Terápiás alapelvek csontritkulás esetén – van, amit muszáj!

2013.07.10. 15:42

Dr. Bors Katalin főorvost ezúttal arról kérdeztük, hogy mire számíthat, akinek a korábban bemutatott kivizsgálás során megállapítják: csontritkulása van.

Valamennyi csontritkulással élő nőnél és férfinél alapvető cél az egészséges vegyes táplálkozás megvalósítása, ellenjavallat hiányában kálciumban gazdag ételek fogyasztása – ilyenek a tejtermékek, a sajt, a dió, a mogyoró, a halak, különösen a lazac és a makréla – utóbbi kettő D vitamint is tartalmaz – a cikória, a cékla, a retek, a fehérrépa és a bab. A helyes táplálkozás mellett napi fél óra torna (Tai Chi is jó) és fél óra séta (akár Nordic Walking-gal is lehet) is szükséges.

Kialakult csontritkulás esetén a torna mindenképpen gyógytornász által legyen jóváhagyva – hangsúlyozta Bors Katalin. Fontos a természetes D-vitamin forrás, mely a nap UVB sugárzásából nyerhető, ezért napi 25 percet tartózkodjunk szűrt napfényen, de a civilizációs ártalmak, az öltözködési szokások és a a napolajok használata miatt szinte biztosra vehető, hogy valójában nem jutunk elégséges mennyiségű D vitaminhoz, tehát szükséges a hormont gyógyszer formájában pótolni. Újabban több közlemény megemlíti a K2 vitamin pótlásának szükségességét is.        

A Kálcium és D vitamin pótlás a csontritkulás terápiájának alapja, emellett azonban szükség van az ún. nagy gyógyszerre – hangsúlyozza a szakember. Ezen szerek többsége a további csontbontást akadályozza, de vannak csontépítő készítmények is. A gyógyszer kiválasztásánál az orvos figyelembe veszi az egyéb betegségeket, pl. a gyomor- bélrendszeri betegségeket – a csontritkulás súlyosságát és Magyarországon a nemzetközileg használt teljes gyógyszerpalettából választhat.

Kifejezett csontritkulásnál a gyógyszeres terápia nem megkerülhető!

Mivel hosszútávú terápiáról van szó, nagyon fontos a páciens jó együttműködése. A homeopátiás szerek a bennük lévő hatóanyagok minimalizált volta miatt biztosan nem elegendőek ebben a kórképben. A csontritkulás kezelésének fő értelme, lényege és célja a csontritkulásos törések (csukló, felkar, csigolya, csípőtáji) elkerülése, vagy ha már a törés bekövetkezett, az újabb törések valószínűségének csökkentése.

#14112 picurka58 hozzászólása: 2013.08.13. 10:57

Nekem álitólag csontlágyulásom van. Ezt mondta doki, kaptam, citro kálcium gyógyszert, közgyogyra ez van, A nyakam recseg ropog, a fejem naponta fáj, kioktatott az orvos, hogy miket egyek. Ja persze, sajnos még már bocs, hogy ezt írom de kissé lekezelt. Meg sem vizsgált, Meg nézte a ct. eredményt és majd jöjjön három hónap mulva,. Napi fádalmam van a nyakicsigolyák miatt fej stb. senkit nem érdekel. Mrt. nem adnak mit képzelek én, csóró, majd ha kifizetem. a FÁJDALMAT azt én érzem, és a kutyát nem érdekli.

#14111 Panna1 hozzászólása: 2013.07.14. 23:35

Nemzetközileg  használt teljes gyógyszerpaletta?…tetszik, a legolcsóbb most a cél,csak azt adják,legolcsóbb gyógyszert,és Bérest ez a paletta Baján! Menetközben tudtam meg,hogy a DEXA nem mutatja ki,hogy javult-e a csontsűrűség,hanem töréskockázat csökken.Létezik ember,akinek segített már gyógyszer ezügyben? Senki nem jelezte,hogy ő redbejött,hogy segítettek a gyógyszerek.Kérlek írjatok,ha valaki olvassa,ne csak rossz példát,legalább egy ember,akinek javult,jelentkezzen!

#14110 Panna1 hozzászólása: 2013.07.14. 23:16

K2-tőt hogyan lehet beszerezni? Mostmár írták,hogy kell réz is…puhatolódzunk…orvostudomány,eddig mit csináltunk? Jah…elköltöttük a pénzt.Kisérletezés ez nem gyógyítás,merthogy állítólag visszaépülhet,de kinek? 4-év gyógyszerszedés,mégis romlik…akkor?  2évente DEXA.az egészség rovására.Nem lenne gazdaságosabb,egészségesebb, ha időben szűrnének mindenkit? és egészséges csontozattal várnánk az öregkort? Jah…kevesebbet hozna,többet vinne.Most értettem meg,mi a gyógyszerbiznisz! Kutya nem foglalkozik vele,kinek milyenek a csontjai,Közben meg folyamatosan megelőzésről papolnak!Kérlek írjatok a témával kapcsolatban,mert elképesztő a helyzet!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close