Borderline

2009.08.02. 11:54

Aki járatos a pszichiátrián, tudja, hogy manapság a drogok hatására egyre többen mutatják az úgynevezett borderline diagnózis tüneteit: agresszív kitörések, a szociális gátlások szinte teljes megszűnése; mindenkit, akivel a borderline kapcsolatba kerül, asszerint osztályoz, hogy a vágyait mennyire segít kielégíteni. Aki segít, az jó, aki nem az rossz. Egyedül saját érdekeire van tekintettel. Családját, akik segíteni akarnak rajta (legalábbis addig, amíg nem tapasztalják meg a személyes életveszélyt!) anyagilag, fizikailag, egészségileg teljesen tönkre teszi. Nem gondol bele, hogy maga alatt vágja a fát, és viselkedésének egyenes következménye, hogy mindenkit eltaszít magától. Hogyan lehet ebből kikerülni? Első lépés a teljes drogmegvonás, engedmények nélkül. Második lépés az egészség fizikai rombolása hatásainak enyhítése: extra adag omega 3-6-9 napi 3×9. Csak friss zöldség és gyümölcs, nyersen. A túlzott szexuális szabadosság enyhítésére használható a barátcserje. Ha a borderline tünetek elmúltak, akkor kezdődhet a pszichoterápia, mert mindenki, aki káros szenvedély függőségébe kerül, valamilyen fájdalom, félelem elől menekül. Az élet végtelen változatossággal állít minket kihívások elé. Vagy szembe merünk nézni velük, vagy elmenekülünk…

#637 sebestyen89 hozzászólása: 2010.01.30. 08:56

Válasz Pamacs56-nak!

Egyetértek veled. Valóban sok oka lehet a kialakulásnak. Ha hasonló az eset, mint nálunk, akkor csak az használt, hogy nem hagytuk magára. Nem szedett semmi más szert, csak amit egy homeopátiával is foglalkozó pszichológus ajánlott. Ez a két dolog pár hónap alatt megszüntette az alap tüneteket. Négy éve nem is tértek vissza. Jelenleg még mindig az önbizalomhiánnyal küzdünk… Hiába van partnerkapcsolata, hiába jár végre hellyel-közzel iskolába, még mindig nosztalgiát érez a droghasználattal kapcsolatban. Úgy gondolja, akkor újjászületett. Nem akar drogozni. 2006 óta nem használt semmit. Néha iszik.

#636 rabbi hozzászólása: 2010.01.29. 19:44

Minden pszihozisban,vagy szemelyisegzavarban szenvedo ember,a gondolkodas modjaban ter el az egeszsegesektol,s ebbol adodoan ok az egeszsegest latjak betegnek,mert “nem jol reagalnak”.Nem ugy mint -neki termeszetes modon-reagalnia kellene.Igy a gyogyszert is annak adna,aki neki probal segiteni.Ezert nem erdemes erolkodni a meggyozessel.Az ut,melyen segithetunk,a szenvedes utja.Mindazok akik attol szenvednek,igazan szenvednek.Eleinte csak mentalisan.Erre a szenvedesre adhatunk segitseget,melyet elfogadhat a beteg ember.A gond akkor van,ha a szenvedese jol bejaratott eszkozze valt a segito feletti uralkodas fenntartasanak.Gondolkozzunk el azon,hogy ez hogyan vedheto ki!

#635 pamacs56 hozzászólása: 2010.01.29. 18:37

Üdv! Nagyon pontosan  írtad le a tüneteket, De a terápia még nem  biztosít teljes gyógyulást. A lányom is ebben szenved, már egy éve elmúlt, és már annak is örülök, hogy nem akar öngyilkos lenni. Az omegát kipróbáltatnám vele, de nem akar semmit sem szedni már. Önbizalma nulla, és nem mer semmibe bele vágni.

Nem mindig a családban kell keresni az okot, bár az is hozzájárul. Örökölt gének is tehetnek róla, és a környezet is “besegít”. A drogok is segítenek, de egyszerre több hatás is hozzájárul.

Az azonban biztos , gyógyulni csak akkor fog, ha azt akarja Ő is, teljes szívéből, és a fejében  a gondolatok erről szólnak.

Nélküle nem lehet segíteni, csak vele együtt.

#634 rabbi hozzászólása: 2009.08.06. 17:27

**** Erzsebet ketsegbeesett levele hu tukre mai tarsadalmunk szivtelen nemtorodomsegenek,mely kiindul a legfelso politikai vezetesben,es legyuruzik a faluszeli putrikig.Ha nem lesz szocialis erzekenysege,egy kozeljovoben megvalasztott uj parlamentnek,az orszag melyebbre sullyed,mint Kozep Afrika.Talan ez a celja a ma regnalo csurhenek.

#633 leszekvalaki hozzászólása: 2009.08.05. 11:27

a történet annyira hosszú, hogy képtelen voltam végigolvasni… elég sokáig eljutottam benne.

sajnálom, hogy ilyesmi létezhet. vajon a leányzó hogyan éli meg ugyanezt?

 

mindegy. nem az én dolgom taglalni. részvétem a szenvedő alanyoknak (egy bordi, legyen a spektrum bármyelyik pontján, mind magának mind a környezetének igen súlyos szenvedést okoz. ez tény. a megoldást nem tudom. a bordi valamiért bordi lett, én nem vagyok képes a szülőt felelőssége alól felmenteni… (!)

és hogy mi a jó megoldás??? nem kitermelni a bordikat… de ez a mai világban majdnem lehetetlen.

egyébként nem látom az alagút végét…

 

#632 sebestyen89 hozzászólása: 2009.08.05. 10:56

Az ESET:

Tisztelt Asszonyom!

Önt a tévében láttam és nyilatkozott, hogy negyedévente pár embert fogad különleges problémával.

Leányom, *** Adrienn súlyos állapota miatt fordulok Önhöz.
Leányom több éve súlyos, a pszichotikus állapotot súroló borderline személyiségzavarban és politoxikomán függésben szenvedő személy, aki több mint nyolcvan esetben került ön- és közveszélyes cselekedetei miatt terápiás intézményekbe, rendszerint kórházi detoxikálóba vagy rehabilitációs kezelésre. Itt személyes szabadságának tiszteletben tartására hivatkozva rendszerint nem tartózkodik két naptól egy hétig terjedő időtartamnál hosszabb ideig. Legsúlyosabb esete egy öngyilkossági kísérlet volt, amikor hatodik emeleti erkélyről ugrott ki. Csupán ekkor töltött fél évet egy kórházban a balesetből következő súlyos gerincsérülése és egyéb betegségei miatt. Pénzkövetelései alátámasztása érdekében késsel fenyeget, égő gyertyával sétál a lakásban, nyitott ablakban ül és ruhátlanul áll (fenyegetés öngyilkossággal), ágyneműjét kiégeti (tűzveszély!), a fürdőkádban alszik (fulladásveszély) továbbá rendszertelen életvitele következtében napokra és hetekre eltűnik, melynek során agresszív utcai cselekedeteknek van kitéve, éjjel érkezik haza hozzátartozói és az egész lakóház éjszakai nyugalmának megzavarásával (randalírozik). Ezek miatt nem alkalmas családi keretek közötti együttélésre. Ezért, és nem szeretethiány miatt kellett megindítanom a gyámság alá helyezés jogi eljárását. Ebben az is vezetett, hogy képtelen voltam leányom hatékony képviseletére az egészségügyi intézmények elutasító magatartásával szemben, és úgy gondoltam, hogy egy hivatalos személy szaktudásával és kapcsolataival nálam sokkal többet tehet leányom érdekében. Az eljárás során Adriennt súlyos borderline személyiségzavarban szenvedő, pszichotikus epizódok fellépésével fenyegetett személynek nyilvánították, és korlátozott cselekvőképességű személy minőségében gyámság és kizáró gondnokság alá helyezték. E rendelkezésre álló pszichiátriai diagnózisok eléggé súlyosak, és megkérdőjelezik leányom önálló döntési képességét. Egy cselekvőképtelen személy nem tartózkodhat az utcán, egy pszichotikus síkon agresszív, súlyos személyiségzavarban szenvedő személy nem élhet otthonában. Ki a felelős, ha ilyen állapotban halálos kimenetelű esemény következik be? Ez egy világos, helyzet, amelyből levonható egyedüli logikus konklúzió egy zárt osztályon történő, hosszabb időtartamra kiterjedő kezelés. Ezzel kapcsolatban a törvény legjobb tudomásom szerint a következőképpen rendelkezik:
1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről
X. Fejezet
PSZICHIÁTRIAI BETEGEK GYÓGYKEZELÉSE ÉS GONDOZÁSA
200. § (1) A bíróság annak a betegnek a kötelező intézeti gyógykezelését rendeli el, aki pszichiátriai megbetegedése vagy szenvedélybetegsége következtében veszélyeztető magatartást tanúsít, de sürgősségi gyógykezelése nem indokolt.
(2) A kötelező gyógykezelés elrendelésére irányuló eljárást az annak szükségességét megállapító pszichiátriai gondozóintézet szakorvosa a bíróság értesítésével kezdeményezi, és javaslatot tesz a gyógykezelést végző pszichiátriai intézetre.
(3) A bíróság az értesítés kézhezvételétől számított 15 napon belül határoz a kötelező intézeti gyógykezelés elrendeléséről.
(4) A bíróság a határozat meghozatala előtt meghallgatja a beteget és a meghallgatásra idézett független – a beteg gyógykezelésében részt nem vevő – igazságügyi elmeorvos szakértőt, valamint az eljárást kezdeményező szakorvost.
(5) Ha a beteg a bíróság idézésére nem jelenik meg, a bíróság elrendelheti elővezetését. Egyéb kényszerítő eszköz azonban nem alkalmazható.
(6) Ha a bíróság elrendeli a beteg kötelező intézeti gyógykezelését és a beteg a jogerős határozat kézhezvételétől számított három napon belül nem jelenik meg a végzésben megjelölt pszichiátriai intézetben, az eljárást kezdeményező orvos intézkedik a beteg beszállítása iránt. A beteg beszállításához a rendőrség szükség esetén közreműködik.
(7) A bíróság a kötelező intézeti gyógykezelés szükségességét a 198. § szerint meghatározott időszakonként felülvizsgálja.
(8) A kötelező intézeti gyógykezelésre kötelezett beteget az intézetből el kell bocsátani, ha gyógykezelése már nem indokolt.
Az első ponttal, a jogosultsággal kapcsolatban:
1. Igazolhatóan tartós ön és közveszélyes magatartás, több mint ötven, rendőrség és mentők bevonásával történt sürgősségi gyógykezelés
2. Bírósági döntés alapján korlátozottan cselekvőképes állapot, hatóságilag kirendelt gyámmal
3. Orvosi diagnózis: Súlyos, pszichotikus epizódok fellépésével kísért borderline személyiségzavar
Az említett több mint nyolcvan esetben megtörtént sürgősségi gyógykezelést végrehajtó egészségügyi intézmények felelős orvosai minden esetben elutasították kérésemet a kötelező gyógykezelésre irányuló eljárás kezdeményezésére, azzal az indoklással, hogy leányom egy addiktológiai eset. Jelenleg Magyarországon nincs ilyen típusú betegség gyógykezelésére intézmény. Leányom gondnokának kísérletei egy zárt pszichiátriai intézmény keresésére azok elutasító magatartása miatt ugyancsak meghiúsultak. Mindenki a pillanatnyi helyzetet tekintettei mérvadónak, és nem törődött azzal, hogy ha öt év alatt nyolcvan esetben kellett ilyen diagnózisokkal egy beteget rendőrségi, mentői segédlettel kórházba szállítani, akkor talán már indokolt lenne zárt intézményben történő kezelése. Nem is beszélve arról, hogy a beteg beszállítása és sürgősségi kezelése során felmerülő költségek összege valószínűleg már jóval meghaladta kötelező gyógykezelésének költségeit.
Leányom több év óta és jelenleg is idejének javát az utcán töltötte, melynek során számos esetben került összeütközésbe a törvénnyel. A meginduló eljárások során ezeket a ügyészségi szakaszban felfüggesztették, leányomat eltérítő jellegű addiktológiai kezelésre irányították, amelynek elvégzését az addiktológiai intézmény készségesen igazolta. Az ügyészség ezután az eljárást megszünteti, és minden folytatódtak a régi kerékvágásban.
Utcai tartózkodása során kétes egzisztenciájú emberek társaságába kerül, és bekóbórolja az egész országot Egészségi állapota az utóbbi időben nagyon leromlott, gyakran verik, melynek látható nyomai vannak balesetek érik, és valószínűleg súlyos fertőzések is érték. Utolsó menedékhelye a lakásom, ahova rendszerint éjjel érkezik, eszik fürdik, átöltözik, pénzt követel, randalírozok majd egy pár óra múlva öntörvényűen távozik. Az ilyen epizódok nagymértékben zavarják a család éjszakai nyugalmát. Képtelen bármilyen életviteli rendszer betartására.
Az utolsó hónapban számos ön és közveszélyes epizód részese volt. Vidéki csavargása során egy kocsmában megverték, majd a rendőrség előállította. Lakásunk ajtaja mellett ismeretlen elkövető szándékosan égő cigarettát helyezett lányom takarójába, a tűzeset következtében tűzoltóságot kellett kihívni. Lakásomban késsel próbálta csuklóját átvágni. Egy vidéki autóúton, nagymamájától hazatérőben kinyitotta a mozgó gépkocsi ajtaját, és ki akart ugrani. Ezen kívül egy régebbi rendőrségi ügye miatt több esetben keresték lakásomon, majd amikor megtalálták, közölték, hogy ezzel az ügy be van fejezve. Legújabb rendőrségi ügye egy éjszakai verekedés egy közlekedési alkalmazottal. Az ezt követő tárgyaláson leányomat éppen súlyos pszichiátriai állapotára hivatkozva mentették fel, és így tovább folytathatta ön és közveszélyes életmódját. Lakótársaim engem tesznek felelőssé a házban leányom által okozott eseményekért: defekálás a folyosón, lakásajtók előtt, éjszakai hangoskodások stb.
Végül a XIII. kerületi ideggondozó pszichiáter főorvos bírósági eljárást kezdeményezett, melynek célja az volt, hogy leányomat egy zárt klienskezelésű intézménybe utalják. Három hónapig elhúzódó bírósági eljárás során három tárgyalás zajlott le. Az első két tárgyalás során a bíróság felszólította a pszichiátert, hogy vonja vissza indítványát, amelyre ő nem volt hajlandó. A harmadik tárgyaláson megszületett az ítélet, és leányomat a Nyírő Gyula Kórház Pszichiátriai Osztályának zárt részlegébe irányították. Az ítélet nem tartalmazott időintervallumot. Leányom akkor beleegyezett az ítéletbe, azonban a bíróságról eltávozott és több hétig nem tért haza. S amikor hazatért a rendőrség és a mentők segítségével, verekedés után sikerült bejuttatni a fenti intézménybe.
Itt rendszeresen látogattam, elláttam a szükséges ruhaneműkkel, és kedvenc élelmiszereivel. Nem csupán én látogattam, hanem az általam már évek óta rendszeresen látogatott MÁTRIX Szenvedélybetegek Hozzátartozói Egyesületének, és leányom kérésére a helyi káplán is. Tőlük értesültem, hogy leányom állandóan távozását forgatja fejében, és folytatni kívánja eddigi életmódját. A kórház orvosai az első héten legsúlyosabb esetüknek nyilvánították, aki veszélyezteti az Osztály működését, a második héten kijelentették, hogy túl van a krízisen, és egy másik intézménybe kellene bejuttatni. Az átvitel és bejuttatás feladatát azonban az osztályvezető főorvosa reám illetve leányom gyámjára bízta. Én erre a következő ellenvetéseket tettem
1. Egy zárt osztályról egy másik zárt osztályra juttatás logikus útja a mentőautóval történő átszállítás.
2. Egy pszichotikusságot súroló borderline személyiségzavarban szenvedő személy felett családjának, gyámjának nincs befolyása, és a kórházból történő együttes távozásuk után szinte bizonyos az azonnali családelhagyás, és a régi ön- és társadalomveszélyeztető életmód folytatása.
3. Egyedül az átadó kórház szakemberei képesek egy másik intézmény szakembereivel megértetni az áthelyezés szükségességét
Ezután leányom még egy hétig tartózkodott a zárt osztályon, majd ezután teljesen indokolatlanul addiktológiai esetnek nyilvánították, ugyanezen kórház Addiktológiai Osztályára irányították át. Itt betegségének természetes következményeként összesen csupán egy pár óráig tartózkodott, és önkényes távozása után éjjel háromkor jelent meg, szörnyű állapotban, a hidegben félmeztelenül, a lakásomon, és egy rettenetes, agresszív cselekményekkel terhes éjszaka után reggel távozott. Azóta nem láttam. Közben idegenek telefonálnak lakásomra, hogy itt, meg ott ezt meg ezt követte el, és lépjek közbe. A kórházi zárójelentés egy szóval sem említi, hogy leányom egy bírósági ítélet következtében került az osztályra és csupán az én kérésemet említi a felvétel indokaként. A zárójelentés ilyen formájában nem alkalmas más zárt klienskezelésű intézményben történő felvétel kezdeményezésére.
A főorvos számos előző kezelőorvosának véleményével összhangban kijelentette, hogy leányom menthetetlen, hogy hamarosan meg fog halni, gyógyítására nem rendelkeznek sem pszichiátriai, sem pedig farmakológiai eszközökkel, és ezért az utca ismeretlen erőire kell bízni életét. Ez azonban ellentétben van az emberi természet alaptörvényeivel, és szinte arra hív fel, hogy egy élő beteg személyt tekintsünk halottnak. Egy anya számára nagyon nehéz, és szinte elviselhetetlen saját tehetetlenségének ilyen fokú átélése. Az ilyen megoldásnak lehet eredménye egy valódi addiktológiai esetnél, aki az elengedés utáni egzisztenciális kényszer hatása alatt kényszerülhet egy terápia vállalására. Kérdéses azonban, hogy az ön és közveszélyesség ilyen nagyságrendű, a pszichotikumot súroló foka mellett az ilyen, a betegségtudat abszolút hiányával jellemezhető személy életvitele az utcán nem jelenthet-e veszélyt a társadalom számára. A szabad elengedés ilyen értelmezése a szabadság nemes és csodálatos fogalmának lejáratása.

Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy mivel országunkban erőfeszítéseim során szerzett tapasztalatok alapján semmiféle fórum nincs az ilyen esetek kezelésére, esetemet a megfelelő európai fórum felé továbbítsa. Úgy gondolom, a fentiekből teljesen világos, hogy országunk nincs felkészülve a szabadság hirtelen megérkezése után különösen a nők körében nagy számban fellépő súlyos borderline személyiségzavarban szenvedő betegek intézményes kezelésének biztosítására. A személyes szabadság állandó hangoztatása országunkban a lustaság, a segíteni nem akarás és képtelenség fedező, bürokratikus és törvény által szentesített eszközévé vált. Az élet követelményeinek nem megfelelő törvényrendszer, amely egy elvet minden áron és lineárisan, az összefüggések melyebb elemzése nélkül kíván érvényesíteni, komoly gátjává válhat a demokrácia fejlődésének hazánkban. Ez a személyes szabadság védelmének eléggé különös Kelet Európai (a végleteket és merev dogmatikus értelmezéseket előnyben részesítő, továbbá az ilyen merev elvek elleni fellépést karrier és összeköttetések elvesztése miatti tekintélyelvű félelmek miatt elkerülő) értelmezése. Egy sokat szenvedett anya fordult Önhöz. Kérem, hallgassa meg kérését

Tisztelettel
*** Erzsébet

 

#631 sebestyen89 hozzászólása: 2009.08.05. 10:38

Köszönöm a hozzászólást! A megfogalmazás valóban nagyon kemény és szélsőséges. De nem a te esetedre vonatkozik. Aki olvasta Joachim Gneist: Szerető gyűlölség című könyvét, tudja, hogy ezzel a “cimkével” olyanokat is “megtisztelnek”, akik közel sem a legsúlyosabb “tüneteket” mutatják. Amikor találkoztam a drog által keltett pszichózisnak e formájával, azonnal utánanéztem, mire számíthatok. Amit találtam, elborzasztott. Ez ösztönzött arra, hogy mindent megtegyek, hogy még csírájában elfojtsam a lehetséges következményeket. Megtettem, ami tőlem telt. Az eredmény nem tökéletes. Nem tudom mi következik: halál vagy megváltás. Ma már csak hírből ismerjük a pszichiátriát, a 3 évvel ezelőtti fél éves szenvedés után. Hogy még ma is sok a teendő, azt világosan látom, de a borderline tünetek a 2006 áprilistól szeptemberig tartó krízis után teljesen megszűntek. Tudom, min mentünk keresztül, és áldom az eget, hogy nem tartott tovább! Ma ott tartunk, hogy én tenni szeretnék az alap probléma ellen is, de nincsenek eszközök a kezemben, hogy segítsek, ha nincs meg a felismerés, hogy a segítségre szükség van. Most itt tartunk… Nem érzek gyűlöletet senki iránt. A megfogalmazást a borderline jelenség miatti félelem okozta…

#630 leszekvalaki hozzászólása: 2009.08.04. 08:06

Rabbi,

nem minősítik pszichózissá, csak ha az. a bordiságban előfordul pszichotikus állapot… jobbanmondva előfordulhat :(

borderline -azaz határeseti – személyiség zavar. azt jelenti, hogy a neurótikus és a pszichotikus határa. nem egyfajta “beteg” van, van aki kevésbé bordi, és van aki nagyon-nagyon (jobban hajlik a pszichózis felé). nem egyszer lesz a fiatal kezeletlen bordiból később mondjuk skizoaffektív diagnózis, vagy akár skizofrénia… de nem egyszer – hosszú évek terápiája után – lesz valaki hasonlóan működő, mint az átlag.

a másik meg… szakemberek szerint bordi társadalomban élünk. nagyon sok a bordelline személyiség szerveződésű ember. és már nem csak a fiatalok… középkorúaknál is kapható dg.

Jellemzően impulzívak (hirtelen cselekedetek, kicsapongások, dühösek, stb), hajlamosak valóban bármilyen szerfüggőségre, könnyen lehetnek dühkitöréseik, önsértések, öncsonkítások fordulhatnak elő, öngyilkossági kisérletek/gondolatok. érthetetlen ragaszkodások… máskor ugyanannak az embernek a végtelen gyűlölete, a dolgok vagy teljesen nagyon jók és csodálatosak, vagy épp kibirhatatlanok (hasítás). veszélyes cselekedetek. dolgok (tanulmányok, munka, stb félbehagyása), szexuális kicsapongás identitászavar.

szakemberek szerint leginkább  koragyerekkori trauma/bántalmazás/elhanyagolás/szexuális abuzus/labilis szülő oka a kialakulásának.

jelzem, agyi oka is van. a kapcsolataink formája beégetődik az agyunkba kisgyermekkorban… ez azt jelenti, hogy történésekre ugyan úgy tudunk csak reagálni (ugyanazok a neuronok kezdenek el tüzelni)… és bizony komoly munka ezt átírni!

 

kéretik szépen átgondolni, hogy hogyan is viszonyulunk a határeseti személyiségzavar dg-t kapott emberekhez (gyakran társul hozzá egyéb pszi dg is)

#629 leszekvalaki hozzászólása: 2009.08.04. 07:49

ez nagyon kemény és szélsőséges megfogalmazás, ami arról tanuskodik, hogy a “történet” írója vajmi keveset tud a bordikról, problémáik okairól – a történetben emlegetett “család” gykorta sokban veszi ki a részét abban, hogy valaki bordi legyen!!! – igazán komoly lelki fájdalmaikról, szetetetéhségükről, a manipulatívságuk okairól. szomorú, hogy ennyire ellenségesen kezeli a kérdést, … eszembe kójut: próbálja ki… de ekkora szemétséget mégsem kívánnék senkinek.

én azt gondolom, hogy sebestyen89 nagyon dühös a borderline személyiségzavarban szenvedőkre.

a segítség nem az, hogy előbb álljon le, egyen hús nélkül, stb. a segítség az, hogy járjon egy jó psziterápiába, hogy legyen ereje változni. de! a terápiát a bordinak magának kell akarnia, amúgy semmit sem ér!

és még sorolhatnám. … stb

#628 rabbi hozzászólása: 2009.08.03. 17:20

A fajdalom sokszor lebenitja az onkontrollt.A felelem ketsegbeesett tulelesi osztont general,mely a haboruk harcosait elkepzelhetetlen embertelensegbe sodorja.Az okkal ok nelkul rettegesben elokben ohatatlanul kialakul ez az eletidegen,behatarolhatatlan betegseg,mellyet a pszihologusok pszichozisnak,a pszichiaterek szemelyisegzavarnak minositenek,haritva a problemat.Talan nem tudnak vele mit kezdeni?!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close