nem tudom eldőnteni

Téma címkék:
2011.12.20. 11:39

Nem tudom eldőnteni …….

Gyerekkorom állítólag jó volt….én nem ugy éreztem….anyám mondta h sok gyerek helyet cserélne velem…

apám aki nevelőapa,felnevelt…..ő egy konzervatív és igen szeretethiányos,melőzött  gyerek volt,aki sokat szenvedett ,anyukája korán otthagyta őket öccsével….katona apjával volt aki alkoholista volt…..korán kezdett dolgozni…stb…..verte őket…..anyámról annyit: szegények voltak,5en voltak tesok,az anyukája állitolag nem szerette anyút….ő is sokat szenvedett gyerekkorában….verték…..állitolag megakarták erőszakolni…stb…elég kemény….Magamról: soha nem éreztem jól magam a bőrömben…egyedül éreztem magam mindig….nem tudok az emberekkel mit kezdni…..állitolag szerettek az osztályban..stb…de én nem hittem nekik….mindenki hazudik….

régen farcoltam magamat….az nyugtatott meg…szinte kellett az a fájdalom….otthon mindig veszekedés volt….apú verte anyút….és én nem tudtam segiteni mert féltem…..beszari…korán kezdtem cigizni,inni,drogokhoz,gyógyszer

ebbe menekültem…jobb volt az a világ mint a kiéget szeretetlen világban élni….mai napig vissza vissza térek ivás,drog…voltam 1vel ezelött 2évig rehabon…..azt hittem eltudom felejteni….de nem….nem birok magammal….az emberek nem értenek meg….még a szüleim sem értenek meg….nem vagyok stabil érzelmileg,érzem h igy nem tudok élni,,,,,szenvedek én és a környezetem is…és elegem van mindenből….nem volt soha normális hosszú kapcsolatom…sőt….nem szeretem az embereket..mert nem tudok hogyan viszonyulni hozzájuk….mit hogyan kell….érzelmi 0 vagyok!!!!iszonyat változik a hangulatom…hol nevetek hol sírok…és ezért azt hiszi sok ember kaméleon vagyok….és jó színész….hm????nem értem……talán igazuk van???én sem ismerem a sajátérzéseimet…és nem tudom hogyan kéne kezelni….rehabon azt mondta rám az addiktologus-pszichiáter h borderline vagyok….én nem hiszem h az vagyok….!!!!!!nem akarok gyenge lenni…

nyugtasson meg vki h nem vagyok az!!!!sok esetem volt amit régen csináltam…de nem vagyok rá büszke….

röhögök rajtuk csak…….

#7931 lacika hozzászólása: 2013.01.22. 08:31

higy onmagadba  mert bened van a jo csak megkel talalni magadba ted fel magadnak akerdest lehetek e job ember vagy nem

 

#7930 tropfen hozzászólása: 2012.01.09. 16:59

nem ,nem ettől van rossz napom. egész más. dobok egy mail címet  tropfen82@freemai.hu  ezt minden nap nézem és a jelszóval sincs gondom,szóval itt tudunk beszélgetni.

#7929 Tincsike hozzászólása: 2012.01.09. 14:23

Szia!

Köszönöm, hogy megtiszteltél a bizalmaddal.  Csak remélni merem, hogy nem a leírtak miatt lett rossz napod! Még egyszer szeretnélek megerősíteni abban, hogy nincs okod a kétségbeesésre!!! A leírtak alapján a gyerkőceid fantasztikusak! jó anya vagy!!!

Érdeklődnék, hogy privátban folytathatnánk-e, ezt a beszélgetést?

#7928 tropfen hozzászólása: 2012.01.09. 12:44

szia tincsike!

köszi,hogy lereagáltad a reggeli kétségbeesésem. van egy 9 és egy 10 éves lányom és egy 2éves kisfiam. a csajok már rég tudják ,hogy baj van velem. már az oviba meg kellett nekik magyarázni ,bár akkor még pánikbeteg voltam ,hogy mi miért történik és 4-5 éves létükre nagyon ügyesen kezelték a dolgot még a rohamaimat is. ha nem tudtam elmenni pl anyáknapjára mert egyszerűen nem ment anyukám ott volt,de értették ,hogy én azért nem mert rosszul lennék. aztán jött ez a szar. azért már most nagyobbak,értették pl ,hogy mibe éltünk,sokat beszélgetünk beszélgettünk. aztán mikor kijöhettem a zártosztályról akkor is át lett beszélve kérdeztek stb. most ott tartunk ,hogy már talán hamarabb tudják mint én ,hogy valami nem ok nálam és olyankor szerintem nem veszik túl komolyan ha morgok mindenért vagy csapdosok ha dühös vagyok,vagy csak napokat sírok. néha odaszaladnak kapok egy puszit ölelést és ebből azért tudom ,hogy nem utálnak a dolgaim miatt. a nagylányt is azért kellett pszichológushoz hordani mert a múlt évünk elég kemény volt. magamat okoltam okolom,h nem léptem,apukájuk elég agrasszív jószág pl volt hogy viperával szaladt a gyerek után mikor az kiszökött segítséget hívni ,mert bánt engem,meg hasonló dolgok. picit össze vagyok zavarodva ,nem tudhatom ,hogy pl 20 évesen is így fogja e látni hogy nem én voltam a hibás amiért féltem kilépni abból a kapcsolatból,vagy pont azért mert kiléptem és most van megint egy igencsak pocsék életünk. amúgy is nehéz nekik ez a gyerekkor ha mindent egybe vetünk. kisfiam pl epilepsziás bár még mindig kérdéses. volt ,hogy napi 4 nagyrohamot kellett végignézniük,már tudják mikor kell mentőt hívniuk,még én öltöztetem addig ők már ott vannak a diazepammal stb. talán korán kelett felnőniük csak azért mert én gyáva voltam . na ez hosszú lett,kicsit el is tértem. de legalább leírtam ami bánt :) bár ma sokminden bánt,már megettem egy halom rivot pedig 3 hónapja tök tiszta vagyok….

#7927 Tincsike hozzászólása: 2012.01.09. 11:17

Kedves Tropfen!

A hozzászólásomat kifejezetten Adidaszdk ismerősömnek szántam. Ő személyesen is találkozott már velem és ismeri a gyerekeimet is.  Nagyon sajnálom, ha lehangólt az írásom. Nem az volt a célom, hogy negatív szinben állítsam be a B. anyákat. Csak álszent dolognak és hiteltelennek tartanám, ha azt írnám, hogy a mi gyermekeink nincsenek “veszélyben” a betegségünk okán. Óhatatlanul sérülnek a diszharmóniánk miatt. Az általad említett türelmetlenség és a túlféltés, nem éppen alapjai az egészséges személyiségfejlődésnek és ezt be kell látnunk. Ha homokba dugjuk a fejünket, ez akkor is így van. Viszont ettől nem kell anyaként is selejtesnek éreznünk magunkat, mert a másik oldalról viszont többletadottságaink vannak, amelyek némikép kompenzálják a problémákat, és ott van a tény. hogy minden cselekedetünket, még a kevésbé helyeseket is, a jó szándék vezérli. Úgyhogy nincs okod az aggödalomra, mert Te minden tőled telhetőt megteszel, és ez számít. Te a gyerekeidet erődön felül próbálod megóvni, minden tőled telhető szeretetet megadsz nekik. Tehát nem vagy alapból rossz anya.

Nem tudom, hogy mennyi idősek a srácaid és, hogy tudnak-e a betegségedről? Azt hiszem én azzal váltam elfogadható anyává a szemükben, hogy amikor már kellő értelmi és érzelmi intelligenciával rendelkeztek, tudomásukra hoztam, hogy B vagyok. Ezt úgy tettem, hogy először nem mondtam szóban, hogy mi a gáz velem, hanem a betgségről tájékoztató, ismertető füzeteket, írásokat hagytam “véletlenül” elő a lakásban. Mégpedig olyan formában, hogy melette más hétköznapi betegség, mint diabetesz, magasvérnyomás stb. ismertetőit is elfelejtettem elrakni. Mint a világ dolgaira fogékony emberkék, természetesen belelapozgattak. Aztán aki elolvasta, átadta a következő testvérnek. Majd együtt megvitatták, kiértékelték a dolgot. Ezzel azt értem el, hogy önmaguktól jöttek rá arra, hogy az egyik  leírásban szereplő ember én vagyok. Kvázi nem én ismertettem velük a dolgot, mert az akár önsajnálatnak is tűnhetett volna, vagy egy sokszor kiszámíthatatlan ember kifogásának, védekezésének. De nem ez volt a célom.

Ezzel a módszerrel sikerült elérnem, hogy felfogják, ez is csak egy betegség, mint akár melyik másik. Tehát az abban szenvedő ember nem tehet róla. Így aztán el tudták a személyemet külőníteni a betegségemtől. Nem biztos, hogy helyes a megfogalmazásom, de nem tudom ennél jobban érzékeltetni. Aztán mikor ezt sikerült megemészteniük, akkor ők maguk szerettek volna erről beszélni. Én pedig álltam elébe. Annak ellenére, hogy természetesen a diszharmónikus viselkedéseim miatt sokszor szenvedtek és sérültek, de megtanulták elfogadni, sőt kezelni is a helyzetet. Nem gondolnám, hogy a leírtak általános receptként szolgálhatnának. Hisz minden történet, minden ember más. Lehet, hogy vannak olyan gyerekek, akik nem így reagálnák le ezt a módszert. Nálunk azonban ez vált be. Természetesen a kellő időpont megválasztása sem elhanyagolható, hisz egy hét éves gyermekkel ilyet még nem lehet megcsinálni. Bár ez nem annyira kor, mint inkább érettség kérdése. Ez azonban minden gyereknél máskor következik be. De azok az anyák, akik kellően ismerik a gyerekeiket, tudják mikor jött el az idő.

Többségükben  felnőtt gyermekeim vannak. Már nagymama vagyok. De nem bántam meg, hogy az imént leírtak szerint cselekedtem. A sok szenvedés ellenére sem gyűlölnek, mert úgy értékelik, hogy ami tőlem tellett azt megtettem. Hogy csak ennyire telett, azt viszont nem az én számlámra, hanem egy rajtam kívülálló okból bekövetkezett betegség számlájára írják. Minden esetre úgy érzik, hogy megtiszteltem őket azzal, hogy megismerhették az igazságot. Elismertem, hogy beteg vagyok. Így azt is, hogy az őket ért negatív eseményekről nem ők tehetnek, mert az egyedül az én hibám, illetve az én  betegségem következménye. Szabadon dönhettek arról, hogy ezért gyűlölnek, hibáztatnak, vagy elfogadnak, mert én tiszteletben fogom tartani, bárhogy is döntenek. Ezt a tudomásukra is hoztam.  Azt hiszem ezzel sikerült megállítanom egy generációkra átörőkített próblémát. Persze ezzel sajnos nem tudom megakadályozni, vagy kiküszöbölni azt, hogy esetleg ez, vagy hasonló kórság náluk is jelentkezzen, de a hozzá álllást mindenképpen. Nem tettem mást, csak önmagamból indultam ki. Átgondoltam, hogy mi bánt engem a legjobban. Rájöttem, hogy nem az, hogy az anyám tönkrevágta az életemet, hanem az, hogy sosem ismerte be, hogy beteg, hanem engem állított be selejtesnek alapból. Sosem mondta nekem, hogy bocsássak meg neki, ő nem így akarta, de önhibáján kívül így történt. A saját sz@rságát is az én nyakamba varrta. Akár mit teszek, még ennyi idősen is én vagyok a semmirekellő a szemében, és ennek akármerre jár hangot is ad. Talán így már érthető, hogy a saját gyerekeim kapcsán ki kellett találnom valamit, hogy megszakítsam ezt a láncolatot. Nem volt jobb ötletem, mint a leírtak. Azt gondolom, hogy nálunk bevált.

#7926 tropfen hozzászólása: 2012.01.09. 05:38

Nah hát ez most íg korán reggel elég lehangoló hír volt. vagyis esélytelen hogy ne sérüljenek….néha mikor nagyon szarul vagyok eszembe jut ,hogy belemegyek abba ,hogy az apjuk nevelje őket,pont emiatt. nem vagyok rossz anya ezek szerint ,vagyis nem lennék rossz,mert tényleg mindig mindenhol ott vagyok ,beszélgetünk ,játszunk,stb,egy óriási baj van velem a türelmetlenségem,meg a túl féltésem. tavaly már hazaküldött a többi anyuka a játsziról mert azt mondták betegesen féltem azokat a gyerekeket . próbálok normális keretek szabni ezeknek a dolgoknak,de ezekszerint úgysem fogok rendesen működni itt sem. voltam már velük pszichológusnál ,a nagyobbik lánnyal voltak problémák ,ezek után meg tudom h lesznek is (((( na megyek ébredezni,szép napot nektek! köszi az infót tincsike)

#7925 Tincsike hozzászólása: 2012.01.08. 11:25

Kedves Adidaszdk!

Tudod, jó anya kevés ember tud lenni. Ez a szülőség dolog nem egyszerű. A b. anyák nagy valószínűséggel csak diszharmónikus családot képesek teremteni maguk köré, ami sajnos további lelkileg sérült utódokat eredményez. Mentségükre szolgáljon, hogy nem szánt szándékból alakul így, hanem a betegségük okán. Egy b. anya azonban olyat nem tenne meg, hogy nem megy el a gyereke szalagavatójára, hacsak nem éri útközben baleset. Kvázi a b. anyák, ha nem lenne a betegségük, többnyire felelős, következetes és szerető anyák lennének.

#7924 adidaszdk hozzászólása: 2012.01.08. 10:30

Tincsike nagyon jól megfogalmaztad a lényeget és teljes mértékben egyetértek veled!:)

főleg ez a mondatod tetszett: “b.-k kénytelenek pozitívabb hozzáállásra ahhoz, hogy el tudják viselni saját magukat és a körülöttük lévő világot. De az is tény, hogy egy b. egyén, sajnos még pozitív hozzáállás esetén sem fog tudni harmónikus életet élni. “

és tropfen szerintem nem fogsz “selejteket” felnevelni… nem hiszem h rosszabb anya lennél mint a normlis emberek nagyrésze…

nekem pl tegnap volt a szalagavatóm, és az egyik lány azért sírt mert nem jött el az anyja… kérdem én milyen anya az ilyen, aki a saját lánya előadására se jön el???

#7923 tropfen hozzászólása: 2012.01.07. 15:08

reggel nem volt kedvem kifejteni ezt az egészet. szóval igazad van adidaszdk részben. abban pl hogy az idő nagy részében szenvedsz. mert ha jön valaki akit szeretsz azt rohadtul szereted és mikor azt érzed hogy ő nem annyira mint te ,mert hát hogy is szerethetne ilyen módon ha ő normális,attól elkezdesz szenvedni,gyúlölni stb stb stb.

igen tincsike! pozitiv hozzáállással is vannak mély pontok és nincs pl párkapcsolatom,de viszonylag normális életük van a gyerekeknek melettem. bár azt nem állítom hogy egészséges felnőttek lesznek. ebben te okosabb vagy ,ha már unokáid vannak. én rettegek attól hogy selejtet csinálok belőlük csak mert én ilyen lettem. ja és én ismerek olyan embert akinek szivesen átdobnám ezt a szart pl az exem igazán megérdemelne pár év poklot azok után amit művelt velünk. de ez csak gonoszkodás )) lehet ha tényleg lehetőségem lenne nem adnám át,attól jobb ember vagyok azt hiszem. de jó játszani a gondolattal.

#7922 Tincsike hozzászólása: 2012.01.07. 14:37

Sziasztok!

Az igazság az, hogy valahol mindkét előttem szólónak igaza van. Rohadt dolog ez az állapot. Azonban én nem úgy szeretnék megszabadulni ettől a nyavajától, hogy átadnám valakinek, hiszen ilyen borzalmakat egyetlen embertársamnak sem kívánnék. Mindannyian másként éljük meg ezt az állapotot, van aki szeretetbombákat közvetít mások felé, de olyan is akad aki képtelen másokat szeretni. A többség azonban tényleg fogékonyabb, érzékenyebb mások szenvedéseire, mint az átlag emberek. Tény, hogy a b-k többsége szociálisan érzékenyebb, és nagyon tud szeretni.

Az előttem lévő hozzászólás kapcsán annyi lenne a véleményem, hogy a b.-k kénytelenek pozitívabb hozzáállásra ahhoz, hogy el tudják viselni saját magukat és a körülöttük lévő világot. De az is tény, hogy egy b. egyén, sajnos még pozitív hozzáállás esetén sem fog tudni harmónikus életet élni. Írja ezt nektek, egy négy gyermeket felnevelni képes b. nagymama. :(

#7921 tropfen hozzászólása: 2012.01.07. 06:58

most ébredtm nem ittam még kv-t szóval nem kezdek bele,abba hogy miért írtam h ez jó stb. most csak annyit ,hogy ha pl nem így állnék hozzá akkor nem bírnám. meg kellett keresnem benne a legkisebb pozitívat is és igen is mikor szeretsz valakit,ha nálad van olyan,akkor sokkal intenzívebben szereted,amit egy egészséges már folytogatónak tart. de akkor sem átlagosan szeretünk. ja és képzeld én is szivesen odadnám valakinek az egészet. nekem 3 gyereket kell felnevelnem és piszok nehéz néha . am is bonyolult dolog a gyereknevelés hát még ezzel a szarral. na megyek bedobok egy kv-t nem megy még a gondolkodás :D

#7920 adidaszdk hozzászólása: 2012.01.06. 19:27

azzal egyetértek h nem vagyunk gyengék… elvégre kurva erős fájdalmat kell átélnünk nap mint nap és mégsem döglünk bele hanem viseljük a keresztet… olyan mint mikor a hátadra dobnak egy akkora súlyt h majd összeszakadsz, de mégsem adod fel hanem mész és viszed azt a hátadon… közben iszonyúan szenvedsz, de attól még nem leszel gyenge! az h szenvedsz gyengeség?? sztem nem!

de viszont nem értek veled egyet h ez a fajta különlegesség jó… és mi az h mélyebben tudunk érezni?! baszki én nem akartam mélyen érezni és én nem akartam ezt az egészet! ha lehetne odaadnám az első velem szembejövőnek és jót röhögnék rajta h milyen szerencsétlen!

am meg én rohadtul nem tudok mélyen érezni… egyedül a szenvedést, a hiányzást és a folytogató ürességet!

#7919 tropfen hozzászólása: 2012.01.06. 12:17

szia! csatlakozom az előttem szólokhoz ,nem nekünk kell megállapítani ,hogy az vagy e vagy sem. azt viszont nem értem miért írod azt ,hogy nem akarsz gyenge lenni? gyenge??? én mindent mondanék magamra meg arra a pár borderline-os emberre akit ismerek ,csak azt nem ,hogy gyengék vagyunk. ne úgy kezeld ,mint egy betegséget,mert talán ha több ilyen mélyen érző ember lenne mint mi,akkor talán jobb lenne ez a világ. jól megfogalmaztad hogy ha drog meg stb után nyúlunk az azért van mert nem bírjuk elviselni ezt a szeretet nélküli világot. pont ez a lényeg. hogy egy csoda ez a betegség ill állapot. te pl  tudsz úgy szeretni ahogy a nép nagy százaléka nem :) különleges vagy és az jó,szóval csak pozitívan :)

#7918 adidaszdk hozzászólása: 2011.12.26. 22:49

 

SZia!

ki dönti el h borderline-e valaki vagy sem??,

nézd szerintem nincs olyan h valaki száz százalékig borderline… vagyis, minden ember más épp ezért nem lehet beskatulyázni őket borderline-okra és nem borderline-okra… minden embernek eltér az érzelmi világa egy kicsit, de valakinek nagyon eltér!

neked, nekem és azoknak akik ide írnak erősen eltér a lelki világuk és az érzelmeik a többi embertől, éppen ezért személyiségzavarosoknak nevezik magukat… ami szerintem rossz, mivel szépen tudatosítják magukban a betegséget, ami valójában lehet h nem is betegség!

sztem nem vagy borderline, csupán egy érzelmileg torzult ember:DD

és ha ez megnyugtat én sem tudom magamról h mi a bajom… csak annyit tudok h valami miatt szarabb az életem mint másoknak és súlyos gondjaim vannak az interpersonális kapcsolatokkal, na meg egyes tünetekben totál borderline-ra hasonlítok…

 

#7917 Desdi hozzászólása: 2011.12.22. 02:13

Szia zsanci lelkiism furim van mert csak egy sort írtam neked.Szóval nem az a lényeg h borderline vagy e vagy sem hanem az h .Mennyire vagy jó ember.Minél többet adsz valakinek annál tisztább az elméd is.Légy jó nagylelkű és csodák fognak történni az életedben ezt bgarantálom.Majd kifejtem ezt máskor.Puszillak.

#7916 Desdi hozzászólása: 2011.12.22. 02:06

Szia azt tudom h nem vagy egyedül ezzel a problémával és írj csak bátran segítünk

 

#7915 Tibetti hozzászólása: 2011.12.21. 06:34

Egyetértek Tincsikével. Fontos a diagnózis persze, de nem ettől vagy az, aki vagy. Kérj segítséget! A gyógyszerek mára már tökéletesen tudnak enyhíteni a hülyeségeken. Én gyógyszer nélkül iszonyat szét vagyok esve… És az, hogy gyengeség lenne bármilyen diagnózis? Ezt nem is értem…  Kérdezz meg egy magas koleszterinszintest vagy egy gyomorfekéjest, hogy gyenge e… Szerintem az agyban vagy lélekben felmerülő probléma sem más… egyszerűen kezelni kell. Mennyivel lenne jobb, ha gyomorfekéjed lenne?! Vagy szégyenled? Nem értem … Ölellek és jobbulást!

 

#7914 Tincsike hozzászólása: 2011.12.20. 23:27

Szia Zsanci!

Ha jól értelmeztem a soraidat, akkor arra keresed a választ, hogy BPD-s vagy-e. A végszóban pedig megerősítést vársz arra vonatkozóan, hogy nem vagy Borderline-s. Nos, azt gondolom, hogy ezt nem a mi dolgunk eldönteni, erre képzett szakemberek sora áll rendelkezésedre. Azt írod: – nem akarok gyenge lenni…Szerintem a BPD nem egyenlő a gyengeséggel, sőt, megkockáztatom, hogy mi bordik, a legerősebb emberek táborába sorolhatjuk magunkat. Aki képes ezzel az állapottal együtt élni és netalán még harcolni is ennek az állapotnak az enyhítéséért , jobb esetben megváltoztatásáért, az igen erős ember. Egyébként pedig együtt érzek veled. Bár számomra ismerős tünetekről írtál, de javaslom, a diagnozis felállítását bízd a szakemberekre. Bármi legyen is a háttérben, szívből kívánom, hogy legyen erőd harcolni ellene, mert megéri. Az életünk a saját kezünkben van. Csak mi magunk tehetjük élhetővé. Ez alól a bordik sem kivételek. ” Sosem késő, hogy szép gyerekkorunk legyen, de ez utóbbi már csak rajtunk áll!” Én  elhatároztam, hogy megpróbálom újra, csak sokkal jobb minőségben átélni az unokámmal, aki a mai napon 12 óra 27 perckor született. Azt hiszem kénytelen is leszek, tök ciki lenne ha egy ilyen aranyos kisbabának Bordi nagymamája lenne. :-) Vagy nem?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close