Az országos átlagot tekintve nagyon kevesen járnak el fogászati szűrésre?

Rendelkezünk egy 10 éves adatokat feldolgozó országos felméréssel, amely szerint a lakosság 2/3-a kizárólag abban az esetben keres fel fogorvost, ha valamilyen komoly bajt észlel fogazata állapotában. A lakosság 12 %-a az utóbbi öt évben nem is járt ogorvosi rendelőben. Sokan az anyagiakra hivatkoznak, de szeretném hangsúlyozni, hogy az egészségbiztosítás 100 %-ban téríti ezeket a szűrővizsgálatokat, tehát nem kerül pénzbe az embereknek.

Meg is van ennek a következménye?

A fogászati állapot meghatározására létezik egy szakmai index (mérőszám), amely a tömött, szuvas és hiányzó fogak számát vizsgálja. Amennyiben ezt nézzük, Magyarország rendkívül jól áll – a skandináv országokhoz hasonló helyezést ér el. Egy probléma van – míg náluk az értéket a tömött fogak aránya uralja, addig nálunk a hiányzó vagy a szuvas fogak teszik ki az összesítés legnagyobb részét, mert hazánkban az emberek többsége csak akkor keresi fel a fogorvost, amikor már nem marad más terápia, mint a fog eltávolítása.

Hová lehet ingyenes szűrővizsgálatra menni?

Bármelyik OEP finanszírozott szakorvosi rendelőben igénybe vehetőek a térítésmentes beavatkozások.

Milyen időközönként szükséges felkeresni fogorvosunkat?

Félévente-, de legrosszabb esetben is évente ajánlott részt venni fogászati szűrővizsgálaton. Amennyiben a páciensnek valamilyen fogászati alapbetegsége van – pl. fogágybetegsége – akkor elképzelhető, hogy akár hathetente kell járnia fogászati gondozásra, hiszen ezzel az egészségkárosodással hosszú évekig, vagy méginkább élethosszig tartó fogászati gondozásra van szükség. A fogágybetegségben érintett páciensek kellő tájékoztatás mellett, már tudatosabban és rendszeresen járnak a szükséges kezelésekre.
A probléma a társadalom azon széles rétegeinél jelentkezik, akik félelemből, kellő ismeret hiánya miatt, nemtörődömségből vagy más okból kifolyólag nem járnak el fogászati szűrésre megfelelő időközönként.

Melyek azok a legfontosabb betegségek, amelyeket korán felismerve még kezelni vagy gyógyítani lehet?

Minden betegségre igaz, hogy korán felismerve jobban lehet kezelni. Számunkra különösen aggasztó, hogy a szájüregi rák okozta halálozásban mindkét nem vonatkozásában vezet Magyarország az európai országok között. Ebben a betegségben rendkívüli jelentőséggel bír a kór minél korábbi felismerése, a kezelés azonnali megkezdése. A hagyományos fogászati betegségeket tekintve a fogszuvasodás és a fogágybetegség esetében a tét a fogelvesztés és emiatt meghatározó, hogy milyen stádiumban fedezi fel a fogorvos a problémát. Minél korábbi a diagnózis, annál kisebb beavatkozással tudunk nagyobb terápiás sikert elérni.

(Radnai Anna)

EN-ek
#20397 EN-ek hozzászólása: 2015.03.28. 19:23

“xxx amelyek fejlettebb egészségügyi és fogászati kultúrával rendelkeznek.”
Kulturáltabb hejeken vszeg L is mennek a népek gyakrabban!:) (a 1/2évet azé ott is kicsit túlzónak tartom) DE talán azt n kell külön hangsújoznom, h ez itt N skandinávia – és ami mégnagyobb baj, soha a büdös életbe SE lesz az!:( (az adókulcsokat n számítva, ofc.)

Mindezen apróságokat LEszámítva – szakmailag – abs. 1et értek az elnök úrral! (bévall magam is csak akkor xokt fogborbéjhoz settenkedni, HA már majd besz@rok!:D – uccsóra vmikor bő 20é lehettem, bármennyire is röstellem:S)

Arra azért kiváncsi lennék – HA neadj’ sten 1x csak tényleg mki Lmenne félévente, ah aza nagykönyvbe +van írva – azt hogyan is bírná L eza kis remekk madzsar eü. renccer???;)))

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close