Az alvászavar csak antidepresszánssal kezelhető?

Téma címkék:
2008.11.29. 02:01

Egy fél altatóval kezdtem 2 éve nyáron (29 év után, 5gyerek, és el lettem hagyva), de úgy éreztem, kellene valami “rendes”gyógyszer, ami egy kicsit könnyebbé teszi a napjaimat is! Vidékre jártam autóval tanítani, de gyakran azt vettem észre, hogy “megérkeztem”, mert az utat végig sirtam. Gondoltam naivan, hogy egy antidepresszánstól tényleg alszom majd és jó kedvem is lesz. Na persze ez nem igaz!

Kiirtak táppénzre, még szerencse, mert éjjel nappal rosszul voltam, semmit nem aludtam, de kellően kába is lettem. A tetejében, olyan égtelen szájszárazságom lett, hogy”recsegett” a nyálkahártyám, ittam és wc-re támolyogtam. Rendes volt az orvos, hagyta, hogy egy homeopátiás szert használjak, meg az altatót, és maradhattam még  itthon.

Idén januárban krónikus betegségemre kezelést kezdtek, aminek mellékhatása lehet alvászavar, szájszárazság stb. Fokozatosan eljutottam 1,5 db 0,5-ös nyugtatóhoz + 3 darab altatóhoz, amiből 1-et lehetne enni 1hónapig. Kettőnél kértem a családorvost, hogy adjon erőssebbet mert 2-t eszem, és drága is. Mondta, hogy ő nem tud erősebbet meg többet se felirni. Nem kérdezte meg, honnét szerzem a másikat. Ez ismétlődött a kezelőorvosnál is. Igy két oldalról hozzájutottam a 2-höz meg még többhöz is.

Megelégeltem a dolgot és újból elmentem a pszichiáterhez. Felirta a régi gyógyszert más néven, a többi helyett. A hatás még borzalmasabb volt. Rossz közérzet, kábaság, nem alvás, szájnyálkahártya “recsegés”, . nappal meg elájulás. Visszatértem az “beváltakhoz” s igy jutottam a fent irt dózishoz, pedig már kezelés sincs.

A múlt hónapban bejelentkeztem a SOTE Magatartástudományi Intézet Alvásambulanciájára, nagyon bizva és remélve, hogy ott majd megoldják a gondomat. A javaslatuk az volt, hogy az eddigi gyógyszerek további emelésének elkerülése végett, kezdjek el szedni  melléjük a már egyszer felirt antidepresszáns gyógyszert. Logikát látok az ötletben, de ezt nem akartam elkezdeni, mert tudom, hogy egy antidepresszánsról talán még nehezebb leszokni, mint az altatókról. Azt mondták, hogy 3-4 hét kell ahhoz, hogy hozzászokjak az antidepresszánshoz, s  utána már nem leszek tőle rosszul. Na erre nincs időm, meg pénzem, meg kedvem s +20 kg sem hiányzik!

Igy most ott tartok, hogy “csináld magad akció”. Feleket elhagyva, húzva az időt éjjel, kevesebbet alszom, de ugyanakkor kelek, hogy elfáradjak. Nem kell mennem dolgozni , igy most ez a feladatom.  Már azért is szeretnék túl lenni ezen az “ügyön”, mert kezdek felfedezni magamon egy-két tünetet, ami mellékhatásként  fel van tüntetve az altatón: mozgáskordinációs zavar, rövidtávú memória, stb. Be is jelentkeztem EEG-re, s bizom benne, hogy megúszom ezt a “sztorit” épp ésszel!

Terápiámhoz tanultam meg netezni, amit nagyon élvezek. Remélem sikerül mielőbb megszabadulniom, s újra normálisan élni: nappal ébren lenni, dolgozni, éjjel pedig aludni. Tud valaki más megoldást?

#257 panikbeteg hozzászólása: 2009.06.15. 10:24

Magam 15 évig voltam pánikbeteg, de ma már gyógyszer nélkül egészségesen élem az életem. Történetem elolvashatjátok a

http://www.panikbetegseg.5mp.eu      oldalon.

Jó egészséget kívánok! Kovács Ágnes

 

 

#256 Urogdine hozzászólása: 2009.03.19. 18:22

Bocs szerintem a nem alvástól vagy depis…..és nem forditva….

#255 Urogdine hozzászólása: 2009.03.19. 18:22

Budapesten az Állami Egészségügyi Központban az alvásambulanciára menj el… Ott azért nem ennbyire depresszió centrikusak….

alvás közben valami akadályozza a légzésedet és ezért nem alszol rendesen-szerintem- de ott müszerekkel vizsgálnak ki és pontosan megállapitják.

#254 kig121 hozzászólása: 2009.02.24. 07:27

Kedves Klmáan!

 

Érdekes, amit írtál. Édesanyámnak a Xanaxot idegnyugatotóként adták a szíve miatt.

És neki olyan mellékhatásai vannak tőle, mint az álmatlanság meg pánikbetegség.

Most viszont mint a drogról, nem tud leszokni a Xanaxról. Veszélyes “gyógyszer”.

klmaan
#253 klmaan hozzászólása: 2009.02.17. 12:58

Kedves Sorstárs! Kösz, hogy újra irtál. Hála Isten én nem vagyok jártas az antidepis gyógyszerekben. Különben én is Xanaxot és Stilnoxot ettem. Mint irtam, nálam tényleg elsősorban a kezelés mellékhatása volt a nem alvás oka. Persze ezt ki kellet várni, hogy miként alakulok? Kiment belőlem a  kezelésre alkalmazott gyógyszer és nemcsak elmúlt az alvászavar, hanem visszatért az állandó fáradság érzés. Alapbetegségem, krónikus májgyulladás. Van lelkivezetőm, akivel hetente beszélgetek, s ez nagyon jó, s talán elég is! Sajnos az alapbajom ad más “orvosolandó” gondot, ahol szintén járom a “kálváriát”. Erről is irtam egy történetet, igy most nem akarom megismételni. Ha érdekel, olvasd el! Mégegyszer köszi a hozzászólást és az érdeklődést! Jó, hogy van ilyen fórum Üdv: Klmáan

klmaan
#252 klmaan hozzászólása: 2009.02.17. 00:50

Kedves Rackett! Kőszönöm a hozzászólást. Örömmel jelentem, hogy leszoktam az altatókról és a nyugtatókról. Ahogy irtam 1-2 hetente hagytam el felváltva a tablettákat. Az idén talán csak 3.szor vettem be felet, és az is elég volt. Persze, hogy van olyan eset amikor szükség lehet az antidepire, de én nem gondoltam és nem éreztem magamat olyan téren betegnek. Vagyis, szerettem volna megnézni, hogy le tudok-e szokni, és ekkor hogy leszek, alszom.e stb.??? Hála Istennek sikerűlt! Tehát ez tényleg a kezelés mellékhatása volt. Kedvem, hangulatom jó és reményteli. Éppen ma adtam fel a jelentkezési lapot továbbtanulásra. Egy valamit nem értek. Én az esetleirásomban nem írtam le a gyógyszerek nevét amiket ettem vagy felirtak. Honnét tudod, hogy Remeron lett először felirva? Én már nem is emlékeztem a nevére, meg kellet néznem, hogy tényleg a-e?

#251 daisy hozzászólása: 2009.02.06. 13:45

Kedves Klmáan!

Orvosként azt tapasztalom, hogy az Önhöz hasonló betegek problémájára az orvostudomány nehezen talál megoldást. Ezért kezdtem el foglalkozni a természetgyógyászattal. A gyógynövények, a homeopátia, az akupunktúra, egyes masszázsfajták, a kineziológia egyaránt segíthet az alvászavarok megoldásában, újabb gyógyszerek és mellékhatások helyett inkább ezt az utat ajánlom

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close