Vesekőbetegség

Téma címkék:
2008.01.02. 13:01

Egy más okból történő hasi UH vizsgálaton derült ki, hogy vesekövem van. Panaszt nem okozott. Akkor rögtön a „jól ismert" terápiát alkalmaztam: bőséges folyadékfogyasztás (napi 2 liter a minimum!). Egy hónapra rá jelentkezett is a várható tünet: erős vesegörcs – ugyanis a kő elindult a veséből a húgyhólyag felé. Ebben a szakaszban okozza a legnagyobb fájdalmat azzal, hogy elzárja az uretert.

Először csak görcs jelentkezett (ezt megelőzve volt húgyhólyag "fájdalom"), majd émelygés, hányinger, hányás – de ez már csak több órás görcsölés után. Láz nem volt.

A fájdalom gyors erősödése miatt néhány órán belül orvoshoz kellett fordulni, nem is próbálkoztam otthoni fájdalomcsillapítással. Sűrgősségi betegellátás – viszonylag gyorsan elláttak, vizsgálatok és fájdalomcsillapítás (többféle fájdalomcsillapítót adtak, a fájdalom csak a nap végére szűnt meg teljesen).

Fizikális vizsgálat, anamnézis, UH, RTG, vérkép, később CT és újabb vérvizsgálatok. (Némely (!) orvos személytelenségét kompenzálta többek – ápolók, betegszállítók, más orvosok – kedvessége, figyelmessége, így a kórházi személyzet hozzáállását megfelelőnek osztályzom J. )

Természetesen én dönthettem el, hogy bent maradok a kórházban, vagy hazamegyek, de ha bent maradok, 24 órán át tartó görcsmentesség vagy a kő távozása esetén jöhetek haza. Mivel nem tudtam volna hazamenni, 10 napig feküdtem bent. Alkalmazott terápia: bő folyadékfogyasztás, mozgás (ugrálás), Rowatinex és No-Spa szedése rendszeresen, sz.e. fájdalomcsillapítás (analgetikus kúp, injekció).

Cél: a kő kiürülése a szervezetből. Spontán esetben ez néhány naptól néhány hétig tarthat. Én folyamatosan éreztem, hogy hol tart a kő: ureterben – húgyholyag határán – húgyhólyagban.

A kő kiürülését kísérheti fájdalom, de nem feltétlenül jelentkezik, ahogy nálam sem. A követ analizálni kellene (a magját). Az én kövem 4 mm-es volt a CT szerint, de nincs meg, elúszott… Ismételt kőképződés megakadályozására további bő folyadékfogyasztást javasolnak.

#16 padriel hozzászólása: 2008.09.13. 21:14

Helló! Lehet, hogy én vagyok az a a bizonyos “állatorvosi ló”, amelynek minden része beteg?! Merthogy vesekövem is volt, nem is egy! Ronda görcsökkel távoztak, már amelyik hajlandó volt! Volt, amelyikkel meg kellett operálni. Voltak kisebbek, amelyek megtapadtak az uréterben, és mivel leszűkítették annak a vesének a levezetését, állandó (nem görcsös, de nagyon kellemetlen) fájdalmat okoztak. Hol a bal, hol a jobb vesém volt soron. Annyi urológust ismertem már Bp-en, mint egy telefonkönyv. Aztán mikor a húszéves lányom is “követ szült”, megelégeltem a dolgot, és természetgyógyászhoz fordultunk. (Már elhúnyt Molnár atya, 89 évesen)

Megállapította, hogy mindkettőnknek makkegészséges a veséje, csak kálciumkiválasztási zavar miatt kövesedési hajlamunk van. (Ez igaz is volt, kálciumoxalátos köveink voltak.)

Első évben egy teakúrát ajánlott, mely kimossa a vesét a kövektől.

 (1 csomag ARANYVESSZŐ, 1 cs. ZSÚRLÓ, 2 cs. CSARAB, 1 cs. CSIPKEBOGYÓ-t összekeverni, majd ebből a keverékből 3 evőkanálnyit leforrázni 1 l forró vízzel, hagyni langyosra hűlni, leszűrni, a nap folyamán elfogyasztani. /A szokásos folyadékon túl./ 1 hétig minden nap, majd 2 hét szünet. Ha elfogyott a teafű-keverék, vége ennek a kúrának.)

Tejet soha tőbbet nem szabad inni!

VISZONT!!! A rákövetkező dinnyeszezontól kezdve minden nyáron görögdinnyéből minden nap pukkadásig enni! (Amíg tart a szezon, meg a pénz.) Ennél jobb vesetisztító nincs. Egyikünknek sem volt többet köve, de még a vízhajtó teakúrát sem kellett megismételni! 

Megelőzésképpen is ezt kell tenni, mert öröklődik a köves hajlam! Sok sikert a kúrához!

Padriel

#15 bandi hozzászólása: 2008.06.01. 20:04

Egy hajnalban kezdődő vesegörcsre ébredtem. Néhány órával később már kaptam a fájdalomcsillapítókat. Ezek akkor sajnos nem használtak. A nap későbbi szakaszában már múltak a fájdalmak. Még azon a napon voltam urólogusnál aki javasolta a másnapi kő-zúzást.Nem igazán tudtam még akkor ezzel mit válalltam, de mivel olyan erős fájdalmaim voltak minden megoldás érdekelt. Szerettem volna minnél előbb megszabadulni tőlük.Azóta eltelt néhány nap. A fájdalom hullámokban jelentkezik. Sajnos a kő még mindig meg van.A kő-zúzásnál egyébként egy kis darab tört csak le.A jövöről még csak gondolatilag sem tudom. hogy ez az állapot meddig tarthat? Vajon a kő meddig marad? A folyadék fogyasztására most nagyon odafigyelek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close