Anorexiás a “kis” fiam?

Téma címkék:
2011.06.15. 02:28

Egy ideje figyeltem gyermekemet.

Kerüli a közös étkezést, hosszú pulóvereket hord,fáj a feje, időnként gyenge.

A gyanakvás megerősödött. Mintha véletlen volna, a nyárra hivatkozva a családot mérlegre állítottam, ki hány kiló, és hány centi.

Ki milyen paraméterekkel vág a nyárnak. Tudom van rosszabb is, de a testtömeg index:17.38

Most a szakemberek felkutatása van soron.

A szakemberekkel történt egyeztetés után, s annak megfelelően szeretnék a fiammal beszélni. Ha van más édesanya is aki érintett, vagy beteg aki megosztaná, hogyan érdemes beszélni a fiammal erről megköszönöm.

 

 

#6527 tunder4950 hozzászólása: 2011.07.07. 11:01

Szia Gerike

Értelek, én is igy érzek, legszivesebben egész nap csak levest ennék, de nem tehetem, anya vagyok – minta gyermekeimnek. Nekem is vannak ételek amit leosztok magamnak gyümölcs, saláta, de ennél többet, és merészebbet már csak úgy tudok enni, hogy gyözködöm magam csak nem fog megártani, csak nem fogok tőle meghizni. Ha meg már ennyitől is az lenne az eredmény, ugyis mindegy, akkor hiába kapálódzok ellene… Az én helyzetem annyiból különbözik, hogy én mikor ebbe az egészbe belekezdtem anorexiával 53 kg voltam, tehát már ez is jellemzi lelki okai lehettek az elejétől kezdve… Voltam 45 kg, akkor fantasztikuan éreztem magam, mindenki csodált, érdeklődött hogy csináltam, mi a titkom.. Csak később láttam fényképen milyen rettenetesen sovány voltam, de végre ugy érezhettem elértem a célom, és hozott egy fajta megnyugvást… El nem tudom képzelni miért ilyen fontos számomra hogy ennyire sovány lehessek, pedig tudom ez már nem is szép látvány… Sőt, rettenetesen zavar, most hogy már ezt a szintet ismét tudom tartani kb két éve 45-47 kg vagyok, hogy mindenki sajnál, és legszivesebben megetetne csak hogy ne legyek ideggyenge…

Most az lenne a leg fontosabb, hogy végre merjek enni és megláthassam a következményét… Csak félek alátványt nem birnám elviselni ha meghiznék akkor meg kezdhetném az egészet előlről.. Bár férjem szerint nem is vagyok olyan alkat hogy nagyon megtudjak hizni, de legalább nem szédelegnék folyton… Most egyenlőre rettenetes össze vagyok zavarodva, gyógyulnék, hiznék, de félek tőle… Hogy lesz utána? És ugy érzem ezzel csak palástolom azt ami folyamatosan bennem motoszkál – sajnos nem tudok rájönni mi – és teszi velem ezt minden nap (bulimiát).

Remélem nem volt nagyon ködös amit irtam

Szia Tündér

#6526 gertike84 hozzászólása: 2011.07.06. 14:11

Szia Tündér4950!

Értem mit mondassz. Nekem is aza gondom, hogy mivel még a gyógyulás nagyon kezdeti szakaszában vagyok, ezért én sem tudom hogy merre menjek, mit és hogyan csináljak. a mennyiéget tényleg nehéz elképzelni, hogy mi a sok és mi a kevés a mi eetünkben. Ma vettem egy nagy doboz natúr joghurotot. azt a szeretnivaló ételek listájára írnám fel, ha lenne ilyenem. Régebben egy nagyobb doboz akármilyen joghurt meg sem  kottyant, mostmeg ez is sok volt egyszerre. Telesen eltelítette a gyomrom. a tegnapi dinnyével történt dolgot én sem értettem igazán, de szerintem az lehetett a gond, hogy feszítette a gyomromat, és ugye kicsit fel is fújt…..ű

kérdezted, hogy szeretnék-e gyógyulni. így van, szeretnék, ezért is kértem szakember segítségét magamtól. Nem kényszerített rá senki, hogy menjünk el orvoshoz, én akartam menni, de azt nem gondoltam, hogy hiába az akaraterő, ha az ilyenkor cserben hagy vagy nem is tudom.

A pszichoterapeuta hölgy, akihez járok, azt mondta, hogy azokból amiket elmondtam neki, arra vezeti vissza dolgot, hogy nagyon rövid volt azaz időszak, amit olyan testsúllyal éltem meg, amivel jól is érzetem magam. ebben igaza van.

16 évesen magamtól kedtem bele a fogyókúrába orovosi felügyelet alatt. Ez abból állt, hogy havonta menetm hozzá, és ő megnézte, hogy a súlycsökkenés megfelelő-e nem túl gyors stb. eleinte minden rendben volt. Az egészet 86 kg-osan kezdtem. egy nyár alatt viszont rohamosan megváltozott minden akkor. Keveset ettem, csak gyümölcsöt, csak teát vagy vizet ittam. Szép lasan romlani is kezdett az állapotom. egy nyár alatt ladobtam magamról 30 kg-ot. Aztán dokihoz kerültem még az év őszén. először endokrinológushoz küldtek, majd egy helyis és egy vidéki gyermekpszichológus kezelt. Fél év múlva helyre jöttem, és abba maradt minden kezelés.

Tavaly télen azonban a depreszióval újra kezdődött minden. Akkor bulímiás nem voltam, de most kicsit arra is hajazok….

nekem csak annyit mondott  a doktornő, hogy sajnos ezt az evészavaros dolgot nagyon nehéz korrigálni egyedül, és ezért kell a szakszerű orvosi segítség. hát nem tudom mi lesz, az még a jövő zenéje számpmra, hogy mikor mondhatom azt a mondatot ki félelmrk és egyéb gondolatok nélkül, hogy: “De finom volt ez a szendvics. És ehhez hasonlók”.

szia ! Gerti

#6525 tunder4950 hozzászólása: 2011.07.06. 10:22

Szia Gertike84!

Abszolut megértelek pedig tényleg megdöbbentő ha valaki már dinnyét se hagy bent… Tudom, még talán nem is azzal van gond hogy gyümölcs, de ha ilyen állapotba amibe mi vagyunk, elkezd enni az ember, könnyen hirtelen túlsok mennyiséget eszik ( már amit ő már soknak itél, ami valljuk be nem reális, és nem is mindig mondható valóban soknak) hát félelmébe más megoldást nem látva igy válik meg tőle… Én is megtettem, de mostmár gyümölccsel talán nem teszem. Férjem azt javasolja korlátozzam a mennyiséget ilyen alkalmakkor, hogy az irányitás az én kezemben legyen és ne a bulimia által vezérelve faljak fel mindent amit érek. Na most ezt gyakorlom. Megy is szerencsére, de nem tudom mi az igazán jó út… NEm látom azt, hogy megteszem de rövidebb ideig tart és kevesebb étellel, az a jó? Vagy megerősitem magam, és bármilyen kint érzek is de nem teszem.. Volt egy időben egy “segitőm” ő sokat figyelt rám, beszélgetett velem kérdezett, vele tudtam azt megtenni, hogy átbeszélgettük azt az időt amig ez a rituálé zajlani szokott, utána már túl késő volt, nem tudtam aznap belekezdeni, igy büszke voltam magamra hogy aznap kihagytam… De másnap iszonyatos feszültség volt Bennem, többszörannyira kivántam.. Szerinted mi lenne a járhatóbb út? Te gyógyulni szeretnél? Vagy csak ez az elvárás Tőled? Mióta tart ez nálad? Mi válthatta ki? Azt tudom rengeteg  lelki tényező miatt lesz valaki bulimiás. Nekem is anorexiával kezdődött, mikor beleuntam hogy senki nem érti meg Nincs szükségem ételre, és mert abba is belefáradtam, hogy mindig gyönge és szédülékeny vagyok inkább ettem.. és kiadtam.. Én is először gyógyszerrel oldottam meg, de puffadt volt a hasam tőle, gondoltam ez nem jó igy mert azt nem lehet még tornával sem eltüntetni, igy váltottam hánytatásra, és mivel ment… rákaptam. Próbáltam a problémáimat kibeszélni, mert azt is javasolták nekem, de nem érzem hogy egy idő után törlődne a rosszélmény elmondhatom akárhányszor, akárhány embernek…

Mit tehetnénk? Mi a következő lépés? Mindig ide lyukadok ki és nem tudom a választ…

Nincs segitségem pedig iszonyatosan szeretnék már találni valaki megbizható szakember, segitőt aki végre megfogja a kezem és vezet, mert mennék én, de nem tudom merre s hogyan.

Szia Tündér

 

 

#6524 gertike84 hozzászólása: 2011.07.05. 12:44

Kedves Tündér4950!

Amit magyrtam mintaétrednet ,azzal kapcsolatban én is el vagyok kesereredve, mert én sem tudom hogy hol kezdjem a dolgot. Mint írtam, csak gyümöpcsöt, zöldséget, teje, natúr joghurtot vagyok képes elfogyasztani.

Nekem az anorexiám bulémiával párosult.  Ettem ma is dinnyét 1 órakor, és aztán husss….. szóval érted.

Nekem m,ég nincs gyermekem, de majd szeretnénk  a Párommal családot. Neked rosszabb a helyzeted, mert egyedül vagy és ráadásul úgy veszem észrenincs is aki segítsen rajtad. :(((

amiket írtál, nem rémítettek el, és nem botránkoztam meg. Hasonlóak az én érzéseim is…

sokszor én is úgy érzem menni fog, de aztán valami mégis visszatáncoltat.

Nyugodtan írj, ha bármiben segíthetek! Gerti

#6523 gertike84 hozzászólása: 2011.07.05. 12:38

Szia Rita!

Szerintem dietetikushoz felesleges volt elmenned. Azok nem értenek az evészavarok kezeléséhez, és nagyon sok doki van olyan, aki azt sem tudja, hogy kezdjen egy ilyen beteg gyógyításához, hogyan segítsen neki.

Ha jól veszem ki abból, amit írtál, akkor most Ti családterápirára jártok. Szakirodalmakat olvasgatva általában a legtöbb kezelés ezzel kezdődik, mivel a probléma gyökere leki dolog, ami mélyen él az  emberben, és hírtelen tőr a felszínre anorexia, bulémia vagy a kettő együttesével ( nálam sajnos mostmár mindkettő fennáll ) .

Igen, hallottam már arról én is, hogy képesek szakemberek viszavinni a beteget a gyermekkorba, és egészen mélyről a felszínre csalogatni a dolgokat. Igen, megköszzönném, ha írnál erről nekem, hogy milyen is volt ez a kezelés.

Amúgy mit vettél még észre a fiadon? Gondolok ilyenre: kerüli a közös étkezéseket, ha mentek boltba, akkor nem kér semmit stb?

Ha van bármiylene kérédésed, nyugodtan kérdezz bátran, Bevallom őszintén, a témával kapcolatban rengeteg szakirodalamt elolvastam már.

Tudok ajánlani Neked és persze másoknakis két nagyon jó könyvet a témával kapcsolatban: http://www.polc.hu/konyv/eveszavarok/171386/http://www.libri.hu/esemenyek/anorexia-allee-10-november

 

Ne,m tudom, hogy a Fővárosban élsz-e, de ha igen, akkor ajánlani tudom Dr. Túry Ferencet, aki  aSemmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézetében dolgozik. Sajnos az elérhetősége nincs meg, de a tv-ben láttam vele tavasszal egy riportot, és ő nagyon szakavatott a témában .

Üdv.Gerti

#6522 Rita_ hozzászólása: 2011.07.05. 04:38

Kedves Gertike84!
Nagyon köszönöm, hogy írtál, s megosztottad velem mindazt, amit érzel.
Nehéz úgy kívülről segíteni, hogy nem tudom mivel használok a fiamnak, és mivel ártok.
Azt nem tudom, hogy mi váltja ki ezt az érzelmi állapotot, azt azonban érzem, hogy nagyon sok értékes embert érint ez a betegség.
Mi is elkezdtünk egy magán rendelésre járni.
Az első beszélgetésen ketten voltunk a fiammal.
Másodikon Ő egyedül.
Harmadikra mind a hatan megyünk. (a héten lesz). A 21 éves fiamnak van egy 23 éves bátyja, egy 8 éves öccse, és egy 7 éves húga.
Voltunk diatetikusnál. Szerinte nem beteg a fiam.
Én viszont érzem, hogy bajban van.
Nem engedem, hogy a család a fiam súlyával foglalkozzon. Ez tabu témává vált.
Napközben sokszor átölel. Ilyenkor megsimogatom, megölelem. Az érzelmeinek ilyen formában történő megjelenésére rég volt példa.
Van egy olyan módszer, amit utazásnak hívnak. Állítólag az eddig megélt előző életben meg nem oldott problémákig tudnak visszamenni. Lehet, hogy érdemes volna kipróbálni? Bármit megtennék, csak javuljon az állapota.
Ha érdekes lehet Számodra, akkor megírom a tapasztalataimat ezzel kapcsolatban.
Még egyszer köszönöm, hogy időt szakítottál rám.

A gyermekek nagyon sok erőt adnak. A beteg édesanya is tud erőt meríteni a gyermek szeretetéből, hogy meggyógyuljon, vagy ha anya vagy és a gyermeked beteg.

Szeretettel gondolok Rád,
Rita_

#6521 tunder4950 hozzászólása: 2011.07.05. 00:41

Kedves gertike84!

Nagyon köszönöm válaszod és étrend-segitséged. Hát mit mondjak én meg majdnem ennek láttára sirtam el magam, szertefoszlott a reményem ismét. Ez, amit leirtál még kis mennyiségben se tudom mikor menne le egy nap alatt a torkomon? De hogy ráadásul ez jóérzéssel történjen, elképzelni sem tudom, hogy leszek egyszer olyan állapotba… Elvonási tüneteim? Hát akkor érzem mikor – főleg mostanában – nagy nagy vivódások után úgy döntök márpedig ma nem hagyom magam, ma nem lesz bulimiás vacsorám. Akkor ellenállok, van hogy akár két nap is sikerül. Sőt volt már hogy 4-5 nap is ment enélkül. Erőt ad hogy gyermekeimet tartom szem előtt, hogy kapaszkodom abba, miattuk meg kell tudnom csinálni, és ez valóban átsegit a kritikus pillanatokon. De a másnap, vagy harmadik nap szörnyű. A rossz szokás, akaratlan cselekedet, nem is tudom mi ez számomra, de valami rettenetes nagy erő munkálkodik bennem és mérhetetlen nagy feszültséget teremt bensőmben, de már akkorát amit képtelen vagyok kordában tartani, de mégis meg kell tennem magam és családom érdekében. De legszivesebben véresre kaparnám magam, vagy a falba vésném fájdalmam, és mivel egyiket sem tehetem belül izzok, kinlódok. Jaj ezt ijesztő lehet olvasni, kérlek ne haragudj, de nekem viszont segit hogy kiadhatom magamból… Szóval ez az a feszültség, meg az hogy föl alá mászkálok , agynélkül bámulok a világra, vagy épp kattog az agyam mit tegyek, mit tömjek magamba hirtelen mert kész nem birom visszafogni magam. És sirnék szüntelen, kiabálnék, orditanék, és mind lehetetlen számomra, hiszen csodálatos, ragyogó arcu két gyermek figyeli rezdüléseimet és vágyik rá hogy örömteli játékaikban részt vegyek… És teszem. Csak ha lefekszenek aludni akkor borulhatok ki de közben rettegek hogy szedem őssze magam holnapra, mert korán reggel már ismét épelméjű, tiszta ember kell hogy őket ébressze. Nem szedek gyógyszert, és Angliában élek, nem tudok kapcsolatot felvenni semmilyen orvossal, sajnos a nyelvet nem ismerem annyira hogy itt elmehessek ilyen szakorvoshoz… Szoval magamra maradtam, és a kétségeim között örlődöm nap mint nap. Jelentkezett nálam egy “barát” aki rengeteget beszéltetett az elmúlt időben, folyton jelentkezik, és érdeklődik hogy vagyok, miben tud segiteni. Ez a törödés rendkivül jól esik, mert van hogy egész nap eltelik anélkül hogy bárki is hozzám szólna, na az elég hosszú idő hogy beforduljak, és felöröljem magam… De elfordultam tőle is nem tudom mennyire éri meg a fáradozás, az idő, és féltem férjemet esetleg rosszul érintené a dolog mivel férfi az illető. Szóval ismét bennem rekednek ezek a gondolatok, érzések, fájdalmak, ezért jöhettek elő megint az öngyilkos gondolataim. Egyébként sokat változott bennem ez a dolog, a bulimia eddig menekvés, mentsvár volt számomra, mára viszont meggyülöltem, ellenkezem mielőtt belekezdenék, harcolok ellene. Gyógyulni akarok, nagyon. és talán ennek köszönhetően alakul át bennem valami. Legszivesebben ma este a tanfolyamom után haza se jöttem volna, mert tudtam ha hazaérek bele kell kezdenem, persze nem kényszerit senki, de valami mégis agyamba, vagy valamelyik testrészembe kódolva, mert már hiszem és mondom is hogy nem esik jól , nem szeretném csinálni, sirok, zokogok, mégis mint valami zombi, utána vonulok és teszem. DE miért? Persze innom kéne vizet, mással tölteni az időt, rágózni ehelyett, de nem tudom, csak az van bennem hogy Tennem Kell… Próbáltam elterelni a figyelmem de semmi másra nem tudok figyelni ilyenkor. Nem vált be. A másik hogy a nagy ellenkezésembe mindig az kattog a fejembe, hogy gyülölöm ezt a bulimiát legalább annyira mint a szüleimet! Lehet hülyének nézel, de nem értem miért egyből ez jut eszembe mindig. És tudom tiszteletlenség hogy ezt mondom róluk és nem is tudom megfogalmazni hiába gondolkozom , hogy vajon miért érezhetek igy irántuk. Hjaj miket hordok itt neked össze… Kérlek ne haragudj ha olyat irtam volna ami felháboritana, vagy megbotránkoztatna Téged..

Szia szép estét Neked

Tündér

 

#6520 gertike84 hozzászólása: 2011.07.04. 17:59

Az ígért étred, amit az orvosomtól kaptam mintaként. Egy 17 éves lány állította össze, akit 35 kg-ról sikerült feltáplálni 50 kg-ra. Ezen a tetsúlyon érzi jól magát. Ehhez hasonlót kellene nekem is öszeállítani, csak ugyebár kevesebb mennyiséggel:

Reggeli: 2 szelet vajas kalács, 1 pohár kefír

Tízórai: Péksütemány ( pl. kakaóscsiga, lekváros croissant)

Ebéd: leves, főétel

Uzsonna: Hétköznap 1 doboz tápszer (Nutridrink, Ensure), hétvégén 1 nagy bögre tejbedara

Vacsora: 3 szelet kenyér ( 1 lekváros, 1 májkrémes, 1 vajas), 3 szelet sonka, 1 pohár kefír

Pótvacsora: 1 pohár (200g-od) tejberizs vagy krémtúró vagy müzlis joghurt

Hát ez az ő étrendej, és előttem a feladat, hogy hasonlót állítsak össze. Bebvallom, pékárút már évek óta nem ettem, húst kb. úgy 1 éve (de nem is kívánom). amit szeretek: joghurt, tej, füge, mazsola és mindenféle gyümölcs és zöldség.Innivalónak sima vagy ásvényvíz. Hogy ebből hogy lesz hasonló étrend, még abszolút nem tudom…

#6519 gertike84 hozzászólása: 2011.07.04. 10:37

Szia Tündér!

Ahogy olvastam amit ítál, majdnem elbőgtem magam. Milyen elvonási tünedetid vanak? Csak nem Te is RSSI-t szedsz/szedtél? ha a párpm ma lefénymásolja, és visszahozza a doktornő által adott étrendet, akkor itt megosztom Veled és persze a többiekkel is. Hátha segít nekik. Az étrend alég nagy adagot tartalmaz. Korántsem azzal próbálkozz, mert ami ott le van írva, én sem tudom megenni. Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz lesz étrendet összeállítanom magamnak, még minta alapján is. Én sem tudom hogy mennyit és miből, nah meghogy hogyan egyek. tőlem is csak a hízás elvárása van a többiektől, de mikor egy kisebb adag után is rosszul leszel, ááá, az kín. :SMelyik megyében laksz egyébként?Ezt azért kérdezem, mert ha a közelben, akkor tudom ajánlani az én doktornőmet, hogy segíten. Ő nem az a fajta, aki azt hiszi, csak kitaláltad magadnak a betegséget stb. Tényleg nagyon segítőkész, és nem várja el azonnal tőled, hogy egészságes legyél. Gerti

#6518 tunder4950 hozzászólása: 2011.07.03. 19:03

Szia Gertike84!

Nagyon megörültem, hogy irtál, rendkivül egyedül érzem magam sokszor ezekkel az érzésekkel, abszolut megértem amit irsz, nálam is mindenki követeli szinte hogy hizzak, senki nem kérdezi hogy érzem magam, és fel vagyok e készülve arra a kinézetre, látványra ami 50 kg fölött lenne. Én most 45 kg-ról kezdek lassan hizni, de nincs segitségem, teljesen magamra vagyok hagyva, csak az elvárás van velem szembe. Nekem is nagyon nagy szükségem lenne étrendre már évek óta kutatok utána, vagy keresek valakit aki tudna nekem segiteni szerezni legalább mintát, egy mennyiségekkel, ételekkel tisztába legyek, a “nem evés” után mit kezdjek, mivel kezdjek, mennyivel kezdjek. Már azt se tudom mi a normális adag, normális étel, teljesen elveszitettem a kontrollt hogy milyen rettegés nélkül enni, milyen az amikor az ember megkivánja az ételt és megeszi. Mindenki azt hajtogtja egyél rendesen nap közbe, de senki nem segit hogy mit? Akkora tehet ez számomra. Csak probálkozom, kisérletezem, de még nem sikerült visszanyernem az evés iránt az érdeklődésemet, pedig sürgős lenne ezen változtatnom, gyermekeimnek én vagyok a minta, rajtam látják hogy kell viszonyulni az élet dolgaihoz, nem akarok rossz példa lenni számukra. Ebbe esetleg tudna valaki nekem segiteni Közületek (étrend- mintával)? Másik problémám, hogy káros szenvedély helyett kreativkodjak, tereljem el a figyelmemet valami önkifejező hobbival, De hogyan ha legszivesebben a falat kaparnám a kintól, a hiánytól, az elvonástól? Képtelen vagyok másra koncentrálni! Hogy tegyem?

Sziasztok, és segitségetek, javaslataitokat előre is köszönöm Tündér

#6517 gertike84 hozzászólása: 2011.07.03. 15:17

Szia Rita!

Én is voltam 17 évesen anorexiás. Most 27 éves vagyok, és újra keelés alá szorulok. December elején diganosztizáltak nálam depressziót, és ez újra kihozta az evészavaromat. Elkezdtem pszichológushoz járni, aki áprilisig nem tett az érdekemben semmit hiáva vártam a segítségét. Aztán áprilisban egy magán pszichiáterhez mentem át, aki elkezdett étkezési naplót írtani velem, majd a következő találkozónkkor felírta a Nutridrinket ( mesterséges tápszer), amiből napi két 2 dl-es dobozzal legalább meg kellett innom. Minden féle íz van belőle: csokis, trópusi gyümölcs, narancs, vanília stb. Szóval ezt a tápszert kellett innom amellé a gyümölcs vagy mazsola vagy füge mellé, amit hajlandó voltam/ vagyok megenni egy nap. Most egy klinikai szakpszichológus fogalakozik velem, aki pszichoterápát alkalmaz nálam. Jelenleg ott tartunk, hogy az étkezési naplót továbbra is kell vezetnem, és megkaptam egy szintén volt anorexiás lány érendjét, amelyhez hasonlót nekem is össze kell állítanom. Ezt majd persze a dokik ki fogják korrigálni. Jelenleg 49 kg-ról kell elérem az 55 kg-ot, hogy jól érezzem magam a bőrömben, de iszonyatosan nehéz. :S Bevallom, nagyon nem akarok hízni, de muszáj, mert nagyon vékony vagyok. Egyébként, ahogy Tündér4950 is írta, az , hogy mondják hogy milyen sovány vagyok, inkább bóknak hat, mint negatív megjegyzésnek.

#6516 tunder4950 hozzászólása: 2011.06.15. 21:54

Rendkivüli az a törödés amit nyújtasz Fiad számára, hogy ennyire figyelsz Rá és épp időben kézben tartod a dologkat. Ez óriási erőt ad neki szerintem. Épp ez a lényeg, mélyen, titkon törödést, figyelmet szeretne, és a Te a legjobbkor voltál jó helyen. Biztos vagyok benne hogy ez segit neki hogy visszafordulhasson erről az útról. Én is tiltottam dolgokat, leginkább kerültem ha valaki evett, vagy épp én tömtem mást és kérdezgettem, na milyen, izlik? sőt betegebb időszakomba vérig voltam sértve ha azt láttam más nem becsüli az ételt, de magamtól teljességgel megvontam minden táplálékot, fél csomag mazsolát és minimális folyadékot voltam hajlando enni egy nap, nem kevés ideig…Akkor álltam meg egy pillanatra ebbe a nagy rombolásba, mikor láttam nem változik a súlyom, megállt 45kg-nál, bármit csinálhattam nem jutottam lejjebb, forrt bennem az indulat, dühös voltam…Hát hiába csinálom nem tudom elérni hogy végre el tudjam magam viselni a bőrömbe? Még mindig nem tetszettem magamnak, kövérnek tartottam magam, legalábbis nem elég soványnak… Kétségbeestem, hát ennél kevesebbet már tényleg nem tudok enni. Akkor találkoztam egy anorexiás lánnyal aki gyógyintézetbe volt utalva, mondta étkezési naplót kell irnia, és étrendet tartania de semmit nem ér hogy bennt tartják, átveri őket és a gyógyszert sem veszi be, – csak hogy tudd mennyire fontos a beteg akarjon gyógyulni, ne a környezete akarja ráerőltetni -. Ő mondta akkor ő 35 kg-san került be a kórházba, na meg is lett az újabb cél nekem is el kell érnem a 35 kg. Nem tudom miért ezt váltotta ki belőlem, akkor már abszolut átvette atudatomon az irányitást a betegségem, iszonyatos tornázásba kezdtem, és hashajtót szedtem, valamivel lejjebb sikerült jutnom, környezetem drukkolt végre felnyiljon a szzemem, vagy lassaan elérjem acélom még mielőtt túlságosan késő lesz… Egy idegösszeomlás vetett ennek véget, zárt osztály, pszichiáter=gyógyszeres kezelés, pszichológus=kognitiv terápia. Ezután is célom volt a soványság de már nem minden áron. Utána felhizlaltam magam 54 kg-ra, új célom lett: gyermeket szerettünk volna kedves férjemmel, leálltam az antidepresszánsokkal. És megérkezett drága kisfiam, épen egészségesen ő segitett nekem meggyógyulni….No de most megint benne vagyok, mélyen, nagyon, és nem tudom MOST mi segitene…. A lényeg mellettem nem volt aki fogja a kezem, aki hivjon a jó irányba… Mindenki sokat dolgozott, elfoglalt volt, én meg túl sokat voltam egyedül, ezért történt… azt hiszem, hja meg volt egyetlen megjegyzés ami sziven ütött, az agyamba vésődött, ami szerint lehetnék soványabb, hát megtettem…

Gyors gyógyulást nektek

Tündér

 

#6515 Rita_ hozzászólása: 2011.06.15. 21:04

Kedves Tündér!

Nagyon köszönöm a leveled. Ma délben beszéltem a fiammal. Kérdeztem, hogy van, mert mostanában sokat fájt a feje, szédült.

Azt mondta még mindig megvannak a panaszai. Beszélgettünk, kérdeztem, hogy tudjae mi az az anorexia?

Azt mondta nem. Együtt számoltuk ki a testtömeg indexét. Látszatra meglepődött.

Azt mondta, hogy benne van a terápiában.

A családomat, és itt a testvéreimről és azok családjáról is szó van, letiltotta arról, hogy a fiam súlyával foglalkozzanak.

Tilos beszélni pl: , hogy milyen vékonyvagy, miért nem eszel, vagy mi a kedvenc ételed, vagy ki mit szeret enni a családban.

Amiről lehet beszélni: ki mit látott a moziban, milyen regényt olvasott, stb

A fiam délután egyszer csak annyit mondott, hogy nem gondolta volna, hogy ennyire aggódom érte.

Remélem valóban ezt érzi.

Kedves Tündér, köszönöm a törődést.

 

#6514 tunder4950 hozzászólása: 2011.06.15. 20:03

Szia, én beteg vagyok hosszú évek óta, de még én sem tudom hogy lenne számomra megfelelő a segitségnyújtó közeledés, mit szeretnék hallani, egyenlőre minden, bármit mondanak nekem, visszájára fordul, és negativvá válik benne. Sajnos meg kell várnod hogy a fiad mondja ki: Most már elég, abba akarom hagyni.. Tapasztalatom alapján bárki bármit mondott: Ha azt mondta sovány vagyok, túl sovány, dicséretnek vettem, sőt méginkább ambicionált, hogy akkor megmutatom tudom én még soványabbra alakitani magam, ha azt mondta ne csináljam ezt magammal, még jobban elkezdtem sanyargatni a testem… ne kérdezd miért. Az segitett nekem mikor lefényképeztek és szembesitettek vele, milyen csont és bőr vagyok, hiszen én a tükörbe kövérnek láttam magam. A fényképen vettem észre iszonyatosan lesoványodtam… De sajna az is 50%ban billentheti el a dolgot és sajna két irányba, én erre sajnos rosszul reagáltam a fénykép volt a mérvadó de dicssőitettem azt akit ábrázolt nem kiábránditott. Azért érdemes megpróbálni . A fő cél az legyen hogy kiderited mi az ami miatt úgy érzi nincs befolyása a fiadnak a vele történő eseményekben, mert úgy érzi ő most csak történnek vele a dolgok és ez az egyetlen ahol ő tud irányitani…. Remélem érthető voltam.

Szia Tündér

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close