Makara Dr. Úrhoz – Élet Hepatitis B-vel

Téma címkék:
2016.12.06. 20:37

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném kérdezni, hogy tünetmentes lehet-e a Hepatitis B?

Ha igen, honnan tudhatjuk, hogy van-e nekünk ilyen betegségünk?

Mit kell tennünk, ha kiderül, hogy van, de továbbra is tünetmentesek vagyunk. Kell szedni valamilyen gyógyszert? Különleges életmód, táplálkozás segíthet abban, hogy továbbra is tünetmentesek legyünk?

Várom megtisztelő válaszát.

Vanilia

#24230 bazuka hozzászólása: 2016.12.07. 17:49

Kedves Vanilia!
Sajnos lehet a HB fertőzés jószerivel tünetmentes. Nekem sem volt semmi, ami utalt volna rá
Azt, hogy fertőzött azt vérvizsgálattal igazolható. A következő anitgének pozitivak HB fertőzöttség esetén HBsAg, HBcAG HBeAg…ezekre lehet immunválasz is, az a jó ha mindháromra van antitest…akkor átesett egy ilyen fertőzésen. Ha lejut hepatológiai centrumba a kezelő orvos elsőször un. szerológiai vizsgálatot kér, ez az antigének és az esetleges antitestek kimutátasa céljából. Ha például pozitív lett (HBsAg, estlegesen HBcAg még roszabb esetben HBeAg pozitivítás) akkor gondozásba veszik. Felfogják keresni a területileg illetékes ANTSZ-től is, s nyilvántartásba veszik. Hogy kell e egyáltalán kezelés az több vizsgálattal döntik el. Lehet, hogy májbiopsziát javasolnak s még mostanság már az un fibroscan vizsgálatot. Ha kezelni kell akkor két eshetőség jöhet szóba: az egyik az interferon (ez egy fehérje “izé” amit alapból szervezetünk is termel a vírusok ellen), ez a kezelés lehet eléggé kellemetlen, de ez is egyénileg változó. A másik a nukleozidanalógok. Ezek tabletta formában kerülnek forgalomba, kevés mellékhatást okoznak. Jelenleg két nagyon hatásos készítmény alkalmaznak inkább a Baraclude és Teva Tenofovir. Különleges étrend meg diéta nincs! Aki ilyennel akarja “etetni” az hazudik. Májkímélő étrendet alkalmazni kell, de ebben nincsenek különleges elemek. Ezeket a gyógyszereket csak szakorvos írhatja fel!!! Más úton beszerezni nagyon nem ajánlatos. Bízni kell a kezelő orvosunkban!!! Én több mint másfél éve szedem a Tenofovirt, s remélem a virusszámom nulla lesz hamarosan, s netán immunválasz jelentkezik a HBsAg-re… én bízok!!!

#24229 Makara_dr hozzászólása: 2016.12.07. 17:05

Kedves Vanilia,
Igen van hepatitis B hordozás.
Az állapot kimondása és gondozása hepatológiai centrumban kell történjen. A centrumlista http://www.hepreg.hu oldalon a “várólisták” menüpont alatt megtalálható!
Tisztelettel
Makara Mihály dr.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close