Pozitív és Negatív

Téma címkék:
2016.11.23. 12:32

Sziasztok!

Nem tudom, hogy hol és hogyan kezdjem. Az igazat megvallva nagyon sokáig csak azt tudtam erről a betegségről hogy létezik, semmi konkrétumot. Több mint 20 éve rendszeres véradó vagyok, soha nem volt semmi problémám,tudtam hogy ezt a betegséget is szűrik egy ideje. Idén február után (ahol minden negatív volt) augusztusban voltam utoljára vért adni. Kb. 1 hónap múlva kaptam egy levelet az Országos Vérellátóból, hogy azonnal keressem fel a legközelebbi véradót, mivel olyan értékeket találtak, amely veszélyezteti a további egészségemet. Természetesen befáradtam, ahol legnagyobb döbbenetemre közölték HCV pozitív vagyok. A Főorvosnő készségesen próbált segíteni, tanácsot adni, de igazából fel sem fogtam elsőre a dolgot, nem értettem.

Soha nem volt vérátömlesztésem, az utóbbi 10 évben műtéti beavatkozásom,fogászati beavatkozásom, monogám kapcsolatban élek illetve kábítószert sem használtam soha.

Azt tudni kell, egy rendvédelmi szervnél dolgozom, az utóbbi 1 évben rendszeresen megfordultam a határon, ahol napi szinten érintkezésbe kerültem menekültekkel.

Kaptam egy beutalót, ahol egy csomó laborvizsgálat, amely sorban jött vissza hogy pozitív. Legutolsó vizsgálat, amit elvégeztek HCV-PCR vizsgálat volt. Ma közölték, ez negatív lett. Orvosom annyit közölt, nincs további teendő. Megfertőződtem a vírussal, viszont a mért eredmény alatta van annak az értéknek, amitől ez az eredmény is pozitív minősítést kapott volna. Majd kitessékelt a rendelőből. Igazából még most sem tudom, hogy akkor mi van. Esetleg ha erre tud valaki válaszolni, azt megköszönném.

Mondanom sem kell, az elmúlt kb. 3 hónap maga volt a pokol, teljesen magam alatt voltam minden tekintetben. Szerencsére feleségem nagyon megértő volt, próbált támogatni, de azért rajta is látszott hogy a három lépés távolságot megtartja.

Egy dolgot viszont tudok, sajnos ennek a betegségnek a megbélyegzését már a saját bőrömön tapasztaltam. Munkámból adódóan az orvosnál jelezni kellett a betegséget. Természetesen folyamatosan hülyének néztek, hogy ez nem lehet, biztosan lejárt szavatosságú tesztet használtak stb. Természetesen pár napon belül már elég sokan tudtak a betegségemről, volt aki nem volt hajlandó kezet fogni velem, nehogy elkapjam a nátháját, viszont az étkezdében mindig elfértem az asztalnál, mivel azóta sosem akadt társ, aki leült volna velem egy asztalhoz.Cégnél a fogorvos pl. őrjöngve közölte, nem fog ellátni, nem hajlandó kezelni egy HCV-st.

Ne haragudjatok, ha történetemmel untattalak benneteket, de kicsit jó volt most kiírni magamból a dolgot.

Sajnos számomra még továbbra sem egyértelmű hogy most akkor beteg vagyok vagy sem, mi mit jelent, őszintén már a cég orvosához is félve megyek vissza. Azt viszont tudom, hogy ezzel a betegséggel szembesülők min mennek, mehetnek keresztül. Mindenkinek kitartást és a legjobbakat.

#24200 Gelfiro hozzászólása: 2016.11.28. 18:48

Köszönöm ismét mindenkinek a segítő szándékát. Pár napja ismét folyamatos alhasi fájdalmaim vannak, holnap egy ismerős orvos ultrahangos vizsgálatot végez, valamint lesz egy laborvizsgálatom is, ez csak amolyan szokásos évi.
Most éppen ott tartok, hogy a cégemnél továbbra is ezen lovagol mindenki, hiába adtam le az összes papíromat. Mivel azon csak az szerepel, hogy “Átvészelt Hepatitis-C, jelenleg inaktív, HCV_PCR negatív.” továbbra is az alkalmassági vizsgálattal fenyegetnek, szerintük bármikor ismét fertőzhetek és ennek nem akarnak kitenni senkit sem.
Ma megelégeltem a dolgot és beszéltem egy ügyvéddel, bekérte az összes papíromat és átolvasás után megbeszéljük a továbbiakat. Úgy döntöttem, ezek után nem hagyom annyiban a dolgot, veszíteni valóm úgy sincs, max a munkahely de most már ez sem érdekel. A fejleményekről továbbra is tájékoztatlak benneteket.
Mindenkinek kitartást és jó egészséget!

klmaan
#24201 klmaan hozzászólása: 2016.11.29. 00:45

Szia Gelfiro!
Köszi, hogy megosztottad ezt a szörnyű élményedet. Nagyon várjuk, várom a fejleményeket. Megaláztatásodat pedig viszem az illetékesek elé, mert nagyon kell a továbbiakban is a felvilágosítás-úgy látom.
Csak ügyesen, bátran! Köszönöm lépéseidet azon betegek nevében is, akik még hordozzák, és azoknak is a nevében, akik már nem, de a megkülönböztetést viselik. Te teszel ezért,kénytelen vagy tenni, amikor valójában nem is vagy beteg. Remélem, egyszer majd személyesen is kezet foghatunk veled egy egyesületi összejövetelen, vagy a klubban!
Üdv szeretettel: Klári (dolgozznet@gmail.com)

#24192 gyogyult_hcvs hozzászólása: 2016.11.25. 23:13

Szia Gelfiro!
Kezelésem alatt a lakóhelyem szerint illetékes fogorvos rázott le ami miatt 100 000 Ft bírságot kapott.
A határozat alapján a beteg lakóhelye szerint illetékes fogorvos köteles a körzetébe tartozó beteget ellátni figyelembe véve fertőző betegségét. Nem tudom ez az üzemorvosra vonatkozik-e.

Munkaidőben kellett járnom kezelésre így hamar híre ment fertőzöttségemnek. Üzemorvoshoz küldtek munkaalkalmassági vizsgálatra. Ekkor már volt bőven negatív tapasztalatom, ezért a vizsgálatra már a hatályos jogszabály kinyomtatott példányával mentem, mely szabályozza azt, hogy milyen munkakör nem látható el hcv fertőzéssel. Üzemorvosnak jeleztem, hogy munkaköröm hcv fertőzöttséggel ellátható, így kb. 2 óra telefonálgatás után megadta a munkaalkalmasságit. Aztán sikeres kezelésem után lassan minden helyreállt és ma is ott dolgozok.

Üdv: Tibi

klmaan
#24193 klmaan hozzászólása: 2016.11.26. 00:55

Szia Tibi!
Nagyon rendes vagy, hogy írtál Gelfironak, s az, hogy jelentkeztél. Azért írj magadról is valamit, légyszi!
Minden ok?
Gelfiró!
Tibitől sok mindent megtudhatsz! Hajrá, védd meg magad! Szurkolok, de gondolom, mások is!
Üdv Mindenkinek, szeretettel: Klári

#24185 Gelfiro hozzászólása: 2016.11.24. 21:25

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
Közben más vonalon is informálódtam, ahol nagyon kedvesen és segítőkészen elmondtak mindent a meglévő labor és vérvizsgálati eredményekkel kapcsolatban, ezúton is nagyon köszönöm a segítőkész hozzáállást az Országos Epidemiológiai Központ szakembereinek.

Sajnos, a mi hierarchiai rendszerünkben ez másként működik, mint kint civilben, mivel amikor az értesítést megkaptam, határszolgálaton voltam, így a feladatból eü okok miatt azonnali kivonást kértem több okból. Pszichésen is magam alatt voltam, valamint minél előbb szerettem volna elkezdeni utánajárni a dolgoknak. Onnantól sajnos cégünk egészségügyi rendszerén keresztül történt minden és sajnos páran tettek a titoktartás nevezetű dologra pár napon belül már elég sokan tudtak a problémámról, a fogorvost is ők tájékoztatták. Jelenleg amúgy éppen ezért jogi lépéseken gondolkodom, mint ahogy a fertőzéssel kapcsolatban is. Nem tudom, van vagy nincs értelme, de belevágok a dologba.

klmaan
#24190 klmaan hozzászólása: 2016.11.25. 17:26

Nagyon szívesen Gelfiro!
Nagyon szomorú, sőt felháborító ami veled történt.Te tudod/látod a helyzetedet, de valahogyan kellene valamit csinálnod, mert a tetejében a munkahelyeden, a hívatásodban ért sérelem, hátrány, megalázás. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy miként döntesz, és mi lesz az eredmény? Valamit mindenképpen lépjél, csak még az az érdekes, hogy neked kell magyarázkodni, de inkább, mint megbélyegezett legyél!
Hajrá! Csak ügyesen! Közben meg örülj, hogy nem vagy beteg!!!
Várjuk a fejleményeket!
Üdv szeretettel: Klári (dolgozznet@gmail.com)

klmaan
#24181 klmaan hozzászólása: 2016.11.23. 23:54

Kedves Gelfiro!
Bízom benne, hogy Makara dr Úr szavai megnyugtattak!!!
Mindenesetre teljesen el vagyok képedve, hogy így is mit kellett átélned. Nagyon sajnállak! Kár, hogy nem találtál előbb ránk, s akkor előbb tudod meg ezeket a jó híreket, meg azt is, hogy sehol, senkinek nem kell ezt neked elmondani!!!! Ha az üzemorvostól ment ki a hír, az meg még komolyabb vétség. Ha nem akarsz műtőben, szülőszobában dolgozni-amit feltételezek, hogy nem, akkor nincs olyan munkahely, ahol ezt közölnöd kell, főleg a vizsgálat ideje alatt! Azt a fogorvost, aki őrjöngött veled meg nyugodtan fel is jelenthetnéd, és nagyon “megütné a bokáját”.
Helyedben legalább visszamennék, és elmagyaráznám neki, hogy mi a HCV, és hogyan terjed?! Meg azt, hogy tartsa be a higiénés szabályokat, és a fertőtlenítésre vonatkozó protokollt.
Nagyon el vagyok keseredve, hogy a HCV felfedezése óta, ami már majdnem 30 éve, a megítélésünk, a kirekesztés még mindig kísérő jelenség-ünk. Van még mit tenni-úgy látom!
Keressed itt a VSZ-en ki gyógyulthcv-s történetét, aki leírja a fogorvossal való küzdelmét és győzelmét.Esetleg ezt is megmutathatnád a fogdr-nek!
Tudod én mit csinálok? Én már akkor is, ha csak utal arra az orvos, hogy “miért nem mondta előbb”? vagy, “miért nem mondja akkor is, ha ott is van a leleten?” azt szoktam válaszolni, hogy: “én jófejségből mondom meg, mert nem kellene, ezért inkább köszönetet kellene kapjak! Megmondom, mert nem szeretnék senkinek bajt okozni.” Ez mindig elég jól bejött, zavarba jött a doki, s próbált visszakoszt csinálni, vagy magyarázkodni, esetleg normális hangon érdeklődni. Persze, ehhez kell az a múlt, ami mögöttem van tapasztalatban, tudásban és élményben, amit hála, neked nem kell megszerezned, mert nem vagy beteg!!! Azért bevallom, hogy az első ilyen bunkó beszólás felém, nevezhetném én is őrjöngésnek, eléggé leblokkolt, de aztán “belejöttem” a válaszolásba, s később már nem én jöttem zavarba, hanem a beszóló.
Mindenesetre nagyon köszönjük, hogy megosztottad velünk, mert tanulságos, és azt mutatja, hogy van még dolgunk a Sorstársakért való munkálkodásban!
Ha szeretnél magánban is kérdezni, szívesen válaszolok neked.
Üdv szeretettel: Klári (dolgozznet@gmail.com)

#24178 Makara_dr hozzászólása: 2016.11.23. 16:37

Kedves Gelfiro,
Nem beteg, a véréből csak ellenanyagokat mutattak ki, vírust nem, tehát legyőzte a hepatitisz C-t! Ez csak a betegség kezdetén, a fertőzöttek 20-30%-ában fordul elő, később már nem, csak gyógyszeres kezelés mellett. De az ön szervezete erős volt, győzni tudott! Az ellenanyagok élete végéig ott lesznek a szervezetében, védeni igyekeznek önt a következő fertőzéstől. Mivel a véradókban csak az ellenanyagokat vizsgálják, a szabály ma az, hogy többet nem adhat vért.
A lényeg: nem beteg, tehát kezelést sem igényel, mivel saját szervezete legyőzte a vírust.
Tisztelettel
Makara dr.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close