Hipertónia Világnap 2014 – Bővülhet a kompetens szakorvosok köre

2014.05.26. 11:22
vernyomasmero

Idén nyáron új szakmai protokoll várható a hipertónia kezelésére vonatkozóan. A friss szaktudást ezentúl szervezetten elsajátíthatják a különböző szakterületek képviselői, tudásukról 2014 második felétől licensz vizsga keretében adhatnak számot. Az államilag elismert képesítést a Magyar Hipertónia Társaság képviselői elsősorban az alapellátásban szeretnék elterjeszteni. Prof. dr. Kiss István világnapi előadásából készítettünk összefoglalót.

Jelenleg Magyarországon mintegy 3,5 millió ember él magas vérnyomás betegséggel – tudtuk meg a világnapi rendezvényen prof. dr. Kiss Istvántól.  Ez egyfelől természetes, hiszen társadalmunk idősödik és jelenleg a 75 éven felüli emberek 80 %-a hipertóniás, tehát a hosszabb túlélés velejárója, hogy a betegség nagyobb számban jelenik meg. Magyarországon ugyanakkor kb. 55 évre tehető az egészségben eltöltött életidő mind a férfiak, mind a nők körében. A teljes életminőséget ilyen korán megrontó egészségkárosodások között előfordulási gyakoriságot tekintve vezető helyen áll a hipertónia.

A betegség rizikótényezőinek és jellemzőinek mélyebb megismerése érdekében a szakma létrehozott egy országos regisztert, melyben több, mint 100.000 beteg adatait kezelik – vagyis figyelik (és elősegítik természetesen), hogy milyen arányban érik el a különböző társbetegségekkel (is) élő és a különböző korosztályokba tartozó páciensek a célértéket.

Az idei világnapon a hipertónia komplex terápiáján belül a nem gyógyszeres kezelésnek szenteltek kiemelt figyelmet a szakmai szervezők, ezért elsősorban a fizikai aktivitás növelését, a testsúlycsökkentést és a sófogyasztás visszaszorítását hangsúlyozták az elérendő célok között. Kiss professzor ennek megfelelően szót ejtett a közétkeztetésben szükséges értékteremtésről: fontos, hogy mind az iskolákban, mind a munkahelyeken és egyéb intézetekben a lakosság megfelelően sózott és egyébként is egészséges ételekhez jusson.

/images/0000/0443/KissIstvan_2.jpg

Kiss István elmondta továbbá, hogy nyárra új szakmai irányelvre számíthatunk a hipertónia kezelésére vonatkozóan. Összességében “konzervatívabb” lesz az új protokoll, a szakorvosok az idős embereknél nem törekednek “agresszívan” a minél előbb elérendő tökéletesen pontos célértékre, ahogyan a diabétesszel élőket sem akarják a továbbiakban mindenáron 130/ 80 alá vinni.

További, nagyrészt már meg is valósult tervük a licensz vizsga bevezetése. A Magyar Hipertónia Társaság vezetői arra számítanak, hogy ezzel a lehetőséggel más színtérre emelhetik az ellátást. Az államilag elismert képesítés, mely a hipertóniával foglalkozó orvos ismertetője lesz, jártasságot és képességet ad a magasvérnyomás betegség kezelésében és gondozásában. A programot elsősorban a háziorvosok felé szeretnék kiterjeszteni. “Ha sok családorvos szerzi meg a licenszvizsgát, az összességében más ellátási minőséget eredményezhet Magyarországon a hipertóniás betegek ellátásában” – hangsúlyozta Kiss István. A tavaly megjelent rendelet alapján működő vizsgáztatás várhatóan 2014 második félévében indul el.

(RA)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close