A lyme-kór valódi arca

Téma címkék:
2014.07.02. 13:03

Körülbelül 5 évvel ezelőtt kezdődtek furcsa tüneteim először egy szivárványhártya-gyulladással, ami később gyakori és visszatérő kötőhártya gyulladás követett. A szemgyulladás ugyan elmúlt, de krónikus arcüreggyulladás követte azt, amitől kb egy éves kezelés eredményeként sikerült csak megszabadulni. Két évvel később derült csak rá fény, hogy a már korábban jelentkező, és azóta megszámlálhatatlanul sok tünettel bővülő problémák mögött a lyme-kór volt az igazi ok, mely betegséggel kapcsolatosan még mindig rengeteg tévhit és téves információ él a köztudatban. Három éves kezelés után némi maradványtünetekkel megpróbálom mindenki figyelmét felhívni a kullancscsípés megelőzésére, és a betegség korai stádiumában elkezdett kezelés fontosságára. Szeretném a többi embert megóvni attól, ami velem történt az elmúlt jó pár évben, többek között két évig tartó napi 24 órás fájdalom melyre a hagyományos fájdalomcsillapítók szinte teljesen hatástalanok, egy éves szobafogság, gyakori ágyban fekvés, állandó rosszullét, visszatérő hőemelkedés, anyagi csőd, a barátok eltünése, a rokonok és orvosok közömbössége, fizikai és lelki állapotromlás.

Ezért osztanám meg a legfontosabb tudnivalókat a kullancscsípésről és a betegségről.

Tavasszal zöldbe borulnak a fák, a kertek, a parkok és a játszóterek is, azonban sokan nem is sejtik milyen veszélynek teszik ki magukat, amennyiben valamilyen kullancsriasztó szer használata nélkül mennek el akár egy egyszerü erdei túrára, vagy csak egy sétát tesznek valamelyik városi parkban.

A kullancsokat már évek óta nem irtják egy EU rendelet hatására, ezért, valamint az enyhe telek miatt az utóbbi pár évben megsokszorozódott a számuk. Azonban nem csak a kullancsok száma növekedett drasztikusan, hanem azon kullancsok száma is, amelyek valamilyen fertőzést hordoznak. A közelmúltban egy állatorvosokból álló munkacsoport kimutatta, hogy az ország egyes részein a fertőzött kullancsok aránya 50%, melyek 95%-ban Lyme-kórral fertőzöttek.

A kullancsok azonban a tévhitekkel ellentétben már nem csak a két ismert betegséget, a Lyme-kórt és a vírusos agyhártya gyulladást terjesztik, hanem sok egyéb más betegséget is, többek között a következőket: bartonella, babézia, amit a tévhittel ellentétben nem csak a kutyák kaphatnak el, hiszen bennünket embereket is ugyanaz a kullancs csíp meg, erchlichia, chlamydia pneumoniae, chlamydia trachomatis, mycoplasma fermentans, mycoplasma pneumoniae, Epstein-Bar vírus, Cytomegalo vírus, Q-láz, Yersinia, tularemia, rickettsia. Egy esetleges lyme fertőzés esetén ezeket is kezelni kell, mert különben lehetséges, hogy a beteg csak lassan, vagy egyáltalán nem gyógyul. Az utóbbi időben azonban a margitszigeti kullancsokban már a kongói vérzéses láz kórokozóját is kimutatták.

A védőoltás csak a vírusos agyhártyagyulladás ellen véd, a lyme-kór és a többi fertőzés ellen azonban nem. Ezért fontos a védekezés, akár parkba, akár esetleg játszótérre megyünk, az erdőről nem is beszélve. Használjunk kullancsriasztót, ha lehet hosszú ujjú ruházatot vegyünk, a nadrágunkat türjük be a zokninkba. A gyerekeket, házi kedvenceket (pl. kutya) ne engedjük be magas fübe vagy bozótos helyre, a kertben rendszeresen nyírjuk le a füvet rövidre. Miután hazaértünk a sétából vagy akár a játszótérről, nézzük át magunkat, a gyerekeket és házi kedvenceinket alaposan kullancs után kutatva. Kb. 2 óra hossza az az időintervallum, amíg kicsi a fertőződés veszélye, tehát tévesek azok az információk, hogy csak 48 óra után fertőz. Legyünk alaposak az átnézéssel, a nimfa kullancs ugyanis alig 1mm-es és teleszívott állapotban sem nagyobb egy gombostüfejnél. Amennyiben találunk kullancsot, minél gyorsabban távolítsuk el, vagyis szedjük ki! Nagyon fontos, hogy a potrohát ne nyomjuk össze, és ne kenjük be semmivel! A kiszedett kullancsot beküldhetjük az Istenhegyi Géndiagnosztikának, akik bevizsgálják, hogy fertőzött volt-e lyme-kórral. Egy esetleges pozitív eredmény esetén javasolt 4-6 hét múlva egy szerológiai vizsgálatot végeztetni vérből.

Milyen tünetek esetén kell lyme-kórra gyanakodni?

Ha a csípés után egy kokárda alakú piros folt (úgynevezett kokárda folt) jelenik meg, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert ebben a stádiumban a betegség még jól gyógyítható! Ne blicceljük el az antibiotikumos kezelést, mert sokéves szenvedéstől kímélhetjük meg vele magunkat!

Sajnos a kokárda folt csak kb. az esetek felében jelenik meg, tehát csak a betegek kevesebb, mint 50%-nál. Sajnos sokszor a kullancscsípést sem vesszük észre, egyrészt a kis méretü kullancsok miatt, amik csak pár mm-esek, valamint azért is, mert a hím 2-3 óra vérszívás után egyszerüen lepotyog áldozatáról. Ezért van az, hogy a betegek kb. 50-60%-a nem is emlékszik csípésre, vagy nem szedett ki kullancsot magából. A betegséget akkor a legnehezebb diagnosztizálni, ha sem kullancscsípésre nem emlékszünk, és a tipikus kokárda folt sem jelentkezik, ilyenkor nincs semmi figyelmeztető jelzés. Azonban ha erdei kirándulás után vagy nyáron úgynevezett nyári influenza szerü tünetek jelentkeznek, izom- és izületi fájdalom, nagyon erős fáradtság és levertség, nyirokcsomóduzzanat, hőemelkedés vagy hidegrázás kíséretében, akkor mindenképpen gyanakodjunk lyme fertőzésre is.

Sokszor a fertőzés lappanghat, és később szinte megszámlálhatatlan számú tünettel jelentkezhet a betegség, akár évek múltán is! Vándorló jellegü izületi- vagy izomfájdalom, esetleges csontfájdalom esetén mindenképpen gyanakodjunk lyme-kórra is! Végeztessünk szerológiai vizsgálatot, de mindenképpen WesternBlot-ot kérjünk! Tudni érdemes, hogy a TB által finanszírozott Elisa vizsgálat megbízhatósága mindössze 20-50% között mozog. A negatív eredmény sajnos még WesternBlot esetén sem zárja ki a betegséget teljesen. Ha biztosra akarunk menni, végeztessünk Elispot LTT vizsgálatot, mely már hazánkban is elérhető a G1 Intézetben, ez jelenleg a legmegbízhatóbb teszt Európában, sajnos csak önköltségre végeztethető el.

Lyme folt esetén a beteget 21-30 napig tartó, kétféle antibiotikumot tartalmazó kezelésben kell részesíteni, mert amennyiben a beteg a krónikus szakaszba kerül, akkor már súlyos szövődményekkel kell számolni: lehetséges bénulás, hallás- vagy látásvesztés, komoly szívproblémák, légzési nehézségek és rengeteg más szövődmény léphet fel. Krónikus megbetegedés esetén a betegnek hónapokig, vagy akár évekig tartó antibiotikus kezelésben kell részesülnie.

A tavalyi évben induló mozgalom (Worldwide Lyme Protest), mely a lyme betegek összefogását szorgalmazza, immáron két éve Magyarországon is jelen van, a betegek célja világszerte, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a lyme-kór milyen súlyos és élethosszig tartó következményekkel járhat, és hogy mindent meg kell tennünk, hogy elkerüljük a kullancscsípést és még a kezdeti stádiumban felfedezzük a betegséget, hiszen az akkor még valóban jól gyógyítható.

Vigyázzunk magunkra, gyermekeinkre és háziállatainkra is!

#18600 militta hozzászólása: 2014.07.21. 11:46

Kedves Bagoly04!
Szeretném arra figyelmeztetni, hogy a folt elmúlása nem jelenti azt, hogy nem kapott Lyme-fertőzést. Mindenképpen javasolnám, forduljon orvoshoz, a betegség hónapok, évek múltán is jelentkezhet különféle autoimmun tünetekkel. Sajnos tapasztalat alapján írom ezt. Üdvölettel: Militta

bagoly04
#18490 bagoly04 hozzászólása: 2014.07.02. 22:31

Ezt a komoly, igen hasznos és sajnos az egyre komolyabban növekvő veszélyre figyelmeztető írást köszönettel olvastam, és olvasását minél több Városzoba tagnak melegen ajánlom!
Az ezt követő hozzászólást már nem. Mindenki csak saját felelőségére olvashatja el! Limonádé!

Kullancsot fogtam, nem ereszt!
A meleg, június elejei napokat a vityillónkban vészeltük át. Mint a délszaki emberek, a délelőttöt olvasgatással, internetezéssel, az ebédutánt pedig –most irigykedjetek szegény dolgozó barátaim- egy kis szundi-bundival töltöttük el, és csak 5 óra után költözött élet a kis lakunkba. Jólértesült meteorológusok szerint a nap erre az időszakra már rendszerint elfecsérelte az egynapra kiszabott bőrfaló UV-sugár-adagját. Ilyenkorra már naplemente-fényképezésre alkalmas, piros lufibogyó lesz belőle, amely mostanában a tihanyi apátság árnyékában tér éjszakai nyugodalmára
Nem lehet csodálkozni azon, hogy az Igenem hidegebb tájak után ácsingózott. Mivel az Északi sark elég messze van, ez szóba se jöhetett. De eszébe jutott, hogy néhány utcasarokkal arrébb van egy nagy, Balaton nevű tó, melynek – ha igaz- a vízhőmérséklete az ilyenkor szokatlan 21°C-ot ostromolta. Nahát ha jég nincs, megteszi a hideg víz is, -.hangzik egy közmondás Andy ferdítésében. Elhatározta, hogy lemegyünk feredőzni. Így, többesszámban! Mindjárt ellentmondtam: ha remegni kell, azt tudok a szárazföldön is, nem kell nekem azért a hideg vízbe belemenni! De ha akarsz, menjél egyedül! -mondtam, és gondolatban már a PC-m előtt ülve vitorláztam a WEB-en. „Ábrándozás az élet megrontója, mely kancsalul festett egekbe néz” mondta Vörösmarty Mi-hály, és milyen igaza volt! Jó, hangzott a válasz, de te addig nyírd le a sövényt! -.mondta, és balra el.
Hogy képben legyen a kedves olvasó, elmondom, hogy a sövény jótékonyan öleli körbe majdnem teljesen a 100 # öles birtokunkat. Magassága nyírás előtt kb. 3 méter, szélessége pedig 1,5 m. A rám kiosztott feladat terhe alatt roskadozva, kétségbeesve körülnéztem. Valahogy ilyen érzéssel ülhetett kis sámliján anno Hamupipőke is, a lába elé szórt szemestermény-tenger közepén, mint most én. 2 percig reménykedve vártam, hogy mint Hamupipőkének, nekem is jön a Jótündér, és kihúz a slamasztikából. De nem jött, így elő kellett venni a létrát, a 25m hosszú villanykábelt és a sövényvágót. Hamar akartam végezni a dologgal, ezért elmu-lasztottam a védőruha felhúzását, ami később, -mint meglátjuk,- végzetes hiba volt. Kis rövidnadrágban fogtam neki a munkának. Az egyenetlen talajon a létra lába nem tudott mindig kellőképen fölfeküdni. Ezért az imbolygó létra tetején néha csak olyan akrobatikus mozdulatokkal tudtam a leesést elkerülni, amilyet a cirkuszban a nézők pisszenés nélkül izgulnak át, erősödő dobpergés közepette. A Jóisten kegyes volt hozzám, úgy döntött, hogy nem jött el még az én időm, így sikerült épségben befejezni a sövény-nyírást. Igaz, addigra az Igenem már vacsorára terített. A horrorisztikus, kullancsról szóló TV-s figyelmeztetések nem jutottak nálam a falrahányt borsó sorsára. Mikor a sövény tetejének nyírásakor ráhasaltam a bokor tetejére, tudtam, hogy védtelen vagyok a véremre leselkedő bogarak támadásával szemben. Ezért végigsimogattam a fedetlenül maradt testfelületemet, és hoppá! A bal vádlimnál ellenséges behatolást fedeztem fel. Kullancs! Azonnal riasztottam a kullancselhárító kétfőnyi személyzetet (az Igenemet és jómagamat). Rövid konzíliumot tartottunk, és a kétcsipeszes műtéti beavatkozás mellett döntöttünk, ugyan is ha a dög csak egy csipeszt lát maga felé közelegni, fejvesztett menekülésbe fog. Az eljárás lényege: Az egyik eszközzel szorosan a behatolás mellett megcsippentettük a bőrt, mintegy alányúlva a bogárnak, a másik csipesszel pedig olyan mélyen, ahogy csak lehetett, elkaptuk a gazfickót. Egy húzás és kint volt a mákszemnyi, nagyságából következtetve még tanulókorban levő jószág?! Kíváncsian vizsgálgattuk a körmömre helyezve. Bátor fickó lehetett, mert nem vesztette el a fejét, azonnal elkezdett lemászni. Egy pillanatra megörültem! Hát nem pusztítottam el Isten egyik teremtményét, sértetlen, újra fölhasználható maradt! De aztán ahogy az életben ez oly gyakori, a gonosz győzött bennem, és a másik kezem körmét fölhasználva szétpasszíroztam a fickót! Egy gond maradt még hátra, a seb ellátása.
Olvasmányaimban a kígyómarás helyét egy túlélő késsel kivágják. Én nem akartam ilyen messzire elmenni, csak a csipeszt használtam hasonlóan addig, amíg egy átlagos seb nem lett a csípés helyén. Ezután sebhintőpor, tapasz, az élet mehet tovább!
Azért még nincs vége az izgalmaknak. A boszorkánykönyvek szerint 30 napig , terjengő piros folt formájában visszatérhet a tett színhelyére kullancsom bosszúálló szelleme. Megkezdtem a visszaszámlálást, még 21 nap! Pssszt! Eddig még semmi!
Szeretettel bagoly04

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close