Hepatitis B kérdés

Téma címkék:
2014.10.08. 14:32

Csak néhány kérdésem lenne, az itt jelenlévő szakértőkhöz. Még 1999 egy véradás alkalmával derült ki hogy megfertőződtem eme vírussal. Cirka 2 évet járogattam a hepatológiára, de néhány vérvételen kívül nem történt semmi. Jó 10 év szünet következett, majd egy vesekő rohamot következően, az urológus javasolt belgyógyászati kivizsgálást, ahol újfent elküldtek a szakrendelésre. Itt a szerológiai vizsgálatokat következően a következő eredmények születtek: Anti HBc pozitív 0,03 HBSAg poz. és nagyobb mint 46 (mármint mi???) a PCR vizsgálat eredménye 3460 IU/ml, HBe Ag negatív (ez jó hír nem? ), de ami nekem fura az az anti HBe pozitív (ez nem akkor pozitív mikor valaki leküzdötte a vírust?) Delta IGM negatív, Volt biopsziám, de sajnos sikertelen volt 2x-es szúrásnál sem kaptak májszövetet. Most Fibroscan vizsgálatra kell mennem, de minthogy újra visszahíztam (egy elég nagy mérvű fogyás után, ami nem volt szándékos, csak egyszerűen fogytam), csak egy helyen tudnak ezzel a készülékkel megvizsgálni. Azt nem értem még, hogy ha, netán F0 lesz az eredmény újra biopsziát kell végezni. Ez a HAI érték meghatározása miatt szükséges? F1 -től Nukleozid analog terápiát terveznek… Üdvözlettel.

#19637 bazuka hozzászólása: 2014.12.11. 16:58

No, a fibroscan vizsgálaton 5,7 KPa jött és F0….most majd UH irányított biopsziám lesz Februárban…remélem most eltalálják amit kell :-)

#19313 bazuka hozzászólása: 2014.10.14. 19:05

Köszönöm a választ! Sajnos azt kell látnom, hogy a Hepatitis, mint köztéma eléggé elhanyagolt, majd minden fórumon a C vírusról értekeznek. Pedig szerintem, megérdemelné a nagyobb nyilvánosságot, hisz épp a középkorúak az egyik veszélyeztetettebb csoport.

Üdövzlettel…

#19303 bazuka hozzászólása: 2014.10.13. 15:39

Tisztelt Makara dr!
Még az jutott eszembe, hogy vesebetegségek is előfordulhatnak mint Hepatitis B, vagy C szövődmény?

#19306 Makara_dr hozzászólása: 2014.10.13. 20:53

Sajnos érgyulladás, és számos vesebaj (pl. glomerulonephritis) is előfordulhat vírushepatitiszek szövődményeként. A máj ultrahangot és a fia oltását kérheti a háziorvostól is…

Makara dr.

#19302 bazuka hozzászólása: 2014.10.13. 15:35

A GPT normális értékű, ez idáig (mióta járok szakrendelésre) 1x-2x-er volt kicsit magasabb, bár az legutóbbi (szeptemberi) véreredményeim nem tudom, (általában nem is nagyon közlékenyek e téren). Hasi ultrahang nem készült, kezelőorvosom inkább a fibroscan-t preferálja. Pajzsmirigy vizsgálat nem volt. A párom leszűrték, negatív, a fiamról azt mondták, hogy nem kell tartani attól, hogy elkapta volna, ezért megvárják a hivatalos védőoltás idejét. Vigyázok arra, hogy semmiképp nem kerüljenek a véremmel kapcsolatba. Egyébiránt édesanyám, C vírus okozta cirrózis ölte meg, mire felismerték mi baja, már késő volt. Szerencsére nem fertőzött meg. Szeretném kérdezni, hogy ez a betegség milyen hatással van az érrendszerre, hajlamosíthat egyes keringés betegségekre, mint szövődmény?

#19300 Makara_dr hozzászólása: 2014.10.13. 12:51

Kedves Bazuka,
Sok adat hiányzik a leírásból, mint a GPT érték, hasi ultrahang, vérkép, TSH, albumin…
Az eddigiek alapján lehet hogy inaktív hordozói állapot, vagy ún, HBeAg-negatív hepatitis áll fenn. (Az anti-HBe ellenanyag pozitív, ami jó hír, a vírus egyik alkatrészét már “fogja” a szervezet, a HBsAg érték egy pontatlan “titer”-érték.)
A Fibroscan segíthet a két állapot elkülönítésében: ha betegsége aktív, akkor több kezelési forma áll rendelkezésre.
Fontos a család szűrése, oltása is!
Tisztelettel
Makara dr.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close