Kérdőjelek a fejemben

2015.07.09. 08:44

Sziasztok. Emilnek hívnak. Üdv mindenkinek.

Rövid történetem a következő:

1995-ben diagnosztizáltak nálam anti hcv pozitivitást, ami egy csúnya kiütés miatti vizsgálatok eredménye volt. Valószínű 1986-ban mikor megszülettem, vérátömlesztés útján szereztem. A kiütésen kívül, mióta az eszemet tudom, semmi problémám nem volt soha. Se fájdalom, se sárgaság se semmi. Labort régebben 3 havonta, aztán fél évente, mostanában évente készíttetek. A májfunkciós eredmények mindig határértéken belül vannak. 2009-ben volt egy PCR vizsgálatom ami negatív lett. Eddig szerintem minden szép és jó, és biztos vagyok benne, hogy minden sajnálatos sorstársam megegyezne ilyen leletekkel. De!

A legutóbbi anti hcv vizsgálatom se nem negatív se nem pozitív nem lett, hanem KÉTES, ezért elküldtek pcr vizsgálatra újra, és most megijedtem. Megijedtem attól, hogy baj lesz. Eddig úgy éltem, mint akinek semmi baja nincs, alig alig jutott eszembe ez a probléma, talán akkor mikor a heptalógiára mentem 1-2 évente. Kérlek válaszoljatok, ha valamelyikőtöknek volt hasonló eredménye, mert most én rendesen be….tam. Szép napot mindenkinek, üdv

Emilio

#21325 Waters hozzászólása: 2015.08.03. 20:23

Kedves Mindenki, Emilio!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, mert nagyon bevagyok gyulladva. 41 éves vagyok 8 éve boldog házasságban élek amiből született egy fantasztikus kislányom aki most lesz 4 éves és van egy nevelt fiam aki 10. Gyerekkoromban kaptam egy fertőzött injekciót, amit akkor sebészileg kimetszettek a combomból, illetve tízen éves koromban volt vakbél műtétem. Nem drogoztam nincs tetoválásom. Sajnos a pontos kórtörténet nem áll rendelkezésemre mert a szüleim meghaltak. 2010-ben egy kisebb balesett miatt mikor hasi UH végeztek kiderült, hogy van 2 db hemangioma a májamon amit több vizsgálat is követet. Labort és UH szinte minden évben csináltatok sajnos nem mindig hepatológus koordinálásával, és mivel nem változik a mérete és a labor is rendben van teljesen nyugodt voltam évekig. Májusban voltam idén is laborban és UH-n mikor a háziorvos azt mondta, hogy kitudja tapintani a májam. Akkor a totál-bilirubin szintem volt 3 egységgel a megengedett felet a többi “máj érték” határértéken belül. Az UH szerint nem nagyobb a máj, de a májkapuban kirajzolódott egy nyirokcsomó. Ezért kezdtem el kutakodni és találtalak meg benneteket. Nagyon sok kérdés van a fejemben. Ezért holnap megyek HCV tesztre.
Segítsetek légyszíves a kérdésekben amíg a teszt eredménye nem lesz meg. Ha esetleg pozitív vagyok — megfertőzhettem a feleségem, és a gyerekeket?
Esetleg ha károsodott a májam az UH-n láthatnák hemangiomának?
létezik, hogy ennyi év után nem volt látható a labor eredményeken, és az UH vizsgálatokon?
Az is elképzelhető esetleg, hogy spontán gyógyult vagy…?
Tudom lehet korán teszem fel ezeket a kérdéseket, de sajnos ilyen jellegű hozzászólásokat nem találtam.

Emilio
#21374 Emilio hozzászólása: 2015.08.10. 15:12

Szia. Véleményem szerint a hemangómiának semmi köze nincs a HCV-hez. A kórtörténetekből kiindulva én még ilyennel nem találkoztam. Ez nem jelenti nyilván azt, hogy ez igaz is. Természetesen egy hepatológus erre a kérdésedre szakmailag bővebb információkat tud adni. De ahogy olvasom, már azóta biztos voltál vérvételen. HA HCV PCR vizsgálatot készítettek, sajnos arra több hónapot kell várnod, ha viszont scak antitesteket keresnek a vírus ellen a véredben, az egy-két hét alatt meglesz.
Abban az esetben ha valamilyen úton módon megfertőződhettél, (transzfúzió, tetoválás, közös vágó szúró eszközök használata, közös tű használata, leinformálhatatlan hölggyel való közösülés óvszer nélkül), bár amiket leírtál abból ezeket az információkat nem tudtam leszűrni, akkor abban az esetben fertőzhetted meg a párod, ha egy (bocs, hogy így írom, de nekem is így mondta az orvosom) vad szex alkalmával felsértettétek egymást, és a véred belekerült a szervezetébe. Akármikor kérdezem a hepatológust, véleménye szerint zéró a valószínűsége annak, hogy a gyermekem örökölte tőlem ezt a betegséget. Bár nyílván itt is felügyelni kell arra, hogy ha véres seb, bármiféle sérülés ne érintkezzen a kis bőrükkel, testükkel, nyálukkal stb,stb..
A negatív májfunkciós eredmények, sajnos nem minden esetben jelentenek negatív eredményt HCV-re, mivel az esetek legnagyobb százalékában a vírus terjedésének, szaporodásának egyes esetekben akár 30 év is szükséges.
A legbiztosabb, legmegbízhatóbb vizsgálat egy szűrés HCV-re. Megnyugtató választ fog adni minden esetben. A korszerű orvoslásnak köszönhetően ezen a szakterületen a teljes gyógyulás manapság elég magas arányban van jelen, úgyhogy ne görcsölj rajta.
Részemről a spontán gyógyulás esélye eléggé magas arányú lehet, de biztosat én is a PCR vizsgálat után tudok mondani. Valószínű, ha negatív lesz, akkor már a második PCR vizsgálatom lesz negatív hat év után, és úgy érzem akkor már hátra dőlhetek 30 év után.
Remélem segíthettem. Amennyiben kérdésed lenne, nyugodtan fordulj hozzám, de biztosan segít neked Makara Dr. Úr is, vagy Nóra51 is.
Üdv

nora51
#21383 nora51 hozzászólása: 2015.08.10. 22:20

Kedves Waters, én 79 óta vagyok HepaC fertőzött, de ezalatt nem sikerült megfertőznöm a férjemet (noha óvszert sohse használtunk) , se a két lányomat. Mind a hárman negatívak, ezt ellenőriztettük. Ez a fránya vírus nyállal, váladékkal nem terjed, csakis vérrel, véres eszközzel.
Ami testnedvekkel is terjed, meg vérrel is, az a hepatitis B !!!
Lehet, hogy neked egyik sincs. Hepatológus tudja csak a választ, hogy ha nem vagy fertőzött, akkor mi a teendő, ill. van-e egyáltalán teendő azzal a hemangiomával. (Lehet, hogy FibroScan vizsgálatra is elküldenek. Ez kissé hasonlít az ultrahanghoz, 10 perces fájdalmatlan vizsgálat. A máj szöveti szerkezetéről, esetleges károsodásáról ad pontos képet (pl.kötőszövetes átépülés, májzsírosodás.)
Jó lenne, ha háziorvosod beutalna egy hepatológushoz! Az tudna választ adni, akár megnyugtatni! Ha netán fertőzött vagy, akkor interferon alapú kezelést fogsz kapni.
Remélem, az ijedtség nagyobb, mint a baj. Ezt kívánja Neked:
nora51

Emilio
#21280 Emilio hozzászólása: 2015.07.27. 19:40

Szia! Nóra.
Olvasva a történted, megrázó hatást vált ki. 30 éven keresztül nem volt semmi probléma, és egyszer csak ml-ként több millió vírusszám. Ettől tartok én is, hogy egyszer csak megjelenik és nem lesz visszaút. Nagyon bízom benne, hogy akkor jövőre megkapod a mentes kezelést, és búcsút inthetsz végre a vírusoknak.
Őszintén el kell mondjam, tízenévesen a fiatalság és a mámor engem is magával ragadt, ezért elég sok bulit töltöttem el mámorosan. Cigarettára rászoktam, de droghoz soha nem nyúltam. Így már közel a 30-hoz tudom, semmi értelme nem volt, sőt, majd mikor el kell számolnom, tudni fogom, ha az nem történik meg, még akkor lenne időm. :) De hát mit is mondanak? Carpe Diem. Élj a mának. Talán akkoriban ezt éreztem. Szóval így lassan harmincasan az italt megvetem, de sajnos a cigarettával azóta is hadilábon állunk. Mikor melyikünk győz. De általában ő . :) Megígértem most magamnak, hogy a fiam születése napján le fogom tenni. Ez szeptember 19-én lesz.
További szép napot kívánok.
Emilio

nora51
#21281 nora51 hozzászólása: 2015.07.27. 20:33

Ki nem tölt el mámorosan jó pár bulit ,fiatalon? Én is így voltam, és 2004-ig cigiztem is. (Anyagi okokból szoktam le. Marhára sajnáltam rá a pénzt, ami másra kellett.) Drogot én se próbáltam, mert tudtam, hogy marhára nem éri meg…az maga a sátán. De hát nem ezektől kapunk HCV-t. Azonban aki találkozott már ezzel a vírussal, az kímélje a máját. Ez rám inkább vonatkozik, mint rád, hisz a te májad nyilván ép. Ettől azért nyugodtan le lehet szokni a cigiről, mert ha jön a baba, ne lássa a rossz példát! :) És azt a pénzt inkább rá költsed! Meg kell mondjam, nekem a leszokás nem volt könnyű. Az, hogy nem ihatok vörösbort, vagy egy hideg sört, nem zavar, de a cigiről leszokás nekem kutya nehéz volt. Aztán láttam egy filmet egy cigarettától gégerákos nőről, meg amputált lábú emberről, meg azt olvastam, hogy nyelvrákot, szájüregi rákot is lehet kapni a cigitől… Na ez a tudat aztán segített, kényszerítettem magam hogy erre gondoljak, mikor rámjött a nikotinéhség, és le akartam szaladni cigiért. Nekem ez a borzalmas tudat segített, nem az, hogy megigértem magamnak. Cigi helyett rászoktam a Tic-Tac cukorra, rágóra, most már ez se kell. Abszolút nem is kívánom már.
Remélve, hogy hamarosan negatív PCR-ről írsz ezen az oldalon, kívánok boldog babavárást, egészséges kis fiúbabát!
nora51

Emilio
#21375 Emilio hozzászólása: 2015.08.10. 15:15

Szia Nóra.
Hogy vagy? Hogy viseled a nagy meleget? Van valami változás a kórtörténetedben?
Szép napot kívánok. Üdv

museto
#21282 museto hozzászólása: 2015.07.27. 21:36

Szia Emilio! Én egy frissen gyógyult hepás vagyok, a cigiről annyit, hogy én szinte hátulgombolós korom óta cigiztem egészen a lányom születéséig. A drágám 1978 decemberében született és akkoriban még rohadt hideg telek voltak, ennek ellenére mindig kizavartak a hidegbe cigizni. No, ezt megunván szántam rá magam a leszokásra, ami igen nehéz volt, több hétig tartott és az akkori “Tabex” nevű tabletta volt a segédanyag. De végül is sikerült, persze utána még fél év múlva is olyan jókat cigiztem álmomban…. Szóval az elhatározás mellett jókora akaratra is szükség van és ha szükségét érzed, fordulj bizalommal a háziorvosodhoz, biztosan tud neked adni valami segéderőt, ami megkönnyíti a leszokást. Sok szerencsét Museto

nora51
#21255 nora51 hozzászólása: 2015.07.21. 22:33

Kedves Emilio, mi akik itt HCV-vel “megáldva” levelezünk, mind vastagon pozitívak vagyunk. (Kivéve azokat, akik a kezelések folytán meggyógyultak).
Kétes eredményről most, nálad olvastam először.
Remélem, azóta már megkaptad negatív eredményedet. Ha még nem, mert a PCR eredmények mindig lassan készülnek el, addig is nyugtassanak meg téged Makara doktor úr fenti szavai.
Ha megkapod az eredményt, írd meg ide!
Minden jót, és természetesen negatív leletet kíván:
nora51

Emilio
#21256 Emilio hozzászólása: 2015.07.22. 22:27

Szia! Nem, sajnos még nem kaptam meg az eredményem. En is eddig vastagon pozitív anti hcv leleteket kaptam évente, viszont ez nekem fura volt ez a kétes eredmény. Laikusként, arra tudok gondolni, hogy vagy eltünt az összes vírusszám a szervezetemből, még az is amit nem tudtak kimutatni pcr vizsgálattal sem, vagy az immunrendszerem összeomlott, és nem tud termelni antitestet. Nyilván bízom benne , hogy negatív lesz a pcr. Mivel 2009-ben az volt. Nem szeretném, most estem túl egy here biopszián ami negatív lett hál istennek, azt hittem megnyugodhatok, erre jött a kétes anti hcv. Örülök, hogy írtál, remélem jól vagy., Üdv Emilio.

nora51
#21265 nora51 hozzászólása: 2015.07.25. 18:34

Sajnos a PCR leletek nem egyszer iszonyú lassan készülnek el. Ez örök téma. Emlékszem, hogy egy alkalommal 2012 júniusában történt PCR vizsgálatom eredménye 2012 decemberben lett meg. Ugyanakkor a C vírus genotypus-meghatározását is elvégezték, amiről az eredmény 2013 januárjában jött meg. Volt olyan is, hogy 2 hét múlva kapta meg valaki a PCR eredményét, szóval ez nagyon érdekes.
Ha 2009 óta nem fertőződhettél vérrel, vérkészítménnyel, véres eszközzel akkor igen valószínű, hogy ismét negatív leszel, mint akkor.

Ha valaha volt, de nincs már benned egy árva megveszekedett vírus sem, antitest mindig lesz, ami azt jelzi, hogy találkozott már a szervezeted HCV vírussal. A lényeg, hogy vírus ne legyen benned.
A kétes azért fura, mert azt hinné az ember, hogy vagy van antitest, vagy nincs.

Én köszi jól vagyok, három sikertelen kezelés után a negyedikre várakozom. Semmilyen tünetem nincs egyelőre. A májam már előrehaladott fibrózisban leledzik, vagyis kötőszövetes átépülésben…de én ebből még nem érzek semmit. (79-ben kaptam vért…)
Mielőbbi jó eredményt kívánok!!!!
nora51

Emilio
#21267 Emilio hozzászólása: 2015.07.26. 01:15

Szia Nóra! Számomra azért érdekes ez a történet ami velem történik, mert se a szüleim sem én nem emlékszem semmilyen olyan kimagasló betegségre, ami a HCV okozott volna gyerek koromban. Nyilván a születéskor kapott vér fertőzött meg, de néhai anyukám szerint be se voltam sargulva. 9 évesen csúnya kiütések voltak rajtam ami semmilyen kezelés hatására se múltak el. Majd fél év múlva megcsipett egy méh és hopp minden helyre állt. Azóta sincs rajtam semmi. Viszont ez alatt a betegség alatt találtak rá a HCV antitestekre. Egyedül a Bilirubin szintem magasabb valamennyivel mint a megengedett. Egyetlen egyszer volt még tartományban. Ha te 79 ben kaptál vért, mikor derült ki hogy beteg vagy? Egyből vírus volt benned? Soha nem volt negatív pcr ed? Nagyon sajnálom, hogy nem sikerül a kezelés. De egy ötlet. Csipasd meg magad egy mehecskevel, ha nem vagy rá allergiás. Nekünk a gyerek orvos mondta anno anyukámnak hogy a benne lévő méreg nagyon jó hatással van az immunrendszerre. Mit jelent nálad az hogy előrehaladott fibrozis? Máj daganat? Bízom benne hogy nem!
Köszönöm, hogy írsz nekem mindig. Szép napot. Emilio

nora51
#21274 nora51 hozzászólása: 2015.07.27. 01:46

Kedves Emilio, ez a fránya hepa C azért egy alattomos kór, (csendes gyilkosnak is nevezik,) mert nincsen tünete. Sárgaság, fájdalom, láz kéne legyen, hogy az ember egyáltalán észre vegye, hogy beteg. De nincs. Esetleg vannak, akik fáradékonyságot észlelnek, én azt se, semmit se. A te csúnya kiütéseid más ok miatt voltak, és elég volt a méhcsípés, hogy helyrejöjj. Érdekes, tényleg! Mivel emiatt vizsgálgatták a véredet, így derült ki, hogy HCV antitestjeid vannak. Csak vírusaid ne legyenek, az a lényeg. Az irodalom szerint vannak spontán gyógyulások. Na a tiéd ilyen lehetett, hacsak nem a méh elintézte, hogy erősebb legyen az immunrendszered, így legyőzted nemcsak a ragyát, hanem a HCV-t is. Nagyon jó!
Engem két éve csípett meg, de 12millió 700ezer vírust mégsem tudott legyőzni (milliliterenként). Az úgy volt, hogy 79-ben kaptam vért 2 palackkal, és később lelkes véradó lettem, gondolván, hogy így hálálom meg…Na ezt nem kellett volna…18 évvel később, mikor már többedszer adtam vért, visszahívtak és megkértek, többé ne adjak, mert HCV ellenanyag van a szervezetemben. Kiderült, hogy 92 óta szűrik HCV-re a véreket, és amikor én kaptam vért, ez a vírus még nem volt ismert. Mivel semmi tünetem nem volt, nem izgattam magam, a háziorvos is azt mondta, nyugalom, időnként majd megnézzük a májenzimeket.. És nem történt semmi. 2009-ben már 100 fölé mentek a májenzimek, és akkor elküldött hepatológushoz. Ekkor történt életem első PCR-ja. 7millió 800ezer vírus ml-ként.. A hepász azt mondta, nem is kell biopszia, nyilvánvaló hogy el kell kezdeni az interferon-ribavirin kezelést. Ám de a kezeléstől a vírusok csak csökkentek, de nem pusztultak ki, így leállította a kezelést. 2010-ben újból ez történt. Majd.2012-ben Fibroscan vizsgálatra küldött, ami kimutatta az előrehaladott fibrózist.
Ez azt jelenti, hogy a vírus okozta állandó gyulladás miatt a máj károsodik, egy csomó májsejt elpusztul. Kínjában kötőszövetsejteket fejleszt, amik nem funkcionálnak, ellentétben a még ép májsejtekkel. A fibrózis előrehaladottabb formáját hívják májzsugornak. (Kevés májsejt, sok kötőszövetben). Gondolhatod, hogy paff lettem, hisz én ebből a pusztulásból semmit nem éreztem, nem is látszom betegnek. Aztán 2013-ban jött a hármaskezelés:interferon+ribavirin+telaprevir. Iszonyú mellékhatásokkal. A kezelés közbeni PCR eredmény ez volt: vírus nem kimutatható. Mámoros öröm! A kezelés 24.hetére azonban 72 vírust mutattak ki, mert a gyógyszerek okozta vészes vérszegénység olyan súlyos lett, hogy orvosom közben 3 hónapig leállította az egyik gyogyót, a ribavirint, és így pár megbújt vírus vidám szaporodásba fogott, hisz nem volt elég ellensége. Így hát leállították a kezelést, mert nem volt tovább értelme. Ennek másfél éve.A sikertelen kezeléseknek is van valami haszna: visszavetik a vírusokat egy időre, és azalatt a szerencsétlen máj összeszedi magát, picinykét regenerálódik, vagy mi. Ennek következtében úgy hiszem, megérem, hogy majd egyszer sorra kerülök az interferonmentes új gyógyszer várólistáján. 2016 végén talán ez is bekövetkezik, orvosom szerint.
Kívánom neked, hogy negatív PCR leleteddel sürgősen elfelejthesd ezt az egész hepa-témát! De piával, cigivel, gyógyszerekkel vigyáznod kell egy életen át, ha kedves a májad! (Drog pfuj!)
De sokat pofáztam! Láthatod, a hepa C vírus milyen egy alattomos dög! Remélhetőleg neked már egy darab sincs!
Jó egészséget neked!
nora51

#21206 Makara_dr hozzászólása: 2015.07.09. 14:54

Kedves Emilio,

Negatív lesz az eredmény

Makara dr.

Emilio
#21257 Emilio hozzászólása: 2015.07.22. 22:28

Köszönöm nyugtató válaszát Dr. Úr!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close