Musetó lehet, hogy laktóz érzékeny lettél?!

2015.04.12. 20:34

Közösségünk rendszeres olvasói ismerik történetemet, ezért erről nem írok, elég az hozzá, hogy január elején fejeztem be (sikeresen?!) a Bocis 3-as kezelést, melynek a jelek szerint egy fokozottan ízületi érzékenység lett a maradványa. Gondoltam eddig. De. Az utóbbi hetekben viszont egy új jelenség keseríti meg életemet, nevezetesen több alkalommal is versenyfutásra kényszerülök magammal, mert a hátsó fertály a legváratlanabb helyzetekben önállósítja magát és ilyenkor ha nincs a közelben egy bokros terület, vagy bevásárló központ, akkor menthetetlenül kényszerű fehérnemű csere a következmény (magyarul heveny bef….sás esete áll elő). Hosszas fejtörés után a nejemmel kimatekoztuk, hogy ezek a balesetek kivétel nélkül a tejfogyasztás után következnek be, tehát a reggeli tejeskávé elfogyasztása után vagy az ebéd utáni tejszínes kávézás záró akkordjaként, az esti kakaó pedig egyenesen nyílt támadás az éjszakai nyugalom ellen. Hát most teljesen paff vagyok emiatt, pedig kezelésem alatt literszám ittam a jó zsíros házi tejet (lett is vesekövem) a Boci miatt és semmibajom sem volt, most meg egy fél deci 1,5%-os tej is megfuttat. Van valakinek valami hasonló tapasztalata, lehet-e ez is a kezelés hozadéka?! Várom segítő hozzászólásaitokat. Üdv, Museto

#20691 KatiNemeth hozzászólása: 2015.05.14. 08:49

Kedves musetó!
Most hogy olvasom a problémádat, rájöttem nekem is lehet, hogy van hasonló gondom, bár nem ilyen erős a dolog, .De én is házi tejet ittam a kettes kezelés előtt és most nem birom meginni. Nekem a puffadás a tejtől ” szindrómám” van. Azóta mellőzöm a tejet ,kakaót, tejes kávét.Joghurtot kefírt viszont szivesen fogyasztok.Ha rákívánkozom a tejre Laktóz mentes tejet iszom .Próbáld meg hátha neked is helyettesítheti a normál tej fogyasztást. Egy próbát megér
Üdv KatiNemeth
.

EN-ek
#20542 EN-ek hozzászólása: 2015.04.20. 16:24

:D
Hejj musakoma, tevén csataLÓ!:D mindigis monttam ÉN (v n?) h sztem úszólván nincs néked SEMMI bajod – LEszámítolva az tata qrva súúújos fokú, krónikuss hipó-hondriát (ami viszont a óvostutomány mai fekvése szerint sajjnos tényleg gyogyít6atlan..:P)

Ettől függetlenül abs. át tom érezni a HEILzet fonákját:
Mléxem, 1x régebben még zsengébb koromba, épp pesten LÓfráltam, amikoris OTT a hótforgalmas street kellős közepén(!), tök hirtelen RÁMjötta hassmenésnek (népiesch: “fosás”) nevezett jelenség! Hát télleg n 1 emeletes élmény mit n monnyak!:) még ticta szerencse, h épp a Astoria aluljárójába gyorsan LErohanva (majd a budira LErohadva) szerencsésen +úsztam sújosabb atr. nélkül e hősi kalandot!:DDD

EN-ek
#20543 EN-ek hozzászólása: 2015.04.20. 17:00

Na. mindamellett perxe kérhecc egy H2 kil. tesztet, bár sztem nincs túl sokk értelme – kivéve HA tovább akarod apasztani a OEP számláját;) (ez TEJesen fájdalmatlan, DE lehet h majd futnod kell!:D)

soosendre1
#20481 soosendre1 hozzászólása: 2015.04.13. 15:43

Kedves Musetó! Lányomnak is ez van =laktóz érzékenység, nagy valószinüséggel. Vizsgáltasd meg magad, ez ügyben. Ha az, van rá gyógyszer, és lehet inni tehéntejet is továbbra. Örülök, hogy sikerült a “Bocis” kezelés, légy jó, ezt kivánom neked ,meg persze virusmentes!- endrebandi

anamary
#20478 anamary hozzászólása: 2015.04.13. 11:26

Helló Barátaim!
Most,hogy olvasom a problémákat nekem is beugrik valami.
Eddig nem tulajdonítottam nagy jelentőséget a dolognak,de ha belegondolok nálam is hasonló a helyzet.
Bár én nagyon minimális tejterméket fogyasztok nekem is mindig “bezavar”.
Ezek után fokozottan fogom figyelni,hogy valóban összefüggésben van-e a tejtermékekkel!
Köszi hogy írtatok a témáról!!
Mindenkinek jobbulást- gyógyulást kívánok!
Üdvözlettel: anamary

bolondos60
#20477 bolondos60 hozzászólása: 2015.04.13. 09:54

Drága Museto!
Nem vagyok orvos, de a futás részét jól ismerem, azzal a különbséggel, hogy nekem ezt az Ileitis terminalis okozza. Amikor elkezdtem tavalyelőtt a kezelést, a bélnyavalyám jobban volt, de az idők változnak. A HCV meggyógyult, ez meg visszajött. Hogy a kezelésnek köze lenne, nem tudom.
Javaslom egy gasztroenterológiai rendelő felkeresését, és ott talán megoldják ezt a sebes futásos versenyt.
Sok puszi, gyógyulás Mindenkinek!

7agi7
#20476 7agi7 hozzászólása: 2015.04.13. 08:34

Jaj szegény Museto! Semmi okosat nem tudok mondani, de szerintem is jól diagnosztizáltad a bajt. Én csak együtt érzek veled. Hogy milyen maradványa lesz a kezelésemnek, azt még nem tudhatom, messze van még a vége, legalábbis remélem – a héten kiderül. De a szituációt ismerem, a kezelésem legkeservesebb mellékhatása. Egyik pillanatról a másikra iszonyatos hasfájás kezdődik, aztán futás. De ez még nem minden. Kiver a víz, elfeketedik minden, és azt érzem, hogy el fogok ájulni. Egy ilyen roham két óráig is eltarthat. Van, hogy hetekig nem vesz elő a nyavaja, van, hogy egy héten háromszor is. Nem sikerült kifigyelnem,hogy mivel függ össze – semmivel nem függ össze. Jön és itt van. Nagyon beszűkíti ez a mozgásteremet. Alig merek kimozdulni. Gondolatban már feltérképeztem a várost, hol vannak menekülési útvonalak. Bízom benne, hogy a kezelés végével elfelejtem ezt a horrort.
Remélem Museto hamarosan fény derül a dolog nyitjára, és megfelelő szerekkel kezelhető lesz a problémád.
Üdv, Ági

#20485 katih hozzászólása: 2015.04.13. 19:55

Szia Ági!

A boci alatt pont ilyenjeim nekem is voltak, de nem a tejtől. Teljesen véletlenszerűen és kiszámíthatatlanul. Szerencsére nem sokszor.

katih

klmaan
#20475 klmaan hozzászólása: 2015.04.13. 00:04

Szia Museto!
Nórához csatlakozva, nagyon laktóz-esélyes a helyzet. A kezelésem végén engem is vizsgáltak ilyen irányban, valószínű, hogy lehet ilyen mellékhatás. Most már van olyan szer, amit a tejes étel elött bevéve lehet mindent enni. Van ilyen bajjal élő ismerősöm. Ha van nála a szerből, akkor ehet, ha nincs, akkor: böjt. Megkérdezem, hogy mi a neve, s megírom én is. Májaddal mi van?
Üdv, s könnyű s jó emésztést! Klári

nora51
#20474 nora51 hozzászólása: 2015.04.12. 23:33

Hát ez tényleg laktóz-érzékenységre utal. Érdemes lenne megfigyelni, hogy ha olyan ételt eszel, amiben szintén van alkatrészként tej is, pl: valamilyen főzelék, palacsinta, tejbegríz stb. akkor is van-e running-tüneted? Majd írok neked mindjárt más úton, és leírom, mit próbálj ki, amit pont ma reklámoztak a TV-ben. Ha tejeskávé előtt beveszed, és a kávézás után nem kell szaladni, akkor nincs tovább találgatás. Ha a tünet ugyanúgy jelentkezik, akkor itt a fényes alkalom, hogy új hepatológusod végre fogadjon téged.
Legalább végre megismered.
Üdv: nora51

#20484 katih hozzászólása: 2015.04.13. 19:54

Szia Museto!

Csatlakozom Nórához. Ezzel már nem mondhatja, hogy nem szükséges a látogatásod.

katih

museto
#20487 museto hozzászólása: 2015.04.13. 22:26

Futásmentes szép jóestét kívánok Mindenkinek!
Köszönöm, a gyors és szép számú hozzászólást, látom, nem ismeretlen előttetek a probléma, csak – úgy gondolom – álszeméremből nemigen került még napirendre. A szakirodalom is elég bőséges forrást ad e rendellenességről, amiket eddig találtam, azok közül talán az alábbi szemelvény adja a legtartalmasabb összefoglalót.
“A vékonybélbolyhokon található laktáz enzim bontja egyszerű cukrokká. Genetikai háttértől függően egyes emberek szervezetében a laktáz enzim szintje az életkor előrehaladtával fokozatosan csökkenhet, mígnem egy olyan kritikus értéket ér el, amikor a laktóz már nem bomlik le. Az esetek kis százalékában azonban átmeneti (tranziens) laktóz intolerancia is kialakulhat. Ezekben az esetekben egy olyan, a vékonybeleket is érintő fertőző betegség alakul ki, mely átmenetileg a vékonybélbolyhok károsításán keresztül a laktáz enzim szintjét is csökkenti. Később azonban – a betegség elmúltával és a bolyhok regenerálódásával – a laktáz enzim szintje és aktivitása is helyreáll.”
Ma teszteltem magam, reggelire ittam egy nagy pohár tejeskávét, ebéd után ettem gesztenyemasszát sok tejszínnel, délután tejszínes kávét és……..sehol semmi. Na, ere varjatok gombot! Lehet, hogy nálam az idézet második részében leírt átmeneti fertőzések jönnek létre? De akkor azt mi idézheti elő? Na most ezek után hogy menjek az orvoshoz, mit mondjak neki, azt, hogy vén trottyos lettem, faragjon le rólam legalább 15-20 évet? Az én drága régi dokim gasztroenterológus is volt, de ez a mostani belgyógyász lehet, hogy még hepást sem látott közelről, nem egy ilyen hétpróbást, mint én! Na ez érdekes menet lesz. Üdv, Museto

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close