Ganglionműtét

Téma címkék:
2010.08.10. 11:14

Nekem kb 2 éve jött ki egy ganglion a jobb kézfejemen, valószínűleg megerőltetés miatt. Eleinte nem nagyon zavart, aztán elkezdett nőni, és egyre gyakrabban annyira fájt, hogy szinte az egész kezem belezsibbadt. Egyre csak halogattam az orvost, de mivel már esztétikailag sem volt valami szép látvány végül elmentem a háziorvosomhoz, aki rögtön beutalt sebészetre. Szerencsémre egy nagyon szimpatikus, fiatal orvost fogtam ki, akivel átbeszéltük  a lehetőségeket, de a leghatásosabb kezelésnek a műtét tűnt. A szokásos műtét előtti vizsgálatokat követően egyik reggel 8-ra voltam hivatalos a kórház sebészeti osztályára, végül fél 1-kor került rám sor, és fél 3-ig tartott a műtét.

Az eltávolítás nem tartott sokáig, csak az előkészületek, infúzió, lidokain, illetve a vér kiszorítása a jobb karomból…A műtétből csak akkor éreztem valamit, amikor vágták ki a ganglion, de nem fájdalmat, inkább csak olyan csiklandozó érzést. A műtét estélyén már haza is mehettem, tehát nem kellett egy éjszakát sem a kórházban töltenem.

Aztán következett az éjszaka…mintha konyhakéssel vagdosták volna a kézfejemet, szörnyű fájdalmas volt, aztán még két napig fájt, aztán kötéscsere után kaptam egy csuklórögzítő sínt, h ne mozoghasson a kezem, majd rá egy hétre kötéscsere, a vágás nagyon szép volt, csak egy vékony piros vonal, ami mára teljesen kifehéredett, és ahhoz hasonlít, mint amikor valaki megégeti a kezét mondjuk a tepsi szélével, és már leesett róla a varr.

A merevítőt egy hónapig hordtam, majd fokozatosan szoktattam a kezem a mozgáshoz, és figyeltem rá h egyáltalán ne érje víz a sebet, h tényleg teljesen elhalványuljon. A teljes gyógyulás kb fél évig tartott, egészen addig, ha mondjuk valaki jobban megfogta a kezem, mondjuk táncolás közben, rögtön belenyilalt a fájdalom, és persze nehezet nem nagyon tudtam emelni, és kímélnem kellett mindenféle megerőltetéstől.

Aztán két évvel mindezek után ahogy ránézek a csuklómra látom, h a mőtéti heg alatt fél centivel újrakezdődött az egész folyamat, újabb ganglion, annyi különbséggel, h ez csak akkor látszik, amikor behajlítom a csuklómat, úgyh eszem ágában sincs újra megműtetni azért, hogy kijöjjön mögötte újra mégegy, és a folyamat lassan addig fokozódjon, mígnem a jobb kezem úgy nézzen ki, mintha összevagdostam volna magam.

Néha ugyan fáj, és kicsit jobban megdagad,de ilyenkor vágog rá egy kisebb flector tapaszt, rajta hagyom egy éjszakán keresztül, és másnapra elmúlik a fájdalom.

Léteznek olyanok, akiknek a műtét után soha nem újúl ki, bármennyire erőltetik, hát én sajnos nem ezek közé tartozom, de mindenkinek azt tanácsolom, ha olyan helyen van,amit esetleg mások észre sem vesznek, és nem néznek úgy az emberre, mintha valami daganat lenne a kezén, akkor ne válaszza a műtétet, egy idő után betokosodik a ganglion, és általában nem nő tovább, ha pedig nem nyom ideget, akkor nem is fáj…

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close