Az én kicsi lyme történetem…

Téma címkék:
2016.10.06. 17:48

A betegséget megelőzően rendszeresen sportoltam, főleg erdőben futottam hosszabb távokat. Bár tudtam a kullancs által terjesztett betegségekről, de különösebben nem tartottam a kullancsoktól. Hetente három-négy alkalommal töltöttem több órákat az erdőben és egy darab kullancsot nem találtam magamon. 2013 őszén egyszer csak begyulladt a jobb térdem egy úszást követően és ez eléggé meglepett. Mivel nem akart elmúlni, felkerestem egy reumatológus szakorvost, aki a gyulladt anyagot leszívta és szteroidot nyomott a helyére. A térdem meg is javult és 2014 januárjában már újra futottam és túráztam. Ezután azonban begyulladt a másik térdem és ez már elég furcsa volt. Nem értettem az okát, korábban semmilyen problémám nem volt. Ekkor felkerestem egy ortopéd orvost.

A doktor elküldött góckeresésre, mert azt feltételezte valamilyen gyulladás lehet a szervezetemben ami a térdeimen jön ki. Ekkor gyors ütemben pár hét alatt az ujjaim is és a lábfejem, vállam is begyulladt. Mire a góckeresésnek vége lett (fogászat, labor, urológia, fül orr gége) már több ízületem is fájt. Mivel a vizsgálatok nem jeleztek gyulladást, csak az ízületeimben felvetette, hogy talán lyme kór lehet az eset hátterében és elküldött Dr, Esztó Klárához akihez western blot vizsgálattal a kezemben mentem. A labor kimutatta, hogy 4 baktériumtörzs által fertőzött vagyok melyből kettő ellen termel ellenanyagot a szervezetem, de a másik kettővel nem tud mit kezdeni a szervezetem. A kikérdezés során fény derült egyéb tünetekre is mely a lyme kórt megerősítette úgy mint: alvásszavar, látászavar, koncentrációs problémák, lidérc hatás, vizelet csepegés, köhögés, fulladás.

Az első ntibiotikum kúra során Ceroxim, Duomox és Supplin hármast kellett szednem. Mellé probiotikumot ajánlott az orvos és gyógyszerész is, így azt is szedtem plusz nem szteroidos fájdalomcsillapítót (Xefo) az ízületi fájdalmaimra. Fontos, hogy lyme esetén kerülni kell a szteroid tartalmú gyógyszereket, lehetséges, hogy pont a pár hónapapal korábbi szteroid injekció volt ami belobbantotta a lyme-ot a szervezetemben. A tünetek alapján ugyanis kiderült, hogy kb. 2-3 éves fertőzésről lehet szó. Hiába nem láttam kokárda alakú foltot a doktornő szerint csak az esetek 30-40 százalékában jelenik meg a folt. Volt viszont olyan tünetem, mint az alvászavar ami egészen konkrétan behatárolható volt.

A szervezetem nem terhelte meg az antibiotikum, talán egyedül a supplin ami folyamatos izomgörcsöket okozott a lábaimban. Volt olyan éjszaka, hogy nem is múlt el a görcs és nem tudtam aludni. A fájdalmak olyan erősek voltak és annyira megbénult pár ujja, hogy a napi rutin műveletek is kínosan nehezen mentek. Egy pár zokni felhúzása 8-10 percet vett igénybe. Én ennek ellenére nem mentem betegszabadságra, mert úgy éreztem legalább a munka az amit tudok csinálni, ha egyszer bejutok a munkahelyemre. A sok ülés és fekvés vagy állás mind megterhelő volt, legjobb a folyamatos mozgás volt. Felkelni a székből 1-2 órás munka után csak nehezen tudtam. Leguggolni és lefeküdni a földre nem is próbáltam a földről alig tudtam felkelni, csak segítséggel.

Az első kúra után jött a második három hetes szünet után. Ekkor Tetralysalt, Zitrocint és Supplint kaptam. A második kúra is azért érezhető volt, de kevésbé. A kúrák alatt úgy általában erősödtek a tüneteim, de egyre kúráról kúrára egyre kevésbé volt ilyen erősítő hatásuk a gyógyszereknek. Ez alatt a kúra alatt a Xefot szedtem a fájdalmaimra, de probiotikumot már nem. Nem igazán vágta haza az emésztésem az antibiotikum és inkább joghurttal, mint tablettával próbáltam kompenzálni a bélflórámban esetleg felmerülő veszteségeket.

Ami még fontos volt, hogy sokat kellett mozognom a teljes kúra alatt, kifejezetten kérte a doktornő, hogy amennyit csak tudok és nem káros mozogjak, ezért is szinte napi szinten kerékpárral jártam a 11 km-re lévő munkahelyemre amíg az időjárás engedte. Fontos volt, hogy hideg viszont nem érhetett és nem fázhattam, mert a hideget a baktériumok szeretik. Az izomgörcseimre Magnerot-ot ajánlott a doktornő, mert arányaiban abban van a legtöbb magnézium ami felszívódik. Mellé még kaptam egy pár alkalmas B12 injekció kúrát. A laboreredményeim folyamatosan követtük főleg a vérsüllyedést és a Rheuma faktort. Ezen értékek adták vissza a szervezetben lévő gyulladások mértékét. Az értékek még növekedtek egy ideig…

A harmadik kúra 2015 januárjában jött Fromilid Uno, és Supplin képében. Ekkor már csökkentek a gyulladásra vonatkozó értékek a vérképemben és én is egyre jobban éreztem magam. A kúra alatt persze fel kellett hagynom a futással, mert a térdeimet nagyon megterhelte és a jobb vádlimban egy huzamosabb gyulladt góc keletkezett mely a jobb térdemből leáramló ízületi váladék táplált. A bal térdem teljesen megjavult. Az összes többi kis ízületemben lévő fájdalom is megszűnt, nem fájt az állkapcsom, egyre jobban be tudtam hajlítani a jobb mutatóujjam és a jobb kézfejem hátsó részén lévő duzzanat is csökkent. A könyökeimben lévő duzzadt gócok is kezdtek visszahúzódni. Próbáltam maximálisan betartani a doktornő által előírtakat és nem próbáltam ki alternatív gyógymódokat. Nem hiszek az ilyenekben, bár hallottam párat, de nem igazán foglalkoztam velük. Sok rémtörténetet is olvastam a Lyme-ról és a váróban is elcsíptem pár beszélgetést ami igazán ijesztő volt, de próbáltam megtartani optimizmusom. 2014 decemberében vágtam bele az Országos Kéktúrába is egy barátommal aminek már a felénél tartunk!

A negyedik kúra 2015 májusában jött Xorimax, Duomox és Supplin hármassal. Ekkor történt az, hogy a kúra kezdetével együtt volt egy túra hétvége mely után a jobb térdem ismét csúnyán bedurrant és megduzzadt. Azt reméltem ez majd elmúlik idővel, de sajnos pár hét elteltével is megmaradt a duzzanat. Hiába kezeltem Flector gyulladáscsökkentő tapasszal vagy krémmel ami korábban azért segített. Január folyamán még voltam reumatológusnál Honvéd kórházban ahol azt mondták amíg Lyme-al kezelnek nem hajlandók az ízületi problémáimmal foglalkozni, mert szélmalom harc lenne. A negyedik kúra után azonban azt mondta az Esztó doktornő 2016 januárjában, hogy a véreredményeim alapján és a tüneteimet elnézve is már nem igazán hatnak rám az antibiotikumok és szinte el is tűntek a tüneteim. A jobb térdem maradt duzzadt melyet alig tudtam hajlítani a felgyülemlett folyadék miatt.

2016 január volt az mikor már hivatalosan gyógyultnak nyilvánított a doktornő, bár a western blot eredményem semmit se változott az első teszt óta, de a véreredményem folyamatosan javult. Ekkor kerestem fel egy sebész orvost a sportkórházban aki egy reumatológussal konzultálva megműtötte a térdem. A kiterjedt és betokosodott ízületi folyadékot kitisztította a térdemből és 5 hónapos fekvés és gyógytorna várt rám. Nagyon fontos volt, hogy ne terheljem a térdem, nehogy a gyulladás újra felüsse fejét. Most ott tartok, hogy eltelt 5 hónap és újra járok dolgozni, a térdem már szinte gyógyult, csak rendkívül legyengült. Erősítő gyógytornára járok és folyamatosan kezelem Flectorral és Liotonnal egyik a gyulladást csökkenti a másik a felszívódást segíti. A vérömlenyek és a többlet ízületi folyadék felszívódását. A vérömlenyek a műtét során keletkeztek az ízületi folyadék pedig az erősítés és tornáztatás hatására kapott többlet terhelés hatására képződik. Ez már normális reakció a térdben az erősödő szalagok miatt.

Év végén kell kontroll lyme tesztet végeznem és felkeresnem a doktornőt, remélhetőleg nem jön elő újra semmilyen tünetem. Bár az alvászavar még fennálló probléma, de egyre kevésbé jelentkezik. Nem gyógyultam még meg teljesen, de szerintem már rosszabb nem lesz. Lehet soha nem fog eltűnni a szervezetemből a baktérium, de nekem már az elég lesz, ha normálisan együtt tudok élni vele és újra tudok bizonyos szinten sportolni. A betegség 2 éve alatt 30 kilót szedtem fel amit szeretnék ledolgozni. Fokozatosan újra kezdem a kerékpározást és a hosszú sétákat, mert a mozgás az segíti a gyógyulást egyértelműen!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close