PegIntron terhesség alatt

Téma címkék:
2014.07.15. 14:54

Sziasztok! 34 éves nő vagyok és még nincsenek gyerekeim, de nagyon szeretnék. 16 éves korom óta van Hepatitis B fertőzésem, de eddig még nem kaptam kezelést. Tavaly novemberben megemelkedtek a májtesztjeim és a vírusszámom is, ezért az orvosom azt javasolta, hogy várjak a babaprojekttel. Régebben voltak már ettől sokkal rosszabb eredményeim, többször kórházban is voltam de mindig valahogy rendbejöttem, most viszont már elég magasra emelkedett a virusszámom, már 4,5mil. A fibroscan eredményem F0-F1-es határérték. A biztositó jóváhagyta a PegIntronos kezelésem, de akkor min. 2 évig nem eshetek teherbe, csak 36 évesen kezdhetnénk újra próbálkozni :-( A doki azt mondja, hogy teherbe eshetek, de akkor a terhesség 3. szakaszában el kell kezdeni a kezelésem, hogy ezzel lecsökkenjen a vírusszámom és kisebb legyen az esélye, hogy a baba is megfertőződik. Én ettől valahogy nagyon tartok, mert egyébként is annyi rossz mellékhatása van ennek a kezelésnek, hát még akkor egy magzatra milyen hatással lehet. Van esetleg valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?

#24949 Edvin hozzászólása: 2017.05.14. 00:02

Sziasztok!

Van itt még valaki a régi csapatból? Én pár napja tudom, h B pozitív vagyok, és 19 hetes kismama. Még csak laboreredményem van, holnap után megyek a hepatológiára, de nagyon félek!! Nem tudom hogy fertőződtem meg, a mintavételtől visszaszámolva 7 hónappal még nem voltam fertőzött, mert tavaly is voltam szűrésen. Szóval elég friss lehet a fertőzés, bár a leletemre krónikus van írva. Az egészet nem értem, az életkedvem sehol, nem tudok a babára sem koncentrálni, egyszerűen kikészültem ettől az egésztől. Mondjatok valami bíztatót, lehet ezek után hosszú életben reménykedni?

#18576 Makara_dr hozzászólása: 2014.07.16. 16:35

Kedves Melusra,
A hepatitis B kezelése több módon lehetséges, alapvetően interferon tartalmú injekcióval vagy vírusellenes tablettával. Utóbbiak közül a tenofovir hatóanyagtartalmú tabletták a legbiztonságosabbak a terhesség alatt. Valóban szóba jön a magas vírusszám csökkentése ezen szerrel a terhesség utolsó három hónapjában. Emellett persze a baba megkapja a kétféle oltást is! A fertőzés átvitelének kockázata így minimalizálható. Az persze lehetséges még, hogy elmegy Horváth Gábor főorvos magánrendelésére, ahol még pontosabb szakvéleményt kaphat az ön szemályes helyzetére vonatkozóant. A rendelő honlapja: http://www.hepatologia.hu. Sok pontos információ van a kezelés lehetőségeiről a http://www.hepreg.hu honlapon lévő protokollokban is, bár ez főleg orvosknak készült…
Tisztelettel
Makara dr.

#18582 Melusra hozzászólása: 2014.07.19. 16:59

Kedves Makara doktor úr!
Köszönöm szépen a reagálását a bejegyzésemre! Tegnap beszéltem személyesen az orvosommal és ő is azt javasolta, hogy tenofovirt kéne szednem a terhesség utolsó 3 hónapjában. Persze előtte sajnos még el kell mennem ismét májbiopsziára, mert a Fibroscan vizsgálatok nem teljesen megbizhatóak és nem adnak pontos eredményt a máj gyulladásáról. Ha nagyobb mértékben gyulladásban van a májam, mint ahogy a Fibroscan mutatja, akkor azt javasolnák, hogy már a terhesség kezdetétől szedjem a tenofovirt, persze ettől eléggé ódzkodom, ezért remélem nem lesznek olyan rosszak a májbiopszia eredményeim.
Mégyegyszer köszönöm,
Tisztelettel
Melusra

museto
#18583 museto hozzászólása: 2014.07.19. 20:31

Kedves Melusra!
Kissé meglep engem, hogy orvosod ennyire nem bízik a FibroScan vizsgálatban. A biopszia nem veszélytelen beavatkozás, hisz egy hosszú üreges tűvel beleszúrnak a májadba és egy hengeres szövetmintát vesznek az élő májból, majd a patológusok ezt vizsgálva következtetnek a szöveti átalakulás mértékére. Az itteni gyógytársak nagy részénél már nem végeztek biopsziát, mert a legújabb FibroScan berendezések az egész máj szerkezetére vonatkozóan igen pontos diagnózist adnak a szöveti átalakulás mértékére vonatkozóan, míg a biopszia a véletlenszerűen kivett kis szövetminta alapján ad csak az adott részről tájékoztatást. Véleményem szerint a Te F0/F1 határán levő FibroScan értéked nem indokol egy ilyen nem épp veszélytelen beavatkozást. Persze én nem vagyok orvos, de ezt a dolgot jó lenne átbeszélni a Hepatológusoddal. Az én májam pl 34,8 kPa Fibroscan értékkel sokkal rosszabb állapotban van a Tiédnél, mégsem kellett elvégezni a Biopsziát. Üdv, Museto

#18591 Melusra hozzászólása: 2014.07.20. 09:35

Kedves Museto!
Én sem túlzottan örülök a biopsziának, eleinte nagyon elleneztem is mikor felvetette az orvosom, mert sajnos már kétszer is volt benne részem, bár akkoriban még nem volt Fibroscan. Viszont az elmúlt 3 hónapban kétszer is voltam két különböző helyen Fibroscan vizsgálaton és mind a két alkalommal teljesen más eredményeim lettek. Az első vizsgálatnál 25,7kPa volt az eredmény, ami már F4-re utal, viszont az orvosom szerint ebben az esetben a vértesztjeimnek is rosszabbaknak kellene lenniük, ezért mégegyszer abszolváltam ezt a vizsgálatot egy másik helyen, ahol már teljesen más eredményeim lettek F0/F1. Most akkor mégis melyik eredmény a reális? Főleg emiatt javasolja az orvosom a biopsziát.
Üdv, Melusra

museto
#18592 museto hozzászólása: 2014.07.20. 20:21

Szervusz Melusra! Nálam 3 alkalommal végeztek FibroScan vizsgálatot, mindhárom alkalommal a Budai Hepatológiai Centrumban. A vizsgálatot Horváth Gábor doktor úr asszisztenciája végezte, az adatokat személyesen a doktor úr értékelte és a leletet is ő írta meg, majd magyarázta el nekem. Az első vizsgálatom 2013 januárban volt, akkor 50,5 kPa értéket mértek Jellemző májenzim értékek: ASAT 97; ALAT 139; SAP 338; SGGT 118. Ezek az értékek közvetlenül a kettes kombinációs kezelésem megkezdése előtt voltak. A kezelés 7.hónapjában ismét volt egy mérés, 29,2 kPa; 79; 124; 209; 93, majd mikor a 44. hétben lestoppoltak, akkor igen magas májenzim értékeim voltak, a vírusszám pedig az eredeti tízszeresére növekedett, az lett a stoppolás oka. 5 hetes szünet után megkezdődött a 3-as kezelésem és 4 havi kezelés után ez év júniusában ismét volt egy Fibro mérés, mely 34,8 kPa értéket hozott, a többi érték viszont gyönyörűen lecsökkent 43; 57; 70; 51 értékre. A FibroScan értékek erősen az F4-es tartományban mozognak, ennek ellenére kezelő orvosom nem erőltette a biopsziát, mert az értékekből Ő le tudta vonni a szükséges következtetéseket. Mivel én HCV-s vagyok, más szempontok is érvényesülnek , talán ezért eltérőek a tapasztalataink. Az viszont szerintem nagyon fontos, hogy hogy mérvadó sorozatszerű vizsgálatokat lehetőleg egy helyen, azonos orvossal végeztessük. Üdv, Museto

#18569 Melusra hozzászólása: 2014.07.16. 07:14

Köszönöm szépen a jó tanácsokat, nagyon aranyosak vagytok, hogy próbáltok segiteni! Igazán eddig nemnagyon foglalkoztam a betegségemmel, tehát túl sok mindent nemnagyon tudok róla, ezért örülök minden információnak. 18 évvel ezelőtt mikor észrevették hogy Hep.B poz. vagyok akkor sárgaságom vagyis A is volt, tehát egy ideig kórházban voltam. Egy évre rá volt májbiopsziám, de úgy gondolták, nincs szükségem kezelésre, majd a következő évben megint kórházba kerültem, mert nagyon rosszak voltak az eredményeim, újra biopszia, de megint azt mondták, hogy nem kell kezelés :-( ekkor épp a 18. születésnapomat is a kórházban töltöttem…. azt mondták ne menjek egyetemre, mert a betegségem miatt úgysem tudom elvégezni, mert a gimnáziumban is annyit hiányoztam, hogy minden évet csak vizsgákkal végeztem el. Ezenkivül persze kaptam folyton hideget-meleget, mert nemtudták, hogy mitől kaptam ezt a fertőzést, tehát mindefélét rám akartak fogni, drog, sex….. még nőiorvoshoz is elküldtek a kórházi bentlétem alatt, persze nagy meglepetésükre kiderült, hogy szűz vagyok…Szóval ez mind egyben annyira idesegitett, hogy elmentem egyetemre és többet nemmentem orvoshoz. Évente egyszer elmentem persze a körzetihez, hogy menézze a májtesztjeimet, de ennyi.
Most viszont, hogy már nem csak rólam van szó, hanem egy esetleges leendő kisbabáról, muszáj valamit tennem. Ha fiatalabb lennék, mint te, Betti, vagy ha már lenne legalább egy gyerekem, akkor nemnagyon gondolkodnék, először jöhetne a kezelés. Igy viszont úgy gondolom jobb lenne először egy kisbaba, mert kitudja mi mindent okoz majd ez a kezelés és meddig húzódik el. A doki valami olyasmit mondott, hogy vagy egy évig ez az injekciós kezelés, vagy 3-5 évig gyógyszeres kezelés. Hát ez a 3-5 éves dolog eleve kizárva, az nagyon hosszú. Azthittem az injekciós mellé is adnak gyógyszert a B-seknek is, nem? Én úgy tudom, hogy a magzat az anya méhében még nem kapja el a hepaB-t, a fertőzés csak a születéskor következhet be, amikor a baba az anya vérével érintkezik. Szülés után a baba rögtön megkapja a védőoltást igy utána már szoptatni is lehet és nem kapja meg. Van egy barátnőm, aki 6 hónapja szült és a terhesség alatt vették észre, hogy hepaB-s, a kicsi rögtön kapott oltást és szoptatja is őt, nem kapta el. A doki azt mondja, hogy 5-10 százalék az esély arra, hogy a baba megfertőződik szüléskor, és mivel nekem túl magas a virusszámom, ez az esély annál nagyobb…. ezért akarja a doki hogy a terhesség második felében, még a születés előtt kapjam a kezelést, hogy csökkenjen a virusszámom és ezzel az esély a fertőzésre.
Sajnos nemnagyon tudok milyen orvoshoz fordulni a kérdéseimmel, mert én Szlovákiában élek és nemigazán jól beszélem a szlovák nyelvet, viszont a betegbiztositásom itt van, ezért Magyarországra nem mehetek orvoshoz. Ezértis köszönök minden információt és tanácsot.

nora51
#18567 nora51 hozzászólása: 2014.07.15. 22:27

Melusra, bár én szintén hepa C-s vagyok, mint klmáan Klári, és ezt valóban orvossal kéne jól kitárgyalnod, azért elmondom, hogy én mit csinálnék a helyedben. Babát! A kezelést meg elhalasztanám, hisz a májad hála Istennek nagyon jól van. De babát csak akkor, ha előbb egy pár kérdésre választ kapsz, amit itt most felvetek.
Sajna az interferon okoz meglepetéseket, még így egymagában is: szegény Betti bekapott egy hatalmas torok-mandulagyulladást például, amit az interferonozás közben külön ki kellett kezelni…Az ok az, hogy az interferon a vírusra van “kihegyezve”, viszont fura módon a bakteriális fertőzéseknek nemhogy nem tud ellenállni, hanem még mintha hajlamosítana is. No akkor arra meg antibiotikum kell. Püff neki. És az interferon abszolút beleszól az immunrendszerünkbe! Na most én ennek a gyerekemet nem tenném ki a várandósság alatt, se a szoptatás ideje alatt. Tuti hogy átmegy a tejbe.( Igaz viszont, hogy a hepa B is benne van a tejben, mint minden más testnedvben. ) Ha a baba a születésekor kaphat oltást, akkor jó. Kérdés az orvoshoz: ha a testnedvek is terjesztik a hepa B-t, akkor a baba a magzatvíztől, a közös vértől is már eleve megkapja a hepát a méhben? És akkor még ér valamit ezek után egy védőoltás? Ha a válaszokat megkapod, és úgy látod, hogy a baba ki lenne téve a te hepádnak az anyaméhben, akkor viszont előbb jöjjön az interferon, és két év múlva a babaprojekt. Sikeres kezelés esetén… Czeizel Endre doktor úr tudna neked jó tanácsot adni!
Egytől mindenképp óvakodj: a terhesség ideje alatt ne legyen kezelés! Nem, nem nem!
Na most jól megkavartalak, de bizony ezekre a kérdésekre előbb választ kell kapnod!
Szeretettel üdvözöl: nora51

Betti1985
#18558 Betti1985 hozzászólása: 2014.07.15. 17:22

Kedves Melusra!

Kis túlzással majdnem egy cipőben járunk. Én 29 vagyok most, lassan 2 éve tudok a Hepa B-ről, de nem is értem, hogy Neked miért nem kezdték meg egyből a kezelést. Én is F0-F1 határán vagyok, a vírusszámom pedig 2000 körüli volt a kiindulási állapotban, éppen pénteken vesznek majd a 24. hét után vért a fél éves vírusszámlálásra. Én a kezelésről annyit tudok Neked mondani, hogy mivel mi B-sek csak interferon injekciót kapunk, így jóval elviselhetőbb a kezelés, sőt szinte azt kell mondjam, hogy én személy szerint semmit nem érzek. Ugyanúgy élem az életemet, azt leszámítva, hogy a péntek este, az tényleg itthol a pihenésé, de szombatra már semmi mellékhatást nem érzek. Pénteken az injekció beadását követően egy kis fáradtság, de egyébként semmi.
Én anno rákérdeztem a dokinál, hogy mégis mi a helyzet a gyermekvállalással…. ugye a gyerek örökölheti, de létezik már rá védőoltás, amit a születésekor megkap, Nekem akkor azt mondta a doktornő, hogy bármikor vállalhatok gyereket, de akkor a kezelést fel kell függeszteni. A kezelés befejezését követően pedig minden további nélkül. Érdemes lenne esetleg egy nőgyógyásszal is megbeszélni ezt, azért ők talán jobban képben vannak.
Remélem tudtam egy picit segíteni! Kitartás és minden jót kívánok Neked! :)

klmaan
#18557 klmaan hozzászólása: 2014.07.15. 16:54

Kedves Sorstárs!
Nagyon jogos az izgalmad, s a kérdéseid. De! Ez annál sokkal komolyabb és felelősségteljes hozzáértést igényel, mint az, hogy mi adjunk tanácsot. Vélemény is komoly felelősség, de ha már kérdeztél, s remélhetőleg be akarod építeni a végső döntésedbe, én merészkedek megszólalni. Lehet, hogy többen itt, engem ismerők csodálkoznak ily nagy óvatosságomon. Nagyon jól látod, hogy vannak mellékhatások, de a “B”-nek adott mono kezelés lényegesen kevesebb mellékhatással jár, mint a kombinált. Én a kombináltba 2X haltam majdnem bele, a csak INF kezelés alatt pedig fél éves tanfolyamra jártam 2 hetente 3 napra, Pestre 240 km-ről, vizsgák, bemutató foglalkozás, stb. Amit viszont tapasztalok magamon gondolkodásban, memória terén, s testem működésében más téren is, így elgondolkodtat, hogy mit okozott a hormonjaimmal? Én tudva HCV-met, úgy szültem egészséges gyereket 39 évesen, igaz, nem elsőt. A kezelések azután jöttek. Egy férfi Sorstárs 2 gyerek után nagyon szerette volna a 3-at feleségével, de nem sikerült nekik. Persze, magában a májbetegség is csökkenti a termékenység lehetőségét, s lehet, hogy az alap baja miatt nem jött össze a baba, nem a kezelés miatt. Ez az, amit már soha nem tudunk meg. Szerintem, nagyon sokan szültünk ’92 előtt, meg még a 90-es években is a bennünk lévő virussal. Valószinű, hogy már az előző gyerkőcömet is a HCV társaságában szültem, de nyugisan, mert nem ismertük egymást! Na! Kedves Sorstárs! Ez a “nesze semmi, fogd meg jól”! Gondolom, másoktól is kapsz majd változatos véleményeket, de ha nekem most kellene döntenem 21 éves tapasztalattal, nem mérgezném magamat, s nem zavarnám meg a hormontermelésemet szülés előtt. Az orvostudomány és a gyógyszertudomány történetében ez a pár év szinte semmi! Nagyon szurkolok Neked, hogy tudjál számodra/számotokra jó döntést hozni! S azért is, hogy találj jó, és felelősségteljes konzulenseket a dr-k között.
Szeretettel köszöntelek közöttünk, s várjuk máskor is jelentkezésedet!
Üdv Neked! Klári (magánban is: dolgozznet@gmail.com)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close