Hogyan tovább?

Téma címkék:
2014.08.28. 07:33

Sziasztok!

Segítsetek, ha tudtok. Tegnap derült ki hogy hepatitisz c ellenanyagot találtak a véremben. Férjemnek jelentkeztem vese donornak, így derült ki. Ma voltam a fertőző osztályon. Hát mit mondjak, nem sokat tudtam meg. Hol és mikor fertőződtem nem tudom. Nem volt soha szexuális kapcsolatom a férjemen kívül . Tudom hihetetlen de igaz már harminc éves házasok vagyunk. Vérátömlesztésem nem volt. Fogorvos, gyermekeim születése, és egy abortusz. Azt mondta doktornő bár melyik során fertőződhettem. Férjemnél nem mutatták ki a vírust szerencsére. Az összes laboreredményem nem mutat eltérést, csak az ellenanyagot találták meg. Októberre kaptam időpontot hasi ultrahangra. Azt mondta a doktornő éljem tovább az életem ugyan úgy mint eddig. Mire számíthatok, hátha itt többet tudtok segíteni.

Előre is köszönöm szépen!

Katka63

Szervusz Katka63!

Hasonló kétségek gyötörtek engem is mikor tudomásomra jutott fertőzöttségem. A “hol” meg a “mikor” ne izgasson, én 37 évi házasság után szembesültem a lesújtó lelettel, ez van és kész. Azon igyekezz, hogy mielőbb bizonyossá váljék hogy az ellenanyag valós, jelenleg még aktív vírusok miatt termelődött, vagy egy lefutott fertőzés hozadéka. Már csak azért is fontos az időfaktor, mert ha donorként lenne lehetőséged segíteni férjeden, akkor annak bizonyára nyomós oka van és valószínű mielőbb szükség lenne végrehajtani a műtéteket. A jó vérkép fél siker, de a HCV vírusa úgy is képes károsítani a májat, hogy nem okoz radikális romlást a jellemző májenzim értékekben. Tehát én azt javaslom, hogy erősködj a mielőbbi vírusszám meghatározása miatt. Az is fontos, hogy találj egy komoly Hepatológust, Ő majd megfelelően egyengeti utadat.

Engedd meg, hogy egy praktikus javaslattal éljek, amennyiben megtisztelsz bennünket, hogy a jövőben is velünk tartasz, úgy légy szíves a fenti hozzászólásodat helyezd át önálló történetté, így a Te történeted alatt nyomon tudjuk követni sorsotok alakulását, és hozzászólásainkkal érdemi segítségünkre is számíthatsz.

Üdv, Museto

Katka, azzal egészíteném ki Museto szavait, hogy tudnod kell: akinek a szervezete taláűlkozott már Hepa C-vel, az többé se nem adhat vért, se nem adhat szervet! Szép, hogy segíteni akarsz férjeden, de hepatitis C ellenanyaggal a szervezetedben nem teheted. Ugyanis akinek ellenanyag van a vérében, annak többnyire vírus is van a vérében. A hepatitis c-re sajnos ez jellemző. Háziorvosod is beutalhat egy hepatológushoz, aki majd remélhetőleg PCR-t csináltat. Így nevezik azt a vizsgálatot, mikor a véredből kimutatják, mennyi vírus van benne. (vírusszámlálás). Nagy valószínűséggel kezelést fognak javasolni neked. A vese-donorságot pedig sajnos még nagyobb valószínűséggel el kell felejtened…

Szeretettel üdvözöl, és mielőbbi gyógyulást kíván mindkettőtöknek: nora51

#18983 Makara_dr hozzászólása: 2014.08.31. 13:24

Kedves Katka,
A legfontosabb, hogy jusson el mielőbb egy hepatológiai centrumba. Számos cím, telefon található a http://www.majmoly.hu/majmoly/szakertok oldalon.
Fontos, hogy háziorvosától kérjen beutalót, majd jelentkezzen be a szakrendelésre, amelyik önnek területileg megfelelő. A teljes lista megtalálható az OEP honlapján.
Tiszteletel
Makara dr.

#18985 Katka63 hozzászólása: 2014.08.31. 22:43

Tisztel Makara doktor úr!
Köszönöm a segítséget. Most ott tartok, hogy a férjem orvosa már elküldött, a kórház fertőző osztályára. Elindították a kivizsgálásom. Jövő hónapba ultrahang majd azt követően belgyógyászati kivizsgálás. Nem tudom hogy ilyenkor ez e a helyes menete. Egyelőre csak annyit mondtak, hogy nem lehetek vese donora a férjemnek, mert hepatitis c ellenanyagot találtak a vérembe.
Tisztelettel: Katka63

#18986 Makara_dr hozzászólása: 2014.08.31. 22:50

Kedves Katka,

Érdemes utánanézni, hogy a fertőző osztály rajta van-e a centrumlistán (valószínűleg igen).
Tisztelettel

Makara dr.

#18970 Katka63 hozzászólása: 2014.08.29. 16:49

Sziasztok! Nagyon köszönöm, hogy ilyen gyorsan tájékoztattok mindenről. Mivel én egy kis faluban élek nem valószínű, hogy a családomon kívül bárkivel is megosztom egészségi állapotomat. Szerintem az lenne az utolsó nap a munkahelyemen. Mint írtam próbálok ugyan úgy élni, mint eddig. A gyermekeim, testvérem támogatnak, a férjem már kevésbé. Meg van győződve róla hogy valami viszony hozadéka a betegségem. Ha őszinte akarok lenni, most ez izgat a legkevésbé. Nem fogok mert nincs miért magyarázkodnom. Most egyenlőre várom a vizsgálataimat. Mint írtam ultrahang, majd belgyógyászat, az utóbbin mit vizsgálnak, tudja valaki?
Üdv. Katka

nora51
#18975 nora51 hozzászólása: 2014.08.30. 00:06

Uram atyám, hát a hepaC vérrel, vérkészítménnyel és véres eszközzel terjed, míg a hepa B a véren kívül testnedvekkel is, tehát az utóbbinál fordul elő a sexuális úton való terjedés.
Ha 92 előtt voltál fogorvosnál, volt műtéted, vagy bármilyen véres beavatkozás, akkor is megkaphattad. Ha sexuális úton oly könnyen terjedne, akkor 30 év alatt hogy-hogy nem fertőzted meg a férjedet? Ezt kérdezd meg tőle. No itt a lényeg.
Belgyógyászati vizsgálat: kitaperálja az orvos a májad nagyságát, esetleges tömöttségét.
A munkahelyedre nem tartozik, hogy mi van a véredben. Magánügy.
Üdv: nora51

museto
#18976 museto hozzászólása: 2014.08.30. 06:41

Szia Katka!

Esetemben a belgyógyászati vizsgálat egy tumormarket nevű komplex kivizsgálást takart, hogy kiderítsék, az alacsony trombocita szám mögött nem talán egy rosszindulatú góc van?
A munkahely az egy kényes dolog. Én pl. műanyag élelmiszer ipari csomagolóanyagokat gyártő cégnél dolgoztam, ahol alapban be kellett vallani, van-e valami fertőző betegség, ez ugyanis kizáró tényező volt ennél a cégnél. Innentől kezdve megpecsételődött a sorsom, a cég jóindulatán múlott csak, hogy nem rúgtak ki azonnal, hanem amíg lehetett állományban hagytak. Egy év után leszázalékoltak, most kemény 41800 Ft a juttatásom.
Azon valóban ne görcsöljetek, hogy honnan jött a vírus a szervezetünkbe, és ez egyáltalán nem lehet ok féltékenységre. Mi együtt is voltunk a feleségemmel a hepász dokinál és ő gyönyörűen elmagyarázta a fertőződés lehetséges okait, folyamatát. Egyébként is amilyen műtétei voltak a nejemnek , akkor most én is kezdjek el gyanakodni? Butaság. Akkor az eddig együtt eltöltött 39 év hazugság, alakoskodás lett volna csupán?! Üdv, Museto

panzer
#18993 panzer hozzászólása: 2014.09.02. 00:26

Szia Museto!Az tényleg egy érdekes történet,ha valaki a kórházban kapja meg a vírust ,de nem a kórháztól….

#18984 Katka63 hozzászólása: 2014.08.31. 22:32

Köszi Nóra, gondolom majd megérti idővel, de hát ez egy kicsit sok nekünk. Egy hónapon belül derült ki a végstádiumú veseelégtenlensége, Most meg én, amikor pont segíteni szerettem volna…….
Nehéz egyet is feldolgozni, hát még kettőt,
Üdv. Katka

gaboca
#18987 gaboca hozzászólása: 2014.08.31. 23:40

Mond meg a férjednek, hogy egy segfej (én üzenem neki). Most egymás támogatására van szükség , nem mutogatásra. A hep C nem terjed szexxel. Akkor neki is lenne. Megfogadtátok, egészségben , betegségben kitartotok egymás mellett. Ezt tartsa a fejében, nem hogy mikor kivel csaltad meg. Amelyik nő megcsalja a férjét az hamar ott is hagyja és nem él együtt vele még évtizedekig.

panzer
#18992 panzer hozzászólása: 2014.09.01. 22:20

Kedves gabóca!Finoman és nőiesen!Hidd el,hogy jobban megértik.Ugye megpróbálod?
2 gével üdvözöllek.panzer

#19004 Katka63 hozzászólása: 2014.09.03. 16:35

Sziasztok! Köszönök minden hozzászólást. Csak annyit tudtam meg, hogy Pesten vizsgálták a vérem. Most egyenlőre várom az október végét, a vizsgálatokat. Addig is próbálom folytatni a “normális” életem. Egy betegséggel is nehéz megküzdeni, hát még ha kettő adatik meg. Most úgy gondolom a férjem van rosszabb helyzetbe, hisz egy dialízissel élni sem könnyű., mi több elveszíteni egy potenciális donor lehetőséget. Ez van el kell fogadnom. Ahogy tudok valami érdemlegest megírom, de addig is figyelemmel követlek benneteket, hisz ti tudtok ebben a pillanatban a legtöbbet segíteni.
Üdv. Katka

panzer
#18950 panzer hozzászólása: 2014.08.28. 14:58

Szia Katka és mindenki!A laboreredményeid,májenzimértékeid jók,ezért nyilvánvalóan a betegség elején lehetsz.Véleményem szerint ezért a hepadokid nálad nem tartja indokoltnak a vírusszámlálást.A hepadokidnak mérlegelnie kell a kezelés szükségességét,indokoltságát.A kezelés súlyosan megterheli a szervezetet-beleértve a pszichét is-,a mellékhatásokról nem is beszélve.A kezelés eredménye sajnos nem 100%-os(100 embernél kb.25 nem gyógyul meg).A hepadokid nem fogja megkockáztatni, hogy az Interferon Bizottság élből elutasítja a felterjesztését,hiszen nagyságrendileg súlyosabb betegek várnak a kedvező döntésre.A kezelésnek vannak ellenjavallatai is,ezért a hepadokidnak “körül kell járnia téged.”Várható,hogy a hepadokid fibroscanre,ultrahangra és a jóég tudja még hova fog elküldeni.Folyamatos kontrollt fog előírni.Fontos a folyamatos ellenőrzésed,mert többek között a betegség turbóra kapcsolhat,ahogy az nálam is megtörtént.
Szerintem felesleges találgatnod,hogy mitől-kitől kaptad el,mert soha nem fogod igazán megtudni.
Nóra írta az elöző hozzászólásában,hogy egy lassú lefolyású betegségről van szó.Nálam például vagy 20 éve fedezték fel és talán év végére lezárul ez a hosszú út.Úgyhogy nem azt mondom,hogy ráérsz,de kapkodnod és főleg idegeskedned nem kell.Vezesd elő a problémáid és mi félszavakból is érteni fogjuk.Vannak itt kiképzett vírusgyilkolók és a legválogatottabb horror módszerekkel fogjuk szanaszét szedni a vírusaidat.A fórumtársak velem együtt mindenben segíteni és támogatni fognak.Hajrá Katka!
panzer

#18951 Katka63 hozzászólása: 2014.08.28. 18:42

Szia Panzer! Köszönöm a sok biztatást amit itt kapok. Ez nekem még annyira friss és sokkoló hír hogy bizonyára sok idő telik el míg feldolgozom. Még igazán semmit sem tudok. Azt sem hogy valamikor lezajlott e a fertőzés és azért van a szervezetemben az ellenanyag, vagy most jelenleg is vannak vírusaim. Erre még a főorvosnő sem tudott válaszolni, mert csak annyi volt a laboromon hogy ellen anyag van a szervezetemben. Csak azon csodálkozom, hogy egy ilyen vizsgálatot miért nem ismételnek meg ilyenkor, hogy teljes bizonyosságot kapjak. Látnom kellene az ellenséget, hogy fel tudjam venni a csatát. Most próbálom ugyan úgy folytatni az életem, mint eddig. Nem engedhetem meg azt a luxust magamnak hogy beteg legyek, hisz egy kereset már így is kiesett. Még egyszer nagyon köszönöm hogy ilyen gyorsan reagáltatok. Még biztos lesz sok banális kérdésem. Már kérdezek is egyet, az ellenanyag akkor is megmarad a szervezetünkbe ha esetleg leküzdjük a vírust?
Üdv. Katka

#18955 katih hozzászólása: 2014.08.28. 21:49

Szia Katka!

Igen, az ellenanyag örökre megmarad. Ha gyógyult valaki akkor is. Olyan, mint az oltások. Ebben az esetben az ugyanolyan a genotípusú vírust már nem lehet elkapni. :)

Szóval, amíg a PCR vizsgálatot nem végzik el, addig nem fogod tudni, hogy lezajlott vagy élő a betegség. Az is lehet, hogy már arra is levették a vért, de sajnos a finanszírozási gondok miatt annak az eredményére sokszor hónapokat kell várni. Még az ún 2s kezelteknek is. Gyors vizsgálat csak a 3s kezeltek esetében van.

Próbálj megnyugodni.persze könnyű ezt mondani! Kérdezz bátran! Mi pedig itt vagyunk, mint a többiek is írták már.

katih

nora51
#18946 nora51 hozzászólása: 2014.08.28. 10:08

Kedves Katka, ha ez ilyen lassan megy, és te szeretnél bizonyos lenni, akkor egy ötletem van: vírusszámlálást (PCR) maszek laborban is lehet csináltatni, egy hét alatt kész az eredmény és elküldik e-mailben. A PentaCore Labor-t nézd meg a böngészőben, ott az elérhetőség. Budapesten az 1.Klinikánál van, ha ez nem gond.
A hepa C nem egy gyors lefolyású dolog, tehát idő van, csak te szeretnél mielőbb a végére járni.
Az UH nekem például semmit nem mutat ki, pedig 35 éve kaptam a fertőzést, vért kaptam akkor. Nincs daganatom, se más, UH által érzékelhető elváltozásom. A FibroScan készülékkel végzett vizsgálat óta tudom, hogy már károsodott a májam. Ez a fájdalmatlan vizsgálat beutaló nélkül 20 ezer forint. Beutalóval ingyenes. Legalábbis az én esetemben így volt. (A László kórházban ill. a János-kórházban)
Itt nyugodtan felteheted kérdéseidet, mert mi (sajnos) már igen tapasztaltak vagyunk a hepa témában.
Minden jót neked és férjednek:
nora51

#18952 Katka63 hozzászólása: 2014.08.28. 18:53

Kedves Nóra! Köszönöm a tanácsot. Sajnos mind anyagilag, mind a távolság miatt nem tudok Pestre utazni. Remélem a vírusom is legalább olyan ráérős mint a tied. Még egyenlőre nincs panaszom. Az ízületeim fájnak egy kicsit, de így ötven évesen egyébként is itt az ideje. Ha még vagy 20 évet így ellenék, hát megbékélek a vírusaimmal is. Csak a családom féltem nagyon. Még egy kérdés a mosást úgy oldjátok meg, hogy elkülönítve mostok magatokra? Köszi a választ. Bocsi hogy ilyeneket kérdezek, de nem tudom mire vigyázzak az alapvető higénián kívül.
Üdv. Katka

nora51
#18954 nora51 hozzászólása: 2014.08.28. 21:29

Kedves Katka! Tök felesleges külön mosnod a cuccodat. Azonban ha véres holmit kell mosnod, azt ne mosd a családtagokéval együtt. A hepa C vérrel, vérkészítménnyel és véres eszközökkel terjed át .
Ha elvágod az ujjad, vagy egyéb véres sérülésed van, mindig te magad takaríts magad után, és a véres kötszert, eszközt, ruhaneműt, vagy bármit magad kezeld, ill.hozd rendbe hypós fertőtlenítéssel. Ha hozzátartozódon van egy pici nyílt seb, és azon bemegy a te véred a vírussal, akkor fertőzheted meg. Ennek kicsike a valószínűsége, de ha odafigyelsz ilyesmire, akkor tuti nulla.

Érintéssel, testnedvekkel nem fertőzöl, tehát felesleges külön mosnod. Mivel férjed nem hepa C-s, ezek szerint eddig se fertőződött meg általad. Én 40 éve élek házasságban. Se férjem, se gyerekeim nem fertőződtek.
Nyugi, és kérdezz bátran, látod, Panzer is erre biztat. Ez az oldal a tiéd, és ha kérdésed van, ideröppenünk!
Szeretettel: nora51

museto
#18956 museto hozzászólása: 2014.08.28. 22:03

Szia Katka!

A lányoméknál van egy kislány és kisfiú unoka (3,5 és 6,5 évesek). A mikor megszülettek még nem volt tudomásom fertőzöttségemről, de miután kiderült, sem változott semmi. A családban van több orvos is, így a maradék kételyeket is eloszlatták velem kapcsolatban. Egyébként is elég “higiénikus” család vagyunk, alap a külön törölköző, fogkefe, pohár, egymás tányérjába nem eszünk bele. A nagy puszilkodás, nyáladzás egyébként sem dívik, ha nagyon nem bírok magammal, megsimogatom a kicsiket, vagy bele szaglok a hajukba. A többi “rendszabály” úgy ül, ahogy Nóra leírta (a férjedet sem kell másik szobába zárni…). Nyugodtság van, semmi para, több ezren élünk – igaz ugyan nem mindig gondtalan szimbiózisban – vírus hordozóként, és a kutyát sem zavarja. A munkahely már kényesebb kérdés, erről jó páran tudnánk ódákat regélni, vezetője válogatja, ki hogy áll a kérdéshez. Üdv, Museto

#18945 Katka63 hozzászólása: 2014.08.28. 09:41

Sziasztok!
Nagyon köszönöm a gyors segítségeteket! Azt már tudom, hogy donor sajnos nem lehetek. Elkezdik a vizsgálatokat. Az első ultrahang október végén lesz, majd azt követően belgyógyászat. Ennyit a gyors eü ellátásról. Addig maradhatok kétségek között. Még a labort sem ismételték meg, hogy száz százalékosan kimutassák a betegségem, bár nem hiszem hogy tévedtek volna. Ha megtudom az eredményt értesíteni foglak benneteket. A férjem ebben sajnos nem partner, van neki is elég baja nem akarom ezzel terhelni. Jó tudni hogy vannak emberek akikkel nyíltan beszélhetek problémáimról.
Üdvözlettel:Katka

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close