Senki ne legyintsen a magas vérnyomásra!

2015.05.14. 16:55
sziv_vernyomas625x400

A Magyar Hipertónia Társaság programjai és országosan vezetett regisztere alapján megtorpanás észlelhető a jól beállított hipertóniával élő emberek számának növekedésében – tájékoztattak a Magyar Hipertónia Társaság képviselői a Hipertónia Világnapon. Ennek egyik oka, hogy sokan nem őszinték az orvosnál, amikor az otthon mért vérnyomásukról beszámolnak, illetve nem kellőképpen együttműködőek a komplex terápia betartásában. Van, aki már az elején abbahagyja a kezelést, holott a kezdeti beállítás kellemetlen tünetei idővel csökkennek vagy el is múlnak. Többek között erről beszélt Prof. dr. Kiss István és prof. dr. Farsang Csaba a világnapi rendezvényen.

A Magyar Hipertónia Társaság 10 évvel ezelőtt indította útjára az ÉRV programot, amely azóta számos alprogrammal egészült ki. Kampányaiknak köszönhetően ma már közismertté vált, hogy normál esetben 140/90 alatti az ember vérnyomása – tájékoztatott Farsang professzor.
Ha az érték efölött stagnál, orvoshoz kell fordulni. A kezeletlen hipertónia agyvérzéshez vezethet, amivel kapcsolatban azt is tudni kell, hogy amennyiben az ér bárhol a szervezetben beszűkül, elmeszesedik, az egész érrendszer vonatkozásában ki kell vizsgálni a beteget, tehát alsó végtagi érszűkületnél a nyaki verőér és a koszorúerek állapotát is fontos ellenőrizni – hívta fel a figyelmet Kiss professzor. foto_FarsangCs_keret

Ön is tudja?

Sikerként könyvelte el Farsang Csaba azt is, hogy egy széleskörű felmérésük szerint a hipertóniával élő emberek több, mint 70 %-a rendszeresen ellenőrzi otthon vérnyomását – méghozzá nem a csuklóra tehető eszközzel, mert az nem mutatja meg a pontos értéket – valamint a magyar lakosság kevesebb sót fogyaszt és már azt sem állíthatják sokan, hogy nincsenek tisztában a dohányzás következményeivel. Az elhízás ugyanakkor még mindig gyakori jelenség, pedig a testsúly normalizálásával jelentősen csökkenteni lehet a hipertóniára szedett gyógyszerek mennyiségét, vagy esetenként el is lehet hagyni azokat.

Nem gyógyítjuk – gondozzuk

Nagyon fontos tudni ugyanakkor – figyelmeztetett Kiss István – hogy a magasvérnyomás betegség rendesen egy életre szól, tehát az, hogy valaki 140/90 alatt él a beállított gyógyszeres kezelésnek köszönhetően, nem azt jelenti, hogy kigyógyult a hipertóniából és elhagyhatja a készítményeket. Ilyet tenni kifejezetten veszélyes, ugyanis a hirtelen beszüntetett terápia hatására különösen magasra szökhet az ember vérnyomása, ami pedig emberi számítások szerint a már említett agyi katasztrófához vezet. foto_KissI_keret

A tudomány halad

A magasvérnyomás betegség kezelését meghatározó nemzetközi irányelvek folyamatosan frissülnek – tudhattuk meg továbbá – így ma már az orvosok a 80 év feletti emberekre vonatkozóan 150/90 -es célértéket tartanak számon (a hipertónia előfordulás gyakorisága az idős korosztályban még markánsabbá válik, a 75 év feletti lakosság 80 %-a érintett lehet), a cukorbetegeknek és azoknak a krónikus vesebetegeknek, akiknél jelentős mértékű fehérjevizelés figyelhető meg, 130/80 alá kell vinni a vérnyomását.

Az első három hét mindenképp nehéz

Ma már idejét múlt szemlélet, hogy az orvos megmondja, hogy mit kell tenni, a betegnek pedig ezt szó és kérdés nélkül be kell tartania – mondta Kiss professzor. A hipertónia terápiájának beállítása és a magasvérnyomás betegséggel való együttélés a páciens és az orvos közös ügye. A kezelés beállításának első három hetében még számolni kell a vérnyomás hirtelen csökkentésével járó kellemetlen tünetekkel, és ezalatt az idő alatt az is kikristályosodik, hogy a választott gyógyszer mellékhatásprofilja elfogadható-e az adott beteg számára – nyilván ha rosszul van valamelyik készítménytől, akkor orvosával együtt mást választanak.

Komplex terápia

Mint Farsang professzortól megtudtuk, ma már rendkívül széles az e betegségben adható gyógyszerek köre, emellett pedig ígéretes gyógyszer kutatások is vannak a terápiás területen. A fejlesztési irány az, hogy több különböző hatóanyagot tömörítsenek egy gyógyszerben, mert nem mindegy, hogy az embernek hány tablettát kell bekapnia, ha élete végéig szüksége van egy bizonyos kezelésre. Ami pedig szintén minden erre vonatkozó vizsgálatban bizonyítást nyer, az az, hogy nem elég a gyógyszert szedni, az életmódra is oda kell figyelni. A dohányzás elhagyása, szükség esetén a testsúly csökkentése, a rendszeres mozgás (a séta is kitűnő, nem kell mindjárt edzőteremben eltöltött fél napokra gondolni) valóban életmentő lehet.

Amennyiben Kedves Olvasóink el szeretnék olvasni az orvosoknak szóló világnapi beszámolónkat – akár azért, mert kíváncsiak a terápia-rezisztens hipertónia jellegzetességeire és kezelési lehetőségeire – kattintsanak ide és ide.

(RA)

Kati12
#20694 Kati12 hozzászólása: 2015.05.14. 19:09

Így van bizony, pláne hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszereknek számos mellékhatása is van és soha nem hagyható abba.
Ezzel szemben az általam is ismert természetes anyagú készítmények megoldják ezt a helyzetet!
Ha érdekel szívesen tájékoztatlak. kardos@obaroknet.hu

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close