Célkeresztben a magas vérnyomás – Változik a tudomány, változnak az ételek

2014.05.26. 11:40
140_90_logo

Az idei hipertónia világnap jelmondata: „Ismerd a vérnyomásod!”.A magyarországi rendezvényen az Éljen 140/90 alatt!” program eredményeiről is beszámoltak a szakértők: addig dolgoztak az ügyön, míg valóban hatásos módszereket dolgoztak ki a magas vérnyomás betegéggel élő emberek egészségmegőrzése érdekében.

A programban – melynek alapvető célja a kezdetektől az volt, hogy a hipertóniás betegek hosszútávon jól beállított, vagyis 140/90 alatti vérnyomásértékkel éljenek – mintegy 110.000 páciens vett részt – tudtuk meg prof. dr. Kékes Ede főkoordinátortól. Induláskor, azaz 2004-2005-ben még az Európai Hipertónia Társaság felmérése szerint a magyarországi betegek mindössze 28 %-a érte el a célállapotot.  Ezt az arányt sikerült a szakértőknek 2012-2013-re 81-90 % felettire emelni a kiemelten gondozott betegeknél. A “kiemelten gondozott” kifejezés kulcsfontosságú volt a cél megvalósításában. A lakosság felvilágosítása és a betegoktatás mellett a leghatásosabb módszerek az önmérés napi egyszeri bevezetése és a háziorvosnál való havi egyszeri megjelenés voltak, de az érintetteknek adott gyógyszeradagolóval és lépésszámlálóval is növelték a célértékesek számát – tudtuk meg Kékes Edétől, aki arról is tájékoztatott, hogy című weboldalukon a hiteles tájékoztatás mellett “szakértő válaszol” rovatot is  létesítettek.

Az „Éljen 140/90 alatt!” program 2013-ban a „Mérjük, kezeljük, kövessük” alprogrammal bővült, amiben kiemelt hangsúlyt kapott a gondozás és a beteg-együttműködés minőségi megváltoztatása, a terápia pontos követésének (terápiahűség) növelése.

A só lenne a szabadság?/images/0000/0171/rozskenyér.jpg
Idén a nem gyógyszeres kezelési lehetőségek jelentőségét hangsúlyozta prof. dr. Kiss István, a Magyar Hipertónia Társaság elnöke (természetesen a gyógyszerek pontos szedése mellett). Az ideális testsúly elérése, a mindennapi testedzés és a sófogyasztás csökkentése a hipertóniás emberek számára alapvető, ahogyan az esetleges társbetegségek (pl. cukorbetegség, magas vérzsírszint) megfelelő gondozása is. A közétkeztetésben – az iskolákban, a munkahelyeken és a különböző intézetekben – általában nem egészséges, túlsózott ételeket tesznek az emberek elé, ez ellen is – jelenleg úgy néz ki, hogy sikeresen – harcol a Magyar Hipertónia Társaság. Új, közétkeztetésre vonatkozó jogszabály jelent meg, amely szerint a közétkeztetőnek kötelező kifüggeszteni az étlapot és feltüntetni minden étkezés számított sótartalmát. A tálalókonyhán nem adhatnak sót, és ezentúl az asztalokon is hiába keressük a fűszert. A közétkeztetésben továbbá nem lehet fölhasználni sótartalmú ételport, leveskockát, ételízesítő krémeket vagy pasztákat állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra.

Van úgy, hogy elég a 150
Szakmán belül kisebb szemléletváltás várható idén nyáron – tudtuk meg Kiss Istvántól. Az új kezelési irányelv szerint továbbra is az a helyes, ha 140/90 Hgmm alá tudjuk csökkenteni a vérnyomást, ám az idős embereknél a 150/80-as érték is elfogadható, hogy a drasztikus gyógyszeres kezelés ne rontsa az általános állapotot, ugyanakkor a szakorvosnak a gyógyszerelés meghatározásakor be kell lőnie, hogy a vérnyomás azért ne emelkedhessen olyan magasra, ami már infarktus és stroke kockázatot jelenthet. Az új irányelv elsősorban a családorvosoknak szolgál majd gyakorlati segítségül – mondta Kiss István, majd arról tájékoztatott, hogy egyébként is több hipertónia szakértő háziorvos lesz a gáton, mivel államilag elismert hipertonológus képzést és licencvizsgát vezettek be, melynek megszerzésével bármely szakorvos jártasságot és képességet kap a magas vérnyomás betegség korszerű gondozásában.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close