Kis beszámoló-féle a március 18-i VIMOR-rendezvényről

2017.03.18. 23:37

A teljesség igénye nélkül írom le, miről hallhattunk a legutóbbi rendezvényen.

Először Kókai Balázs ügyvéd úr tartott előadást a sokakat érdeklő témáról: kártérítés peres úton, hepatitis C fertőzöttség esetén. A következőket tudtuk meg:

a kár mértékét az azt elszenvedőnek kell bizonyítani. A kártalanítás akkor jár, ha jogszerűtlenül okozták a kárt. Az orvos, aki 1993 előtt a fertőzött vért adta, jogszerűen és jóhiszeműen járt el, hisz addig nem szűrték még a véreket HCV-re. Ezért nekünk kell bizonyítani a károkozást, és a kár mértékét.

Tisztában kell lenni az elévülés fogalmával. A fertőzés bekövetkezésétől számított 5 éven belül kell érvényesíteni a kárigényt. (Vagyis beperelni a Magyar Államot, amennyiben állami kórházban történt a transzfúzió.) Az emberek többsége azonban később szerez tudomást fertőzöttségétől, betegségéről. Ha később szerzett tudomást, akkor a tudomásulvételtől számított 1 éven belül kell a kárigényt érvényesíteni, azaz elindítani a peres eljárást. Ezt megelőzően ügyvéddel kell megbeszélni, hogy van-e esély a nyerésre, megvannak-e a feltételek a peres eljáráshoz, azaz van-e értelme belevágni…

Meg kell legyen a dokumentum arról, hogy a beteg vért,vérkészítményt kapott ekkor és ekkor, X kórházban. Sokan rég kidobták, ezért nincs bizonyítékuk. Ha nincs meg a papír, esetleg az ügyvéd meg tudja szerezni a kórház irattárából, de ez nem biztos, hogy sikerül. (Már nem őrzik, leégett, elázott,stb…) Ha nincs dokumentum, akkor nincs bizonyíték, nem lehet perelni!

Ha van dokumentum, és nem fenyeget az elévülés veszélye, akkor kétféle kárigényt kell benyújtania az ügyvédnek. Egyik a vagyoni kártérítés, másik a nemvagyoni. A vagyoni esetében azt kell bizonyítani, hogy a betegség miatt milyen kiadásaink vannak, milyen anyagi kár ért bennünket. Az ügyvéd segít ezeket átgondolni, összeszedni. Ezt bizonyítani kell számlákkal, így nem árt számlákat gyűjteni már előzőleg!

Legyen egy nagy csokorra való eltéve, hogy lássa a Bíróság, milyen kiadásai vannak a betegnek a hepatitis C kapcsán. (Erre havi rendszerességgel folyósított egészségkárosodási járadékot állapítanak meg, pernyerés esetén. Ennek mértéke egyénenként változó. Pl. 20 ezer, 30 ezer Ft, esetleg több, ill. kevesebb.)

A nem vagyoni kártérítés milliós nagyságrendű, ez is igen eltérő lehet. Pl. 3 millió, 4 millió, stb.)

Ez azt fejezi ki, amit nem lehet tételesen konkrétan pénzben kifejezni. Mondjuk elszenvedtünk egy csomó megkülönböztetést, megbélyegzést, kiraktak a munkahelyről, vagy átraktak más munkakörbe a HCV miatt, elhagytak a barátaink, tönkrement a családi életünk, a párkapcsolatunk, és még lehetne folytatni a sort. Bizony a tárgyalások során ilyesmiről is beszélnünk kell! Kínos dolgokról is.

Az ügyvédek akkor vállalják a peres eljárásunk védelmét, ha esélyt látnak annak megnyerésére!

Állítólag ma már egyre nehezebb perelni, és sziklaszilárdan kell ahhoz bizonyítani, hogy megnyerjük.

Ha valaki kíváncsi az én konkrét per-esetemre, akkor nora51@citromail.hu címre írjon, és bő részletességgel elküldöm neki, mert itt erre nincs elég hely, túl hosszú lenne.

A másik előadást dr.Nemesi Krisztina doktornő tartotta. A téma az internetről rendelhető gyógyhatású készítményekről szólt, különös tekintettel arra, hogy mire figyeljünk, mit ellenőrizzünk, ha internetről akarunk rendelni. (Ez mindenkinek szíve joga, de nagyon nagy elővigyázatosságra van szükség!!!)

Sorrendben írom , mire ügyeljünk.

Ha máriatövist szednénk, tudni kell, hogy a máriatövismag-olajban van a legkevesebb hatóanyag! Inkább patikából és kapszulát szedjünk, ne olajat!

AMINEK HATÁSA VAN, ANNAK MELLÉKHATÁSA IS LEHET!!!! Nemcsak a gyógyszereknek, hanem gyógyhatású készítményeknek is, melyek okozhatnak akár allergiát, akár toxikus károsodást. Tehát beszéljük ezt meg orvosunkkal.

Érdekes, hogy ha hiszünk valami szerben, akkor a placebo-hatás 30-70%-os is lehet.

Az interneten hirdetett “csodaszerek” esetében rendkívüli körültekintésre, óvatosságra buzdít a Doktornő.

Ha a hirdetésben konkrét orvosra hivatkoznak, aki ezt a szert ajánlja, azonnal ellenőrizzük le a neten, hogy XY valóban pl. hepatológus, gasztroenterológus stb.-e, vagy ahogy a hirdetésben feltüntetik. Ha ilyen néven nincs ilyen szakorvos, akkor mérlegeld, szedni akarod-e a szert, amit nemlétezők ajánlanak!… Ha intézménynév is szerepel, ahol ők úgymond dolgoznak, a neten hamar kiderül, ha beütöd az intézmény nevét, és esetleg nincs is olyan…Minden adatot leellenőrizni!

Keresd meg a hirdetésben, mi a szer hatóanyaga, milyen mechanizmusokon keresztül hat a készítmény, hol gyártják.

Nézzünk meg független oldalakat is, írnak-e róla és mit. A túl sok szöveggel leírt hirdetés nem biztos hogy igaz, mindig gyanakodj. Kérdezzünk meg betegtársakat, és természetesen orvosokat! Mert mindennek van mellékhatása, mely tovább ronthatja a májbetegséget!

Ha úgy ítéled meg, hogy valamit szedhetsz nyugodtan, semmi gyanús nincs, akkor is 3 hónap múlva kell egy laborkontroll, és ha nincs rossz irányban változás, akkor szedheted nyugodtan. (Ha valami is romlik, abbahagyni!)

Ennyi a lényeg! Ha valaki rajtam kívül még ott volt, nyugodtan írja ide, amit netán kifelejtettem!

Gyógyulásos tavaszt kívánok nektek, és Oldfikertől idézem ezt a gyönyörűt:

SÜSSÖN RÁTOK A NAP!

Szeretettel jegyzé:

nora51

 

#24763 katih hozzászólása: 2017.03.23. 22:50

Nóra SZUPER vagy! Nagyon köszönjük a beszámolót! :)
katih

nora51
#24745 nora51 hozzászólása: 2017.03.22. 02:28

Szívesen! Legközelebb megírom a hepaklubban elhangzott jótanács-csokrot, melynek címe ez lesz: Hepa C-ből gyógyultak figyelmébe! Előbb-utóbb ránk is érvényes lesz, igaz?
Süssön rád is!
nora51

Oldfiker
#24740 Oldfiker hozzászólása: 2017.03.21. 18:26

Nagyon köszönöm a részletes, hasznos és fontos információkat! A NAP süssön RÁD!
Szeretettel: Oldfiker

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close