Diétás tanácsok májbetegségekben

Téma címkék:
2013.01.29. 22:51

A májgyulladás és a májzsugorodás, valamint ezen egészségkárosodások szövődményei a máj sokrétű működésének károsodását okozzák, ezért a gyógyszeres kezelést megváltozott tápanyagtartalmú étrendekkel szükséges kiegészíteni – mondta Loós Ágnes dietetikus. Kérésünkre a szakember cikksorozatunk első részében bemutatta a májgyulladás akut szakaszának diétáját. A második részben részletes tájékoztatás ad majd a krónikus hepatitis diétájában javasolt ételek és italok soráról. Végül beszámol a gyógyulás utáni egészséges táplálkozás alapelveiről is. A “grátisz” a diéta különböző szakaszait bemutató mintaétrend, melyet Loós Ágnes a Várószoba akut- és krónikus hepatitis-szel élő olvasói számára készített.

Milyen elveket kell követni a májgyulladás akut szakaszában?
A diéta célja azonos a máj bármilyen okból bekövetkezett gyulladása esetén szükséges étrenddel. (Ilyen ok lehet pl. vírusfertőzés, túlzott alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek szedése, vegyszerek szervezetbe jutása, ismeretlen eredetű autoimmun betegségek és egyéb tényezők.) Cél a megfelelő tápanyagszükséglet biztosítása – ezáltal a májsejtek regenerációjának elősegítése és a máj kímélése a gyulladás leküzdése érdekében. A kímélés alapelvei az alkohol, a vízben nem oldódó rostok és az erős fűszerek elhagyása.            

Vannak-e az étrendnek különböző szakaszai?
Az étrend első szakaszában szénhidrát,- és vitamingazdag folyékony étrendet javasolunk, második szakaszában megkezdjük a fehérjebeépítést – a szénhidrát-, és vitamindús étrendet már pépes formában ajánljuk – a harmadik szakaszban már a zsiradékbeépítés is célunk, de törekedni kell a rostszegény étrendre, melyet a megfelelő konyhatechnológiával, a helyes nyersanyagok kiválasztásával segíthetünk elő, majd a diéta negyedik szakaszában az energia- és fehérjegazdag, zsírszegény, kímélő fűszerezésű, könnyű- vegyes étrend ajánlott.

Milyen egyéb jellemzői vannak a diétának?
Naponta többször, 4-5-6-szor, alkalmanként keveset kell enni.
Erre a diétára jellemző a szénhidrátbőség: az étrend gerincét a gabonafélék, a rizs, a burgonya képezi. A túlzott cukorfogyasztás ugyanakkor káros, csökkenti az étvágyat, és a feleslegesen elfogyasztott cukorból zsír keletkezik.
A finomabb rostfogyasztás előnyös: tök, spenót, sóska, sárgarépa, padlizsán, patisszon, karfiol, gyümölcsök egyaránt szóba jöhetnek.
A diéta másik fontos jellemzője a zsírszegénység: sertészsír helyett növényi olajok, alacsonyabb zsírtartalmú tej-, és tejtermékek, zsírszegény fehérhúsok fogyasztása ajánlott.A szükséges fehérjebőség érdekében a májsejtek regenerálódását elősegítő aminosavakat bőven tartalmazó sovány sajtot, túrót, tojásfehérjét, halat, baromfit együnk.
A vitaminbőség is fontos, ezért naponta többször szerepeljen az étrendben gyümölcs-, és zöldség-féle.
Végül ne feledkezzünk meg a kímélő fűszerezés alapelvéről: paradicsompüré, csemegepaprika, köménymag, majoránna, citrom leve- és héja, vanília, fahéj, babérlevél, zöldpetrezselyem, kapor, vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma, póréhagyma (nem pirítva), ésszerű sózás (inkább a sószegény) bármikor alkalmazható az ételek elkészítése közben.
A már említett konyhatechnológia titka a párolás, a grillezés és az alufólia használata.

Milyen a diéta jellemző tápanyagtartalma?
Optimális esetben ez a következő:
- Energia: 7560-10 500 kJ/nap (1800-2500 kcal/nap)
- Fehérje: 0,5-1,2 g/ttkg (különösen a kéntartalmú aminosavak, metionin, cisztin, cisztein)                                – Zsír: 0,5-0,8 g/ttkg (rövid szénláncú, esszenciális zsírsavak)
- Szénhidrát: 6-8 g/ttkg (a máj glikogénraktárait feltölti)
- Vitaminok: A-, K-, C-, B1-, B6
- ásványi anyagok: vas, cink, magnézium

Melyek konkrétan az akut hepatitis diétájában javasolt ételek, italok?

A válasz étel-, illetve italtípusra és napszakra bontva a következő:

- Reggeli és uzsonnaitalok: Tea, citromos tea, csipkebogyótea, tejes tea, tejeskávé, kakaó
- Reggeli- és uzsonnaételek: Vaj, méz, lekvár, lágy tojás, sajtkrém, túró, sovány sonka, sonkakrém
- Levesek: Almaleves, burgonyaleves, burgonyakrémleves, daraleves, cseresznyeleves, húsgombóc leves, kelvirágpüré-leves, májgombócleves, meggyleves, paradicsomleves, raguleves, rizsleves, Újházy-csirkeleves, zellerkrémleves, zöldborsópüréleves, zöldségleves
- Levesbetétek: Cérnametélt, búzadara, rizs, húsgombóc, májgombóc, zsemlegombóc
- Főzelékek: Burgonyafőzelék, finomfőzelékpüré, parajfőzelék, salátafőzelék, sárgarépafőzelék, tökfőzelék, zöldborsófőzelékpüré
- Köretek: Főtt burgonya, petrezselymes burgonya, burgonyapüré, francia rakott burgonya, parajpuding, párolt sárgarépa, svájci rakott burgonya, zöldborsó párolva, petrezselymes rizs
- Mártások: Almamártás, besamelmártás, cseresznyemártás, kapormártás, meggymártás, paradicsommártás, sajtmártás
- Tojásételek: Bevert tojás, lágy tojás, habart tojás, habart tojás sajttal, habart tojás sonkával, tojáslepény sütőben sütve (sajttal, sonkával)
- Húsételek: Borjúbecsinált, párolt natúrszelet, borjúrizottó, húspuding, vagdalt-hús, töltött pulykamell, máj roston, főtt csirke, sült csirke, rizses-csirke, pulykasült, zöldséges főtt hal, rostonsült hal
- Tészták, édességek: Almafelfújt, almahab, almás hideg tejberizs, málnás hideg tejberizs, almás piskóta, cseresznyés piskóta, darafelfújt, diós piskóta, gyümölcskenyér, karamellpuding, kifli felfújt, madártej, mandulapuding, rizsfelfújt, tejben dara, vanília puding, vanília sodó.
- Gyümölcsök, gyümölcsitalok: Almakompót, almalé, limonádé, cseresznyekompót, meggykompót, meggyturmix, őszibarack kompót, őszibarack turmix, sültalma, sültalma gyümölcsízzel.

Étlapminta akut hepatitis esetén
Az első napokban
- Reggeli: citromos tea, keksz
- Tízórai: őszibarackturmix
- Ebéd: zöldségleves darával, kétszersült, limonádé
- Uzsonna: mézes citromos tea, keksz
- Vacsora: burgonyapüré, almalé
- Utóvacsora: csipkebogyótea mézzel és citrommal, keksz

Amikor a beteg állapota javul
- Reggeli: karamellás tej, pirított kifli, jam
- Tízórai: mézes tea, piskóta
- Ebéd: burgonyaleves, almamártás, húsgombóc, pirított dara
- Uzsonna: tejeskávé, pirított kalács
- Vacsora: parajfőzelék, sajtfelfújt
- Utóvacsora: gyümölcsjoghurt

Akut hepatitis további kímélő étrendje

- Reggeli: kakaó zsírszegény tejből, pirított zsemle, krémsajt
- Tízórai: gyümölcssaláta, keksz
- Ebéd: zöldborsóleves, párolt natúr pulykamell, párolt sárgarépa, petrezselymes burgonya, őszibarack kompót
- Uzsonna: madártej
- Vacsora: csirkebecsinált-leves, túrógombóc
- Utóvacsora: citromos csipkebogyótea, pirított kalács

A következő részben krónikus hepatitisre vonatkozóan olvashattok diétás tanácsokat.

#10693 Andris hozzászólása: 2013.01.30. 19:00

Nagyon köszönjük!!!

 

nora51
#10692 nora51 hozzászólása: 2013.01.29. 23:04

Köszönjük! Nagy érdeklődéssel várjuk a folytatást, mivel zömében krónikus hepatitissel élünk, méghozzá C-vírus által fertőzötten…De orvosainktól nemigen hallunk arról, hogy mit,hogyan együnk. Üdvözlettel és köszönettel: nora51

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close