Édesanyám részére kérek segítséget!!!

Téma címkék:
2016.10.12. 15:59

Jó napot kívánok. Édesanyámnak több, mint egy éve derült ki, hogy hepatitis c -je van. Három hónapja kap interferon-ribavirin kezelést, az eredményei jók, de mégis kórházban van. Az ő nevében szeretnék kérdezni, biztos vannak sokan, akik átestek ezen és tudnának segíteni a tapasztalataikkal. Az lenne az első kérdésem, hogy végig megmaradnak a mellékhatások? A következő pedig, hogy nem tud enni, nincs étvágya, nem kíván semmi ennivalót. Esetleg van valami étvágyfokozó, amit szedhet és segítene?

#23995 evike13 hozzászólása: 2016.10.30. 15:13

Lenne még egy kérdésem …anyu már háromszor rosszul lett ,először a kórházban akkor ilyen sokkos állapotba volt nagyon alacsony volt a vérnyomasa,volt pshihologusnál kapott gyógyszereket de azóta is volt két rosszul léte ,az lenne a kérdésem ,hogy másnak is volt ilyen a kezelés alatt????

klmaan
#23939 klmaan hozzászólása: 2016.10.13. 10:38

Szia Évike!
Naponta többször nézem meg az emailjeimet, hogy írtál-e? Ha nem írsz magánban, akkor nem tudok segíteni. Nem akarom itt untatni a “nagyközönséget” olyan részletekkel, ami csak Anyukádra vonatkozik, és kellene is még pár adat. Komolynak érzem a helyzetet, ezért akarok magánban, akár telefonon is a ti érdeketekben.Sok minden általánosság elhangzott már itt, jó javaslat is, de lehetne/tudnám szűkíteni, és konkretizálni, személyre szabni a javaslatokat, ötleteket. Ha érdekel, írj, vagy hívj, nagyon szeretnék segíteni!
Kár, hogy nem pár nappal előbb jelentkeztél, mert akkor már személyesen is tudtál volna találkozni velünk szombaton a VIMOR összejövetelen, s érezhetnétek, hogy nem vagytok egyedül, de “ami késik, nem múlik”!
Várva jelentkezésedet, üdv szeretettel:Klári (dolgozznet@gmail.com, 06205117072)

#23938 evike13 hozzászólása: 2016.10.13. 04:15

Anyukam 48 eves ezt ugye elfelejtettem leirni. Mar most koszonom mindenkinek a hozzaszolasokat! Probalunk cekla level, afonyalevel a voros verselytek miatt, eddig sok gyumolcsot evett de mar az sem kell neki, az eteleknel rossz izt erez. Ez normalis ilyenkor? Lehet ez ellen tenni valamit? Az orvos mindig a haziorvoshoz kuld minket ilyen gondokkal, csak az a baj hogy a tudasszintje eleg alacsony. Faj a gyomra az ehsegtol de nem tud enni. Erre nem tud valaki valamilyen termeszetes etvagyfokozot?

nora51
#23944 nora51 hozzászólása: 2016.10.14. 00:43

Sajnos a kezelés mellékhatása az állandó rossz szájíz. Ami sós, azt én keserűnek éreztem például. Nekem se volt étvágyam, ahogy a nagy többségnek sem. Én azzal próbálkoznék, hogy egy kupica natúr citromlevet hajtanék fel étkezés előtt, hogy egy kis sav legyen…A bolti üveges citromlé is megteszi.
Próbáljátok ki. (Vigyázat, grape-fruit-levet világért se! Az tilos a kezelés ideje alatt!) Sohse legyen száraz a szája, sajnos a száj kiszáradása is mellékhatás, az meg nem jó több okból. Ha nem bírja a natúr citromlevet felhajtani, akkor citromos vizet kortyolgasson.
Üdv: nora51

panzer
#23946 panzer hozzászólása: 2016.10.14. 03:14

Kedves evike13 és sorstársaim! Igen, a rossz szájíz természetes mellékhatása az interferonos kezeléseknek. Úgy tudom, hogy a Ribavírin okozza és a kezelés egészét végig fogja kisérni. Igazából nem tudtok ellene semmit tenni, mert a felszívódott gyógyszer okozza . Enyhíteni viszont sokféleképp lehet és a Nóra minden bizonnyal el is fogja neked mondani. Az interferonmentes kezelésnél már nincs semmilyen ” keserűség “. A szájszárazság is jelentkezni fog amit már az elején meg kell próbálni “megfogni” ,mert ,ha elszabadul az nagyon fájni fog. Nálam a szájszárazságot a Listerin enyhítette.

nora51
#23949 nora51 hozzászólása: 2016.10.15. 00:33

Igen, én is használtam Listerint. A lila színű Listerin Zerot ajánlanám. Édesanyád állandóan kortyolgasson vizet, gyümölcslevet, citromos vizet, amúgy is sok sok folyadékot kell fogyasztania!
Ha van kedve hozzá, Tic-Tac cukrot is szopogathat, hogy ne legyen olyan rossz a szájíze. Igazság szerint nem olyan nagy baj, ha most keveset eszik, viszont az a nagy baj, ha kevés folyadékot fogyaszt!!!

panzer
#23934 panzer hozzászólása: 2016.10.12. 22:56

Kedves evike13 ! Sok mellékhatása van a Hepa C-nek amelyek nagyon súlyosak is lehetnek. Ilyen mellékhatás az étvágytalanság és az idegrendszeri problémák is. Nagyjából ugyanazokon a mellékhatásokon mindenki “végigmegy” ,de ebbe nagy mértékben “belejátszik” az egyéni érzékenység. A méreganyagok felhalmozodnak a szervezetben és ez nem kerüli el az idegrendszert sem. Erre az utóbbira szeretném felhívni a figyelmedet amelyen te is nagyon sokat segíthetsz anyukádnak. A kezelés megviseli és annak előrehaladtával még jobban meg fogja viselni az anyukád idegrendszerét is, ezért nagyon fontos, hogy állandó lelki segítséget nyújtsál neki. Téged olvasva ez biztosan így is lesz. A véreredmények jók, de mégis kórházban fekszik az anyukád, írod. A kezelés során a vírusok elpusztulása mellett sajnos az épp sejteket is pusztítja az interferon és a ribavírin . Az interferon hatására csökken a vér fehérvérsejt és thrombocita száma. A Ribavirin hatására csökken a vörösvérsejtek száma, amely vérszegénységhez vezethet ,keringési betegségekben veszélyessé válhat. Ezért kell a gyakori ellenőrzés, ezek a mellékhatások az adag módosításával kiküszöbölhetők.
Súlyos esetben vérzés a védekező-sejtek csökkenése miatt fertőzések alakulhatnak ki.
Valószínűleg a Hepadoki úgy itéli meg, hogy még nem érdemes lestoppolni a kezelést, de ezt a versenyt a vírusok ellen szigorú orvosi felügyelettel kell kisérni. ezért szükséges a kórházi tartózkodás. Az, hogy 3 hónap után nem állították le a kezelést az anyukádnál az még akár jót is jelenthet, bár a mellékhatások súlyosbodása miatt lehet, hogy mégis le kell állítani. Ha az első három hónapban a vírus a vérből eltünik,vagy az HCV RNS kiindulási érték 1 %-ára csökken,ez előre jelzi, hogy várhatóan hatékony lesz a terápia,és a kezelés egy évig folytatható.
Ideírok neked pár mellékhatást, de nem azért, hogy megijesszelek, hanem ,hogy lásd , hogy milyen mellékhatások lehetségesek ennél a betegségnél.
• a tudatállapot változása,
• a személyiség változása,
• evés utáni bódulat(kóma),
• ingerültség,agresszívitás,
• a személyes megjelenés elhanyagolása,
• feledékenység,
• koncentrációs- és alvászavarok,
• rossz közérzet,
• gyengeség,
• kimerültség,
• gyakran étvágytalanság,
• időnkénti hányinger,
• időnkénti váratlanul nagymértékű fogyás,(reggel egyidőben felkelés és WC.után mért)
• hasi fájdalom,
• pókháló-szerű értágulatok testszerte a bőrön,
• csökkent nemi vágy,
• férfiaknál a nőies emlőforma,
• a hasban „lötyög” a víz
Nagyon szorítok az anyukádnak és kérlek, hogy kérdezzél minél többet itt a fórumon, mert sok kezelésen átestünk mindannyian, de az idők folyamán elfelejtjük azokat. Az anyukád egészen biztosan meg fog gyógyulni, bár öszintén meg kell, hogy mondjam neked , nem lesz egy sétagalopp. Egyik sorstársunknak sem volt az! Nekem saccperkábé 25 évembe került, hogy elmondhassam:
Túléltem hát, bár igénybevett !

#23932 evike13 hozzászólása: 2016.10.12. 21:08

Koszonom a gyors valaszt! Amint irtam az eredmenyei jok csak az idegeivel van most korhazban….. rosszul lett, azt hittuk hogy az injekciotol, de a foorvos szerint pszihologusra van szukseg mert nagyon megviseli ez az egesz, es ez is kozbenjatszik az etvagytalansagra. Mar 38kg-ra fogyott, most ezen kene segiteni.

museto
#23933 museto hozzászólása: 2016.10.12. 21:47

Kedves Évike13! Én egy sikertelen kettes és egy sikeres hármas kezelésen vagyok túl, immár két éve vírusmentes vagyok. Valóban sokféle mellékhatást tud okozni a interferon-ribavirin kezelés és ezek közül talán a legveszélyesebb a pszichés zavarok okozása. Ez különösen akkor veszélyes, ha eleve gyenge idegrendszerrel bír a kezelt beteg, mert ezt felerősíti a gyógyszeres terápia. Ha ehhez még egyéb szervi baj is társul (szív, vese, pajzsmirigy stb) akkor bizony igen nagy veszélybe sodródhat a szervezet. Az evés, a táplálkozás nagyon fontos a kezelés alatt, ha természetes úton nem megy, akkor be kell vállalni akár a mesterséges táplálást is. Ha még bele lehet némi ételt tukmálni a betegbe, akkor meg lehet próbálni a gyógyszertárban kapható magas energia tartalmú Actimel kinézetű tápfolyadékot, valami Nutravit vagy hasonló neve van. A kezelés során előjött mellékhatások annak befejeztével pár hónapon belül elmaradnak, de nálam például az ízületi gondok a mai napig megmaradtak. Nem írtál édesanyád életkoráról, az életkor előrehaladtával sajnos a kezelés jobban megviseli az egyéneket, fokozott figyelmet igényel a beteg. Hát nem tudom mit tanácsolhatnék egyebet, írd meg lécci a fejleményeket, ha tudunk, saját tapasztalatainkat veled megosztva segítünk. Üdv, Museto

klmaan
#23935 klmaan hozzászólása: 2016.10.12. 23:02

Évike!
Ha még nem írtál, kérlek írj, hogy tudjak segíteni! Nagyon keményen megdolgozza a pszichét a kezelés. Nem az étvágytalanság miatt “van ki”, és nem fordítva! Maga a kezelés mellékhatása ez! Ezzel nem lehet, szabad “játszani”, ezt komolyan kell venni! Ha esetleg előtte is volt már pszichés gondja, akkor nagyon szigorú, a 2 orvos együttműködésével szabadott volna csak elkezdeni, vagy egyáltalán, el sem kezdeni, mikor itt van az INF mentes!
Várom soraidat!
Üdv: Klári (dolgozznet@gmail.com)

klmaan
#23931 klmaan hozzászólása: 2016.10.12. 20:55

Kedves Aggódó Évike!
Nagyon megható, hogy így izgulsz Édesanyádért, és kéred a segítséget!
A témára térve! A mellékhatások jönnek-mennek! Vannak amelyek az elején erősebbek, és vannak olyanok, amelyek lassan alakulnak ki, s a vége felé rosszabb. Ez annyira egyéni, hogy általánosságban nem is lehet tanácsot adni. Az étvágytalanság is nagyon eltérő szintű. Én nagyon megértem amit írsz, mert 3 sikertelen kezelésen vagyok túl, és mindegyikkel nagyon lefogytam. Az utolsóban 7 hónap alatt 32 Kg-ot. Van egy-két ötletem, de ha gondolod, akkor inkább magánban folytatnám, mert lenne pár kérdésem, és a választól függően javaslatom is. Ha 3 hónapja tart a kezelés, és ilyen durván rosszul van, és még kórházban is van, miért nem állítják le, Ezt ti is kérhetitek!
Várom leveledet, s nagyon szívesen segítek! Ha gondolod, olvassál bele a történetembe, s megláthatod, hogy megéltem ezt-azt ebben a bajban az elmúlt 23 év alatt.Szívesen osztom meg a tapasztalataimat!
Üdv szeretettel: Klmáan-Klári (dolgozznet@gmail.com, 06205117072)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close