Hepa-B kérdés

Téma címkék:
2014.06.14. 19:55

Sziasztok!

Először is bocsánatot kérek kérdéseim miatt, de sajnos nem találtam Mo-n olyan orvost aki tiszta szívvel,bizalommal válaszolt volna a kérdésekre.

Nem akarok senkit untatni. Régebben kiderült, hogy hepa-b -s vagyok 40ezres víruszámmal, elszedtem egy peginterferon kúrát, nyílván mint az esetek 99%-ban sikerrel azaz a PCR nem mutatott vírusszámot, de utánna előjött újból a vírus és egyre emelkedik.

3 kérdésem lenne csak:

1. Valaki hasonló cipőben járt-e már, mert attól félek, hogy gyakorlatilag 2 év alatt elérem amivel startoltam (40 ezres vírusszám) és utánna is csak emelkedik, azaz teljesen felesleges, sőt káros volt az Interferon kúra (mintha csak belobbantotta volna a vírus replikációt)?

2. Miért van az mikor elkezdtem a kúrát jobb volt a fibrózis eredménye mint a kúra után 1 évvel? Mielőtt elkezdtem F1-es voltam utánna már F2-es?

3. Baraclude-on kívűl magyarországon szoktak -e más gyógyszert ajánlani ?

Bárkinek aki válaszol köszönöm!

Sándor

#18869 Makara_dr hozzászólása: 2014.08.23. 10:20

Kedves Sándor,
1, Az interferon csak ritkán (az esetek 10-30%-ában) hoz gyógyulást, akkor viszont utána nem kell gyógyszert szedni. A gyógyszeres kezelést ezzel szemben nagyon sokáig (sokszor élethosszig) kell folytatni. Az interferon valószínűleg nem robbantotta be a betegséget, de nem is gyógyította meg. A legcélszerűbb gyógymód kiválasztását egyébként még számos tényező (pl. HBeAg, delta vírus jelenléte) befolyásolhatja.
2, A Fibroscan mérés fő eredményén (Stiffness) kívül nézni kell a vizsgálat szórását (IQR), a leleten rajta van. Ez a “pontatlanság”. A vizsgálat eredményét sajnos a májenzimek emelkedése és az étkezés is befolyásolhatja (célszerű éhgyomorra menni). Egy korábbi véleményt megerősítve én is javaslom, hogy keresse fel Horváth Gábor főorvost egy kontroll vizsgálat és konzultáció céljából (www.hepatologia.hu). Sajnos előfordulhat, hogy az interferon-kezelés ellenére kissé előrehaladt a kötőszövet-szaporulat.
3, Van egyéb, hasonlóan hatékony gyógyszer, mint a Baraclude, azonban gyógyszert ajánlani csak a részletes kórelőzmény felvétele, a beteg vizsgálata, a leletek teljeskörű áttekintése, és a hiányzó adatok pótlása után lehet.
Tisztelettel
Makara dr.

#18859 Sanyi1 hozzászólása: 2014.08.23. 01:05

Szia pentek40

Sajnos már rég elolvastam a német új medicina “ide vonatkozó részét”. Ami mondjuk hepa B-nél elég vérszegény ott is a C-seket nyomják…
Szóval semmivel sem lettem okosabb….
Megjegyzem sose kaptam értelmes választ, hogy mi az oka, hogy interferon kúra után 1,5 évvel miért rosszabb a Fibroscan kpa, mint mikor elkezdtem (vagyis akik válaszoltak orvosok, ők is hasonló semmitmondó dolgokat mondtak pl.: lehet géphiba…. és gyorsan tovább viték a szót).
Azért köszi, minden jót!

museto
#18851 museto hozzászólása: 2014.08.22. 16:31

Szervusz Sándor!

A Budai Hapatológiai Centrumban Dr.Horváth Gábor tanár urat ajánlom figyelmedbe, Ő nagy értője és tudóra a HBV-nek. Én ugyan HCV-s vagyok, de sajnos a vírusunk sunyi és alattomos, kezelés nélkül a virológiai aktivitás függvényében hosszabb-rövidebb idő alatt maradandó károsodást képesek előidézni a májban. Én már F4-es vagyok, jelenleg a 3-as kezelés alatt, ezidáig negatív eredményekkel. Az antivirális szereken kívül más sajnos nem képes kiűzni a szervezetből ezeket a férgeket, öngyógyítással és egyéb hókuszpókuszokkal ne is próbálkozz! (Lásd Bajor Imre és mások esetét, életveszélyes következményekkel járhat!) Üdv, Museto

#18860 Sanyi1 hozzászólása: 2014.08.23. 01:06

Köszönöm museto!

#18313 Sanyi1 hozzászólása: 2014.06.14. 22:46

A 2. kérdésnél úgy értettem, hogy a kúra végeztével eltelt 1 év és utánna mértem.

Mikor kezdtem (5,7 Kpa-vel F1-es volt a fibrozis) 2 évvel rá (1év kúra után 1 év várással) meg 7,2Kpa azaz már F2……

Azért is aggódom mert sose derült ki, én tünetmentes hordozó vagyok -e vagy beteg, az biztos, hogy ez a 40ezres vírusszám már több éve (akár évtizede) fennálhatott…

Köszönöm mégegyzser ha valaki válaszol!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close